Άρθρα Μουσικής

Backview: Γιάννης Αδάμος – Τα Τραπεζιάτικα

 
Today’s episode: Γιάννης Αδάμος – Τα Τραπεζιάτικα
Κυκλοφόρησε το 2019 από τη Final Touch

   Έχετε τύχει ποτέ σε κάποιο τραπέζι, στο οποίο η παρέα σας βγάζει από το πουθενά κιθάρες και ντέφια; Σε κάποιο τραπέζι που μερικά από τα παιδιά εκατέρωθεν τραγουδούν καταπληκτικά και δεν ντρέπονται καθόλου μπροστά σε «ξένο κόσμο»; Σε κάποιο τραπέζι που ακόμα και κείνοι που δεν τραγουδούν «καλά», αποτελούν μία αξιοπρεπή περίπτωση χορωδίας; Ναι; Καλώς ορίσατε λοιπόν σε ένα τεράστιο τραπέζι, που μας χωρά όλους. «Ρίχνει η μοίρα το μαχαίρι και ουρλιάζουν τα πουλιά». Ο Καρδιτσιώτης δημιουργός κυκλοφόρησε πέρυσι τον πρώτο σόλο δίσκο του και ετοιμάζεται για τον τρίτο με τις Ροζ Πένες, το σχήμα του.
 
adamos2047
   Ευαίσθητα τραγούδια, βασισμένα σε καθαρές κιθάρες, πιάνο, πλήκτρα και φωνή. Ιδανικά για το τραπέζι που λέγαμε πιο πάνω. Οι ματιές γίνονται πιο κλεφτές και πιο ένοχες. Τα χαμόγελα στέκονται υπερήφανα. Οι όποιες πεσιμιστικές μελωδίες γίνονται σύμμαχοι και η απουσία του αγαπημένου θορύβου συνιστά ένα ιντερμέδιο που τείνει να γίνει εξίσου αγαπημένο. Όπως το εναρκτήριο «Όρθια Όνειρα». Όπως το ταξίμι πριν μπει η φωνή στο «Τραπεζιάτικο». Σε 6/8 το μοτίβο, γλυκά πασπαλισμένο από παραδοσιακά όργανα και γεμάτο λυρισμό. Για τους φίλους και τις φίλες του Μάλαμα, του Θανάση Παπακωνσταντίνου, του Αλκίνοου Ιωαννίδη, για τους φίλους και τις φίλες που νοσταλγούν εκείνο το τραπέζι…

   Στο ίδιο μέτρο και το «Βρίσκω Καημούς», με στίχο που θα σας ταξιδέψει μερικές δεκαετίες πίσω. Νοσταλγία… Ίσως αυτή να είναι η λέξη που ορίζει περισσότερο από κάθε άλλη το πλέγμα, το περιβάλλον και την ψυχοσύνθεση του δίσκου. Το «Περιπατητής» πάλι είναι μια ρούμπα αρχοντική, ένα νησιώτικο όλο μέλι, που αφήνεται στη μαγεία του βιολιού. «Της ψυχής μου το τσουβάλι, μια κανίστρα αδειανή»… Το «Η Πιο Μεγάλη Μοναξιά», που ακολουθεί, ντύνει η φωνή της Αθανασίας Αλεξοπούλου. «Κι όσο μονάχος στέκεσαι, στον τρούλο της ζωής σου, το ριζικό σου αποθυμιά κι αυτό γελάει μαζί σου»… Απίστευτα γλυκύ κι αυτό.
 

   Το «Σάβανο» είναι ένα σημείο ιδιαίτερο, με την πνευστή του φύση να βρίσκει διέξοδο σε μελωδίες και φωνές που εκφράζουν ένα παράπονο. Η αντάμωση ήταν αδύνατη, για κάποιο λόγο. Το κομμάτι πάλι τονίζει με τρόπο που αυτός που ακούει αντιλαμβάνεται πως όλα είναι δυνατά. Το «Πετροκέρασο» κινείται άνετα, με χαλαρό βήμα και βάζει μπροστά μία γυναικεία φωνή. Η Σοφία Μπακαλάκου είναι παρούσα και γητεύει. «Χτυπούν τα φυλλοκάρδια μου και η καρδιά ματώνει». Εύθραυστη μελωδία, εύθραυστη ερμηνεία, γεμάτη αγάπη και αγνό νταλκά.

