= Backview: Αντώνης Οικονόμου – Λευκό Χαρτί
Άρθρα Μουσικής

loogoo

Backview: Αντώνης Οικονόμου – Λευκό Χαρτί

 
Today’s episode: Αντώνης Οικονόμου – Λευκό Χαρτί
Κυκλοφόρησε από την Αυλός Records το 2017

   Δεν μου αρέσει να γράφω για δουλειές που αφορούν τη λαϊκή μουσική μας. Την αγαπώ, κάθομαι κι ασχολούμαι με μελωδίες, μαθαίνω ακόμα την παράδοσή μου, αλλά στο γραπτό και σε αυτό το περιοδικό ισχύουν άλλοι κανόνες. Ο συγκεκριμένος δίσκος έχει να κάνει με έναν καλλιτέχνη που έχει δασκάλα του στη φωνητική την τεράστια Λία Βίσση, η οποία υπογράφει τη μουσική μαζί με το θεόρατο συνθέτη και σολίστα Χρήστο Νικολόπουλο. Επειδή εκτιμώ απίστευτα τους δύο συγκεκριμένους και επειδή ο κύριος Οικονόμου έχει φτιάξει ένα πολύ τίμιο άλμπουμ, θα πω για τους φίλους και τις φίλες που αρέσκονται στα λαϊκά τραγούδια της χώρας, πασπαλισμένα όμως με περισσή αγάπη και δεξιοτεχνία, να πλησιάσουν και να ακούσουν.
 
leukoharti2013
   Τα πλήκτρα, το βιρτουοζιτέ μπάσο και όλο μοτίβο παραπέμπουν σε μουσικούς, που έχουν πολύπειρα μπες-βγες στα στούντιο. Όπως γίνεται πάντα ή σχεδόν πάντα σε αυτές τις παραγωγές, η μουσική αποδίδεται αλφάδι. Στο ομώνυμο κομμάτι για παράδειγμα, υπάρχει ένα μοτίβο σε μέτρο 8/8, στο οποίο δεσπόζει ένα σόλο κιθάρας και ένα φουλ ηλεκτρικό ξέσπασμα. Η Λία Βίσση γράφει με αυτό τον τρόπο. Για την ακρίβεια, γράφει ΚΑΙ με αυτό τον τρόπο. Από την άλλη πλευρά, ο Αντώνης Οικονόμου διαθέτει μία γεμάτη και λαϊκή φωνή, η οποία στέκεται καθαρή και υπερήφανη. Μου θύμισε λίγο κι άλλους μεγάλους ερμηνευτές του χώρου. Για παράδειγμα, στο τραγούδι «Μεγάλα Λόγια», το οποίο κινείται σε ρυθμούς χασάπικου, αλλά χωρίς τέμπο στην αρχή – εξαιρετικά ευρηματική κίνηση αυτή – και εκεί ξεδιπλώνει τη φωνή του, με αρχοντικό βιμπράτο και εξαιρετική άρθρωση.
 

   Πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση και το «Δεν Σου Μιλώ Για Τα Παλιά». Οι φωνητικές πινελιές της Λίας κάνουν την όμορφη διαφορά και δένουν με τη φωνή του Οικονόμου, που κινείται σε χαμηλές και μεσαίες συχνότητες με άνεση και… Και έχω την εντύπωση πως η δαιμόνια Βίσση έχει βάλει κάτι σαν ντιμινουίτα σε ορισμένα σημεία και μας έχει πάρει τα μυαλά. Οι ενορχηστρώσεις σε όλα τα κομμάτια είναι τουλάχιστον εμπνευσμένες και έχω την αίσθηση πως είμαστε μόνο στην αρχή. Όσο για το τελευταίο πόνημα του καλλιτέχνη, το τραγούδι «Παπαγάλος», απλά θα κάνω ότι δεν το άκουσα. Εύχομαι τα καλύτερα και μόνο.

Κώστας Κούλης
 
leukoharti2014
Ο Αντώνης Οικονόμου γεννήθηκε στο Παραλίμνι της επαρχίας Αμμοχώστου το 1988.
Ασχολείται με την κιθάρα και το τραγούδι εδώ και 15 χρόνια.
Παράλληλα με τις σπουδές του στην διοίκηση επιχειρήσεων, τα τελευταία τέσσερα κάνει μαθήματα φωνητικής δίπλα στη Λία Βίσση.
Έχει κάνει αρκετές εμφανίσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό, ασχολούμενος επαγγελματικά με το τραγούδι τα τελευταία δύο χρόνια.
Ηχογράφησε το πρώτο του τραγούδι με τίτλο «Είναι η αγάπη εκδρομή», με το οποίο ξεκίνησε να μας παρουσιάζει την προσωπική του δουλειά. Μετά ακολούθησαν αρκετά τραγούδια όπως το «Άι στα κομμάτια, «Όπου κι αν γυρνάς» και το «Δυόμισι χρόνια».
Κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Λευκό χαρτί» που το υπογράφουν ο Χρήστος Νικολόπουλος, η Λία Βίσση, η Βίκη Γεροθόδωρου κ.α. από την Αυλός Records που κυκλοφορεί σε όλα τα δισκοπωλεία και σε επιλεγμένα καταστήματα από την “MINOS-EMI”.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε το single " Παπαγάλος” σε στίχους και μουσική δική του και ενορχήστρωση-παραγωγή του Ρουσσέτου Δημητρόγλου των 1550 που είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Παντελή Παντελίδη.
 
oikonomou2044
 
Joomla Social by OrdaSoft!