= Μουσικοί Σταθμοί στην Αθήνα Pt. I: Record House
Άρθρα Μουσικής

loogoo

Μουσικοί Σταθμοί στην Αθήνα Pt. I: Record House

 
   Σε μια πόλη που κινείται σε φρενήρεις ρυθμούς, οι μικρές οάσεις πολιτισμού γίνονται αέρας ανανέωσης. Το Record House μετρά φέτος 45 χρόνια ύπαρξης στο κέντρο μιας ιδιαίτερης πόλης, όπως είναι η Νέα Σμύρνη. Αμέτρητες οι περιπτώσεις εκείνων που κληρονόμησαν τη σχέση με το Record House από τους γονείς τους. Αμέτρητες οι περιπτώσεις εκείνων που βρέθηκαν μέσα στο μακρόστενο διάδρομό του και το ερωτεύτηκαν με την πρώτη ματιά. Το Record House αποτέλεσε προπύργιο της πώλησης δίσκων σε πολύ δύσκολες εποχές. Η νέα τάση επιστροφής στο βινύλιο το δικαιώνει και όλες αυτές οι γενεές Νεοσμυρνιωτών κι όχι μόνο το γιορτάζουν μαζί του.
 
record255
 
   Το Record House λοιπόν, δια στόματος της Ελένης Νεουδάκη, ιδιοκτήτριας που πήρε την σκυτάλη από τον πατέρα της, μιλά για το βινύλιο, για τις τάσεις στη μουσική βιομηχανία, για τη Record Store Day και για τους πελάτες που ζητούν απεγνωσμένα έναν “άσπρο” δίσκο.

Βινύλιο ή CD;
Βινύλιο, διαχρονικό.
 
Πώς δικαιολογείτε αυτή την επιστροφή στο βινύλιο από τους μεγαλύτερους και τη στροφή των νεότερων σε ένα μέσο ακρόασης που δεν είχαν γνωρίσει ποτέ;
Είναι ο αντίποδας του άυλου. Θέλει κάποιος να έχει κάτι απτό. Υπάρχουν ακόμα και κάποιοι που αγοράζουν κασέτες για τον ίδιο λόγο.
 
Είναι το βινύλιο ένα trend με ημερομηνία λήξης;
Θα είχε λήξει ήδη. Δεν το βγάλαμε ποτέ από το μαγαζί.
 
Πώς “στέκεται” ένα συνοικιακό δισκάδικο απέναντι στις αλυσίδες καταστημάτων που “πουλάνε” επίσης μουσική;
Νομίζαμε ότι θα πεθαίναμε πριν από αυτές, αλλά τελικά επιβιώνουμε. Βλέπουμε μέρα με τη μέρα.
 
record256
 
Υπάρχουν πελάτες κάτω των 25 ετών;
Ασφαλώς. Και προτιμούν το βινύλιο.
 
Σε τι είδος μουσικής στρέφονται;
Κυρίως κλασσική rock που προέρχεται από τα ακούσματα των γονιών, των θείων κτλ.
 
Ποια είναι η γνώμη σας για το discogs;
Απλά χρηματιστήριο.
 
Πόσο λεπτές είναι οι γραμμές ανάμεσα στο συλλέκτη και το μουσικόφιλο;
Ο μουσικόφιλος θα αγοράσει πράγματα που θέλει να ακούσει. Ο συλλέκτης αγοράζει και πράγματα που δεν του αρέσουν καθόλου, απλά για να κάθονται να τα βλέπει. Ανάμεσα στους πελάτες μας δύσκολα θα βρεις τέτοιους ανθρώπους. Έχουμε κυρίως μουσικόφιλους.
 
record257Ποια είναι η πιο αστεία συνομιλία που έγινε ποτέ μέσα στο μαγαζί;
Έχουμε καταγράψει άπειρες τέτοιες τραγελαφικές στιγμές, αλλά θυμάμαι ιδιαίτερα έναν πελάτη που μπήκε αλλόφρων στο μαγαζί και ζητούσε άμεσα να τον πάμε εκεί που κρύβουμε τους Λευκούς Δίσκους. Όταν τον κατευθύναμε στο “White Album” των Beatles, επέμεινε ότι δεν ήθελε αυτό και συνέχιζε να ρωτά για την κρυψώνα τους.
 
Η οικονομική κατάσταση στη χώρα έχει επηρεάσει τις συνδιαλλαγές σας με τους distributors του εξωτερικού;
Όλα πηγαίνουν πολύ πιο αργά πλέον. Οι εισαγωγές καθυστερούν και υπάρχουν ακόμα και αντικείμενα που δεν φτάνουν ποτέ στην Ελλάδα.
 
Πώς θα ορίζατε τον ιδανικό “πωλητή” μουσικής;
Ενημερωμένος, φιλικός και με αυτοπεποίθηση. Υπάρχουν πολλοί περίεργοι πελάτες που πρέπει να τους χειριστείς με όλα τα παραπάνω.
 
Ποια μπορεί να είναι η εικόνα στην εμπορική πλευρά της μουσικής τα επόμενα πέντε χρόνια;
Δεν έχω ιδέα. Βήμα το βήμα προχωράμε και κρίνουμε.
 
Οι νέες πλατφόρμες ακρόασης μουσικής όπως το Spotify, είναι εχθροί των δισκάδικων;
Αντίθετα, βοηθάνε πάρα πολύ γιατί δεν αγοράζεις στα τυφλά (κουφά) πλέον. Οι πελάτες ακούνε, επιλέγουν κι έρχονται να αγοράσουν.
 
Ποια είναι η πιο συνήθης ερώτηση που ακούτε;
“Τι ώρα κλείνετε”;
 
Πώς θα ορίζατε μια καλή μέρα στο Record House;
Όταν όλα έχουν κυλήσει ομαλά, όταν η παραλαβή έχει έρθει στην ώρα της, έχει έρθει κόσμος που σου αρέσει να μιλήσεις μαζί του και δεν έχεις πολλούς δύστροπους πελάτες.
 
 
Ποια είναι η γνώμη σας για τη Record Store Day;
Εμάς μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Είναι ένα είδος παζαριού, με τη θετική έννοια και για εμάς. Είχαμε τις επιφυλάξεις μας αρχικά γιατί το πιο δύσκολο είναι η προετοιμασία για αυτή την ημέρα, γιατί όλα γίνονται την τελευταία στιγμή. Είναι όμως η καλύτερη μέρα του χρόνου για εμάς κι εμπορικά αλλά και από άποψη κλίματος. Είναι μια γιορτή για το μαγαζί.

Το Record House προτείνει:
Ελληνικά Album 2016: RSN-Analog Memories, ΛΆΡΓΚΟ- Λάργκο (ΕΡ)
Best albums 2016: GoGo Penguin- Man Made Object (Best Of 2016), Ben Harper And the Innocent Criminals- Call It What It Is, Tindersticks- The Waiting Room, Andrew Bird- Are you Serious, Savages-Adore Life
Soundtrack: Vinyl (HBO TV Series)
Best Selling 2016: David Bowie-Blackstar

Επιμέλεια: Δημήτρης Μπάρμπας
Σκηνοθεσία-Μοντάζ: Χρυσόστομος Μπάρμπας
 
Joomla Social by OrdaSoft!