Άρθρα Μουσικής

Blues: Ένα φεστιβάλ, ένα αφιέρωμα

 
Τι ακριβώς είναι η blues μουσική;
 
   Με τον όρο μπλουζ αναφέρεται το φωνητικό και οργανικό μουσικό ιδίωμα που εκφράζεται με «Μπλου» νότες (blue notes), δηλαδή υφέσεις στην 3η και 7η νότα της κλίμακας και επαναλαμβανόμενο μοτίβο συνήθως δωδεκάμετρης μορφής.
 
bluesnotes
   Γεννήθηκε στις αφροαμερικανικές κοινότητες των Η.Π.Α., ως ανάμειξη στοιχείων με αφρικανικές ρίζες, εκκλησιαστική μουσική (Σπιρίτσουαλς και Γκόσπελ), ύμνους του εμφυλίου πολέμου και άλλα μουσικά ιδιώματα.

   To μπλουζ επηρέασε σε σημαντικό βαθμό την ύστερη αμερικανική και δυτικοευρωπαϊκή μουσική και συνδέθηκε με άλλα είδη, όπως το Ράγκταϊμ, η Τζαζ, το Ρυθμ εντ μπλουζ (rhythm and blues), το Ροκ εντ ρολ (rock and roll), το Χιπ χοπ και η Ποπ μουσική.

bessiesmith   Είναι οι δυνατοί χτύποι της καρδιάς όταν ακούς τραγούδια blues, είναι τα έντονα συναισθήματα σε πράγματα που δεν έχεις βιώσει... Πώς γίνεται αυτό; Δεν ξέρω να σας πω... Βγάζουν ένα μεθυστικό άρωμα που σε κάνουν να "λικνίζεσαι" στη μουσική τους.

   Το μπλουζ είναι ο έντονος αυτοσχεδιασμός, κυρίως στη μελωδία και τους στίχους. Ο μουσικός επινοεί τις μελωδίες την ώρα που παίζει. Γι αυτό η δομή των μπλουζ έχει συχνά τη μορφή μιας επαναλαμβανόμενης φράσης που συνοδεύεται από έναν τελικό στίχο.

   Μεγάλες μορφές της blues μουσικής έχουν δηλώσει ότι το blues είναι ένας άνθρωπος που εξιστορεί τα βάσανα, τις αναποδιές, τα προβλήματα του με σκοπό να τα ξορκίσει.

   Για πολλά χρόνια το μπλουζ καταγραφόταν μόνο από μνήμης, ζωντανό και σε προσωπικό επίπεδο. Επηρεασμένο από τις αφρικανικές ρίζες του, μπαλάντες και ρυθμικούς χορούς, (τα τζαμπ απ), εξελίχθηκε σταδιακά σε μουσική για έναν τραγουδιστή, που δημιουργούσε διάλογο ανάμεσα στη φωνή και την κιθάρα του, τραγουδώντας έναν στίχο και απαντώντας οργανικά.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
jlhooker
 
Blues: μια ιστορία μπλε
 
   Διαβάζοντας το δελτίο τύπου για το φεστιβάλ που διοργανώνεται στο Stage Volume 1, διερωτώμαι… Το ιδίωμα που υφίσταται εδώ και αιώνες – τα περιοδικά και το διαδίκτυο το οριοθετούν λίγους μήνες πριν φύγει ο δέκατος όγδοος αιώνας – η μουσική που δανείστηκε το όνομά της από ένα απλό λεξάκι που σημαίνει μελαγχολία και λύπη, η Blues είναι συναίσθημα μεταμορφωμένο σε νότες και μελωδίες. Τι το κάνει τόσο ιδιαίτερο; Προφανώς οι ίδιοι οι άνθρωποι. Εκείνος που αγαπάει το Blues το ψάχνει, το μαθαίνει, το διαβάζει και, πάνω απ’ όλα, το ακούει.

robertjohnson   Ένα τραγούδι μπορεί να είναι μια ιστορία. Κάθε τραγούδι αφηγείται μία κατάσταση, ένα περιστατικό, μια συναίσθηση… Μπορεί να είναι ο νταλκάς σου, μπορεί να μιλάει για τους φίλους σου, μπορεί να εξιστορεί μια ματσαφολιά χρόνια πριν. Δοσμένο με χαρούμενο, λυπημένο, ακραίο ή ακόμα και γκροτέσκο τρόπο, η Blues μουσική ενώνει το όνειρο με το τώρα και το αύριο με το τίποτα. Αισθάνεσαι καλά, χορεύεις, μελαγχολείς, κοιτάς από το παράθυρο, σκέφτεσαι να πάρεις τηλέφωνο μια ψυχή, συλλογιέσαι τους φίλους σου… Ίσως μάλιστα να το βάλεις κάτω και να πεις ότι θα ασχοληθείς ο ίδιος με τη μουσική.

