Άρθρα Μουσικής

loogoo

Backview: Panos Stergiou - Know Thyself

 
Today’s episode: Πάνος Στεργίου - Know Thyself
Κυκλοφόρησε το 2019

   Είχαμε φιλοξενήσει το Βοιωτό τραγουδοποιό με συνέντευξη πριν λίγους μήνες. Μας είχε μιλήσει, μεταξύ άλλων, για το συγκεκριμένο άλμπουμ, το δεύτερό του, το οποίο βγήκε στην αγορά πέρυσι και θεωρήσαμε καλό να κάτσουμε να γράψουμε γι’ αυτό. Είναι Έλληνας καλλιτέχνης, αγαπά πολύ αυτό που κάνει, αγαπάμε κι εμείς τη μουσική του και τα τραγούδια του… Γιατί να μην μάθει κι άλλος κόσμος γι’ αυτά; Γιατί να μην τα αγαπήσουν κι άλλοι;
 
stergiou2063
   Το άλμπουμ υπάρχει ολόκληρο στο youtube έτσι κι αλλιώς. Επειδή όμως το διαδίκτυο είναι θάλασσα και είναι πρακτικά αδύνατο να τα ξέρεις όλα και να γνωρίζεις ότι κυκλοφορεί και έχει κυκλοφορήσει, ελάτε παρέα μας! Θα σας πούμε τι ακούσαμε εμείς. Θα γράψουμε τι είναι αυτό το «Μάθε τον εαυτό σου» και πως μεταφράζεται στη γλώσσα του πενταγράμμου.

   “Royal Road” και μόλις κατεβήκαμε στη στάση East Ham. Αν περπατήσουμε κάνα τέταρτο, θα φτάσουμε στο Ruskin Arms. Θα χαλαρώσουμε, θα παίξουμε και κάνα μπιλιάρδο, θα χαζέψουμε τις φωτό των Maiden στη βιτρίνα και θα μπούμε να φωτογραφηθούμε με φόντο τη θρυλική σκηνή. Εντάξει, έχει κλείσει, αλλά μην μου το χαλάτε, να χαρείτε! Το τραγούδι αυτό μου βγάζει ένα θαυμάσιο ταξιδιάρικο συναίσθημα, με τις γκαζιάρες κιθάρες να ανθίζουν και το όλο μοτίβο παραπέμπει στην αγγλική σκηνή, αλλά και τους Deep Blue Something, καθώς και τους ίδιους τους Maiden, των οποίων ο δημιουργός δηλώνει μεγάλος οπαδός. Όχι, δεν παίζει Μέταλ και ναι, η μουσική είναι αλέγκρα και διακρίνεται για την Pop/Rock τεχνοτροπία και αισθητική της, αλλά μερικά ψήγματα εδώ κι εκεί μαρτυρούν την αγάπη του Πάνου για το σκληρό ήχο.
 

   Το “Fragments” είναι πιο αλήτικο και πιο Alternative. Το κιθαριστικό μας φτάνει στο κουπλέ, το οποίο είναι πιο ήπιο. Η χροιά της φωνής είναι τέτοια που έχω την αίσθηση ότι στα αμερικάνικα κολέγια θα τη λάτρευαν. Είναι αμερικανιά και το ύφος, είναι «Παίρνω τηλέφωνο στο γραφείο ότι δεν θα πάω σήμερα και την κάνω για την παραλία για surfing». Γι’ αυτό το backview υποσχεθείτε μου ότι θα κάνουμε ότι δεν υπάρχει πανδημία. Έστω μέχρι να τελειώσει το άρθρο. Τι λέτε; Μήπως να ακούσουμε μαζί το “Diotima”, με το εντυπωσιακό κοπάνημα των πλήκτρων του πιάνου στην εισαγωγή και το μπάσιμο με γκάζια; Γλυκύ κιθαριστικό και όλα τα όργανα σε καθεστώς μελαγχολικής αγαπησάρικης ραστώνης, η οποία όμως αποδεικνύεται μάλλον δημιουργική.

