= Flashbackview: ANYA – Αποτύπωμα
Άρθρα Μουσικής

loogoo

Flashbackview: ANYA – Αποτύπωμα

 
Flashbackview
Today’s episode: ANYA – Αποτύπωμα
Κυκλοφόρησε το 2018

   «Τώρα αλλάζει η εποχή – η σιωπή σου μόνο αντηχεί»… Δημιουργείς μουσική όταν μένεις ένδεκα χιλιάδες μίλια μακριά από το συνεργάτη σου; Πώς θα γίνει να στηθεί ένα ολόκληρο άλμπουμ από απόσταση;
 
   Γίνεται και παραγίνεται! Από τη στιγμή που η τεχνολογία μπαίνει στη μέση, τότε μπορείς να πραγματοποιήσεις το όνειρο, πέρα από χιλιόμετρα και εμπόδια. Διάολε, υπάρχει μια φήμη ότι όλο το “Parallels” σεταρίστηκε μέσω mail. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει περίπτωση να κολλήσει ο δημιουργός. Το ταβάνι υφίσταται και μάλιστα από μακριά.
 

   O Απόστολος και ο Θωμάς ήθελαν να κάνουν ένα δίσκο μαζί. Και τα κατάφεραν. Ελληνικό το λιμπρέτο, ηλεκτρικά τα «παρελκόμενα», γκάζια και ανάλογες ενορχηστρώσεις, διάφορες ιδέες και μοτίβα, ίσως και η σκιά της πολιτείας της Washington... To «Σιωπηλά» αδημονεί και ανέχεται και ψάχνει ένα θεό. Είναι ένα άλμπουμ γεμάτο πάθος, γεμάτο αγνή ορμή και φωνητικά που αγαπούν, σφαδάζουν και ξεχωρίζουν.

   Η «Κασσιόπη» βρίσκεται πέρα από θνητούς, πέρα από θεούς. Τα παιδιά αγαπούν Pearl Jam; Πολύ πιθανόν. Στο Los Angeles διέμενε ο ένας εκ των δυο, αλλά εγώ λαμβάνω μυρωδιές από το Pike Market, μυρωδιές από τον τσιχλότοιχο, μελωδίες από το Post Alley… Κάπου εκεί στέκεται η «Άλλη». Πολύπλοκο το μέτρημα, σε επτά χρόνους, με απαιτητικά κοψίματα και ακόμα πιο απαιτητική ενορχήστρωση. Το Prog δεν είναι ΑΝΥΑτη κατάσταση, το αντίθετο μάλιστα. Είναι μόλις μία από τις διαφορετικές εκφάνσεις της μουσικής των παιδιών.
 

   Κρυστάλλινο το «Όπου Πας». Νιώθεις μικρός σε μεγάλο κουτί; Εδώ είμαστε, μη φοβάσαι. Οι κιθάρες και οι φωνές και τα υπόλοιπα όργανα, που σιγά σιγά μπαίνουν, θα σου κρατήσουν συντροφιά. Σε ¾ το κομμάτι αυτό, μια χρωματιστή θύμηση ενός μαυρόασπρου παρελθόντος. Θύμηση μερών γεμάτων χαρά… Το «Τέρμα Το Γκάζι» σκάει ανέμελο, με το hi-hat να τονίζει τα κοψίματα στις κιθάρες. Η μπάντα παίζει όπως πρέπει, είναι σταθερά γλυκιά και εξιτάρει. «Κάποιοι φωνάζουν να σταματήσεις, μα τους φοβάσαι και τους προσπερνάς». Εμείς πάλι… Δεν χρειάζεται να φοβηθούμε κανέναν και τίποτα. Έχουμε παρέα μας τη μουσική των παιδιών. Πλησιάστε και σεις. Πρόκειται για μερικά από τα καλύτερά μας όνειρα…

Κώστας Κούλης
 
anyaa
 
1. Τώρα Σιωπή
2. Καλό Ταξίδι Στην Άβυσσο
3. Ξεχασμένοι Πια
4. Δε Θα Δεις Ξανά Τις Στιγμές Μου
5. Σιωπηλά
6. Κασσιόπη
7. Μάτια Παιδικά
8. Παύλα
9. Άλλη
10. Όπου Πας
11. Τέρμα Το Γκάζι (Bonus Track)
12. Χαρταετός (Bonus Track)
 
anya21
 
Οι ΆΝΥΑ (Απόστολος Παπαποστόλου και Θωμάς Βλιαγκόφτης) γεννήθηκαν μέσα από την ανάγκη να αφήσουν το δικό τους “αποτύπωμα” στην ελληνική μουσική σκηνή. Έχουν ξένες ροκ επιρροές, αλλά έντυσαν τη μουσική τους με ελληνικό στίχο, που έγραψαν σε συνεργασία με στιχουργούς και ποιητές, όπως οι Γιώργος Παρώδης (Μπλε) και Κωνσταντίνος Νικολόπουλος. Ζουν και συνθέτουν τα τραγούδια τους εξ αποστάσεως, μεταξύ Θεσσαλονίκης και Λος Άντζελες. Αυτό κρύβεται και στο όνομά τους... «ΆΝΥΑ».
Ως μέλη του ακουστικού σχήματος «Ρίζα Τρίο» από το 2009, ανέπτυξαν ιδιαίτερη χημεία, αλλά και μία ισχυρή φιλία. Το 2014 ο Απόστολος αναχώρησε για μουσικές σπουδές στη Βοστώνη και το Berklee College of Music. Η δραστηριότητά με τους «Ρίζα Τρίο» σταμάτησε, αλλά το ίδιο καλοκαίρι, οι δύο φίλοι ξεκίνησαν τις πρώτες ηχογραφήσεις δικών τους συνθέσεων και την αναζήτηση για στιχουργό. Ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, φίλος και ποιητής, ήταν ο πρώτος σταθερός συνεργάτης την επόμενη χρονιά. Το 2015-16 οι πρωταρχικές ιδέες του Απόστολου άρχισαν να ντύνονται με στίχο, να ηχογραφούνται και να γίνονται τραγούδια.
Η τελική μουσική ηχογραφήθηκε τα δυο τελευταία χρόνια κυρίως στο προσωπικό στούντιο του Απόστολου στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στο SC Music Studio στο Λος Άντζελες. Οι «ΆΝΥΑ» έχουν ήδη κυκλοφορήσει δύο singles με videoclip ως πρόλογο του επικείμενου δίσκου. Τα singles τιτλοφορούνται «Τέρμα το γκάζι» και «Χαρταετός». Το νέο άλμπουμ που τιτλοφορείται “Αποτύπωμα” περιέχει 10 επιπλέον τραγούδια και είναι πλέον διαθέσιμο.

Band Members
Απόστολος Παπαποστόλου: Μουσική / Στίχοι
Θωμάς Βλιαγκόφτης: Φωνή / Κιθάρα / Στίχοι

CREDITS
Άλεξ Αρχοντής: Τύμπανα
Κώστας Ευαγγέλου: Κιθάρα
Ηλίας Ρότσιας: Μπάσο
 
anya20
 
https://www.facebook.com/anya.band/
https://www.youtube.com/channel/UCcfg7a5xeY6oACb5dvfLnwA
http://anya.gr/
https://anyaband.bandcamp.com/releases
https://www.instagram.com/anya.band/
 
Joomla Social by OrdaSoft!