= Backview: Gregg Giarelis – Five Years Of Trouble
Άρθρα Μουσικής

loogoo

Backview: Gregg Giarelis – Five Years Of Trouble

 
Today’s episode: Gregg Giarelis – Five Years Of Trouble
Κυκλοφόρησε το 2012

   “Got To Funk Me A Woman”… Έχω σκοτούρες στο μυαλό, έχω σκοτούρες που θέλω να ξεχάσω ότι υπάρχουν… Blues καθαρόαιμο, όπως το έχουν διδάξει τα θεριά και τα τέρατα και μερικοί από τους πιο αγαπημένους αγαπημένων μουσικούς. Και πέρα από την κιθάρα και την ενορχήστρωση και τα μπασοτύμπανα και τα πλήκτρα… η φωνή. Τραγουδάω την ψυχή μου. Και όταν δεν την τραγουδάω, την κάνω νότες, την κάνω σόλο, την κάνω μελωδίες και tutti. Και όταν δεν υπάρχει κάτι απ’ όλα αυτά… τότε μάλλον βρίσκεστε στο μεταίχμιο μεταξύ κομματιών ήτοι στο απαραίτητο (;) κενό. Γνήσια μπλουζιά, με ατελείωτο γκρουβ και κιθάρα που παίζει άπειρες νότες, όλες γεμάτες νάζι, μελωδία και καψούρα. Και από πίσω, τα υπόλοιπα όργανα, εργάζονται σαν ορχήστρα. Αρχηγικό παίξιμο, γεμάτος ήχος, άψογη παραγωγή και ατμόσφαιρα από τον πλανήτη Blue(s).

   Γνώρισα τον Γρηγόρη Γιαρέλη από τους Badd Kharma και κακίζω τον εαυτό μου που δεν ήξερα για τούτη τη δουλειά του. Κάποια στιγμή έτυχε να ανταμώσουμε. Μου μίλησε για τον δίσκο του αυτό. Δεν το σκέφτηκα δυο φορές. «Θα ήθελες να παρουσιάσουμε το άλμπουμ»;
 
fiveyearsoftrouble21

   Το “Mean Woman Blues” είναι γρήγορο, με το ταμπούρο στην κόντρα, πανέξυπνα δοσμένο και ιδιαίτερα οξύ, με το κλασσικό δωδεκάμετρο να ξεδιπλώνεται και να προστάζει. Και το κομμάτι γίνεται κονσέρτο για ηλεκτρική, όταν ο Γρηγόρης αποφασίζει να σολάρει. Σφαιράτος, λυρικότατος, πραγματικός δάσκαλος, ευφραδής και ευαίσθητος, παίζει και τραγουδά, ενώ έχει γράψει τους στίχους και τη μουσική των τραγουδιών. Είναι μεγάλος παίχτης και δεν έχει εμένα ανάγκη να τον παινέσω ότι είναι. Φαίνεται από τον κόπο του, από το άλμπουμ αυτό, από κάθε δουλειά στην οποία έχει συμμετάσχει. Είναι μεγάλος παίχτης και ένα από τα καλύτερα παιδιά στο χώρο. Και μπορείτε να ρωτήσετε όποιον κάνετε κέφι… και για τα δύο.

   Το ομώνυμο είναι η κλασσικότατη ψιλό-αργή μπλουζιά, γεμάτη μουσικές εκφράσεις και κλάμα κιθάρας. Βαθυγάλαζος ο ήχος και γευστικότατα τα σόλο, χαρακτηρίζουν μία κοινωνία που αποτελείται από εκείνους που ήξεραν και αισθάνονται υπερήφανοι που ακούνε και εκείνους που δεν είχαν ιδέα, σεληνιάστηκαν το 1990 και από τότε δηλώνουν αγνοί οπαδοί, έχοντας στο μεσοδιάστημα ψάξει, ακούσει, διαβάσει. Το “Six O’ Clock Shuffle” ροβολά τον δωδεκάμετρο κατήφορο μίας μεγάλης Blues σκηνής και απολαμβάνει παύσεις και φον-φον μπάσο, που χρωματίζει με αυτοκρατορική άνεση. Το σόλο που επέρχεται είναι βούτυρο στο ψωμί του Γρηγόρη. Τα θεματικά του είναι τόσο ερωτεύσιμα που είναι αδύνατο να αφήσουν ασυγκίνητο όποιον ασχολείται με τη μουσική. Όχι με τις μπλουζιές μόνο, προσέξτε. Με τη μουσική. Γενικά! Συν το γεγονός ότι όλοι οι κιθαρίστες θα βρουν σ’ αυτό το instrumental πολλή τροφή για μελέτη.
 

   “A Fool No More” και εδώ πλέον τα βάζουμε με την τύχη μας. Αντί να είμαστε σε ένα ροκάδικο, να έχουμε αυτά τα τραγούδια να παίζουν non-stop και να σκουντρίζουμε με τους φίλους μας, μιλώντας αποκλειστικά για μουσική… Α, ρε διάολε! Να δηλώσω ότι I’m done being a fool;

   O Gregg μας λέει αντίο με το “Raindrops On My Window”. Αργή, καραγκρουβάτη μπλουζιά, με πλήκτρα που ζωγραφίζουν μία άλλη δεκαετία, που στηρίζουν και στηρίζονται, που προσθέτουν τους καπνούς στην όλη ατμόσφαιρα. Αν ο Γρηγόρης έμπαινε σε ένα House Of Blues, με αυτά τα παιδιά που συμμετέχουν στον δίσκο και ξεκινούσε να παίζει αυτά τα τραγούδια, θα ήταν ακόμα εκεί και θα έπαιζε, μπροστά από ένα κοινό που δεν θα ήθελε να τελειώσει η βραδιά. Ναι, τόσο καλά είναι τα πράγματα. Για τσεκάρετε και θα με θυμηθείτε. Φίλε, θα τα πούμε πολύ σύντομα.

Κώστας Κούλης
 
gregg21
Traclist
Got To Funk Me A Woman
Mean Woman Blues
Five Years Of Trouble
Six O'Clock Shuffle
A Fool No More
Raindrops On My Window

O Gregg Giarelis είναι τραγουδιστής / τραγουδοποιός και guitar player από την Ελλάδα. Το παίξιμό του επηρεάστηκε από μεγάλους καλλιτέχνες όπως Otis Rush, Albert King, Albert Collins, Ronnie Earl, Colin James και Buddy Wittington. O Gregg Giarelis από το 2004 ως τώρα κάνει σόλο καριέρα ενώ παράλληλα συμμετέχει σε διάφορα blues συγκροτήματα ως guest και έχει μοιραστεί τη σκηνή με μεγάλους καλλιτέχνες όπως , Lucky Peterson, Michael Dotson and Eddie Taylor Jr. "Το αγόρι μπορεί να παίξει τα μπλουζ ..." Τέτοια ήταν τα λόγια του Benny Turner για το κοινό μετά από ένα 10 λεπτό jam, που έλαβε χώρα στο Saloon" blues club in New Orleans, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του Greg στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 
Joomla Social by OrdaSoft!