Άρθρα Μουσικής

Mayhem - Herrer av Svartmetall

 
   «Τη μέρα που οι Mayhem θα πουλάνε είκοσι χιλιάδες δίσκους στη Νορβηγία, οι Burzum θα παίζουν στο MTV κάθε μέρα και η Nuclear Blast θα υπογράψει οκτώ νορβηγικές Black Metal μπάντες, ΤΟΤΕ θα μπορείς να μιλάς για trend».
 
mayhem2215

   Λίγες μέρες πριν τη δολοφονία του, ο Euronymous είχε δώσει συνέντευξη σε ένα fanzine. Είχε ερωτηθεί για το μέλλον του Black Metal και αν αυτό αποτελεί trend. Από τότε έχουν περάσει σχεδόν τριάντα χρόνια. Δεν έχω ιδέα πώς ή τι θα σκεφτόταν ο Øystein Aarseth αν ζούσε σήμερα, βλέποντας την απήχηση του ιδιώματος και τον κόσμο που απασχολεί πάνω, κάτω, μπροστά και πίσω από τη σκηνή. Δεν έχω καν ιδέα πώς θα αντιδρούσε αν ήξερε ότι οι ίδιοι οι Mayhem έχουν υπογράψει με τη Century Media. Επειδή όμως ενός αιώνα η μαγεία είναι του επόμενου η επιστήμη, μπορώ αναλογικά να υποθέσω πως η πορεία των Mayhem είναι αυτό που λένε «Μια ταινία μια συζήτηση». Ίσως οι Νορβηγοί να είναι το συγκρότημα που τα έκανε ΟΛΑ πρώτο εκείνο στον χώρο του Black Metal. Και τα καλά και τα άσχημα και τα περίεργα και τα ακραία.

   Εκείνο το non stop carré του Varg, στο δικαστήριο, με το χαμόγελο και τη ματιά προς την κάμερα, ίσως να είναι η πιο συγκλονιστική εικόνα στην όλη ιστορία που έχει να κάνει με την παθογένεια των Mayhem. H νορβηγική δικαιοσύνη εξάντλησε όλη την αυστηρότητά της στον πιτσιρικά από το Bergen. Ήταν είκοσι ενός χρονών όταν καταδικάστηκε δίκαια και τριάντα έξι όταν αποφυλακίστηκε με αναστολή. Σήμερα ζει στη Γαλλία. Έχει αλλάξει το όνομά του σε Louis Cachet και συνεχίζει να απασχολεί τα μέσα.

   Ο Necrobutcher, o μπασίστας της μπάντας, ο οποίος έχει ζήσει από την αρχή όλη την ιστορία, αν και δεν ηχογράφησε στο ντεμπούτο άλμπουμ των Νορβηγών, είναι ο άνθρωπος που δικαιούται να έχει άποψη για ό,τι αφορά τη μπάντα. Μίλησε και για την ταινία “Lords Of Chaos”, την προσπάθεια του Hollywood να παίξει πάνω στα όσα συνέβησαν στους Mayhem εκείνες τις εποχές. Προφανώς δεν ξετρελάθηκε και εννοείται πως αφήνει αιχμές για την ταινία, όπως και για το βιβλίο. Τον λύπησε πολύ και το λέει ξερά και σταράτα. Από την άλλη πάλι, διάβασα ότι οι γονείς του Euronymous του είχαν ζητήσει να βγάλει το μπάσο του Varg από το original υλικό του “De Mysteriis Dom Sathanas”. Ο ίδιος είχε απαντήσει ότι θα έγραφε ο ίδιος το μπάσο από την αρχή και θα κυκλοφορούσε ο δίσκος με αυτό. Δεν το έκανε ποτέ.
 
mayhem2214

   Σας άρεσε η ως τώρα διαδρομή; Καθόλου, ε; Πολλοί αναρωτιούνται τι δίαολο δουλειά έχουν όλα αυτά με τη μουσική. ΔΕΝ έχουν. Απλά, δίπλα στις καταστάσεις βρέθηκαν ανθρώπινες ύαινες που είδαν λεφτά σε όλα αυτά τα πτώματα και αποφάσισαν να αναμιχθούν. Ακούγοντας το πλέον πρόσφατο άλμπουμ του σχήματος, “Daemon”, το οποίο κυκλοφόρησε το 2019, αντιλαμβάνεται κάποιος την ουσία. Τη μουσική. Και το γεγονός ότι οι «καινούργιοι» κιθαρίστες, ο Teloch και ο Ghul, οι οποίοι γράφουν όλη τη μουσική και σχεδόν όλους τους στίχους, είναι πολύ καλοί σε αυτό που κάνουν, έχουν κάνει χωριό με τους «παλιούς» και τρέχουν την όλη δημιουργική κατάσταση έτσι όπως πρέπει. Μπορεί να σας αρέσει η σύγχρονη μουσική πρόταση των Mayhem, μπορεί και όχι, κανείς όμως δεν μπορεί να πάρει από αυτούς τους δύο ανθρώπους το spotlight για ό,τι κάνουν για τη μπάντα.

   Αυτό στο οποίο καταλήγω, όπως φαντάζομαι και όλοι σας, είναι ότι οι Mayhem του σήμερα είναι μία τίμια, μία σοβαρή έκδοση της μπάντας, πέρα από θέματα εκτός μουσικής και πέρα από όλες τις σαπουνόπερες που πήγαν να καπηλευτούν τα πτώματα, τους θανάτους, τους εμπρησμούς, την κοινωνία μίας ολόκληρης χώρας. Όπως και εσείς, έτσι και εμείς θα βρεθούμε στο LiVE της 4ης Μαΐου, να δούμε από κοντά μία σπουδαία αρμάδα του Black Metal. Ναι, το ξαναγράφω, οπαδός της ακραίας μουσικής δεν είμαι, αλλά επιβάλλεται να πάω να δω ένα σχήμα που έχει οριοθετήσει ένα ολόκληρο ιδίωμα, εδώ και μισό αιώνα σχεδόν.
 
mayhem2216
 
   Και για εκείνο το φοβερό περιοδικό, που έγραψε για το “Daemon”… Μμμ… να το αναφέρω; Ναι, εννοείται. Τι, θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου επειδή οι Αμερικανοί εκτός από ανιστόρητοι είναι και κακοί κριτικοί; Το Sputnikmusic λοιπόν αναφέρει για την εν λόγω δουλειά των Σκανδιναβών πως «Το “Daemon” είναι μία ισχυρή δόση Black Metal και τίποτα περισσότερο». Κλασσική περίπτωση ανθρώπων που ΔΕΝ έχουν ακούσει ούτε νότα από τον δίσκο και αποφάσισαν έτσι κι αλλιώς να τη γράψουν την καραγκιοζιά τους; Μπορεί. Μπορεί…

Κώστας Κούλης
 
MAYHEM – MORTIIS – DIABLERY στην Αθήνα, την Τετάρτη 4 Μαΐου, στο Fuzz.
Doors Open: 19:15
 
DIABLERY: 20:00 - 20:40 (40 Λεπτά)
MORTIIS: 21:10 - 22:00 (50 Λεπτά)
MAYHEM: 22:30 - 00:00 (90 Λεπτά)
 
Τιμή εισιτηρίου: 25 Ευρώ (Περιορισμένη προπώληση)
28 Ευρώ (Λοιπή προπώληση) – 30 Ευρώ (Ταμείο)
 
Joomla Social by OrdaSoft!