= Backview: Theodore Hydreos - Subway Feeling
Άρθρα Μουσικής

loogoo

Backview: Theodore Hydreos - Subway Feeling

 
Today’s episode: Theodore Hydreos - Subway Feeling
Κυκλοφόρησε το 2008
 
   Το έχω γράψει πολλές φορές. Ευτυχώς, δικαιώνομαι ακόμα περισσότερες. Στη μουσική, όπως και στη ζωή, πολλά πράγματα είναι θέμα τύχης. Ναι, σύμφωνοι… Διαβάζεις, μαθαίνεις, έρχεσαι σε επαφή με κόσμο και με αυτό τον τρόπο παλιές και καινούργιες δημιουργίες επικοινωνούν με τα αυτιά σου και ό,τι έχεις μέσα στο κεφάλι σου. Πολλές φορές όμως αρκεί ένα καπρίτσιο της τύχης. Μία παράμετρος δανεισμένη από τη θεωρία του χάους. Ένα κουμπάκι και τρεις χιλιάδες Μανδαρίνοι στα βάθη της Κίνας. Ή κάπως έτσι… Περνούσα μπροστά από το μαγαζί ενός φίλου. Ήταν αργά και σκέφτηκα ότι θα έκανα καλά να τον άφηνα στην ησυχία του. Παρόλα αυτά σήκωσα το χέρι μου και το χαιρέτησα, όπως κάθε άλλη φορά. Μου έκανε νόημα. Μπήκα μέσα στο μαγαζί. Μου έδειξε ένα CD. «Θυμάσαι το Θοδωρή, που σου γνώρισα τις προάλλες; Μου έφερε κάτι για σένα»…
 
subwayfeeling
   Ο Θεόδωρος Υδραίος είναι ένας ξεχωριστός κιθαρίστας. Έχει διαβάσει όσο λίγοι, έχει μελετήσει όσο ακόμα λιγότεροι και η τεχνική είναι εξωγήινη. Βάζοντας να ακούσω, μου ήλθαν στο μυαλό ο Vai και οι «αυτοματισμοί» του “Passion And Warfare”. Ναι, τόσο καλός είναι! Το shredding του είναι καλπάζον και τόσο μελωδικό, που θα έδινα τη δουλειά του σε διάφορους καλλιτέχνες-διαφεντευτές του ιδιώματος να ακούσουν και να ξανακοιτάξουν τα δικά τους. Δεν είναι όμως μόνο η ταχύτητα ή το πόσο καθαρά χτυπάει και εξαφανίζεται ελέω ταχύτητας. Είναι και η μελωδία που παράγει. Είναι ένα αμάλγαμα διαφόρων σχολών. Θα περάσει ο Malmsteen μια βόλτα από τη θύμησή σας. Μάλλον θα περάσει μαζί με το Blackmore. Και δεν θα είναι κανείς τους θυμωμένος. Και δεν θα θέλει κανείς τους να επαίρεται, καθόλη τη διάρκεια της ακρόασης.

   Ο Θοδωρής είναι ένας άνθρωπος χαμηλότατων τόνων. Το κατάλαβα από τα λίγα λεπτά κουβέντας μας, το κατάλαβα όταν τον επαινούσε για την τεχνική του ο κοινός μας φίλος και εκείνος κατέβαζε το κεφάλι του χωρίς να αποκρίνεται. Όταν παίζει όμως, το χαμηλό προφίλ φεύγει από το παράθυρο. Εκεί μεταμορφώνεται. Γίνεται θεριό και καταπίνει ταστιέρες, χορδές και μαγνήτες. Διατάζει μελωδίες και νότες. Γίνεται μάστορας των συγχορδιών και των σόλο. Και τότε μαγνητίζει τον ακροατή του.
 

   Έφτασα γρήγορα στο “Bed For Two”. O δίσκος δεν έχει μόνο instrumental, υπάρχουν και τραγούδια εκεί μέσα, τα οποία αποδίδονται με τη φωνή του Peter Foundoukidis και τα οποία θα σας αρέσουν εξίσου. Το εν λόγω ορχηστρικό όμως… Είχε κάτι… κάτι… Να χρησιμοποιήσω πάλι τη λέξη εξωγήινο; Να μιλήσω πάλι για Vaiκά κόλπα; Ιδίως με εκείνο το συμφωνικό κούρδισμα στην αρχή… Ο άνθρωπος είναι με το ένα πόδι εκεί. Με το άλλο πάλι… Ακούσαμε κάτι θέματα που κι ο ίδιος ο Μαυροπερισσότερος να τα άκουγε, θα επέμενε ότι είναι δικά του. Κι όλα αυτά μέσα σε δυόμισι λεπτά! Αν αυτό δεν είναι μαγεία, τότε τίποτα δεν είναι!

   Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 2008 και διαβάζω ότι τον είχε έτοιμο δώδεκα χρόνια πριν. Επειδή από το έτος κυκλοφορίας του όμως έχουν περάσει ήδη άλλα δώδεκα χρόνια… Θοδωρή, μήπως να εξοπολύσεις κάτι καινούργιο; Δεν πρέπει, μωρέ; Δεν πρέπει;
Κώστας Κούλης
 
1. Rhythm Injection
2. Feel Your Body
3. Bed For Two
4. Dreaming
5. Time Out
6. Look Inside
7. Breathe
8. Lost And Found
9. Subway Feeling
10. This Moment
11. Hot Touch
12. Misty Blue
13. Burning Up
 
theodorehydraios20
Joomla Social by OrdaSoft!