Άρθρα Μουσικής

loogoo

Ο Εμβληματικός Κύριος Richie Havens

 
   Συνεχίζοντας την αναφορά μας στο θρυλικό φεστιβάλ του Woodstock, θα αφιερώσουμε το άρθρο αυτό στη μνήμη του μοναδικού Richie Havens, καθώς σήμερα συμπληρώνονται επτά χρόνια από την ημερομηνία θανάτου του. Πιθανότατα υπήρξε η πιο εμβληματική φιγούρα του φεστιβάλ όλου και η τελευταία του επιθυμία ήταν άμεσα συνδεδεμένη με το φεστιβάλ, αλλά αυτό θα το δούμε λίγο παρακάτω.
 
havens2045
 
   O Richard Pierce “Richie” Havens, R.I.P. (21-1-1941 – 22-4-2013), ήταν κιθαρίστας και συνθέτης, συνδυάζοντας στοιχεία από folk, soul, rhythm & blues, rock μουσικές. Υπήρξε ο καλλιτέχνης που είχε την τιμή να ανοίξει το φεστιβάλ του Woodstock το 1969.
 
havens2046

   Γεννήθηκε στο Bedford-Stuyvesant του Brooklyn και ήταν ο μεγαλύτερος από τα εννέα παιδιά στην οικογένειά του, ενώ ήταν γηγενής στην καταγωγή, καθώς ο πατέρας του ήταν Ινδιάνος της φυλής των Blackfoot και η μητέρα του καταγόταν από τις Βρετανικές Δυτικές Ινδίες.
 
   Σε ηλικία είκοσι χρονών εγκαταλείπει το Brooklyn και μετακομίζει στο Greenwich Village. Είχε δηλώσει ο ίδιος «Είδα το Village ως ένα μέρος όπου μπορούσες να ξεφύγεις για να εκφραστείς ελεύθερα. Πρωτοπήγα εκεί την εποχή των beatnik στα 50’s για να γράφω και ν’ απαγγέλω ποίηση, ζωγράφιζα επίσης πορτραίτα και ξαγρυπνούσα στα clubs, ακούγοντας folk μουσική. Μου πήρε κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι ν’ αποφασίσω να πιάσω κιθάρα στα χέρια μου».
 
havens2047
 
   Κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο το 1966 με τίτλο «Mixed Bags» και μέχρι το θάνατό του ηχογράφησε δεκαεπτά στούντιο άλμπουμ. Το 1968 κυκλοφορεί το δεύτερο δίσκο του «Something Else Again», που τον κάνει ιδιαιτέρως γνωστό, καθώς μπαίνει στα Billboard Charts.
 
 
havens2048
 
   Την Παρασκευή 15 Αυγούστου 1969 ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης, όπως προείπαμε, που ανέβηκε στην σκηνή του θρυλικού φεστιβάλ Woodstock, καθώς τους Sweetwater τους σταμάτησε η αστυνομία καθοδόν για το φεστιβάλ κι’ άλλοι καλλιτέχνες είχαν καθυστερήσει λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης που είχε προκληθεί. Εκεί λοιπόν καταξιώθηκε, εκεί καθιερώθηκε στη συνείδηση του κόσμου, τραγουδώντας υπό βροχή για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ…
 
 
   Ο Richie Havens απεβίωσε στις 22 Απριλίου 2103 από καρδιακή ανακοπή στο σπίτι του στο New Jersey σε ηλικία 72 ετών. Με αφορμή τον θάνατό του, το BBC το χαρακτήρισε ως «Woodstock icon», η Daily Telegraph έγραψε ότι «Άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στη σύγχρονη μουσική», ενώ οι New York Times ανέφεραν ότι «Καθήλωσε το Woodstock».

   Η τελευταία του επιθυμία ήταν να αποτεφρωθεί και οι στάχτες του να σκορπιστούν από ένα αεροπλάνο, πάνω από τον αυθεντικό χώρο διεξαγωγής του φεστιβάλ. Η τελετή έλαβε χώρα στις 18 Αυγούστου 2013, ανήμερα της τελευταίας ημέρας του φεστιβάλ στην 44η επέτειό του.
 

Σταμάτης Μπούρδος
 
havens2049

Άρθρα Μουσικής