Άρθρα Μουσικής

Geoff Tate, baby!

 
   Η πρώτη φορά που άκουσα το “Eyes Of A Stranger” ήταν και η πρώτη φορά που ο έρωτας χτύπησε την πόρτα. Το τραγούδι έπαιζε αρκετά συχνά στο MTV τότε και ένα βράδυ έτυχε να πέσω πάνω του. Το μαυρόασπρο βίντεο-κλιπ με τα έγχρωμα ιντερμέδια, σαν από ταινία όλο αυτό, έκανε την παρέα που παρακολουθούσε να σταματήσει την κουβέντα και να τσεκάρει την οθόνη. Και όταν μπήκε η φωνή…
 
tateproperty22

   Χαιρέτισα και άρχισα να κατεβαίνω το βουνό για να πάω σπίτι. Σε όλη τη διαδρομή σκεφτόμουν αυτόν τον απίστευτο τραγουδιστή. Στο «Αγόρι» είχα διαβάσει για την περίφημη «Εγχείρηση στο μυαλό ενός εγκληματία», όπως ατυχώς είχε αποδοθεί ο τίτλος του κορυφαίου concept άλμπουμ όλων των εποχών, ανεξαρτήτως μουσικού ιδιώματος. Είχα διαβάσει για το πόσο απίστευτα ακούγονται στο CD o ήχος του τηλεφώνου ή τα Pink Floydικά κόλπα που είχε δοκιμάσει το σχήμα. Δεν είχα διαβάσει όμως για τη φωνή. Δεν ήξερα τι μπορεί να κάνει. Δεν φανταζόμουν καν. Και όταν έφαγα τη σφαλιάρα… Απλά, πολύ απλά, ήθελα να γυρίσω και το άλλο μάγουλο.
 

   Το καλοκαίρι του 2003 βρισκόμαστε στο Λονδίνο, σε ένα meet&greet. Υπογράφει, φωτογραφίζεται, μιλάει με τον κόσμο και γελάει χαμογελώντας απέναντι από ένα τηλέφωνο – πρωτοπορία για την τότε εποχή. Όταν έρχεται η σειρά μου και ξεκινώ να του μιλάω για το ελληνικό empire... Τότε ρίχνει μια ματιά πάνω από το κεφάλι μου και πετάει «Μήπως επιθυμείς συνέντευξη»; Κοκκινίζω, χάνω τη γη κάτω από τα πόδια μου. Εννοείται ότι πέταξα την ευκαιρία στα σκουπίδια. Δεν πειράζει. Έναν χρόνο μετά, κάπου στο Νότιγχαμ, τον είχαμε απέναντί μας. Η μπάσα φωνή είχε ξεδιπλωθεί και είχε καταλάβει κάθε ικμάδα της ύπαρξής μας. Η πρώτη συνέντευξη. Από τότε πέρασαν δεκαοκτώ χρόνια. Και πάντα η ίδια καψούρα. Και πάντα η ίδια προσδοκία. Να δεις να παίζει στη σκηνή ένας από τους πλέον αγαπημένους καλλιτέχνες.

   Τον είχα ρωτήσει για το “Mindcrime”. «Κλειδώνει» πάνω στη σκηνή. Δεν υπάρχει πια, έχει γίνει Nikki. Δεν καταλαβαίνει τι γίνεται γύρω του, η ζωή του είναι το λιμπρέτο. Τον είχα ρωτήσει για το “Rage…”. Χαμογέλασε. The Neue Regel is here. Καινός κανών: δεν υπάρχουν όρια. Τον είχα ρωτήσει για το “Empire”. Ευκαιρία να δει ποιος είναι «από κάτω». Να κόψει τις φάτσες κάτω από τη σκηνή, ίσως και να δώσει το μικρόφωνο σε ένα από τα παιδιά, όπως έκανε με τη Madelaine στα show στις ΗΠΑ. «Τούτη εδώ ξέρει όλα τα τραγούδια μας. Αν ξεχάσω τους στίχους, μου θυμίζει». Last time in Paris was strange; Μωρέ, δεν πα να ‘ταν!
 

