= Mark Tremonti - All I Was, All I Am
Άρθρα Μουσικής

loogoo

Mark Tremonti - All I Was, All I Am


scale-    6 πλατινένιοι δίσκοι για το “My Own Prison” (Creed)
-  11 πλατινένιοι δίσκοι & 1 διαμαντένιος δίσκος για το “Human Clay” (Creed)
-    6 πλατινένιοι δίσκοι για το “Weathered” (Creed)
-    1 χρυσός δίσκος για το “One Day Remains” (Alter Bridge)
-    Yποψηφιότητα Grammy – Best Rock Performance by a Duo or Group with Vocal για το “With Arms Wide Open” (Creed)
-    Grammy Βest Rock Song για το “With Arms Wide Open” (Creed)
-    Yποψηφιότητα Grammy – Best Rock Performance by a Duo or Group with Vocal για το “My Sacrifice" (Creed)
-   3 συνεχείς φορές Κιθαρίστας της Χρονιάς στο περιοδικό Guitar World
-  #4 Σπουδαιότερος Metal Κιθαρίστας όλων των εποχών σύμφωνα με το περιοδικό Total Guitar
-    Το κιθαριστικό σόλο του “Blackbird” των Mark Tremonti & Myles Kennedy ανακηρύχθηκε το 2011 ως το σπουδαιότερο κιθαριστικό σόλο όλων των εποχών από το περιοδικό Guitarist.
tremintoprojectuntitled
All I Was, All I Am

   Mark-TremontiΠοια η σχέση των Creed & Alter Bridge με τους Metallica, τους Mercyful Fate και τους … Ελβετούς Celtic Frost; Φαινομενικά καμία απολυτώς! Κι όμως η απάντηση είναι λανθασμένη, αφού η σχέση τους εντοπίζεται σ’ ένα και μόνο όνομα : Mark Tremonti.

   Γεννημένος στις 18 Απριλίου του 1974, στο Detroit των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Mark Thomas Tremonti πρωτοέπιασε κιθάρα στα χέρια του στα 11 του χρόνια και άλλαξε πολλά σπίτια ακολουθώντας την οικογένειά του, ώσπου ο δρόμος τον φέρει νότια, στην πολιτεία της Florida, και συναντηθεί με τον τραγουδιστή Scott Stapp. Οι δυο τους, μαζί με τους Brian Marshall (μπάσο) & Scott Phillips (τύμπανα), δημιούργησαν τους Creed και έγιναν μέσα σε λίγα μόνο χρόνια η πλέον επιτυχημένη μπάντα – βάσει πωλήσεων και αριθμών – της δεκαετίας του ’90. Δεκάδες εκατομμύρια πουλημένων CDs, τεράστιες συναυλίες, διαμαντένιοι, πλατινένιοι και χρυσοί δίσκοι, πολλές επιτυχίες και ακόμη περισσότερα #1 hits. Ο Mark Tremonti ήταν πάντα όμως κάτι παραπάνω από αυτό, που αντιπροσώπευαν μουσικά και καλλιτεχνικά οι Creed … κάτι το οποίο άλλωστε ουδέποτε δίστασε να κρύψει. «Από την πρώτη ημέρα δημιουργίας της μπάντας, έφερνα σκληρά και βαριά riffs, σε σημείο που οι υπόλοιποι ήταν πάντα αναγκασμένοι να μου υπενθυμίζουν, πως δεν είμαστε οι Slayer». Υπερβολή; Σε καμία περίπτωση! Ο Mark Tremonti ήταν αυτό που λέμε «μεταλάς». Μεγαλωμένος υπό τους ήχους των Metallica & Pantera, η riff-ολογία του ήταν και παραμένει χαρακτηριστική.
5-11 1627   Όποιος έχει παρακολουθήσει έστω και επιφανειακά την πορεία των Creed γνωρίζει πως «ο ήχος μας γινόταν από δίσκο σε δίσκο σκληρότερος. Οι Alter Bridge είναι σίγουρα ακόμη βαρύτεροι ηχητικά από τους Creed, ενώ με το σόλο μου άλμπουμ πλέον, μου δίνεται η δυνατότητα να απελευθερωθώ πλήρως και να βγάλω από μέσα μου αυτό που ακριβώς νιώθω, χωρίς τον παραμικρό καλλιτεχνικό περιορισμό». Και το “All I Was” είναι heavy! Αυτό είναι το μόνο πράγμα για το οποίο μπορείτε να είστε απόλυτα σίγουροι. Ο Mark Tremonti δεν ψηφίστηκε τυχαία 4ος σπουδαιότερος heavy metal κιθαρίστας όλων των εποχών από το περιοδικό Total Guitar το 2011. Τα riffs του φτύνουν κυριολεκτικά φωτιές και σε σημεία, στο “All I Was”, θα θυμίσουν πρόσφατους Metallica (χωρίς το χαμηλό κούρδισμα και με τον πιο γλυκό ήχο της PRS).
MarkTremontiWallpaper1024768
tremontisolo   3 φορές έχει αναδειχθεί κιθαρίστας της χρονιάς από το περιοδικό Guitar World, δεκάδες φορές έχει εμφανιστεί μπροστά σε εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου ... έχει κερδίσει εκατομμύρια, έχει γυρίσει ολόκληρο τον πλανήτη, κατάφερε να ζήσει σχεδόν τα πάντα σε πολύ μικρή ηλικία, κι όμως ο Mark Tremonti ουδέποτε έχασε τη δίψα και την επιθυμία του για καλή και ποιοτική μουσική, ενώ υπάρχει και κάτι άλλο που μέχρι σήμερα δεν είχε δοκιμάσει και ήταν η απόλυτη πρόκληση για τον ίδιο : να αναλάβει να τραγουδήσει. «Όταν κάνεις δεύτερα φωνητικά, δε σου δίνεται βασικά η δυνατότητα να απελευθερωθείς και να προσδώσεις το δικό σου χαρακτήρα στη σύνθεση. Απλά χρωματίζεις και καλύπτεις κενά! Πέρασα αρκετό χρόνο με τα υπόλοιπα παιδιά προβάροντας και δοκιμάζοντας πράγματα, οπότε όταν αισθάνθηκα σίγουρα για τον εαυτό και τις ικανότητές μου, ξεκινήσαμε να ηχογραφούμε». Με τον παραγωγό Michael “Elvis” Baskette να βρίσκεται σταθερά στο πλάι του – όπως και στους Alter Bridge – ο Mark Tremonti πολύ έξυπνα επέλεξε μία ηχητική κατεύθυνση αρκετά διαφορετική από αυτή των Creed & Alter Bridge. Αρκετό βάθος στα φωνητικά, οι κιθάρες να βρίσκονται όπως είναι λογικό στο προσκήνιο και να σπέρνουν κυριολεκτικά και τα τύμπανα να ακούγονται αρκετά ξερά, υιοθετώντας τη μοντέρνα αμερικανική φιλοσοφία σχετικά με τον “heavy metal ήχο”, θυμίζοντας από Avenged Sevenfold μέχρι Trivium και Machine Head – ξερό ταμπούρο, ασταμάτητο κοπάνημα και τα πιατίνια χαμηλά στην τελική μίξη, προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να είναι όσο πιο ξερό και in your face γίνεται. Κι όμως ο Mark Tremonti δεν είναι σαν όλους τους άλλους.

