Άρθρα Μουσικής

loogoo

Πλήρη 'ντάξει: Παρουσίαση της πρώτης δουλειάς του νέου συγκροτήματος…με τους παλιούς ήχους!

 
Πλήρη 'ντάξει
   Παρουσίαση της πρώτης δουλειάς του περίφημου νέου συγκροτήματος …… με τους παλιούς ήχους!

pliri   Είναι φορές που μια αναπάντεχη γνωριμία σε φέρνει σε επαφή με ανθρώπους που ούτε στα πιο αισιόδοξα όνειρά σου δεν μπορούσες να συναντήσεις. Θα συναντούσες ποτέ, για παράδειγμα ποτέ τον Μάρκο ή τον Περιστέρη, θα άκουγες ποτέ ζωντανά τον Τσαουσάκη ή τον Γιοβάν Τσαούς, θα ήσουν ποτέ παρών στις πρόβες και στα ταξίμια του Ογδοντάκη; Η πιο εξασφαλισμένη απάντηση στα προηγούμενα θα ήταν Όχι! Αλλά να που η μοίρα τα φέρνει αλλιώς και συναντάς εκεί που δεν το περιμένεις ένα συγκρότημα που έχει όλα αυτά τα στοιχεία των αξεπέραστων δημιουργών που προαναφέραμε. Αυτό δε από μόνο του δεν είναι αρκετό, διότι το ίδιο αυτό το συγκρότημα δημιουργεί, σήμερα τραγούδια αντάξια των μεγάλων αυτών δασκάλων! Όταν τους πρωτάκουσα πάλεψα να κατανοήσω ποια είναι τα καινούργια και ποια τα παλιά. Ναι λοιπόν το παράδοξο αυτό είναι εφικτό! Έχω λοιπόν στο αφιέρωμα αυτό την τιμή να παρουσιάσω την πρώτη συνθετική δουλειά τους που πιστέψτε με, τιμά το ελληνικό μουσικό στερέωμα.
 
pliri2   Το συγκρότημα «Πλήρη 'ντάξει» παρουσιάστηκε μέσα από τις ηλεκτρονικές σελίδες αυτού του περιοδικού πριν περίπου ένα χρόνο. Τότε είχε προαναγγείλει την δημιουργία της σημαντικής αυτής δουλειάς. Την στιγμή λοιπόν που γράφονται αυτές οι σειρές έχουμε το πρώτο τους CD στα χέρια μας. Ο τίτλος του φέρει το όνομα του συγκροτήματος αποτίοντας τιμή, στο πολύχρονο κόπο της εκπόνησής του. Δανειζόμενοι την δίκη τους εισαγωγή στο CD αναφέρουμε ότι: Η κομπανία των «Πλήρη 'ντάξει» δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2012 κάτω από το κοινό ενδιαφέρον των μελών της για το ρεμπέτικο τραγούδι. Διαμόρφωσε εξ’ αρχής ένα ρεπερτόριο βασισμένο σε τραγούδια κυρίως των δεκαετιών του ΄20 και του ΄30 . Το ενδιαφέρον της κομπανίας εστιάζεται στην απόδοση και την εκτέλεση τραγουδιών και οργανικών σκοπών από την πλούσια λαϊκή παράδοση και το ρεμπέτικο, καθώς και στη δημιουργία νέων, βασισμένων πάνω στις παραδοσιακές φόρμες.
 
   Το γκρουπ αποτελείται από τους μουσικούς, Λευτέρη Τσικουρίδη (μπουζούκι-ταμπουρά), Μανώλη Πορφυράκη (κιθάρα),Χρήστο Παππά (μπουζούκι, μπαγλαμά) και Κατερίνα Δούκα (κουτάλια, φωνή).
 
   Εξαιρετική εντύπωση μας κάνει το γεγονός ότι ακούγοντας τους, παρατηρείς την πιστότητα που έχουν στην αίσθηση που αφορά τα μουσικά πατήματα των τότε συνθετών και το πώς, με εξαιρετική δεξιοτεχνία αναπαράγουν απόλυτα τους ήχους και την αίσθηση της εποχής. Σ’ αυτό συντελεί και ο ευφυής στίχος του έργου τους, που δένει το συνολικό άκουσμα.
 
