= DJ Sasha
Άρθρα Μουσικής

loogoo

DJ Sasha


   adfrtyujfsΤο κοινό αποτελεί τον πιο δύσπιστο κριτή όταν έρχεται σε επαφή με κάτι καινούριο. Θα το προσεγγίσει από πολλές πλευρές μέχρι να καταλήξει ότι αξίζει, πράγμα πολύ δύσκολο να το πετύχει κάποιος καλλιτέχνης από την πρώτη στιγμή. O Alexander Paul Coe, γνωστός ως Sasha, όμως πάντα ακολουθούσε την τεχνική, πρώτα να διαβάζει το κοινό και μετά να φτιάχνει την μουσική που θα του πλασάρει. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε. Υπάρχουν Dj που παίζουν μουσική απλά για να κάνουν τον κόσμο να χορέψει και οι Dj παραγωγοί που βάζουν «φωτιά» στην πίστα. Αυτό που ξεχωρίζει λοιπόν τον Sasha είναι ότι κάνει και τα δύο μαζί.
 
   Μπορεί να ακούγεται ότι ξεκίνησε αμέσως με όλη αυτή την φήμη, η αλήθεια είναι πως έκανε πολλά χρόνια για να αναδείξει το ταλέντο του. Πολλές φορές μιλάμε για rock stars που έχουν αφήσει ένα δικό τους κομμάτι στην ιστορία της μουσικής, ποτέ όμως δεν μιλούσαμε για Dj stars. Πάντα υπήρχαν τα μεγάλα ονόματα αλλά ποτέ δεν γινόταν ο μεγάλος ντόρος για μια συγκεκριμένη προσωπικότητα στην ηλεκτρονική μουσική. Σε αυτό το σημείο ήρθε να τα διαψεύσει όλα ο Sasha που έγινε ο πρώτος mainstream Dj της ιστορίας.
 
   Η αλήθεια είναι πως δεν είναι το μόνο πράγμα που πρωτοπόρησε ο Sasha. Πραγματικά άλλαξε όλη την ιστορία της electronica και ολόκληρη την ιδεολογία του να είσαι Dj.
 
dj-sasha   Πέρασε από πολλά στάδια επιρροών αλλά πάντα ακολουθούσε την δικιά του άποψη σε όλα. Μπορεί μικρός να μεγάλωσε με τους The Police και τους The The μαθαίνοντας παράλληλα κλασικό πιάνο, η επαφή του όμως με την ηλεκτρονική μουσική στο Hacienda club του Manchester του άλλαξε τα πάντα. Αρχίζοντας να κάνει συλλογή από δίσκους εξασφάλισε ένα μικρό Dj set και μαζί με την βοήθεια του Dj DaSilva ήταν ο πρώτος Βρετανός Dj που κατανόησε το Key mixing. Το μεγάλο βήμα όμως έγινε όταν έπιασε δουλειά στο Shelly's Laserdrome που του άλλαξε τελείως την φιλοσοφία. Βγαίνοντας τις τελευταίες 2 ώρες του προγράμματος μετά από μία Hardcore house βραδιά από τους υπόλοιπους Dj, αυτός έβαζε τις δικές του δημιουργίες με το πιάνο και την ιταλική Houseνα αναμιγνύεται με τα α καπέλα φωνητικά που ήταν η αδυναμία του. Πολλοί το χαρακτήρισαν ως καταστροφή του προγράμματος, ως μια απεγνωσμένη προσπάθεια ενός άγνωστου να ξεχωρίσει μέσα από κάτι διαφορετικό που έκανε. Η ευκαιρία όμως που του δόθηκε να κυκλοφορήσει την προσωπική του δουλειά με 2 singles για αρχή και στην συνέχεια με το πρώτο του άλμπουμ με όνομα "The Qat Collection" που κυκλοφόρησε το 1994, έδειξε ότι δεν προσπαθούσε να ξεχωρίσει απλώς, έκανε αυτό που του άρεσε. Οι progressive house διάθεσή του γίνεται αντιληπτή μέσα από όλα τα κομμάτια του δίσκου με το "Magic" και το "Higher Ground" να ξεχωρίζουν. Η αγάπη του για μια δόση από ανάλαφρα φωνητικά και πιάνου έσπαγε για άλλη μια φορά το βαρύ στοιχείο της ηλεκτρονικής μουσικής.
 
   Ως αποτέλεσμα της μεγάλης φήμης που άρχισε να αποκτά, ξεκίνησε να παίζει στο Renaissance night club, όπου και έκανε ένα μεγάλο βήμα στην μουσική του καριέρα με την γνωριμία του με τον John Digweed. Οι ίδιες απόψεις τους για τις τεχνικές μιξαρίσματος και την formula ενός καλού Dj set τους έκανε να παίζουν μαζί για ολόκληρα βράδια. «Όταν παίζω με τον John η μετάβαση είναι τόσο γλυκιά» δηλώνει ο Sasha. Μπορεί το στιλ τους να ήταν παρόμοιο, η προσωπική πινελιά του καθενός όμως έκανε το πρόγραμμά τους ασυναγώνιστο.
 
