Άρθρα Μουσικής

Iron Maiden - All the world is a stage and a good laugh

 
   Το μεγαλύτερο Μέταλ συγκρότημα ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ, από καταβολής του ιδιώματος, είναι συνυφασμένο με τη σκηνή. Οι στιγμές που έχουμε νιώσει να αφήνουμε το σώμα μας στο κοινό, να ιπτάμεθα και να παρατηρούμε αστρικά από πάνω, είναι ό,τι μας ποτίζει η μυσταγωγία μίας συναυλίας των Iron Maiden. Αυτή τη φορά όμως θα δοκιμάσουμε κάτι άλλο. Θα σταθούμε σε περιπτώσεις που η μπάντα χάρισε αβίαστα το γέλιο, που έδειξε μία απίθανη και απίστευτη ανθρώπινη πλευρά και κέρδισε ακόμα περισσότερο τους οπαδούς της. Δεν είναι δυνατό να μην λατρεύεις τους #ΜΟΝΟ, ιδίως όταν έχεις δει LiVE τους, αλλά εδώ μιλάμε για στιγμιότυπα που ξεφεύγουν από τη μουσική ουσία αυτή καθαυτή και γίνονται πράξη κοινωνίας μεταξύ ανθρώπων.

   Σκόπιμα αφήνουμε έξω ιστορίες με φλάσκες και πεσίματα και γλίστρες στη σκηνή, όπως και κάθε τι αρνητικό, σαν εκείνη την επίθεση με αυγά και διάφορες τέτοιες κακεντρέχειες. Θα πάμε στα απλά και καθημερινά, όπως προστάζει η ευγενική φύση των μικροκαμωμένων Εγγλέζων. Θα μπορούσαμε βέβαια να σταθούμε στη συναυλία του 1999, αμέσως μετά το reunion, εκεί στο Περιστέρι, όταν ο Dickinson σταματά τη μουσική. Κάποιος εντελώς ανεγκέφαλος έχει φτύσει τον Steve Harris. Έχω την αίσθηση πως αυτός ο ούγκανος είναι ακόμα εκεί, στο Περιστέρι δηλαδή και πως ακόμα τον δέρνουν. Και μάλλον καλά του κάνουν… Τι λέτε, πάμε να γελάσει το χειλάκι μας λίγο;
 
mono2299

   Οι Iron Maiden παίζουν στο Irvine των ΗΠΑ το 2008. Λίγο πριν ξεκινήσουν το “Can I Play With Madness?”, o Bruce Dickinson απευθύνεται στο κοινό και αστειεύεται. «Να παίξουμε ένα Τζαζ τραγούδι για σας»; Το κοινό απαντά πως «Όχι»… Ο μπροστάρης δίνει μία και μετράει για να μπουν οι άλλοι. Τελευταία στιγμή φωνάζει να σταματήσουν. Ο Adrian Smith είναι στο παρατσάκ να φταρνιστεί. Ο Καπετάνιος δεν έχει καταλάβει τι γίνεται – πώς θα μπορούσε άλλωστε, είναι στην άλλη μεριά της σκηνής – και παίζει κανονικά. Ο Dickinson σταματά το τραγούδι. «Μα φταρνίστηκε»! Οι υπόλοιποι Maiden και δη ο Harris, χαμογελούν και κοιτούν τον τραγουδιστή. Ο Paul BD θέλει να τσεκάρει ότι οι μουσικοί σύντροφοί του μπορούν να προχωρήσουν παρακάτω. «Είσαι εντάξει»; Ο Smith αποκρίνεται πως είναι εντάξει. “Are you ready, Steve”; Και εκεί ο δαιμόνιος αρχηγός της μπάντας και Καπετάνιος του Μέταλ for ever and ever, απαντά “Aha”! Και όλοι λύνονται στα γέλια. Ο Dickinson ιδίως ξεκαρδίζεται, ενώ ο Janick Gers δεν μπορεί επίσης να συγκρατηθεί. Ο Harris έχει ταξιδέψει μέχρι τους Sweet και το “The Ballroom Blitz”, στην εισαγωγή του οποίου ακούμε “Are you ready, Steve?” και την “Aha” απάντηση. Πότε πρόλαβε και το σκέφτηκε; Τι διάολο, το είχαν προβάρει; Όποτε νιώθω άσχημα ή περίεργα, βάζω αυτό το βιντεάκι. Και απλά γελάω. Και τους αγαπώ ακόμα περισσότερο. 
 