   Τον είχα ρωτήσει για τις διασκευές. Ήταν να βγει το “Take Cover”. «Θα έχετε και κάτι από Peter Gabriel»; Ξέρω την καψούρα του και δεν είμαι ο μόνος. Γύρισε, με κοίταξε, χαμογέλασε όπως μόνο εκείνος ξέρει. «Ναι, θα έχουμε». Ενθουσιάζομαι. «Θα είναι το “Red Rain”, έτσι»; Γελάει καλόκαρδα. «Καλά, φωτό δεν θέλεις»; Όχι, δεν θέλω. Μόνο να τον ακούω να μιλάει θέλω.

   Τον θυμάμαι σε ένα Live, στο “Take Hold Of The Flame”. Μπαίνει, ξεκινάει να τραγουδά. Γελάει. Έχει μπει λάθος! Του χαμογελάει ο διόσκουρός του τότε. Τραγουδάει κάτι ακατάληπτα. «Σταματάς λίγο; Γερνάω και ξεχνάω τους στίχους. Τι θα λέγατε να με βοηθήσετε εσείς; Τι θα λέγατε να το τραγουδήσουμε μαζί»; Αδυνατώ να περιγράψω τι συνέβη τότε στο ακροατήριο. Αλαλαγμός και κοπετός. Ο ιντελεκτουέλ υπέρ-βοκαλίστας, ο οποίος δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα να τσαλακωθεί.

   Τον θυμάμαι σε μία εκδήλωση για τις γυναίκες που μάχονται τον καρκίνο. Μία καλή του φίλη έχει διαγνωστεί με «εύρημα». Υποβάλλεται σε χημειοθεραπείες. Ο ίδιος δεν το σκέφτεται δύο φορές. Ξυρίζει αμέσως το κεφάλι του. Θα μακρύνει τα μαλλιά του όταν ξαναβγάλει μαλλιά η φίλη του. Πάτησε πάνω σε ευαίσθητες χορδές. Του λέω την ιστορία μου. Κατεβάζει το βλέμμα του. Κατανοεί όσο πρέπει και όσο χρειάζεται.
 

   Είναι χιουμορίστας και πλακατζής. «Πάμε να ξυπνήσουμε τον Parker. Θα έλθετε μαζί μου»; «Πώς είπαμε ότι λέγεται η σιδερώστρα στα ελληνικά»; Είναι βιβλιοφάγος και το χαίρεται. Του είχαμε κάνει δώρο το «Ο τελευταίος πειρασμός» σε αγγλική μετάφραση. Το μετέφερε στην επίσημη ιστοσελίδα της μπάντας. Μαζί με τον θαυμασμό του για ό,τι είχε καταφέρει ο μέγιστος Έλληνας συγγραφέας. Πάντα με ένα βιβλίο στο χέρι.

   Το καλύτερό μου ίσως; Σε ένα τραπέζι, σε μια ειδική εκδήλωση της μπάντας προς τους οπαδούς. Εμφανίζεται μπροστά μας από το πουθενά – τον Rockenfield είχαμε «διαλέξει» - και κάθεται δίπλα μας. Συστήνεται και περιμένει να ακούσει τα ονόματά μας. Ο καθένας με τη σειρά. Στη συνέχεια φαγητό και συμπάθεια. Σκουντάω τη διπλανή μου. «Είναι η ευκαιρία της ζωής σου». Γουρλώνει τα μάτια της εκείνη. «Τι εννοείς»; Δεν χάνω χρόνο. «Είναι η μοναδική σου ευκαιρία να πεις ‘Geoff, μου περνάς, σε παρακαλώ, το βούτυρο;’ και να σου μείνει μια ιστορία να διηγείσαι και στα δισέγγονά σου». Μπορείτε να μαντέψετε τη συνέχεια, ναι; 
 

