= Δέκα σημαντικά κομμάτια κλασσικής που έγιναν Ροκ
Άρθρα Μουσικής

loogoo

Δέκα σημαντικά κομμάτια κλασσικής που έγιναν Ροκ

 
   Δεν είναι πολύ σπάνιο να παρατηρούμε δανεισμούς ανάμεσα σε διαφορετικά είδη μουσικής. Έχουν γίνει πολλές φορές διασκευές σε δημοφιλή τραγούδια, αλλάζοντάς τους τα στοιχεία που τα κατατάσσουν στο εκάστοτε είδος, μετουσιώνοντάς τα συχνά σε δημιουργίες που θα έστεκαν εξαρχής στο είδος στο οποίο προσαρμόστηκαν. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τη διασκευή του “I Will Survive” με τη Gloria Gaynor από disco σε rock εκδοχή από τους  Cake. Άλλη μια γνωστή περίπτωση δανεισμού έχουμε και με το “Always On My Mind”, το οποίο έγινε γνωστό από τον Elvis Presley και αργότερα επανεμφανίστηκε στο προσκήνιο από την εκδοχή των Pet Shop Boys, ενώ η αυθεντική εκτέλεση ήταν από τους Mark James and Wayne Carson.
 
klass04
   Οι περισσότεροι από τους αναγνώστες θα διαπιστώσουν πως γνωρίζουν κάποιο κομμάτι κλασσικής μουσικής παρόλο που η τελευταία ίσως δεν αποτελεί το κυριότερο από τα είδη που προτιμούν. Αυτό συμβαίνει γιατί η κλασσική μουσική, με την πληθώρα των έργων που περιέχει ως είδος αλλά και λόγω του ότι υπάρχει τόσους αιώνες, διαμορφώνοντας τα μουσικά αισθητήρια της δυτικής – τουλάχιστον – κουλτούρας, έχει σίγουρα αποτελέσει πολλάκις το εφαλτήριο για την κατάρτιση των μουσικών, ανεξάρτητα από το τελικό μουσικό ιδίωμα που τους χαρακτηρίζει. Αυτό έχει ως συνέπεια η αγάπη των δημιουργών της pop (με την ευρεία έννοια, δηλαδή της δημοφιλούς) μουσικής προς τη γενέτειρα των ακουσμάτων της Ευρώπης και της Αμερικής τουλάχιστον, να τους οδηγεί στο να χρησιμοποιήσουν θέματα της κλασσικής μουσικής αυτούσια ή τμηματικά, σε ποικίλες ενορχηστρώσεις. Ας δούμε τώρα δέκα τέτοιες περιπτώσεις.
 
 
1. Savatage – Mozart Αnd Madness
Ένα πολύ εμπνευσμένο metal συγκρότημα, οι Savatage, στο κομμάτι “Mozart And Madness”, χρησιμοποίησαν τμήματα της 25ης Συμφωνίας του παιδιού θαύματος της κλασσικής μουσικής, δηλαδή του Wolfgang Amadeus Mozart. Το αποτέλεσμα είναι πολύ αυθεντικό και συνδυάζει εκπληκτικά τον ήχο και των δύο κόσμων (της metal  και της κλασσικής).
 
klass01
 
2. Rainbow – Difficult Τo Cure
Το θρυλικό συγκρότημα Rainbow δανείστηκε στο “Difficult Τo Cure” (πιθανότατα λόγω της κλασσικής εκπαίδευσης του Richie Blackmore) το γνωστότερο θέμα της 9ης Συμφωνίας του Ludwig Van Beethoven , “Ωδή Στη Χαρά”.
 
3. The Who – In The Hall Of The Mountain King
Το συγκρότημα The Who στο κομμάτι “In The Hall Of The Mountain King” παίρνει τη μουσική από το ομώνυμο μέρος της σουίτας Peer Gynt του Edvard Grieg και κάνει μία διασκευή που ταιριάζει απόλυτα με την εποχή που μεσουράνησαν.
 
klass024. Jethro Tull – Bourée
Ένας φλαουτίστας που άφησε εποχή, ο Ian Anderson, διασκευάζει το Bourée του Johann Sebastian Bach και από baroque το κάνει σχεδόν… rock, δίνοντάς του swing ρυθμική αγωγή και ενορχήστρωση, που μεν πρωτοστατεί το φλάουτο αλλά πλαισιώνεται από την υπόλοιπη μπάντα, τους Jethro Tull.