   Όταν έβγαλε ο Gary Moore το “Still Got The Blues”, οι μάζες ήλθαν αντιμέτωπες με μια άλλη πραγματικότητα… Όλοι εκείνοι που άκουγαν ετερόκλητα πράγματα, όλοι όσοι θεωρούσαν ότι το Blues ήταν από άλλο πλανήτη, όλοι αυτοί λοιπόν αντίκρισαν κάτι που τους άρεσε πολύ. Μουσική πολύ ευχάριστη στα αυτιά τους. Έκαναν ερωτήσεις για τους καλλιτέχνες, κάποιοι άρχισαν να ψάχνουν, άλλοι πάλι λειτούργησαν πιο ράθυμα και έμειναν να ακούνε τις μελωδίες, χωρίς κάτι άλλο να τους απασχολεί.
 
garymoore
   Εκείνοι που άκουγαν Ροκ και Μέταλ είχαν «μπανίσει» το Blues και είχαν φροντίσει να μάθουν όσα μπορούν ή όσα θέλουν. Η ουσία είναι απλή. Μια και αμφότερα τα πιο πάνω είδη συνδέονται με το «Μπλε», όλοι οι φίλοι της μουσικής που αγαπάμε να αγαπάμε, θεωρήσαμε καλό να δοκιμάσουμε και το εν λόγω. Και εκπλαγήκαμε… πολύ ευχάριστα. Και ξέρετε τι; Θα εκπλαγούμε ακόμα περισσότερο με το φεστιβάλ αυτό. Αμφιβάλετε; Θέτε να έλθετε παρέα μας να ακούσουμε; Εκεί θα λυθούν όλες οι απορίες… Ίσως μάλιστα να γεννηθεί και μια καινούργια αγάπη.

Κώστας Κούλης
 
bluesfest
Τα blues είναι παντός καιρού, όμως τα festivals είναι καλοκαιρινή υπόθεση! Έτσι λοιπόν στις 22 και 23 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εγχώριο blues festival στο Stage Volume 1.
 
Στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας ξεκινά λοιπόν ένα ακόμη φεστιβάλ φιλοδοξώντας να γίνει θεσμός έτσι ώστε τα καλοκαίρια μας να χρωματίζονται με σπαραξικάρδιες μελωδίεςκαι παθιασμένα riffs μέσα από τα τραγούδια και τις ιστορίες που θα μοιραστούν μαζί μας μοναχικοί bluesmen!
 
Μουσική που ξεκίνησε στις νέγρικες συνοικίες της Νέας Ορλεάνης τα μπλουζ συντρόφευαν πάντοτε τις ζωές των κατώτερων τάξεων όσο επιδέξιοι κιθαρίστες μοιράζονταν σε κακόφημα μπαρ το νόημα τους. Λίγα χρόνια αργότερα καλλιτέχνες σαν τον Elvis Presley, τους Rolling Stones, τους Led Zeppelin ανέφεραν τα blues σαν βασική τους επιρροή όσο ο BB King, o John Mayals, o John Lee Hooker, o Muddy Waters συνέχιζαν το θεάρεστο μουσικό τους έργο.
 
Οι απόγονοι τους λοιπόν θα μας συντροφεύσουν κατά τη διάρκεια του πρώτου εγχώριου blues festival όπου θα συνυπάρξουν πολύ σημαντικοί ξένοι και Έλληνες bluesmen!
 
 
Tom Attah
O Tom Attah γεννήθηκε στον αγγλικό νότο, και εδώ και πάνω από μια δεκαετία ταξιδεύει στην Αγγλία και την Ευρώπη, τραγουδώντας και παίζοντας αυθεντικά ακουστικά blues!
 
Οι εμφανίσεις του Tom επί σκηνής είναι γεμάτες ενέργεια, χιούμορ και blues ιστορίες που όλοι αγαπούν να ακούν. Δυναμική, ροκ, heavy μα και ευαίσθητη η μουσική του Tom είναι η απόδειξη πως τα blues είναι ακόμη ζωντανά, χρωματίζοντας τα με τη folk παράδοση του Ηνωμένου Βασιλείου.
 
