Άρθρα Μουσικής

loogoo

Chimes Οf Freedom - The Songs Of Bob Dylan

Chimes of Freedom - The songs of Bob Dylan
Honouring 50 Years of Amnesty International
(Amnesty International, Distribution: Fontana, 2012)
bobdylan1
   “The connections between Amnesty International's mission and Bob Dylan's music seem, on a moment's reflection, so obvious and natural that they require no explanation.” αρχίζει το κείμενο μέσα στο άλμπουμ και συνεχίζει παρακάτω: “His songs seem at first to be about one thing but can then be taken to be about something very different, and then turn out to be about all of these things and more, all at once.”

   Λίγο πριν τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων απ' την ίδρυση της Διεθνούς Αμνηστίας τον Ιούλιο του 2011, ο οργανισμός αποφάσισε να κυκλοφορήσει ένα τετραπλό, επετειακό άλμπουμ με τραγούδια - ποιήματα και καλλιτέχνες που ταιριάζουν με όσα εκφράζει όλα τα χρόνια που δραστηριοποιείται. Ποιος άλλος καλλιτέχνης θα μπορούσε να γεμίσει ένα τετραπλό δίσκο με επιτυχίες του και να εμπνεύσει πάνω από εβδομήντα καλλιτέχνες (μόνο για τη συγκεκριμένη έκδοση) να τον διασκευάσουν, ακόμα και σε συναυλίες τους, εκτός απ' τον Bob Dylan; Έτσι λοιπόν, το Φεβρουάριο του 2012 κυκλοφόρησε η συλλογή με τίτλο “Chimes of Freedom: The Songs of Bob Dylan ¨C Honouring 50 Years of Amnesty International”. Οι συμμετοχές τρομερές, από (πολύ) παλιές καραβάνες όπως η Joan Baez, ο Mark Knopfler ή ο Brayn Ferry μέχρι συγκροτήματα και καλλιτέχνες με μόλις μερικά χρόνια δισκογραφικής δράσης όπως οι We Are Augustines και η, σπουδαία πλέον, Adele. Ένα τραγούδι, ένα λιθαράκι έβαλε ο καθένας απ' αυτούς και το αποτέλεσμα είναι χορταστικό (περί τις τέσσερις ώρες μουσικής) και στα περισσότερα σημεία του όμορφο και ενδιαφέρον.
bobdylan2
Disc 1
1    One too many mornings - Johnny Cash ft The Avett Brothers
2    Leopard-skin Pill-Box Hat - Raphael Saadiq
3    Drifter's Escape - Patti Smith
4    Ballad of Hollis Brown - Rise Against
5    Blind Willie McTell - Tom Morello The Nightwatchman
6    Corrina, Corrina - Pete Townshend
7    Most of the time - Bettye Lavette
8    This wheel's on fire - Charlie Winston
9    Simple twist of fate - Diana Krall
10     You ain't goin' nowhere - Brett Dennen
11     Love Sick - Mariachi El Bronx
12     Blowin' in the Wind - Ziggy Marley
13     Changing of the Guards - The Gaslight Anthem
14     Not Dark Yet - Silversun Pickups
15     You're a big girl now - My Morning Jacket
16     Bots of Spanish Leather - The Airborne Toxic Event
17     Girl from the North Country - Sting
18     Restless Farewell - Mark Knopfler
   bobdylan3Πρώτο απ' όλους ακούμε τον σπουδαίο Johnny Cash που με τη χαρακτηριστικότατη ερμηνεία και φωνή του, μαζί με τους Avett Brothers εδώ, μας βάζει στο κλίμα με το 'One too many mornings'. Η δομή του άλμπουμ είναι τέτοια ώστε μία απλή αναφορά σε κάθε τραγούδι θα δημιουργούσε ένα ογκώδες και δυσανάγνωστο κείμενο, το οποίο τελικά θα επικεντρωθεί στα σημεία που έκαναν περισσότερη εντύπωση στο γράφων, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι απαραίτητα και τα καλύτερα. Λίγο παρακάτω λοιπόν, στο 'Drifter's Escape', η φωνή της Patti Smith είναι τόσο χαρακτηριστική όσο του Johnny Cash και χωρίς περιττά πράματα οδηγεί σε μια δυνατή έκδοση του 'Ballad of Hollis Brown' απ' τους Αμερικάνους Rise Against.