5. Dead Rose Symphony – Night On Bald Mountain
Το συγκρότημα Read Rose Symphony, παρόλο που δεν είναι από τα πιο γνωστά, στο κομμάτι “Night On Bald Mountain” έχει πάρει τη μουσική από το ομώνυμο έργο του Modest Mussorgsky με την καταπληκτική ενορχήστρωση του Nikolai Rimsky Korsakov. Τα ηχοχρώματα έχουν αλλάξει εντελώς αλλά η μπάντα έχει σεβαστεί πλήρως τις αρμονίες και τις μελωδικές γραμμές, κάνοντας χαρούμενους τους λάτρεις της metal και της κλασσικής μουσικής.
 
6. The Nice – Country Pie
Σε μία ελεύθερη, σχεδόν ανέμελη εκδοχή, ακούμε το 6ο Βρανδεμβούργιο Κοντσέρτο του Johann Sebastian Bach να κάνει το πέρασμά του στο “Country Pie” των Nice. Το αποτέλεσμα είναι αναπάντεχο και αναζωογονητικό.
 
7. The Toys – A Lovers Concerto
Ξαναβλέπουμε τον αγαπημένο των covers, Johann Sebastian Bach, να δίνει τις ευλογίες του με τη μελωδική γραμμή του πασίγνωστου του “Minuet” να ακούγεται σαν το θέμα του “Lovers Concerto” των Toys.
 
8. Eric Carmen – All By MySelf
Πολλοί θεωρούν πως έστω και υποσυνείδητα η αρμονία και το ύφος του κομματιού έχει πολλά κοινά με το 2ο κοντσέρτο για πιάνο του Sergei Rachmaninoff. Ας το αφήσουμε στην κρίση των ακροατών στη διπλή παράθεσή τους στο ακόλουθο βίντεο.
 
klass03
 
9. Yngwie Malmsteen - Adagio
Δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα ο θρυλικός κιθαρίστας Yngwie Malmsteen, καθώς μεγάλωσε με κλασσική μουσική, ακούγοντας ταυτόχρονα όλους τους γνωστούς συνθέτες με τα συγκροτήματα και τους κιθαρίστες της rock. Στο “Adagio” του χρησιμοποιεί το adagio του Tomaso Albinoni, επιδεικνύοντας δεξιοτεχνία με τις παραλλαγές και διανθίσεις του αλλά και μεγάλο σεβασμό στον Ιταλό δημιουργό του Baroque.
 
10. Johann Pachelbel – Canon In D Major
Ξεκινώ αναφέροντας πρώτα το κλασσικό κομμάτι στην προκειμένη περίπτωση γιατί θα ήθελα κατόπιν να παραθέσω διάφορες διασκευές του κανόνα σε Ρε μείζονα του Pachelbel. Το κομμάτι αυτό λόγω της αρμονικής του διασκευής έχει υποστεί πάμπολλες διασκευές και κατέληξε πρόσφατα να πυροδοτήσει ένα ρεύμα από covers στο διαδίκτυο.  Δείτε παρακάτω για να συμμετάσχετε σε αυτή την τρέλα.
 

 
   Μέχρι και διαγωνισμός για metal cover έχει γίνει… οπότε μπορείτε να περιηγηθείτε όσο σας αρέσει και να βρείτε τη διασκευή που προτιμάτε.

Όμως  στο βίντεο του κωμικού που ακολουθεί, θα δείτε και σε πόσα ακόμα pop κομμάτια κρύβεται ο κανόνας του Pachelbel.

 
   Βεβαίως δε μπορούμε να καλύψουμε ούτε κατά διάνοια το εύρος των δανείων από την κλασσική μουσική, αλλά αν παρατηρήσετε καλά θα βρείτε πολλά περισσότερα, σε όλα τα είδη μουσικής ακόμα και σε διαφημίσεις.

   Σας χαιρετώ με ένα ελληνικό δάνειο από τον Χατζιδάκι και το Χασάπικο 40 που εμπνεύστηκε από τη Συμφωνία αρ.40 του Wolfgang Amadeus Mozart.

Μιχάλης Ανδριτσόπουλος
 
Joomla Social by OrdaSoft!