markTremonti2222   Προς τιμήν του ο δίσκος δε θυμίζει καμία από τις μπάντες του. Η διαφορετικότητα του “All I Was” αγγίζει τέτοιο βαθμό, ώστε εάν κάποιος δε γνώριζε το δημιουργό του, τότε θα του ήταν σχεδόν αδύνατο να εντοπίσει την οποιαδήποτε ομοιότητα με τους Alter Bridge βασικά, αφού το υλικό του δίσκου είναι μίλια μακριά από τους post-grunge Creed. Ίσως το “Proof”, με τον Myles Kennedy στα φωνητικά, να είχε θέση στο “ABIII” των τελευταίων, και πάλι όμως, η φιλοσοφία του Garrett Whitlock στο πώς προσεγγίζει τα παιξίματα στα τύμπανα είναι εντελώς διαφορετική από αυτή του Scott Phillips (ο ήχος του οποίου χαρακτηρίζει τους Alter Bridge).
   Ο ένας μουσικός στο πλευρό του Mark Tremonti είναι ο Garrett Whitlock και έχει αναλάβει τα τύμπανα. Ο άλλος, που έπαιξε στο δίσκο το μπάσο και λίγη κιθάρα είναι ο Eric Friedman, και οι δυο τους πολύ στενοί φίλοι του Mark Tremonti. «Ο Garrett και εγώ έχουμε πολλά κοινά όσον αφορά τις μουσικές μας ρίζες. Ο Eric από την άλλη πλευρά είναι σαν αδελφός μου. Περνάμε υπέροχα μαζί. Γουστάρουμε όλοι μας τη μουσική και είναι κατά βάση η ζωή μας. Ξυπνάμε με την επιθυμία να παίξουμε και πηγαίνουμε στο κρεβάτι με την ίδια ακριβώς σκέψη και ανάγκη. Εκπέμπουμε απόλυτα στο ίδιο μήκος κύματος».
  ne3xcsh44bygybh Έχοντας ηχογραφήσει 16 στο σύνολο ολοκαίνουργια κομμάτια, ο Mark Tremonti μας παρουσιάζει τα 12 από αυτά μέσα από το “All I Was”, αφήνοντας ένα μικρό παραθυράκι για μία μελλοντική κυκλοφορία ενός ΕΡ. Δεν είναι ο καλύτερος τραγουδιστής του κόσμου, είναι σίγουρα όμως ένας από τους καλύτερους metal κιθαρίστες (αν όχι Ο καλύτερος αυτή τη στιγμή) και συνθέτες ... αυτό θα γίνει εύκολα αντιληπτό με την πρώτη κιόλας, βιαστική, ακρόαση του “All I Was”. Όχι, ο δίσκος δεν αγγίζει τα καλλιτεχνικά μεγαλεία των δουλειών των Alter Bridge, αλλά δε γνωρίζω κιόλας κατά πόσο κάτι τέτοιο ήταν επιδίωξη του δημιουργού. Οι τελευταίοι χαρακτηρίζονται από μία τελειομανία. Το “All I Was” είναι περισσότερο ένας δίσκος χύμα, οργισμένος, με ατελείωτα επιθετικά riffs, αλλά και με πολύ καλές μελωδικές γραμμές.

Μίλτος Λυμπιτσούνης
wallpaper 1024 768
Joomla Social by OrdaSoft!