= Ιστορία της Rock, μέρος πρώτο
Άρθρα Μουσικής

loogoo

Ιστορία της Rock, μέρος πρώτο

 
rockmusic03
 
   Όπου τα ίχνη της ιστορίας χάνονται δημιουργείται ο μύθος. Τα πρόσωπα είτε θεοποιούνται είτε απλά μπαίνουν στον κόσμο της λήθης και τα γεγονότα ξεθωριάζουν. Και στη μουσική τα γεγονότα, τα οποία καθορίζουν και την εξέλιξή της, έχουν πολύ βαθιά κρυμμένες ρίζες και η αναζήτησή τους είναι μια μάταιη ή στην καλύτερη περίπτωση επίπονη διεργασία. Αλλά πάντα ένα άρθρο που αφορά τη μουσική ή ακόμα και ένα βιβλίο πρέπει να είναι περισσότερο αφορμή για περαιτέρω προσωπική αναζήτηση, παρά για να δώσει κάποιες δογματικές απαντήσεις. Στη μουσική δεν υπάρχει η έννοια του «γνωρίζω», η οποία ταυτίζεται με αυτήν του «αναζητώ». Η rock ουσιαστικά καθόρισε τη σύγχρονη μουσική δημιουργία. Και η αναζήτηση της αρχής της ίσως να δημιουργήσει περισσότερα ερωτήματα, παρά απαντήσεις.
 
rockmusic01
   Η δημιουργία της rock είναι ένας συνδυασμός της εξέλιξης της τεχνολογίας και κοινωνικών ανακατατάξεων στο μεταπολεμικό «δυτικό» κόσμο. Αλλά στην ουσία υπήρχαν ήδη τα πρώτα της δείγματα αρκετά πριν, όταν η μουσική βγήκε από τα «αριστοκρατικά σαλόνια» και άρχισε να γίνεται ένα μέσω έκφρασης των πιο χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων. Είναι γενικά παραδεκτό, αλλά και γεγονός, ότι η rock προέρχεται από το rock 'n' roll και δεν είναι λίγες φορές που αυτές οι δύο έννοιες ταυτίζονται. Η μουσική γενικά είναι ένα μέσο επικοινωνίας όπως, από τα αρχαία χρόνια, ήταν το εμπόριο και ο πόλεμος. Γι’ αυτό η εξέλιξη, αλλά και η παγκόσμιά της διάδοση έγινε μεταπολεμικά, αλλά ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του πολέμου. Δεν αποτελεί μυστικό το γεγονός ότι πατρίδα της rock είναι ο Νέος Κόσμος και συγκεκριμένα οι Η.Π.Α., αλλά είναι αποτέλεσμα συνύπαρξης διάφορων πολιτισμικών επιρροών, που απλά γέννησαν κάτι καινούργιο.
 
rockmusic04
   Αλλά ας ξεκινήσουμε να προσεγγίσουμε τα ιστορικά γεγονότα, ξεσκονίζοντας λίγο το παρελθόν. Στην ουσία το rhythm & blues γέννησε το rock 'n' roll, με το να επιταχύνει το τέμπο του. Ή απλά η μετάβαση αυτή συντελέστηκε όταν κάποιος αποφάσισε να βάλει έναν δίσκο blues 33 στροφών στις 45… χμμ. Ο κόσμος της μουσικής δε δημιουργείται με μια επιφώτιση ούτε από κάποιο στιγμιαίο λάθος. Και τα γεγονότα ξεκινάνε λίγο πιο νωρίς, κάπου στο Μεσοπόλεμο χρονικά και στην Αμερική τοπικά. Αρχή του νήματος είναι οι παραδοσιακές μουσικές των νέων εποίκων, η Country των λευκών και η blues των Αφροαμερικανών. Και μια στοιχειώδης αναφορά για αυτά θα χρειαστεί τόμους βιβλίων.
 