   Μετά από μια σειρά από Mix άλμπουμ για το Renaissance κυκλοφόρησαν και το μεγάλο «έπος» που καθόρισε την ιστορία της trance μουσικής, το "Northern Exposure 1 και 2" και το "Northern Exposure: Expeditions". Μετά από μία μεγάλη περιοδεία 2 χρόνων είχαν φτάσει σε σημείο να είναι πραγματικά είδωλα με τον Sasha να χαρακτηρίζεται «γιος του Θεού» και να ανοίγει την δικιά του εταιρία εκμάθησης και προώθησης καινούριων Dj.
 
   dj sasha-cokeΓια ακόμη μία φορά ο Sasha δεν θα επαναπαυτεί στην επιτυχία του. Τα remix που θα κάνει για λογαριασμό της Madonna στο "Ray of Light" και των GusGus στο "Purple" θα τον φέρουν σε πιο mainstream pop μονοπάτια ενώ παράλληλα θα δουλέψει μαζί με τον Charlie May των Spooky. Το "Xpander EP" που βγήκε από αυτήν την συνεργασία χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο trance κομμάτι της ιστορίας. Η νέα δουλειά με τον John Digweed θα τους φέρει όμως αντιμέτωπους με την πρώτη τους αποτυχία με το mix άλμπουμ "Communicate"που κυκλοφόρησαν το 2000 να χαρακτηρίζετε ως βαρετό και μονόχρωμο.
 
   Πάντα όμως ένας καλλιτέχνης δεν κρίνεται από την μία αποτυχία του αλλά από την διάρκειά του και ο Sasha ήξερε να προχωράει. Ενώ η dance σκηνή έκανε βήματα πίσω και η αποστροφή του κόσμου από την ηλεκτρονική μουσική ήταν γεγονός, ο Sasha μαζί με τον Digweed έκαναν βήματα μπροστά. Μετά από το κλείσιμο του Twilo στο οποίο έπαιζαν τον τελευταίο καιρό αποφάσισαν, παρά την αποθάρρυνση που είχαν από όλους, να ξεκινήσουν νέα περιοδεία μαζί με την βοήθεια του Jimmy Van M. Το αποτέλεσμα ήταν κάτι το μοναδικό που ακουγόταν στο όνομα Delta Heavy tour. Η ιδέα τους να παρουσιάσουν ένα πραγματικό υπερθέαμα από lasers και video προβολές σε συνδυασμό με την μουσική τους ήταν πιο κοντά σε μια rock συναυλία παρά σε ένα Dj event. Αυτό που για άλλη μια φορά κατάφερε το δυναμικό ντουέτο δεν ήταν κάτι το απλό. Άλλαξαν πραγματικά όλη την ιδεολογία ενός dj set κάνοντας το να μην είναι απλή υπόθεση.
 
   sashaΤα mix άλμπουμ μπορεί να είναι πολύ σημαντικά στην καριέρα ενός Dj, αυτό που πραγματικά δείχνει το στιλ ενός μουσικού είναι οι προσωπικές του κυκλοφορίες. Για δεύτερη λοιπόν φορά ο Sasha μετά από πολλά χρόνια επεξεργασίας συνθέτει, με την βοήθεια και του Junkie XL, το "Airdrawndagger". Η δουλειά του αυτή εξέπληξε τους πάντες καθώς απομακρύνθηκε από τα γνωστά house, trance mix του και ακολούθησε μια πιο ambient διάθεση. Ένα ταξίδι ανάμεσα σε 2 αντίθετα μονοπάτια, από την μία η μελαγχολία και από την άλλη η εφορία που δεν μπορείς να ξεχωρίσεις πιο επικρατεί.
 
   Αν και κάτι τελείως διαφορετικό για τα δεδομένα του Sasha το κοινό το δέχτηκε καλά και ο πειραματισμός του συνεχίστηκε με το άλμπουμ διασκευών, "Involver" που κυκλοφόρησε το 2008. «Σκοπός μου δεν ήταν να κάνω μερικές απλές διασκευές αλλά να πάρω διαφορετικούς ήχους από όλα τα κομμάτια και να τα συνδυάσω μεταξύ τους μέσα σε μια fusion άποψη», το οποίο κατάφερε χωρίς δεύτερη κουβέντα με την βοήθεια πάντα και του Ableton Live λογισμικού που δεν αποχωριζόταν.
 
   SashaDJΌσα και να πετύχει ένας καλλιτέχνης το σημαντικό είναι να παραμένει προσγειωμένος γιατί η επιτυχία του δεν υπολογίζετε μόνο από το ταλέντο του αλλά και από το πώς χειρίζεται την δημοσιότητά του. Ένας μουσικός κρίνετε για τα πάντα και όπως αναφέραμε ο κόσμος είναι πολύ σκληρός κριτής. Ο Dj Sasha ξέρει πραγματικά τι θα πει μετριοφροσύνη και μετά από όλα αυτά τα χρόνια που παραμένει στα πρώτα ονόματα της ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής δείχνει να μην έχει αλλάξει καθόλου. Η όρεξη του είναι αστείρευτη και έχοντας χαρακτηρίσει όλη την ιστορία της electronica και την ίδια την νοοτροπία των Dj, δείχνει πως έχουμε ακόμη να περιμένουμε από αυτόν και αυτό θα έρθει να μας αποδείξει και από κοντά σε ένα set στην Μύκονο όπως μόνο το Cavo Paradiso ξέρει να προσφέρει. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κανονίσετε τις άδειες σας.

Μην τον χάσετε!

Γιώργος Γκουγκούδης
Joomla Social by OrdaSoft!