= Daft Punk - "Homework"
Άρθρα Μουσικής

loogoo

Daft Punk - "Homework"

DaftPunk2

   Ο πρώτος δίσκος ενός καλλιτέχνη τις περισσότερες φορές δεν αντικατοπτρίζει και τις πραγματικές του δυνατότητες. Είναι λίγα τα debut άλμπουμ που κατάφεραν να ξεχωρίσουν αμέσως και αυτό γιατί σε αυτό το σημείο ακόμα πλάθεται η καλλιτεχνική ιδεολογία του μουσικού. Ας σκεφτούμε για παράδειγμα Nirvana. Ποιος έδωσε σημασία στην κυκλοφορία του “Bleach” το 1989; Κανείς! Όταν όμως το 1991 κυκλοφόρησαν το “Nevermind” έγινε χαμός.

   Αυτό όμως στην περίπτωση των Daft Punk δεν ισχύει. Μπορεί το πιο επιτυχημένο άλμπουμ τους σε πωλήσεις να είναι το “Discovery”, οι D.P. όμως ήξεραν τι έκαναν από την αρχή. Όλα ξεκίνησαν από μία σειρά από single κυκλοφορίες. Μέσα σε 3 χρόνια από την εμφάνισή τους είχαν καταφέρει να κυκλοφορήσουν 5 CD singles που αργότερα θα γινόντουσαν μεγάλες επιτυχίες, όπως το “Around the World” και το “Da Funk”. Στα σχέδιά τους δεν ήταν η κυκλοφορία ολοκληρωμένου δίσκου, το υλικό όμως που είχαν δημιουργήσει ήταν αρκετό για να έρθει το “Homework” το 97’ και να αλλάξει την εικόνα ολόκληρης της House μουσικής σκηνής.


HomeworkPNG500x500   Η ηλεκτρονική μουσική μέχρι τότε ήταν απλά ένα πείραμα. Όλα τελείως ελεύθερα και περίεργα με τους ήχους να μην έχουν μια συγκεκριμένη δομή. Μπάντες όπως οι Kraftwerk μπορεί να έκαναν την αρχή στον τομέα αυτό, όμως δεν είχαν καμία σχέση με την dance μουσική που κατάφεραν να πλασάρουν οι D.P. Αυτό που έγινε με το “Homework” ήταν να μπει επιτέλους στην ηλεκτρονική μουσική το επαναλαμβανόμενο beat. Όλα δηλαδή μέσα σε ένα κομμάτι ήταν βασισμένα πάνω σε αυτό το beat και απλά προσθέτονταν ή αφαιρούνταν εφέ και διάφορα άλλα ηλεκτρονικά στοιχεία. Οι συνθέσεις τους πραγματικά ευρηματικές, με τα samples που χρησιμοποιούσαν μέσα στα κομμάτια τους να είναι άρτια δεμένα. Ο δίσκος αυτός ήταν η βάση για την δημιουργία πολλών μουσικών ειδών που εμφανίστηκαν πολύ αργότερα όπως η techno, acid house και η electro.

Daft Punk-Homework-Trasera

   Και αυτό δεν χρειάζεται να σας το λέω μόνο με λόγια. Πάμε να δούμε ολοκληρωμένα τον δίσκο για να κατανοήσουμε καλύτερα το τι σημαίνει το άλμπουμ αυτό για την ηλεκτρονική μουσική.

.

   Τα πρώτα δείγματα μας ήρθαν από τα singles που είχαν κυκλοφορήσει πολύ πιο πριν από το άλμπουμ. Πως γίνεται να μην δώσει σημασία κανείς στο “The new Wave”(στο άλμπουμ παρουσιάζετε μιξαρισμένο με τίτλο “Alive”) με τον έντονο ρυθμό και τα απότομα γυρίσματα του. Απλά φοβερό για την εποχή που βγήκε!

daft-punk   Η συνέχεια ακόμα πιο φοβερή με το single “Da Funk”. Το χαρακτηριστικό beat του και ο ήχος της ηλεκτρικής κιθάρας άφησε όλη την dance σκηνή με ανοιχτό το στόμα. Σχεδόν σε όλα τα club είχαν αρχίσει να γίνονται hits και πολλοί άλλοι μουσικοί του είδους τα συμπεριελάμβαναν στα live τους, όπως οι Chemical Brothers. Ακόμη, το “Revolution 909” ήταν από τα πρώτα κομμάτια που με τον χαρακτηριστικό ήχο σαν παλαμάκια που χρησιμοποιούσε διαμόρφωσε αργότερα ολόκληρη την Αγγλική house μουσική σκηνή.

 

   Αυτό όμως που πραγματικά ξεχώρισε μέσα από τον δίσκο ήταν το “Around the World” που ήταν και το τελευταίο single πριν κυκλοφορήσει ο δίσκος. Το κομμάτι αυτό είναι πραγματικά σημείο αναφοράς για τους Daft Punk. Αν παρακολουθήσει κανείς την δισκογραφία τους στα πιο πολλά κομμάτια τους χρησιμοποιούν πολλά επαναλαμβανόμενα στιχάκια όπως στο “One more time”, το “Technologic” κ.α. Το “Around the World” λοιπόν ήταν το πρώτο κομμάτι τους που παρουσίασε αυτή τους την τάση. Με την επανάληψη λοιπόν της φράσης του τίτλου και τα πολλά sample από κιθάρες και πλήκτρα άφησαν το στίγμα τους για άλλη μία φορά.

daft-punk-harder-better-faster-stronger

 

   Και τώρα ας δούμε λίγο τα κομμάτια που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο “Homework”.

   Ο δίσκος ξεκινάει με το “Daftendirekt”. Ένα υπόκωφο και στρεσαρισμένο στιχάκι που σταδιακά με την προσθήκη πρώτα των ντραμς μετά της κιθάρας και αργότερα διάφορα άλλα εφέ εξελίσσεται σε ένα φοβερό dance κομμάτι. Η πρωτοπορία των Daft Punk όμως δεν σταματάει ούτε εδώ. Με το “Fresh” χρησιμοποιούν τον ήχο του κύματος της θάλασσας ως βασικό σκελετό του κομματιού, χαρακτηριστικό που αργότερα θα γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ambient μουσικής.

daftpunk1   Μπορώ να συνεχίσω και να αναλύσω ένα ένα όλα τα κομμάτια του άλμπουμ, μιας και δεν μπορώ να αδικήσω κανένα. Όλα συνέβαλαν στο να ξεχωρίσει η δουλειά τους αυτή. Αυτό όμως που πρέπει να κατανοήσουμε είναι το πόσο σημαντικό ήταν αυτό που κατάφεραν τότε οι δύο αυτοί τύποι από την Γαλλία. Μας έδωσαν μία τελείως διαφορετική άποψη για την ηλεκτρονική μουσική και μας την παρουσίασαν σε πολύ «εύπεπτη» μορφή για την εποχή, πράγμα που δεν είχε κάνει κανείς μέχρι τότε. Στόχος τους δεν ήταν το πείραμα, ήταν να κάνουν τον κόσμο να νιώσει την μουσική τους, να την χορέψει. Δεν ήθελαν να προβληματίσουν. Γι’ αυτό και οι Daft Punk αποτέλεσαν και την πρώτη μπάντα mainstream ηλεκτρονικών ακουσμάτων. Πλέον η ηλεκτρονική μουσική ακουγόταν από οποιονδήποτε και δεν αναφερόταν σε συγκεκριμένο ακροατήριο. Είχε γίνει μόδα!

 

Γιώργος Γκουγκούδης

Joomla Social by OrdaSoft!