   Υπάρχουν δύο ειδών διασκευές: αυτές που πατάνε πάνω στην αρχική εκτέλεση και δεν αλλάζουν σχεδόν τίποτε και αυτές που σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν αυτό που ακούς μοιάζει σε οτιδήποτε πέρα απ' τους στίχους με το αυθεντικό. Οι Rise Against ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία, που συνήθως είναι πιο συναρπαστική, ενώ ο Pete Townshend παρακάτω στην πρώτη. Φυσικά υπάρχει και μια ενδιάμεση κατάσταση στην οποία για παράδειγμα βρίσκεται η ερμηνεία του νεαρού Άγγλου Charlie Winston.

   Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι Mariachi El Bronx και ο Ziggy Marley με τις διασκευές τους στα 'Love Sick' και 'Blowin' in the wind' αντίστοιχα, σε ιδιαίτερα folk μελωδίες. Folk, με μια κάπως πιο σύγχρονη έννοια, που απέχει ελαφρώς απ' τη folk έπαιζε ο Dylan τη δεκαετία του 1960. Στη συνέχεια οι Gaslight Anthem παίζουν πολύ όμορφα το 'Changing of the guards', βασιζόμενοι στην κιθάρα σ' ένα σχετικά ήρεμο rock ρυθμό, που μοιάζει ελαφρώς με μια παλιότερη διασκευή της Patti Smith στο ίδιο τραγούδι. Ο πρώτος δίσκος κλείνει με τον Mark Knopfler των Dire Straits σχεδόν να απαγγέλει το 'Restless Farewell' με μία κιθάρα να τον συνοδεύει, ακριβώς όπως στο προηγούμενο τραγούδι με τον Sting και το κλασικό 'Girl from the North country'.
 
Disc 2
1    Outlaw Blues - Queens of the Stone Age
2    Rainy Day Women #12 & 35' - Lenny Kravitz
3    One more cup of coffee (Valley Below) - Steve Earle & Lucia Micarelli
4    Heart of Mine - Blake Mills ft Danielle Haim
5    You're gonna make me lonesome when you go - Miley Cyrus
6    Lay down your weary tune - Billy Bragg
7    License to Kill - Elvis Costello
8    Lay, Lady, Lay - Angelique Kidjo
9    Ring them Bells - Natasha Bedingfield
10     Love minus zero/No Limit - Jackson Browne
11     Seven Curses - Joan Baez
12     No time to think - The Belle Brigade
13     Tonight I'll be staying here with you [live] - Sugarland
14     Mr. Tambourine Man - Jack's Mannequin
15     4th Time Around - Oren Lavie
16     All I really want to do - Sussan Deyhim
17    Make you Feel my Love - Adele
   bobdylan4Ο δεύτερος δίσκος αρχίζει με τους Queens of the Stone Age σε μία αριστουργηματική εκτέλεση του 'Outlaw Blues' με το δικό τους αγαπημένο στυλ και αρκετά rock 'n' roll στοιχεία, που συνεχίζονται και παρακάτω με τον Lenny Kravitz να τραγουδάει “everybody must get stoned” με τη συνοδεία ρυθμικού πιάνου. Κλασικών επιτυχιών συνέχεια με το 'One more cup of coffee', ενώ παρακάτω εμφανίζεται η νεαρή, ταλαντούχα και πολλά υποσχόμενη τραγουδίστρια Miley Cyrus που έγινε γνωστή απ' τη σειρά Hannah Montana και έχει ήδη κυκλοφορήσει τρεις δίσκους στα είκοσι χρόνια ζωής της.

    Δύο παλιές, αγγλικές καραβάνες για τη συνέχεια. Ο Billy Bragg χρωματίζει με τη φωνή του το 'Lay down your weary tune', αλλά και ολόκληρο το δίσκο, ενώ ο μεγάλος Elvis Costello ερμηνεύει με το δικό του τρόπο το 'License to kill'. Στη συνέχεια μία σπουδαία γυναικεία προσωπικότητα απ' την Αφρική (το όνομα της συμπεριλαμβάνετε σε λίστες όπως “top 100 most inspiring women” ή “the 40 most powerful celebrities in Africa”), η Angelique Kidjo σε μία όμορφη διασκευή του 'Lay Lady Lay'.

    Άλλες αξιοσημείωτες ερμηνείες είναι αυτή της Joan Baez (Seven Curses) και της νεαρής Αγγλίδας σταρ Adele (Make you feel my love). Οι δύο αυτές διασκευές, από μία καλλιτέχνιδα της δεκαετίας του 1960 και μία του 2010 αναμφίβολα φανερώνουν την αξία και διαχρονικότητα του Dylan καθώς και την επιρροή που ακόμα ασκούν τα τραγούδια του και ποτέ δε θα σταματήσουν να το κάνουν. Ποσοτικά, ο δεύτερος αυτός δίσκος περιέχει περισσότερες κλασικές επιτυχίες, αλλά το γενικό κλίμα δε διαφέρει καθόλου, ούτε και η ποιότητα των διασκευών. Πρόκειται άλλωστε για δύο (τέσσερα συνολικά, ok) όμοια τμήματα μιας δουλειάς που πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ένα μεγάλο ενιαίο σύνολο.