   Ο Geoff Tate δεν είναι απλά ένας τέλειος τραγουδιστής. Είναι ένας πολυπράγμων άνθρωπος, με πολλές ευαισθησίες και αγάπη για την τέχνη του. Ψάχνει, ψάχνεται και συνεχώς κάνει καινούργια πράγματα. Μας έχει μιλήσει για ένα Jazz άλμπουμ που ετοιμάζει. Μακάρι να κυκλοφορήσει σύντομα. Μέχρι τότε εμείς θα έχουμε καλά κλεισμένο σε ένα κουτάκι της ψυχής μας μία μοναδική εμπειρία. Τον μεγάλο ερμηνευτή και τη σπουδαία μπάντα του σε δύο άλμπουμ που σημάδεψαν μία ολόκληρη εποχή. Το εξωγήινο "Rage For Order" και το καραπλατινένιο "Empire”. Να περάσετε καλά και να έλθετε να πείτε ένα γεια. Εκεί θα είμαστε, με κλειστό λαιμό και βραχνάδα αντί για φωνή.

Κώστας Κούλης
 
gt2215z
GEOFF TATE
EMPIRE 30th ANNIVERSARY TOUR
LIVE IN ATHENS
14.10.2022

GAGARIN 205

H μέρα που ο Geoff Tate θα μας παρουσιάσει ολόκληρα τα Empire & Rage For Order, πλησιάζει! Και από σήμερα, συλλεκτικά hard copy εισιτήρια για το μοναδικό αυτό show είναι διαθέσιμα σε φυσικά σημεία στο κέντρο της Αθήνας:

Τη βραδιά θα ανοίξουν οι δικοί μας Εmerald Sun.

Οι πόρτες τoυ Gagarin ανοίγουν στις 20:00.
Emerald Sun on stage: 20:30
Geoff Tate on stage: 21:45

Η προπώληση συνεχίζεται στην τιμή των 28€:
Στο δίκτυο viva με ηλεκτρονικά εισιτήρια μέχρι τις 6μμ της Παρασκευής 14/10.
• www.viva.gr
• Wind | Public | Media Markt | Βιβλιοπωλεία Eυριπίδης | Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων | ΜyMarket | Μetro Cash & Carry | Yoleni’s | πρατήρια BP, EKO, Shell
• Τηλεφωνικές κρατήσεις: 11876
• www.GSFFathens.com
Σε φυσικά σημεία με συλλεκτικά hard copy εισιτήρια τις ώρες καταστημάτων ως και την Παρασκευή 14/10: Metal Era | No Remorse Records | Monsterville | Reload Stores

Την ημέρα της συναυλίας το box office του Gagarin θα ανοίξει στις 19:00, αποκλειστικά με hard copy εισιτήρια. Τιμή εισιτηρίου στο ταμείο: 30€

Ακολουθήστε μας στο Instagram και το Facebook ή εγγραφείτε στο newsletter μας μέσω του www.GSFFathens.com για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα συναρπαστικά GSFF events που έρχονται:
24/10 DIO: Dreamers Never Die + Special live performance by Rock n Roll Children
31/10 ZAPPA (Πρώτη Πανελλήνια Προβολή). Live act: Irene Ketikidi
07/11 DEATH: Death By Metal (Πρώτη Πανελλήνια Προβολή) + Special Preview: Nightfall. A work in progress. Live act: Blasteroid

GEOFF TATE
LIVE IN ATHENS
EMPIRE 30th ANNIVERSARY TOUR
EMPIRE & RAGE FOR ORDER BOTH PERFORMED IN THEIR ENTIRETY
Παρασκευή 14 Οκτωβρίου
Gagarin 205 Live Music Space
Α GSFF event

Δυόμιση ώρες με δύο ολόκληρα albums και ένα best of encore-έκπληξη.
Μη λείψει κανείς!

Fb event: 𝗚𝗘𝗢𝗙𝗙 𝗧𝗔𝗧𝗘 𝗟𝗶𝘃𝗲 𝗶𝗻 𝗔𝘁𝗵𝗲𝘀. 𝗘𝗠𝗣𝗜𝗥𝗘 𝟯𝟬𝘁𝗵 𝗔𝗻𝗻𝗶𝘃𝗲𝗿𝘀𝗮𝗿𝘆 𝗧𝗼𝘂𝗿.
GSFFathens TATEathens TATEskg TATEgreece
GeoffTate Empire Empire30yrs RageForOrder

Περισσότερες πληροφορίες: +302106231077 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
Joomla Social by OrdaSoft!