Άρθρα Μουσικής

loogoo

Backview: 24 Γράδα - Ευτυχώς Που Βράσαμε Και Φέτο

 
Today's Episode: 24 Γράδα - Ευτυχώς Που Βράσαμε Και Φέτο
Κυκλοφόρησε το 2019

   Γράδο… μονάδα μέτρησης. Και μάλιστα «απαγορευμένη». Υπό την έννοια ότι «δεν επιτρέπεται» να χρησιμοποιείται σε εμπορικές συναλλαγές. Διαβάζω στο διαδίκτυο πως είκοσι γράδα αντιστοιχούν σε πενήντα βαθμούς περιεκτικότητας. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως τα 24 είναι σφαγή στο ίσωμα. Πάμεεεεεεε!
 
24grada2014

   Η φωνή είναι γεμάτη γρέζι, ανάλαφρο γρέζι θα πρόσθετα εγώ και μάλιστα με χροιά που την κάνει πολύ οικεία. Ραπάρει, αφηγείται, γκαρίζει και ουρλιάζει αν χρειαστεί. Συνοδεία της κιθάρες βαρβάτες, τύμπανα, λύρα, παραδοσιακά όργανα και μια ενορχήστρωση που πατάει στο supeRock, στο Ροκ, στο παραδοσιακό, στους αμανέδες. Στίχοι αιχμηροί, στίχοι που αναφέρονται στο σήμερα και – ευτυχώς – στο αύριο. «Η αγάπη, αδελφέ, δεν είναι λόγια. Η αγάπη θέλει πράξεις κι έχει ζόρια». Τα power chords μπορούν να γίνουν παρεάκι με ένα κλαρίνο ή ένα βιολί. Η διάθεση που θα σου δημιουργήσουν μπορεί να έχει να κάνει με το ξερίζωμα μιας σεκόγιας ή ενός χορού με κιλά ιδρώτα στο πέρας του.

   Στο «Ζεϊμπέκικο 24» τα 9/8 αναμιγνύονται με ένα ηφαίστειο λέξεων που τα κάνει όλα καμένη γη. Της λάβας το κάγκελο λοιπόν, με δεμένες ενορχηστρώσεις και μουσικούς που ξέρουν πώς θα παίξουν για να φανεί το κομμάτι και όλα τα ανατρεπτικά στοιχεία του. Όχι, δεν είναι κάτι που περίμενα να ακούσω και όχι, δεν νομίζω να το ξανακούσω από κάποιο άλλο σχήμα. Αλλά και λάθος να κάνω στις εκτιμήσεις μου, δεν τρέχει τίποτα. Αυτό που κάνουν τα παιδιά είναι αυθεντικό. «Έλα πιες ένα κρασάκι και να μ’ αγαπάς»… Ξέρετε τι; Μου θύμισαν πολύ αγαπημένες ατάκες. Όπως όταν πολύ κοντινοί σας άνθρωποι σας ρωτούν τι δώρο να σας κάνουν και εσείς απλά απαντάτε «Τίποτα. Να μ’ αγαπάς μόνο θέλω»… Αυτό μετουσιώνεται σε στίχους εδώ. Αυτό ακριβώς.
 

   «Βοή Της Γης»… Θρήνος πίπιζας και στίχοι που έχουν να κάνουν με το κακό που κάνουμε στη Φύση. Κι αυτή υπομένει… μέχρι ένα σημείο, φίλε μου. Μετά ορθώνεται και συνθλίβει τον πολιτισμό μας και μας θυμίζει ότι με πορεία οκτώ δευτερολέπτων στον πλανήτη (αν θεωρήσουμε ότι η ηλικία της Γης είναι ένα εικοσιτετράωρο) δεν έχουμε κανένα δικαίωμα. Και δεν έχουμε! Σήμερα είναι η μέρα της Γης; Μάθαμε κάτι ως τα τώρα; Ναι, αυτό φαντάστηκα κι εγώ. Συνέχεια με το «Όχι Δεν Γίνεται». Ένας καλός χαμός που θυμίζει και λίγο σέρβικο μακελειό, έτσι όπως ακούγονται τα χάλκινα. Θα πρέπει να είμαι από κάτω όταν όλο αυτό αναπαραχθεί LiVE. Εκεί πρέπει να γίνεται της… Όχι, όχι… Εκεί πρέπει να γίνεται άψιμον. Φωτιά δηλαδή. Ο τίτλος του επιλόγου του άλμπουμ παραπέμπει στην ποντιακή απόδοση της λέξης και η λύρα ορίζει το πολεμικό του πράγματος. Εδώ κι αν μιλάμε για ξύλο!