Disc 3
1    With God on our side - K'Naan
2    I want you - Ximena Sarinana
3    She belongs to me - Neil Finn with Pajama Club
4    Bob Dylan's dream - Bryan Ferry
5    Tomorrow is a long time - Zee Avi
6    Just like a woman - Carly Simon
7    The times they are a-changin' - Flogging Molly
8    Buckets of Rain - Fistful of Mercy
9    Man of Peace - Joe Perry
10     It's all over now Baby Blue - Bad Religion
11     Desolation Row [live] - My Chemical Romance
12     Knockin' on Heaven's Door - Redone ft Nabil Khayat
13     Abandoned Love - Paul Rodgers & Nils Lofgren
14     New Morning - Darren Criss ft Chuck Criss of Freelance Whales
15     The lonesome death of Hattie Carroll - Cage the Elephant
16     It ain't me babe - Band of Skulls
17     Property of Jesus - Sinead O'Connor
18     Shelter from the storm - Ed Roland & The Sweet Tea Project
19     Don't think twice, It's alright - Kesha
20    Don't think twice, It's alright [istrumental] - Kronos Quartet
   bobdylan5Συνεχίζοντας στον τρίτο δίσκο πολλά και διάσημα ονόματα κάνουν την εμφάνιση τους. Δεν είναι όμως μόνο καλλιτέχνες του βεληνεκούς του Joe Perry ή του Paul Rodgers, αλλά και μικρότερα ονόματα όπως ο Καναδός K'Naan και η Μεξικάνα Ximena Sarinana που ανοίγουν όμορφα, με αρκετά ήρεμο τρόπο το τρίτο μέρος. Στο ίδιο ύφος συνεχίζει και ο σπουδαίος Bryan Ferry στο 'Bob Dylan's Dream' και λίγο πιο κάτω οι γνωστοί και αγαπημένοι στο ελληνικό κοινό Flogging Molly διασκευάζουν με το δικό τους τρόπο την κλασική επιτυχία 'The times they are a-changin', προσθέτοντας χρώμα στο τραγούδι αυτό με το μαντολίνο και τη φλογέρα τους.

   Μια ακόμα ωραία διασκευή είναι αυτή των Bad Religion, οι οποίοι παρουσιάζουν, σχεδόν αγνώριστο, το 'It's all over now baby blue' στο κλασικό punk ύφος τους. Απ' τα δυνατά στοιχεία αυτής της συλλογής είναι πως περνάει απ' το ένα είδος στο άλλο χωρίς τίποτε ενδιάμεσο, απ' το ρυθμικό folk rock των Flogging Molly, στην πιο country έκδοση των Fistful of Mercy και έπειτα στο δυνατό ήχο των Bad Religion. Στο ίδιο δυνατό ύφος συνεχίζουν αμέσως μετά οι My Chemical Romance, σ' ένα τραγούδι που ίσως ταιριάζει περισσότερο στο σκληρό ήχο, το 'Desolation Row', το οποίο ηχογραφήθηκε ζωντανά σε κάποια συναυλία τους.

   Εδώ υπάρχει και ένα απ' τα πιο πολυδιασκευασμένα τραγούδια όλων των εποχών και δεν είναι άλλο απ' το 'Knockin' on heaven's door' σε μια έκδοση από έναν απ' τους ανθρώπους στους οποίους οφείλεται η επιτυχία της Lady Gaga, τον Μαροκινό Nabil Khayat. Αμέσως μετά, δύο μεγάλες rock προσωπικότητες συναντιούνται (Paul Rodgers & Nils Lofgren) και το αποτέλεσμα δε θα μπορούσε να απέχει πολύ από τη blues rock εκδοχή του 'Abandoned love' την οποία παρουσιάζουν. Από τις παλιές καραβάνες η συνέχεια γίνεται με δύο νέα, επιτυχημένα συγκροτήματα της τελευταίας δεκαετίας (Cage the Elephant & Band of Skull) σε αρκετά ήρεμο τόνο, που κανένα απ' τα δύο δε μας έχει συνηθίσει ιδιαίτερα. Δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί η συμμετοχή της σπουδαίας Sinead O'Connor με το 'Property of Jesus', αλλά και της pop star Kesha να ερμηνεύει το 'Don't think twice, it's all right' έξω από τα νερά της, φανερώνοντας ίσως λίγη παραπάνω απ' την αξία της.