   Το “Use Your Mind” είναι κι αυτό ανέμελο και τηλεοπτικά περιγραφικό. Το ακούω και πιστεύω πως είμαι ακόμα φοιτηταριό και πως η κοπέλα μου δεν μοιάζει με τη Sophia Bush… EINAI η Sophia Bush! Απλά, διαθέτει μόνο τα καλά της (ναι, εννοείται και τη χροιά της φωνής) και δεν έχει «αποκομίσει» τίποτα από τα στραβά του χαρακτήρα της στη σειρά. Ναι, παιδί μου, όπως ακριβώς ήταν στο “One Tree Hill”, αλλιώς το χαλάω εγώ το τραγούδι για ημίμετρη φαντασίωση; Το “The Price Of Apathy” κινείται σε άλλο μονοπάτι. 12/8 ο ρυθμός και εδώ ο καλπασμός είναι και κείνος μελαγχολικός. Θα μπορούσε να είναι ένα τραγούδι για κάθε τι αγαπημένο, ίσως πάλι και το ακριβώς αντίθετο.
 

   Το “Love And Death” είναι γλυκύ και άμεσο και η ηλεκτρακουστική είναι πάντα εκεί, είτε σμίγοντας με τα γκάζια, είτε μένοντας μόνη της. Όλα τα κομμάτια του δίσκου είναι τετράλεπτα και το τελευταίο στη σειρά από αυτά είναι το “Choices”, με το χαρακτηριστικό και πολύ όμορφο riff και την καθαρή ροή, με τις διπλογραμμένες φωνές και τις αυξομειώσεις στην ταχύτητα. Ο Πάνος, ο οποίος έχει κάνει σχεδόν τα πάντα στο άλμπουμ, δημιουργικά, εκτελεστικά και τεχνικά, είναι ένας σύγχρονος τροβαδούρος, ο οποίος έχει μία θαυμάσια φόρμουλα στο να μεταφέρει τις ιδέες του σε τραγουδιστικό καλούπι. Εξαιρετική δουλειά στο σύνολό της, ελπίδα για το μέλλον και στάλα δροσιάς για τις μέρες που έρχονται.

Κώστας Κούλης

1. Royal Road
2. Fragments
3. Diotima
4. Use Your Mind
5. The Price Of Apathy
6. The Hourglass
7. Love And Death
8. Choices
 
stergiou2065
Ο Πάνος Στεργίου είναι μουσικός, συνθέτης, τραγουδιστής και κιθαρίστας από τη Λιβαδειά Βοιωτίας. Το “Passage To The Light” είναι το πρώτο του album και κυκλοφόρησε ως ανεξάρτητη παραγωγή από τον ίδιο, στις 17 Απριλίου 2017.

Μουσικά, το album κινείται σε alternative rock κατεύθυνση. Στιχουργικά, αναφέρεται στα άτομα που ξεπερνούν το συναισθηματικό πόνο και την άγνοια τους, κάνοντας ένα πέρασμα από το σκοτάδι στο φως, ακολουθώντας το μονοπάτι της γνώσης. Το “Passage To The Light” περιέχει έξι τραγούδια και διατίθεται μόνο σε digital μορφή.
 
stergiou2064
Το “Know Thyself” είναι ο δεύτερος δίσκος του και κυκλοφόρησε ως ανεξάρτητη παραγωγή από τον ίδιο, στις 5 Ιουλίου 2019. Μουσικά, το album συνδυάζει το alternative rock με κάποιες πιο pop rock μελωδίες.

Οι στίχοι εστιάζουν στην εσωτερική ενδοσκόπηση και στην αυτογνωσία, ενθαρρύνοντας τους ακροατές να γνωρίσουν τον εαυτό τους σε βάθος, ούτως ώστε να βελτιώσουν τις ζωές τους και τις κοινωνίες τους. Το album περιέχει οχτώ τραγούδια, και διατίθεται σε φυσική και σε digital μορφή.
 

Άρθρα Μουσικής