Άρθρα Μουσικής

loogoo

Backview: Foivos - Distorted

 
Foivos
Distorted
Self Release
Κυκλοφόρησε το 2020

   Βιρτουόζος, μελωδικός, οξύνους, πολυπράγμων… Ο Φοίβος Ζαχαρόπουλος, ένας κιθαρίστας που έχει συμμετάσχει σε αμέτρητες δισκογραφικές δουλειές, κυκλοφόρησε έναν δίσκο με ολοδική του μουσική και όχι μόνο. Όταν το “Schumann Resonance” με έμπασε στα χωράφια του, όλα τα χρώματα έγιναν μπλε. Satriani, γκάζια και μονά μετρήματα, DT μεγαλοπρέπεια, ιδίως στα πλήκτρα και το ελληνικό στοιχείο. Λυρικό και μπαρόκ, ευαίσθητο και χαλύβδινο, τούτο το instrumental δείχνει πόσο πολύ έχει δουλέψει ο Φοίβος. Και πόσο έχει προσέξει τον ήχο του.
 
foivos2146

   Το “Menage Sedition” γκρουβάρει παρέα με το εισαγωγικό μπάσο με το εφέ και την κιθάρα του Άγιου Joe, που στον δρόμο ερωτεύθηκε τον MacAlpine... Ίσως; Ατελείωτες νότες, θέματα δροσερά, θέματα καλοκαιρινά, tutti που ιντριγκάρουν και ενθουσιάζουν, αλλαγή μέτρου στο «ρεφρέν»… Μα δεν είναι υπέροχο που τα οργανικά κομμάτια είναι γραμμένα σαν τραγούδια; Το “Roadshow” μπουκάρει με τύμπανα και σκασίματα και ένα θανατερό riff, που στη συνέχεια τρέχει και κάνει τα εκατό σε κάτω από πέντε δευτερόλεπτα. Prog στοιχεία, κρυστάλλινα ιντερμέδια… Εντάξει, τα ηχογράφησε το 1990 όλα αυτά και τα κουβάλησε ως εδώ με τη DeLorean;

   Συνέχεια… Εδώ πάτησε σε πολύ ευαίσθητη χορδή. Διασκευή στο “Eleanor Rigby”. Συγκίνηση και μόνο στο άκουσμα του τίτλου. Αν κάποιοι από εσάς επιθυμείτε να μάθετε τίνος είναι αυτό το τραγούδι, πατήστε το κουμπάκι του θείου Γκουγκλ. Πατήστε και μάθετε για έναν ύμνο, για το καλύτερο – ίσως – τραγούδι που έχει γραφτεί ποτέ για την ανθρώπινη μοναξιά, έναν από τους μεγαλύτερους φόβους μας, μπορεί και τον μεγαλύτερο. Ατμοσφαιρικό το μπάσιμο, καθαρές οι κιθάρες, ματζόρε ο μινόρε μηχανισμός που τίθεται σε εφαρμογή. Στεφάνη στο ταμπούρο και Fusion αναζητήσεις. Ναι, υπάρχει και Μέταλ στο κόλπο… Τι δηλαδή, έτσι θα σας αφήναμε; Ο Ζαχαρόπουλος οργιάζει και ο εξάχορδος (ή επτάχορδος) συνεργός του ευθύνεται για το μεγάλο κακό που έχει υποστεί το τρέμολο και λειτουργεί έτσι λυτρωτικά.
 
foivos2145

   To ομώνυμο πατάει σε ρυθμικά γκαζώματα και ποικίλες φράσεις του axe, που πραγματικά πρωταγωνιστεί. Ο Φοίβος παίζει με τρόπο που άλλοι κιθαρίστες απλά ονειρεύονται. Πώς είπατε; Όλα τα όργανα ακούγονται καταπληκτικά; Ναι… Μάλλον θα φταίει που παίζουν εξίσου καταπληκτικοί μουσικοί. Τους οποίους θα αναφέρουμε έναν-έναν φυσικά. Χρήστος Σιαφάκας, Κώστας Λιόλιος, Σπύρος Κουδούνης, Κώστας Μυλωνάς, Αλέξης-Σίμων Παπακωνσταντίνου, Αρσένης Νάσης, Σταύρος Παζαρέντσης. Όσο για τα πλήκτρα… Στα τέσσερα από τα έξι κομμάτια του δίσκου – ένα από αυτά και το ομώνυμο – ακούγεται ο Derek Sherinian! Απλά παραθέτω τα ονόματα…

   Επίλογος με το “Alleviation”. Απίστευτος μουσικός χρωματισμός, εκπληκτική ατμόσφαιρα και πόσο θα ήθελα να το δω όλο αυτό στη σκηνή… Είναι μια γιορτή της μουσικής τούτος ο δίσκος. Είναι ο Vai που παρακολουθεί από τις κουίντες και χαμογελά υπερήφανα. Ναι, τόσο καλός είναι ο Φοίβος! Τόσο καλός κι ακόμα καλύτερος! Τα υπόλοιπα στη συνέντευξη.

Κώστας Κούλης
 
 
Tracklist
Schumann Resonance
Menage Sedition
Roadshow
Eleanor Rigby (The Beatles)
Distorted
Alleviation
 
Ο Φοίβος Ζαχαρόπουλος, γεννήθηκε στις 2 Μαΐου του 1983..Στην ηλικία των 16,ξεκινησε να δουλεύει, σαν επαγγελματίας μουσικός. 22 χρόνια μετά, θεωρείται ένας από τους πιο γνωστούς κιθαρίστες, στην ελληνική μουσική βιομηχανία. Έχει ηχογραφήσει πάνω από 700 κομμάτια σε δίσκους, σαν session μουσικός κ έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό συναυλιών και σε περιοδείες σε όλη την Ευρώπη, Νότιο Αφρική, Αυστραλία, Καναδά και Αμερική.
 

Άρθρα Μουσικής