   Οι «Χαρακιές Της Γης» είναι ένα βηματιστό ομορφάκι, με χαρακτηριστική μελωδία βιολιού και… και περνάει τα αγκάθια! Πριν πέσει στον καταρράχτη, κοιτάει μια γύρα το τραπέζι. Κάποιοι παίζουν, κάποιοι τραγουδούν, κάποιοι χαμογελούν. Ακόμα. Έχει μείνει ο «Αποχαιρετισμός», αλλά η παρέα θα ξαναβρεθεί. Με τον ίδιο δίσκο για αντάμωμα. Το βαλσάκι θα ενώσει τις ψυχές, θα αφηγηθεί και θα γεμίσει τη σκέψη… Προσεγγίστε χωρίς να το πολυσκεφτείτε. Ελάτε στη δική μας πραγματικότητα. Εκεί που παίζουν τα παιδιά και σταματούν το χρόνο…

Κώστας Κούλης

1. Όρθια Όνειρα
2. Τραπεζιάτικο
3. Βρίσκω Καημούς
4. Περιπατητής
5. Η Πιο Μεγάλη Μοναξιά
6. Σάβανο
7. Παρασάνταλα
8. Πετροκέρασο
9. Κοιτώ Τα Μάτια
10. Χαρακιές Της Γης
11. Αποχαιρετισμός
 

Ο Γιάννης Αδάμος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καρδίτσα. Ξεκίνησε γράφοντας στιχάκια σε ηλικία 12 ετών. Στα 13 του ξεκίνησε να μελετάει μουσική καθώς βρίσκει ένα τρίχορδο μπουζούκι του πατέρα του στην αποθήκη της γιαγιάς του. Αμέσως ξεκινάει μαθήματα σε Ωδείο της Καρδίτσας όπου δύο χρόνια αργότερα το εγκαταλείπει λόγο οικονομικών δυσκολιών. Αυτοδίδακτος από τότε μελετάει ακόμη και σήμερα μουσική. Το 2012 αποφασίζει με δύο φίλους του να δημιουργήσουν το μουσικό σχήμα Ροζ Πένες παίζοντας τραγούδια του Γιώργο Μιχαήλ , Θανάση Παπακωνσταντίνου , Σωκράτη Μάλαμα και πολλά ρεμπέτικα σε μαγαζιά της πόλης. Τον Απρίλιο του 2014 υπογράφει τον πρώτο ανεπίσημο δίσκο(από χέρι σε χέρι) του σχήματος » Στο παραπέτασμα του κόσμου» σε στίχους και μουσική δικούς του σχεδόν σε όλο το album.
 
trapeziatika20
 
Ένα χρόνο αργότερα κάνοντας μια μικρή ανασύνταξη του σχήματος έρχεται ο δεύτερος δίσκος « Οι χαρακιές της γης» όπου υπογράφει τους στίχους σε όλο το album καθώς και την μουσική στα περισσότερα τραγούδια. To 2017 κυκλοφορεί επίσημα πλέων από την Final Touch του Μίλτου Καρατζά ο πρώτος δίσκος μαζί με τις ροζ πένες ‘’Αψινθος’’ όπου συμμετέχουν Γιώργος Μιχαήλ , Δημήτρης Βαβλιάρας , Σοφία Γεωργαντζή και υπογράφει τους στίχους και την μουσική σε όλο τον δίσκο. Παράλληλα κάνει την μουσική επιμέλεια και έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία του Άγη Δημητρόπουλου ‘’Ουσακ & Πειραιώτικος ‘’ όπου αναμένεται να συνεχιστούν τα γυρίσματα.
 
Το 2019 κυκλοφόρησε από την Final Touch / on behalf of Walnut Entertainment του Μίλτου Καρατζά ο πρώτος του προσωπικός δίσκος ‘’Τα τραπεζιάτικα’’ όπου συμμετέχουν Αργύρης Λουλατζης , Σωτήρης Μπαλλάς , Αθανασία Αλεξοπούλου, Χρήστος Κολοβός και Σοφία Μπακαλάκου. Αυτό τον καιρό παρέα με το σχήμα του Ροζ πένες ετοιμάζει τον τρίτο του δίσκο με τίτλο ''Κόσμε Γλέντα'' που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Μάιο του 2021 ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσει το πρώτο single του νέου δίσκου ''Βασκάνια΄΄ που ερμηνεύει η Αθανασία Αλεξοπούλου. Τέλος πραγματοποιεί εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα με το σχήμα του ροζ πένες.
 
Joomla Social by OrdaSoft!