pliri3   Τάπαμε στο περσινό μας άρθρο για τους συντελεστές του συγκροτήματος αλλά αξίζει να τα επαναλάβουμε! Ο Χρήστος με το καβουράκι του- χαρακτηριστικό κομμάτι της εμφάνισης του-έχει κάνει υψηλές, μουσικές, κλασικές σπουδές και έχει τελειώσει σύνθεση. Είναι υπεύθυνος πολλών νέων συνθέσεων του συγκροτήματος, παίζει αριστοτεχνικά μπουζούκι και μπαγλαμά. Είναι επίσης χαρακτηριστική η επικοινωνιακή του άνεση και η εξωστρέφειά του, που τον κάνουν ιδιαίτερα προσιτό και συμπαθή. Αγαπημένοι του ρεμπέτες είναι ο Γιοβάν Τσαούς και ο Σκαρβέλης. Ο Λευτέρης είναι ο «δάσκαλος» του γκρουπ έχει ειδίκευση σε Ερμηνεία και Εκτέλεση Παραδοσιακών Οργάνων και στα Ηχογεωλογικά Τοπία του Ελληνικού Χώρου. Παίζει Ταμπουρά και Μπουζούκι. Διδάσκει το ρεμπέτικο σε σχολές καθώς είναι Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και εξειδικεύει μουσικά σχήματα με τις γνώσεις του. Πολύ ενδιαφέρουσες είναι οι επαφές και οι σχέσεις του με ρεμπέτικα συγκροτήματα σε όλο τον πλανήτη. Όταν τον ρωτήσαμε για τον κορυφαίο κατά την γνώμη του συνθέτη στα ρεμπέτικα, περιμένοντας να ακούσουμε κάποιον από τους κλασικούς παλιούς ρεμπέτες, μείναμε άναυδοι όταν μας απάντησε ότι ο καλύτερος είναι ο συνάδελφος του Χρήστος Παππάς. Άλλο ένα δείγμα συναδελφικότητας και αλληλοεκτίμησης μεταξύ τους! Ο Λευτέρης μέσα στ’ άλλα είναι δεξιοτέχνης και στο τρίχορδο μπουζούκι. Για τον Μανώλη το πρώτο ξεκάθαρο, όταν κάποιος τον γνωρίζει, είναι η καταγωγή του. Εμφάνιση, όνομα και επώνυμο κραυγάζουν, ότι είναι Κρητικός. Η μάνα Κρήτη του κέντησε βαθιά τη μουσική κουλτούρα της. Αρκεί κάποιος μόνο να φανταστεί ποσό φτωχότεροι θα ήμασταν μουσικά, χωρίς την Κρήτη (Βιτσέντζος Κορνάρος, Θεοδωράκης, Μαρκόπουλος, Ξυλούρης… κλπ). Ο Μανώλης είναι έμπειρος κιθαρίστας και μουσικός. Έχει δώσει στο συγκρότημα μαγικές συνθέσεις και γνωρίζοντας τον, αντιλαμβάνεσαι άμεσα το καθοριστικό του ρόλο στα θεμέλια του σχήματος. Στην απορία μας για τον μεγαλύτερο Έλληνα ρεμπέτη η απάντησή του ήταν μονολεκτική: «Μάρκος». Η Κατερίνα είναι η θηλυκή φωνή του συγκροτήματος. Χωρίς υπερβολή το αηδόνι του. Η φωνή της έχει χρώμα γνήσιας ρεμπέτισσας χωρίς μάγκικες και χυδαίες υπερβολές. Η επίγευση του ακούσματος της, είναι μια γλυκιά και νοσταλγική αίσθηση που σε κάνει να αγωνιάς πότε θά ‘ρθει το επόμενο. Είναι γενικά μια παρουσία με μπρίο, που δένει απόλυτα στο σύνολο της ομάδας. Όπως μας τόνισε, είναι σαφώς επηρεασμένη από τις ρεμπέτισσες του ’30 τις οποίες αγαπά και θαυμάζει όχι μόνο σαν τραγουδίστριες άλλα και σαν υπερήφανες προσωπικότητες. Εξαιρετικές επίσης είναι οι τετραφωνίες που απεργάζονται, καθώς και οι ερμηνείες που κάνουν ο καθένας ξεχωριστά.
 
   Οι στίχοι των τραγουδιών του CD είναι των : Ειρήνη Καρανικόλα και Χρήστου Παππά. Η ενορχήστρωση έγινε από τους ίδιους και στο τραγούδι «ζηλιάρης», μαζί με τον Σταμάτη Πασόπουλο.
 
   Έχουμε στο αφιέρωμα μας δυο χαρακτηριστικά τραγούδια της δουλείας τους, που μας βάζουν στο ονειρικό κλίμα των «Πλήρη 'ντάξει»!
 
Σπύρος Γκάλτσας
 
Παλαιότερο άρθρο/αφιέρωμα στους "Πλήρη 'ντάξει" μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Άρθρα Μουσικής