Άρθρα Μουσικής

Dark Tranquility - Mörk Lugn MMXXII

 
   Το Γκέτεμποργκ εκεί «πάνω» το λένε Γιετεμπόρι. Το άκουσα να το λένε και ρώτησα γιατί το προφέρουν έτσι. «Όχι! Γιατί οι άλλοι το λένε Γκέτεμποργκ»; Αυτή η πόλη λοιπόν, η γεμάτη ωραία ξενοδοχεία και ρεστοράν που θα φας ίσα να μην ψοφήσεις της πείνας και θα πληρώσεις έναν σκασμό λεφτά – αληθινή κακιασμένη ιστορία – έχει γεννήσει μερικά από τα πιο σημαντικά συγκροτήματα της Μέταλ μουσικής και δη του μελωδικού Death Metal. Οι Dark Tranquility υπάρχουν εδώ και τριάντα τρία χρόνια (ενδιαφέρουσα ηλικία, δεν νομίζετε;) και έχουν στο ενεργητικό τους δώδεκα δίσκους, με τον τελευταίο από αυτούς (“Moment”) να έχει κυκλοφορήσει μέσα στις καραντίνες. Και να δείχνει ένα πράγμα μόνο. Ότι αυτή η μπάντα, όπως και πολλές άλλες, πήρε το εμπόδιο του εγκλεισμού και το έκανε χρόνο για σύνθεση και απόδοση. Και πήρε άριστα…
 
dt2213
 
   Οι Dark Tranquility έχουν κάτι δικό τους, έχουν τις επιρροές τους, έχουν μελωδία, έχουν οχετικά φωνητικά, έχουν ύφος και δομή, έχουν αυτό που θα ακούσετε και θα σκεφτείτε «Εντάξει, πρέπει να ακούσω κι άλλο». Και δεν μιλάω μόνο για εκείνους που τους έψαξαν και τους βρήκαν επειδή θα ξανάρθουν για συναυλία στη χώρα μας. Ούτε για εκείνους που έπεσαν πάνω τους στο youtube. Μιλάω ακόμα και για τα παιδιά που ακούνε χρόνια και χρόνια τη μπάντα και που πάντα έχουν απορίες για τη μουσική τους. Γιατί δεν έχουν σταματήσει να ψάχνονται. Γιατί και οι ίδιοι οι Σουηδοί είναι τέτοιοι τύποι. Το “Transient” το έχετε ακούσει τώρα κοντά; Πήρατε χαμπάρι τι κάνει στο κιθαριστικό σόλο ο άνθρωπος; Αντιληφθήκατε ότι το εξάχορδο είναι από τότε στην εντατική;
 
ensiferum2214

   Η καινούργια μορφή, η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Σκανδιναβοί, σηματοδοτεί αρχές και τέλη. Οι μέχρι πρότινος βοηθοί στις LiVE υποχρεώσεις, Christopher Amott – ναι, ναι, καλά διαβάσατε – και Johan Reinholdz, είναι πλέον «κανονικά» μέλη, ο Niklas Sundin, ο κιθαρίστας και σε πολλά (βλ. εξώφυλλα) ιθύνων νους, δεν βρίσκεται πια μαζί τους, ενώ drummer και μπασίστας, Anders Jivarp και Anders Iwers αντίστοιχα, έφυγαν από το σχήμα τον Αύγουστο του 2021. Με νέο αίμα στο όχημα λοιπόν και βοήθειες για τις συναυλίες που έρχονται, οι DT υπογράφουν το νέο κεφάλαιο και έρχονται για να παίξουν έτσι ακριβώς έχουν μάθει να λατρεύουν οι φίλοι τους και έτσι όπως θα τους μάθουν όλοι εκείνοι που τους ακούνε «περιφερειακά».
 
dttour2214

   Στις 22-2-22 οι Dark Tranquility έδωσαν μία συναυλία στο Louisville του Kentucky, στις ΗΠΑ. Μικρή η σκηνή, με το ζόρι τους χωρούσε, αλλά εκείνοι τους ξετρέλαναν τους Γιάνκηδες. Καμπάνα ο ήχος και τίγκα στα visual η κατάσταση, βασισμένη στον τέλειο συγχρονισμό μουσικής και οπτικού υλικού. Φανταστείτε τώρα πώς θα δείχνει όλο αυτό στη σκηνάρα του Fuzz. Και φανταστείτε πώς θα περάσετε, μια και στο «πρόγραμμα» συμπεριλαμβάνονται «μόνο» οι Ensiferum (οι οποίοι μάλιστα είναι co-headliners με τους Σουηδούς) και οι Pyogenesis – εννοείται ότι αποτελούν must για έναν άνθρωπο που καμώνεται ότι πάει σε συναυλίες και απέχει από «τα ίδια και τα ίδια» - καθώς και οι Gwendydd από τη Βουλγαρία.
 

   Όταν λοιπόν σβήσουν τα φώτα για τέταρτη φορά και όταν έχετε ήδη περάσει μερικές ώρες με τις προηγούμενες μπάντες να πιστοποιούν πόσο καλά μπορούν να κάνουν αυτό που κάνουν πάνω στη σκηνή, τότε μπορείτε άνετα να ακούσετε στη συνέχεια τον Mikael Stanne να απευθύνεται με τις λέξεις "Good evening, Athens! Holy shit, we made it, we are on stage”! Και κάπου εκεί θα χαμογελάσετε με αυταρέσκεια, θα παραδεχθείτε ότι ΑΥΤΗ είναι η ουσία των πραγμάτων και θα φροντίσετε να απολαύσετε τη μουσική. Γιατί η ουσία υπαγορεύει ότι είμαστε υγιείς και ασφαλείς, ότι προσπαθούμε να απελευθερωθούμε από τις κακοτοπιές και ότι η μουσική παραμένει η κορυφαία μορφή διασκέδασης και ψυχαγωγίας, ανεξαρτήτως ιδιώματος.

Κώστας Κούλης
 
pyogenesis2215
Double Headlining European Tour 2022
DARK TRANQUILLITY (Sweden) - ENSIFERUM (Finland)
+PYOGENESIS (Germany)
+GWENDYDD (Bulgaria)

Πέμπτη 12 Μαḯου 2022 - Αθήνα - Fuzz Live Music Club
Παρασκευή 13 Μαḯου 2022 - Θεσσαλονίκη - Principal Club Theater @ Fix

Ώρα έναρξης: 19:00 - Τιμή εισιτηρίου: 28 Ευρώ (Περιορισμένη προπώληση) - 30 Ευρώ (Λοιπή προπώληση) - 32 Ευρώ (Ταμείο)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Επί του παρόντος η προπώληση εισιτηρίων γίνεται μόνο ηλεκτρονικά από τα www.123tickets.gr (για Αθήνα & Θεσσαλονίκη) και www.hunteragency.gr (μόνο για Αθήνα)
 
gwendydd2214
 
Joomla Social by OrdaSoft!