rockmusic02
rockmusic05
 
rockmusic06   Είναι όντως πολύ δύσκολο να βρεις κάποια αρχή σε αυτή την αναζήτηση, μια που μόλις εμφανιστεί κάποια ημερομηνία ή κάποιο πρόσωπο, σε μια εμβάθυνση εμφανίζεται κάποιο άλλο γεγονός και πρόσωπο, πριν από το προηγούμενο. Έτσι το καλύτερο είναι η αναζήτηση της ετυμολογίας του όρου. Η πρώτη του εμφάνιση σε τραγούδι γίνεται το 1922 σε μια σύνθεση του J. Berni Barbour. Ο τίτλος του τραγουδιού είναι My Man Rocks Me (With One Steady Roll) και είναι εκτελεσμένο από μια blues τραγουδίστρια, την Trixie Smith. Η έκφραση Rock and Roll υπαινίσσεται τη σεξουαλική συνεύρεση και αυτό κάνει την τραγουδίστρια ακόμα πιο πρωτοπόρα, μια που ουσιαστικά δίνει και τις βάσεις για τη σεξουαλική επανάσταση σχεδόν πενήντα χρόνια αργότερα. Αν και ο επίσημος ορισμός της σαν rocking and rolling περιέγραφε την κίνηση ενός πλοίου στο μανιασμένο ωκεανό, υποδήλωνε πολλές φορές και την πνευματική θέρμη στις εκκλησιαστικές λειτουργίες των Αφρο-Αμερικανών. Και δεν είναι λίγες φορές που χρησιμοποιείται (σαν rocking and rolling όμως) σε πολλά θρησκευτικά τραγούδια γκόσπελ. Αλλά εκτός του ιερού χώρου ήταν καθαρά σεξουαλικό υπονοούμενο.

   Έτσι έχουμε κατά κάποιον τρόπο την πρώτη άκρη του νήματος, αλλά ακόμα κρυμμένη σε κάποιο παράνομο καζίνο ή κάποιο καταγώγιο και μόνο σαν έκφραση των Αφροαμερικανών, μακριά από την εξουσία και το χρήμα των λευκών Αγγλοσαξόνων. Αλλά η τόλμη μιας γυναίκας έδωσε το έναυσμα για τη μεγαλύτερη μουσική επανάσταση. Η μουσική αυτή ακόμα δεν είχε γεννηθεί και η κύηση θα κρατούσε για αρκετά χρόνια ακόμα. Δεν είχε ακόμα τα χαρακτηριστικά που αργότερα θα την έκαναν διάσημη, αλλά η θεματολογία του λυρικού μέρους είχε ήδη οριστεί. Θα χρειαζόταν όμως ένας ανθρώπινος καταλύτης, ένας πόλεμος και ένα κράτος που μετά την ήττα του στον πόλεμο θα εστίαζε στην ανάπτυξη της τεχνολογίας για να ορθοποδήσει. Ο ανθρώπινος καταλύτης που θα γνώριζε τη μουσική αυτή στη λευκή Αμερική έχει ήδη γεννηθεί έναν χρόνο πριν τη δημιουργία του τραγουδιού στο Windber της Pennsylvania από Ρώσσο-Εβραία μητέρα και Ουαλοαμερικανό πατέρα. Ήταν ο Alan Freed…. Την ίδια ώρα που το ενδεχόμενο ενός δευτέρου παγκοσμίου πολέμου είναι ακόμα μακρινό και η Ιαπωνία προσπαθεί να κάνει τις πρώτες επαφές με το δυτικό κόσμο, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού είχε ήδη μπει ο πρώτος σπόρος για την δημιουργία μιας δεύτερης μουσικής υπερδύναμης... λεγόταν Skiffle και αυτό το είδος ήταν δημιουργία απελεύθερων Αφροαμερικανών…

Jacek Maniakowski
 
 
 
rockmusic07
 
Joomla Social by OrdaSoft!