 
   Οι Iron Maiden παίζουν στην Curitiba της Βραζιλίας. Flight εξακόσια εξήντα φεύγα και “The Clairvoyant” επί σκηνής. Το βασικό θέμα από τον Dave Murray και πάνω στο μπάσιμο οι θεατές παγώνουν. Κάποιος κύριος έχει ανέβει στη σκηνή και έχει γραπώσει τον Janick. Αυτόματα επεμβαίνει η ασφάλεια της μπάντας – ένα άτομο δηλαδή, εκείνη τη στιγμή, μην το κάνουμε και θέμα, ο τύπος ήταν μάλλον εντελώς ακίνδυνος – και βγάζει με τρόπο εκείνο τον κύριο εκτός. Ο Gers είναι τσαντισμένος, εννοείται ότι θα το ξεχάσει μερικά δεύτερα μετά, οι υπόλοιποι Maiden χασκογελούν και ο Dickinson πετάει ένα «Ποιος είναι αυτός;» και γελάει. Η μπάντα επιστρέφει στα σοβαρά της και οι κάμερες δείχνουν γκροπλάν των οπαδών που εκδηλώνουν παντοτινή λατρεία.
 

   Το 2019 οι Αυτοκράτορες του Μέταλ παίζουν στη Philadelphia των ΗΠΑ. Ο Dickinson απευθύνεται στο κοινό, καλωσορίζει, ρωτάει πώς είναι, εντοπίζει τον κύριο με την ελληνική σημαία μπροστά του και «Ελλάδα! ΕΛΛΑΔΑ! Ποιο κομμάτι θα θέλατε να παίξουμε; Alexander The Great», για να αστειευθεί και να πάει παρακάτω. «Το ξέρεις ότι γερνάς όταν το Rolling Stone σου κάνει καλή κριτική». Δεν χαρίστηκε ποτέ ο πιλότος στη ζωή του. Δεν μάσησε ποτέ τα λόγια του. Το 2018 στη Μαλακάσα είπε πως «Δεν θα μιλήσω εγώ για δημοκρατία στην Ελλάδα», αποδίδοντας τις πρέπουσες τιμές στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία.
 
 
   Οι μεγαλύτεροι των μεγάλων εμφανίζονται στο Ολυμπιακό Στάδιο σε μερικές ώρες. Κάτω από εβδομήντα δύο. Και προβλέπεται να ενώσουν τρεις και τέσσερις γενιές. Μόνο εκείνοι μπορούν να το κάνουν. Πώς είπατε; Είμαι απόλυτος; Δεν πειράζει. Για μία φορά #ΜΟΝΟ δεν πειράζει…

Κώστας Κούλης

Ακολουθεί η λίστα με τα φυσικά σημεία προπώλησης:
Αθήνα:
Reload Stores (Ακαδημίας 81, τηλ. 2103801464)
Monsterville ( Αγίας Ειρήνης 13, τηλ. 210364 8180)
Θεσσαλονίκη:
Entopica bakaleria (Καστριτσίου 15 , τηλ.: 231 130 1187)
Ιωάννινα:
Rock Indian Café (Ανεξαρτησίας 14, τηλ.: 2651 073190)
Λάρισα:
Snuff (Παπασταύρου 4, τηλ.: 2410258618)
Βόλος:
Μουσικός Οίκος Κεχαΐδης (Κουταρέλια 29 με Δημητριάδος τηλ.: 2421 037891)
Χαλκίδα:
Γαλατικό Χωριό BeerHall (Μητροπολίτου Βασιλείου 58 τηλ.: 2221 083556)
Πάτρα:
Joe Records (Καραϊσκάκη 134, τηλ.: 261 062 0673)
Κρήτη:
Monsterville - Χανιά ( Ποτιέ 17, τηλ. 2821041276)
Monsterville - Ηράκλειο ( Οδός 1866 - 55 Ηράκλειο, τηλ. 2810 227033)

Η προπώληση για τις υπόλοιπες κατηγορίες εισιτηρίων συνεχίζεται κανονικά μέσω του δικτύου της Ticketmaster.
 
 
Ακολουθούν αναλυτικές οδηγίες για την πρόσβαση του κοινού στις κατηγορίες Standing A και Standing B.

Για τους κατόχους εισιτηρίων STANDING A & STANDING B, η πρόσβαση στο στάδιο γίνεται από όλες τις εισόδους του Ολυμπιακού Σταδίου, εκτός από τις πύλες της Σπύρου Λούη.

Ακολουθούν αναλυτικές οδηγίες για την πρόσβαση του κοινού στις κερκίδες του Ολυμπιακού Σταδίου.

Για τους κατόχους εισιτηρίων καθήμενων, η πρόσβαση στο στάδιο γίνεται από όλες τις εισόδους του Ολυμπιακού Σταδίου, εκτός από τις πύλες της Σπύρου Λούη.

Το Σάββατο 16 Ιουλίου, θα βρισκόμαστε όλοι στο Ολυμπιακό Στάδιο για να ζήσουμε ακόμα μία θρυλική εμφάνιση των Iron Maiden επί σκηνής, που θα μείνει χαραγμένη στις μνήμες όλων μας για πάντα.
 
Joomla Social by OrdaSoft!