Άρθρα Μουσικής

loogoo

House Of Pain

houseofpainbanner

houseofpain7   Πολλοί από σας όταν ακούσετε το όνομα αυτού του group το μυαλό σας θα πάει σε καμίαvταινία τρόμου που έχετε δει στο παρελθόν, σε καμία περίπτωση όμως στην rap μουσική! Όλουςvμας όμως θα μας θυμίσει στιγμές που χοροπηδούσαμε σε κάποιο μαγαζί, αν ακούσουμε το μεγάλο τους hit «jump around». Μπορεί λοιπόν από πολλούς του είδους να θεωρείτε ένα group με μία αναλαμπή ενός μόνο κομματιού αλλά η αλήθεια είναι ότι άλλαξε ολόκληρη την φιλοσοφία του hip hop στην Αμερική εκείνη την εποχή.

houseofpain8  Όλα ξεκίνησαν όταν ο, ιρλανδικής καταγωγής, Everlast (Erik Schrody) μετά από την επιτυχημένη του solo πορεία αποφάσισε να φτιάξει μια rap ομάδα! Έτσι ενώθηκε με τον συμπατριώτη του και φίλο από το σχολείο Danny Boy (Daniel O'Connor) και τον τον DJ Lethal (Leor DiMant), ένα Λεττονό μετανάστη, για να φτιάξουν τους House Οf Pain, όνομα που πήρανε από μια νουβέλα του H.G.Wells. Η πρώτη τους δουλειά ήταν και αυτή που τους έκανε και διάσημους στους χώρους του hip hop. Το 1992 λοιπόν κάνουν το ντεμπούτο τους με τον δίσκο "House Of Pain", με το hit single «Jump around» να εκτινάσσεται στις πρώτες θέσεις των charts σε ΗΠΑ, Ιρλανδία και Μ.Βρετανία και τον Pete Rock να το ριμιξάρει 2 φορές. Στο άλμπουμ αυτό πολλές είναι οι συμμετοχές φίλων του χώρου όπως ένα μέλος από τους Cypress Hill, ο B-Real στο τραγούδι "Put Your Head Out", και ο DJ Muggs ως παραγωγός τους. Μετά από την επιτυχία τους αυτή ξεκινάνε μια σειρά από Live εμφανίσεις μαζί με άλλες rap-rock μπάντες προβάλλοντας το group ως μια παρέα Ιρλανδο -Αμερικανών χούλιγκαν. Πολύ σημαντική είναι η συμμετοχή τους μαζί με τους Helmet στο soundtrack της ταινίας "Judgment Night".

houseofpain2   Κάποια προβλήματα όμως του Everlast με τον νόμο καθυστέρησαν την επόμενη δουλειά τους. Έτσι ο δεύτερος δίσκος τους ήρθε το 1994 με όνομα "Same As It Ever Was", που παρόλο που έγινε χρυσός δεν μπόρεσε να βγάλει κάποιο χιτάκι! Το μόνο κομμάτι που ξεχώρισε ήταν το "On Point", το οποίο κυκλοφόρησε και σε single και κορόιδευε στους στίχους του έναν άλλον ράπερ από την Ιρλανδία, τον Marky Mark. Παρόλο που άρχισαν να χάνουν τη φήμη τους, αυτό που τους κρατούσε συνέχεια στο προσκήνιο ήταν η «βρώμικη» ζωή που έκαναν, φορώντας πράσινα ρούχα, πίνοντας τεράστιες ποσότητες μπύρας και βλαστημώντας. Ο τρίτος τους δίσκος ήταν και αυτός που σήμανε το τέλος τους! Αμέσως μετά την κυκλοφορία του "Truth Crushed to Earth Shall Rise Again" ο Everlast ανακοίνωσε και τη αποχώρηση του! Το άλμπουμ παρά τη συμμετοχή πολλών άλλων καλλιτεχνών του χώρου όπως Sadat X, Guru, Divine Styler και ο τραγουδιστής της reggae Cockni O'Dire, δεν πήγε καθόλου καλά.

houseofpain4   Ο Everlast συνεχίζει την solo καριέρα, που είχε αφήσει, με το πολυπλατινένιο δίσκο "Whitey Ford Sings the Blues" με τον οποίο απομακρύνετε λίγο από την rap μουσική, προσθέτοντας έτσι με την κιθάρα του στοιχεία blues και jazz θυμίζοντας country- rap! Σημαντική ήταν και η συνεργασία του με τον Carlos Santana. Ο DJ Lethal με την διάλυση του group γίνεται μέλος της neo metal μπάντας Limp Bizkit, ενώ ο Danny Boy απομακρύνεται από τον χώρο της μουσικής χρηματοδοτώντας μία εταιρεία τέχνης. Περνώντας έτσι τα χρόνια φτάνουμε στο 2004, όταν και η Rhino records θα κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ με τα πιο διάσημα hit των House of pain και της solo καριέρας του Everlast, "Shamrocks & Shenanigans", με τον τελευταίο να μην συμφωνεί! Το 2006 όμως θα τους δούμε μετά από πολλά χρόνια ξανά μαζί σε ένα project με όνομα La Coka Nostra που μαζί με τους Ill Bill, Non Phixion και Slaine, ξεκινούν μια σειρά από Live. Η συνεργασία τους αυτή ήταν θέμα χρόνου να τους φέρει ξανά μαζί στους House of pain. Έτσι τον Αύγουστο του 2010 μετά από 10 χρόνια επανενώνονται για να γιορτάσουν με τους fans τους τα 20 χρόνια με μία μεγάλη περιοδεία με τον DJ Lethal να συνεχίζει την δουλειά που είχε αφήσει με τους Limp Bizkit.

Γιώργος Γκουγκούδης

Άρθρα Μουσικής