Άρθρα Μουσικής

loogoo

Evanescence

   Amy-Lee-evanescence-967812 1024 768Σήμερα το έχει η μέρα. Μια μέρα αφιερωμένη στους Evanescence. Δεν ξέρω ακριβώς πώς μου ήρθε, αλλά από το πρώτο λεπτό που άνοιξα τα μάτια μου αποφάσισα να θυμηθώ όλες τις δισκογραφικές τους δουλειές. Αυτό λοιπόν το πανέμορφο ταξίδι θα προσπαθήσω να το μεταφέρω και σε σας μιας και πολύ από μας έχουμε ξεχάσει τι ακριβώς σήμαιναν οι Evanescence πριν μερικά χρόνια. Πάμε λοιπόν να κάνουμε ένα γρήγορο rewind στα πιο σημαντικά βήματα της μπάντας.
 
   1995 λοιπόν στην Αμερική και η Amy Lee μαζί με τον Ben Moody κάνουν τα πρώτα διερευνητικά τους βήματα στην μουσική. Μετά από αρκετές κρυφές ηχογραφήσεις και μερικές κυκλοφορίες ΕΡ, ήρθε το 2003 και το πρώτο τους album, το "The Fallen", και από ότι φάνηκε ήταν αρκετό για να γίνουν παγκόσμια γνωστοί.

   Πραγματικά δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω πως μία gothic metal μπάντα κατάφερε να κάνει τους πάντες να την ακούνε. Από παιδιά του δημοτικού μέχρι και παλιές rock καραβάνες των 60s και 70s άκουγαν Evanescence. Πρώτη φορά έβλεπα μία metal μπάντα να γίνεται τόσο ευρέως αποδεκτή. Αυτή η μυστηριώδη μουσική τους σε συνδυασμό με τα γεμάτα απόγνωση φωνητικά της Lee έκαναν τραγούδια όπως το "Going Under", το "Bring Me To Life" και το "My Immortal" εθιστικά.
   evanescence-14Κάπου εδώ όμως ήταν που η αποχώρηση του Ben Moody άρχισε να επηρεάζει την μπάντα με πολλά από τα μέλη να φεύγουν και να έρχονται αλλάζοντας το Line-up συνεχώς. Εκεί είναι που πολλοί πιστεύουν ότι άρχισαν να χάνουν την ταυτότητά τους. Ο επόμενος δίσκος τους όμως αν και μετά από αρκετή καθυστέρηση και αρκετά προβλήματα που έπρεπε να ξεπεράσουν, όπως το εγκεφαλικό του Terry Balsamo, ήρθε το 2006 με όνομα "The Open Door". Ένας πραγματικά σκοτεινός, μελαγχολικός δίσκος για τον οποίον η Lee δήλωσε: "Μπορεί να εκφράζω μέσα από τον δίσκο ακριβώς το τι περνάω αυτή την περίοδο στην ζωή μου, πιστεύω όμως ότι μετά από την ακρόαση όλων των κομματιών μένει ένα ελπιδοφόρο συναίσθημα. Στο "Fallen" μιλούσα μόνο για τα σκληρά πράγματα της ζωής, σε αυτό το άλμπουμ ψάχνω για λύσεις. Οι στοίχοι αναζητούν την ευτυχία". Το αποτέλεσμα όμως είτε μελαγχολικό, είτε αισιόδοξο, αποκάλυψε μία άλλη πλευρά των Evanescence. Η χρήση λοιπόν μίας ακόμη πιο gothic rock προσέγγισης με πολλές Pop πινελιές σε συνδυασμό και με τα πολλά σημεία όπου χρησιμοποιήθηκε χορωδία δείχνει ότι επιτέλους η Amy είχε το ελεύθερο να εκφράσει το τι ένιωθε αλλά και όπως δήλωσε να το διασκεδάσει και παράλληλα. Κάτι που δεν έκανε στο παρελθόν. Υπήρχαν αρκετή που υποστήριξαν όμως ότι η δουλειά αυτή δεν ήταν ικανοποιητική, παρόλα αυτά η μεγάλη επιτυχία του ντεμπούτου τους συνεχίστηκε και κομμάτια όπως το "Call Me When You're Sober", το"Sweet Sacrifice" και το "Lithium", που γράφτηκε προς τιμήν του Kurt Cobain, ακούγονταν παντού.
   evanescenceΟι δηλώσεις όμως της Amy ότι η μπάντα αυτή την φορά ετοιμάζει κάτι "πιο δυνατό, διαφορετικό και πιο ενδιαφέρον" δεν κατάφεραν να πάρουν σάρκα και οστά. Κάπου εδώ λοιπόν οι μεγάλοι Evanescence, που ξέραμε, έχασαν το νόημά τους. Οι συνεχείς προσπάθειες της Amy και της μπάντας να δουλέψουν το νέο τους άλμπουμ δεν στέφθηκαν με επιτυχία και μετά από πολλά διαλείμματα για "έμπνευση και ανάκτηση της δημιουργικότητας που είχαμε χάσει" όπως δήλωσαν κατάφεραν και κυκλοφόρησαν την περασμένη χρονιά το ομώνυμο άλμπουμ "Evanescence". Το άλμπουμ αν και κινείται στα γνωστά σκοτεινά μονοπάτια των Evanescence δεν κατάφερε να πείσει κριτικούς και κοινό, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερη αμφιβολία για το κατά πόσο είναι δυνατόν να υπάρξει μέλλον για αυτή την μπάντα. Κατά την γνώμη μου το μόνο κομμάτι που μπορεί να ξεχωρίσει είναι και το πρώτο single που κυκλοφόρησε,"What You Want", αλλά και το πολύ δυνατό "The Change". Μπορεί η Amy να ήθελε να κάνει κάτι διαφορετικό χρησιμοποιώντας στην σύνθεση ηλεκτρονικά στοιχεία και νέα μουσικά όργανα όπως άρπες, διάφορα synthesizer αλλά και περίεργα πλήκτρα, η αλήθεια είναι όμως ότι ο δίσκος δεν έχει ταυτότητα. Πλέον οι Evanescence που ξέραμε είναι μόνο η Amy που παλεύει με μία παρέα "μισθοφόρων" να πείσει ότι ακόμη έχει κάτι να πει.
 
   Ίσως σε αυτό το σημείο να έγινα λίγο σκληρός, αλλά ελπίζω να είμαι λάθος. Γιατί νομίζετε θα βρεθώ και στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας σήμερα; Είμαι μεγάλος fan των Evanescence, αλλά αυτή την στιγμή με έχουν απογοητεύσει. Ας ελπίζουμε ότι όταν ξαναγράψω γι΄ αυτούς να έχω μόνο καλά πράγματα να αναφέρω.

Γιώργος Γκουγκούδης
2189

Άρθρα Μουσικής