   Με έχει ενθουσιάσει αυτό το μείγμα. Μου αρέσει, το προτείνω να το ακούσετε κι εσείς και όσοι θέλετε να προσπεράσετε, κάντε το, δεν υπάρχει πρόβλημα. Θα έλθουν άλλοι που θα μείνουν στη συντροφιά μας. Οκτώ τα παιδιά της μπάντας και ένα τσούρμο ακροατές δίπλα και γύρω τους και αυτό το άλμπουμ. Το οποίο μάλιστα, όπως έμαθα, κυκλοφόρησε σε USB, με τσιπουρομπούκαλο! Καλοτάξιδο και καλόπιοτο, κύριοι!

Κώστας Κούλης
 
eytyhospouvrasamekaifeto

Τα 24 Γράδα δεν είναι μπάντα.
Τα 24 Γράδα είναι ένα καζάνι που βράζει.
Ένα καζάνι γεμάτο με διάφορα ετερόκλιτα μουσικά υλικά που βράζουν
διαμορφώνοντας το ένα το άλλο.
Στην τελική απόσταξη βγαίνει ένα χαρμάνι γεμάτο από ήχους που στοιχειώνουν
χρόνια τώρα τα αυτιά των συντελεστών του.
Ήχοι από κιθάρες και γκάιντες. Ηχοι από λύρες, τύμπανα, μπαγλαμάδες και μπάσα.
Ένα δυνατό, φρέσκο και τσαμπουκαλεμένο χαρμάνι φτιαγμένο στην μουντή
ατμόσφαιρα της βιομηχανικής επαρχίας.
Καταναλώστε Υπεύθυνα.

24 Γράδα
Τα 24 Γράδα αποστάζουν οι:
Γρηγόρης Βακιρτζής - Φωνές
Μάκης Γεωργίου - Τύμπανα
Ιάκωβος Μωυσιάδης - Παρ.Έγχορδα
Γιάννης Παληός - Κιθάρες
Παναγίωτης Πολιτίδης - Λύρα, κρουστά
Μηνάς Δάφκας - Παρ.Πνευστά
Στέργιος Σμαρόπουλος - Μπάσο
Σταύρος Τσιγγένης - Πλήκτρα, programming

Τα 24 Γράδα ευχαριστούν τους:
Χρήστο Κυριακόπουλο, Γιάννη Καρακαλπακίδη, Χρήστο Ψωμιάδη, Γιάννη
Περπερίδη, Βασίλη Γρίβα, Στέλιο Μωυσιάδη, Χρήστο Τσομπανάκη, Γιάννη
Λαζαρίδη, Στράτο Αθανασίου, Δήμο Τριανταφυλλίδη και τον Χρήστο Άψη.
Επίσης όλους του επώνυμους και ανώνυμους μουσικούς που μας “δάνεισαν” τους
ήχους τους, και αποτέλεσαν ηχητική αναφορά και έμπνευση για εμάς.

Μίξη και Mastering Στράτος Αθανασίου - Stone Music Studio - Θεσ/νίκη
Αύγουστος 2019

1. 24 ΓΡΑΔΑ
2. Μίλα Για Αγάπη
3. Έλα Πιές
4. Ζειμπέκικο 24
5. Βοή Της Γής
6. Αλλού Τια Αλλού
7. Οχι Δεν Γίνεται
8. Άψιμον
 

Άρθρα Μουσικής