Η συναισθηματική ωμότητα του Robert Johnson, η ποίηση του Seasick Steve και η βραχνή φωνή του Muddy Waters συναντιούνται στη μουσική του Tom Attah και υπόσχονται ένα αξέχαστο show στους blues fans!
 
Blues Cargo
Οι  BLUES CARGO πήραν μορφή στην Αθήνα στα 1987 και αρχίζουν να δουλεύουν συστηματικά πάνω στο ηλεκτρικό  μπλουζ με διασκευές αλλά και δικά τους κομμάτια, για να αναγνωρισθούν σύντομα σαν μια από τις πιο σημαντικές μπλουζ μπάντες της σκηνής.

Δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κάποιος ότι οι Blues Cargo βρίσκονται σήμερα πιο κοντά στον αυθεντικό ήχο του Σικάγο μπλουζ από αρκετές μπάντες που δραστηριοποιούνται στο ίδιο το Σικάγο.
 
Στην μακρόχρονη πορεία τους έχουν συνοδεύσει μουσικούς σαν τους Guitar Shorty, U.P Wilson, Louisiana Red, Lurrie Bell, Big Time Sarah, Eddie C. Campbell, Lefty Dizz, Angela Brown, Lovie Lee, Byther Smith, Jean Caroll, Maxine Howard, Blind Mississippi Morris, Sweet Betty, Jimmy Morello, και έχουν «ανοίξει» για τις συναυλίες των John Mayall Bluesbreakers, Nick Gravenites / John Cippolina Band, John Hammond, Fernest Arceneaux and The Thunders και Big Town Playboys.

Blue Matter
Οι «Blue Matter» είναι ένα νέο σχήμα της Αθηναϊκής Blues σκηνής με πλήρη αίσθηση της Blues αισθητικής, που δημιουργήθηκε από τους Άκη Κακαγή (Κιθάρα, Φωνή), Δημήτρη Μποσινάκο (Τύμπανα) και Jim Σταρίδα (τρομπόνι).

Έντονο feeling, groovy και δυναμικό παίξιμο είναι τα κύρια στοιχεία του ήχου τους με επιρροές τόσο από παλιούς κλασικούς του είδους (BB King, Little Walter, Sonny Boy Williamson, Albert King, Junior Wells, Freddie King, Albert Collins etc.), όσο και από συγκροτήματα και καλλιτέχνες του σύγχρονου blues (Dereck Trucks, John Mayer, Warren Haynes, Tom Waits κ.α).
 
Με covers αλλά και δικές τους μουσικές ιδέες πάνω στα ίδια μονοπάτια, οι Blue Matter πατάνε γερά στο παρελθόν και σηματοδοτούν ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον, ξεφεύγοντας από την κλασσική οργανική φόρμα και χρωματίζοντας το blues με ιδιαίτερη χροιά.
 
Daddy's Work Blues Band
Themis Polizos: Drums
Stathis Anestis: Bass
Dimitris Doulgeridis: Lead Guitar
Giannis Pachidis: Harmonica
Fanis Theofilou: Keyboards
 
Οι Daddy's Work Blues Band είναι μια blues- rock μπάντα με έδρα τα Δυτικά Προάστια της Αθήνας, που δραστηριοποιείται στη σκηνή από το 2009.

Με επιρροές από Paul Butterfield, Buddy Guy, Stevie Ray Vaughan, Gary Moore, Canned Heat, Eric Clapton, Lesli West, Jef Beck το ρεπερτόριο τους κινείται σε ένα φάσμα Rock, Funk, και Soul.
 
Έχουν ανοίξει τις συναυλίες σχημάτων όπως οι Dr. Feelgood, Louisiana Red, Blues Wire, Ansley Lister και δηλώνουν πως “Είναι μεγάλη υπόθεση να γνωρίζεις ότι το blues είναι αυτό ακριβώς που νιώθεις και δεν είναι ανάγκη να μπαίνεις σε «καλούπια»… Εμείς ακολουθούμε μόνο την καρδιά μας”.

Diz Watson
O Diz Watson, είναι ένας από τους καλύτερους πιανίστες στην ιστορία του rockandroll. Ένας από τους απόγονους της σκηνής της Νέας Ορλεάνης που αναμιγνύει εκρηκτικά τους Barrel House, Rhythm and Blues, Rock 'n' Roll και Boogie Woogie, με εμφανείς τις επιρροές στο παίξιμο του από τους blues δάσκαλους FatsDomino, Huey "Piano" Smith, Dr. John, James Booker και Professor Longhair.