Disc 4
1    I Shall be Released - Maroon 5
2    Political World - Carolina Chocolate Drops
3    Like a Rolling Stone - Seal & Jeff Beck
4    Bob Dylan's 115th Dream - Taj Mahal & The Phantom Blues Band
5    Senor (Tales of Yankee Power) [live] - Dierks Bentley
6    One of us must know (Sooner or later) - Mick Hucknall
7    I'll remember you - Thea Gilmore
8    John Brown - State Radio
9    All Along the Watch Tower [live] - Dave Matthews Band
10     Subterranean Homesick Blues - Michael Franti
11     Mama, You been on my mind - We Are Augustines
12     Tryin' to get to Heaven - Lucinda Williams
13     Quinn the Eskimo (The Mighty Quinn) - Kris Kristofferson
14     Gotta Serve Somebody - Eric Burdon
15     I'd have you anytime - Evan Rachel Wood
16     Baby let me follow you down - Marianne Faithfull
17     Forever Young - Pete Seeger with The Rivertown Kids
18     Chimes of Freedom - Bob Dylan
   bobdylan6Ο τέταρτος δίσκος ξεκινάει με ένα απ' τα τραγούδια που ταιριάζει απόλυτα με το σκοπό της κυκλοφορίας, και δεν είναι άλλο απ' το 'I shall be released', ερμηνευμένο απ' τους Maroon 5 με τρόπο που δεν τους έχουμε συνηθίσει. Ακολουθούν την αρχική ενορχήστρωση και με μικρές προσθήκες το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα όμορφο.     Στο ίδιο κλίμα, και με περισσότερο folk ήχο, συνεχίζουν οι Carolina Chocolate Drops στο 'Political world' αμέσως πριν ο Seal μαζί με τον Jeff Beck παρουσιάσουν μια όμορφη διασκευή του 'Like a rolling stone', που δε διαφέρει σε πολλά (πέρα απ' το παίξιμο στην κιθάρα του Jeff Beck) απ' την αρχική εκδοχή.

   Οι τρεις από τις πέντε ζωντανές ηχογραφήσεις που θα βρει κανείς σ' αυτή τη συλλογή βρίσκονται στο τέταρτο αυτό μέρος. Πρώτος ο Dierks Bentley στο 'Senor' υπό τη συνοδεία μπάντσου που κάνει το τραγούδι πιο παλιό απ' ότι είναι. Αρκετά παρακάτω ο Dave Matthews και το συγκρότημα του παίζουν το 'All along the watchtower' με έναν αρκετά διαφορετικό, πιο μελωδικό τρόπο που γίνεται πιο γρήγορος, ρυθμικός και άγριος περίπου στη μέση του τραγουδιού. Τρίτη και τελευταία είναι η Marianne Faithfull που παίζει το 'Baby let me follow you down' με το δικό της μοναδικό τρόπο, πριν ο Pete Seeger δώσει τη σκυτάλη με το 'Forever Young' στον Bob Dylan που θα κλείσει τη συλλογή αυτή με ένα ακόμα ταιριαστό τραγούδι, το 'Chimes of Freedom'.

   bobdylan7Πριν απ' αυτούς όμως, ο Michael Franti διασκευάζει σε ελαφρώς hip-hop/reggae στυλ το 'Subterranean Homesick Blues' και ένα ακόμα νεαρό συγκρότημα, οι We Are Augustines συμμετέχουν με το 'Mama you're on my mind' σε μια ερμηνεία που θυμίζει αρκετά τον Dylan. Πλησιάζοντας προς το τέλος, δύο ακόμα “παλιοί” κάνουν την εμφάνισή τους. Ο Kris Kristofferson ερμηνεύει το 'Quinn the Eskimo' στο οποίο τη βαθιά φωνή του συνοδεύουν μόνο μερικά αρπίσματα μιας κιθάρας, ενώ ο Eric Burdon παρουσιάζει το 'Gotta Serve Somebody' σε μια εκδοχή ελαφρώς πιο “σύγχρονη” από την εποχή που έκανε επιτυχία με τους Animals.

Μία όμορφη κυκλοφορία, τόσο για το σκοπό που έγινε όσο και για το περιεχόμενο της, που οι περισσότεροι που τους αρέσει έστω και λίγο η μουσική του Dylan ή η σύγχρονη μουσική και οι καλλιτέχνες που την εκφράζουν θα τη βρουν παραπάνω από ενδιαφέρουσα.

Δημήτρης Όρλης

Άρθρα Μουσικής