Άρθρα Μουσικής

loogoo

Beds Are Burning

 
beds225
 
beds226   Τα protest songs, αλλά και τα πολιτικά τραγούδια είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της μουσικής γενικά - και της ροκ συγκεκριμένα. Πολλά έγιναν μεγάλες επιτυχίες και μένουν ως σήμερα ανέπαφα από το χρόνο. Ο στόχος αυτών των τραγουδιών είναι να ακουστεί κάποια αδύναμη φωνή, να φανερωθεί κάποιο ζήτημα και ουσιαστικά να μην μείνει κάτι στη λήθη. Γιατί απλά, κάθε γνώση που συνοδεύεται με νότες, μπορεί να φτάσει και πιο μακριά σε χρόνο και τόπο.

   Οι Αυστραλοί Midnight Oil σίγουρα είναι μια μπάντα που προσπαθεί, όχι μόνο να αφυπνίσει μια οικολογική συνείδηση, αλλά και που τακτικά ασχολείται με φλέγοντα κοινωνικά θέματα. Το "Beds Are Burning" είναι ένα από αυτά τα τραγούδια. Βρίσκεται στο έκτο τους άλμπουμ, το “Diesel And Dust” του 1987 και είναι το τραγούδι, το οποίο έδωσε στη μπάντα το διαβατήριο για την επιτυχία και τη δόξα, έξω από τα σύνορα της πατρίδας τους.
 
beds227
   Το λυρικό μέρος αφορά τον εκτοπισμό αρχικά και μετά την ολοκληρωτική εξαφάνιση των Pintupi από την αυστραλιανή κυβέρνηση. Οι Pintupi ήταν μια ομάδα 400 περίπου Αβορίγινων, που κατοικούσε στη Δυτική Έρημο, ανάμεσα στις λίμνες MacDonald και Lake Mackay, στη Δυτική Αυστραλία. Οι ομάδα αυτή άρχισε να εκτοπίζεται στη δεκαετία του '30, για να κορυφωθεί ο εκτοπισμός στα μέσα της δεκαετίας του '50. Η μετακόμιση αυτής της ομάδας, που σίγουρα δεν έγινε με ειρηνικό τρόπο, είχε σκοπό να τους ενώσει με τους Papunya και Haasts Bluff, σε πιο βόρειες περιοχές. Αποτέλεσμα αυτής της "Λευκής" λογικής ήταν η σχεδόν εξαφάνιση αυτής της ομάδας. Το 1984 οι τελευταίοι αντιπρόσωποι αυτής της ομάδας γύρισαν πίσω στον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους στην έρημο.
 

   Το 2000, στην Ολυμπιάδα του Sydney, ζητήθηκε από τη μπάντα να τραγουδήσει στην τελετή λήξης το εν λόγω τραγούδι. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, John Howard, ήθελε με αυτόν το τρόπο να απολογηθεί για την πολιτική των αυστραλιανών κυβερνήσεων απέναντι στον ντόπιο πληθυσμό. Οι Midnight Oil τραγούδησαν το "Beds Are Burning" ντυμένοι στα μαύρα και στα μπλουζάκια τους αναγραφόταν η λέξη "Sorry".
 
Jacek Henryk Maniakowski
 
beds228

Άρθρα Μουσικής