Είναι ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους καλλιτέχνες του είδους του, με το σύνολο του μουσικού τύπου να υποκλίνεται στο αδιαμφισβήτητο ταλέντο του. Περιοδεύοντας ασταμάτητα σε Ευρώπη και Αμερική φημίζεται για τα εκπληκτικά του shows!
http://www.myspace.com/dizwatson
 
Limpin Express
Αντρέας Καστανάκης – κιθάρα, φωνητικά, Βαγγέλης Κοτζάμπασης – τύμπανα, Χρήστος Τσιλιγιάννης – μπάσο, φωνητικά.

Οι Limpin Express δημιουργήθηκαν στα τέλη του 2011 με τρεις από τους πλέον δραστήριους μουσικούς της γενιάς τους.          
                                                                                             
Έχοντας ατομικές συμμετοχές σε αρκετά από τα εγχώρια σχήματα και συνεργαστεί με μουσικούς σε διάφορα στυλ, ξεκίνησαν το σχήμα σαν side project, για να παίξουν τα κομμάτια που αγαπούσαν και δεν έπαιζαν μέχρι τότε, ξεφεύγοντας από την τετριμμένη αντίληψη γύρω από το blues και το rock. Με βάση το blues και το rock περασμένων δεκαετιών, αλλά μέσα από ένα σύγχρονο βλέμμα οι Limpin Express κινούνται από τα blues του Delta, μέχρι την Ανατολική ακτή και από τον Wes Montgomery και  τον Eric Dolphy έως τον Jimi Hendrix, τους WHO, Humble Pie, και τους Allman Brothers, φτάνοντας σε τωρινούς όπως οι John Mayer, Philip Sayce και Doyle Bramhall & Jellycream.
http://blues.gr/profile/LimpinExpress
 
Blues Therapy Band
Αντώνης Πανόπουλος – τραγούδι slide κιθάρα,
Σπύρος Παρασκευόπουλος – τραγούδι, ρυθμική κιθάρα.
Γιώργος Δεβετζίδης – τύμπανα,
Μάριος Σκούδος – μπάσο,
Γρηγόρης Έξαρχος - σαξόφωνο.
 
Μουσικοί με πορεία πολλών χρόνων, αμετανόητοι εραστές των μπλουζ, οι Blues Therapy παίζουν κυρίως κλασσικό ηλεκτρικό Σικάγο μπλουζ της δεκαετίας του 50, ακολουθώντας πιστά την παράδοση του.

Πρόκειται για ένα ώριμο και έμπειρο σχήμα, με δεκατετράχρονη πορεία στην Αθηναϊκή σκηνή, που “θεραπεύουν” και “θεραπεύονται” μέσα από την απλότητα και την αμεσότητα του είδους.
 
Η Αθήνα λοιπόν και το Stage Volume 1 θα στεγάσουν ένα πολυαναμενόμενο Blues festival. Τρίτη 22 και Τετάρτη 23 Ιουλίου τα blues θα χρωματίσουν τα βράδια μας.

Tις ημέρες των συναυλιών θα λειτουργήσει η κινητή ανοιχτή οροφή του Stage Volume 1 χαρίζοντας σε όσους βρεθούν εκεί τη μοναδική θέα του Αθηναϊκού ουρανού! All shades of Blues in Athens!

Stage Volume 1
Αγ. Ελεούσης 3 & Κακουργιοδικείου,
Μοναστηράκι
Τηλ. 210 3232 132
 
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Προπώληση:  Το εισιτήριο κάθε ημέρας κοστίζει 15€
Ταμείο: Το εισιτήριο κάθε ημέρας  θα κοστίζει 20€.
To εισιτήριο του διημέρου θα κοστίζει 25€
 
Σημεία προπώλησης:
Αθήνα
TicketHouse, Πανεπιστημίου 42 (εντός της στοάς),Τηλ.: 210 3608366
ReloadStores, Πανεπιστημίου 54, τηλ. 2103801464

Online Sales ή αγορές με πιστωτική κάρτα, 24 ώρες/ωρο:
www.ticketpro.gr | www.tickethouse.gr
 
Για την αγορά εισιτηρίων μέσω internet ή μέσω πιστωτικής κάρτας υπάρχει επιβάρυνση 10% στην τιμή του εισιτηρίου

 

Joomla Social by OrdaSoft!