Άρθρα Μουσικής

loogoo

Adrian Smith and Project: Silver And Gold

Αντί προλόγου...
  O Adrian Smith, o “H” των Iron Maiden, είναι από τα πιο τρανά παραδείγματα μουσικού που ψάχνεται συνέχεια. Δεν του έφτανε που αποτελούσε μέλος της μπάντας που οδηγεί το Μέταλ σταθερά τα τελευταία τριάντα-τόσα χρόνια, δεν του έφτανε που έχει γράψει τραγούδια που τα ακούμε και ανατριχιάζουμε, ήθελε να κάνει και άλλα πράγματα, πολύ περισσότερα. Πέρα από τους A.S.a.P. και τους Psycho Motel, πέρα από τα άλμπουμ με το Bruce Dickinson και τους Primal Rock Rebellion και τις συμμετοχές σε διάφορες δουλειές, π.χ. το “Instant Clarity” του Michael Kiske, o Smith είναι σήμερα ένας τεράστιος μουσικός που χαίρει εκτίμησης από όλο το Ροκ κόσμο. Δημιουργός, ενορχηστρωτής, εκτελεστής… Και εκείνη η φωνή του… Όταν την είχα πρωτακούσει είχα πάθει σοκ! Μια υπέροχη, πάνζεστη AOR φωνάρα!
   Με το Γιώργο συζητάμε συχνά-πυκνά για το “Silver And Gold”… Θυμόμαστε εκείνες τις εποχές με το gatefold εξώφυλλο, τα σιγκλάκια, τα video στο MTV… την πλάκα που είχαμε πάθει με το “The Lion”, το οποίο μέχρι σήμερα ακούμε με λαχτάρα και πώρωση… Το “Kid Gone Astray”, το αγαπημένο μου (και το δικό σου, απ’ ό,τι ξέρω, έτσι, Jordi;) από το δίσκο, που το είχα γράψει σε κασετούλα με επιλογές και το άκουγα συνέχεια στο walkman μου, φοιτητόπαιδο όντας… Κάπως έτσι λειτούργησε το πράγμα και μερικές εκατοντάδες χρόνια μετά μου ήλθε ένα mail από το Γιώργο, με τα κείμενα που θα διαβάσετε πιο κάτω. Να είσαι καλά, φίλε! Up The Fredericks!
 
Κώστας Κούλης
 
Adrian Smith and Project
Silver Αnd Gold
EMI 1989
 
   Όταν στις αρχές του 1989 μάθαμε ότι ο Adrian Smith αποχωρούσε από τους Iron Maiden, ένα «γιατί» χαράχτηκε στις σκέψεις μας. Ένας εκ των βασικών συνθετών του Βρετανικού μεγαθηρίου είχε αποχωρήσει, άσχετα με το ότι μετά από δέκα χρόνια επέστρεφε (μαζί με τον Bruce Dickinson) και η μπάντα πέρασε σε άλλο επίπεδο με την αλλαγή της χιλιετίας. Το «γιατί» λοιπόν επιβεβαιώθηκε με την πρώτη του δουλειά μετά τους Maiden. Καταλάβαμε λοιπόν ότι ο Adrian ήθελε να παίξει ένα διαφορετικό είδος μουσικής, σε πιο Hard Rock/AOR στυλ.
 
asapsilver
   Έτσι λοιπόν φτάνουμε στην κυκλοφορία του εν λόγω άλμπουμ. Έκπληξη… θαυμασμός… περιέργεια… όπως το λάβει ο καθένας! Η εισαγωγή του “The Lion” με τα πλήκτρα σε κάνει να καταλαβαίνεις ότι αυτό που θα ακούσεις δεν έχει καμία, μα καμία απολύτως σχέση, με ό,τι είχε δείξει ο Adrian από το 1981 έως το 1988 στους Iron Maiden. Μελωδίες που εναλλάσσονται κατά ριπάς, εξαιρετικά riff και μια δουλειά, η οποία είναι πάρα πολύ καλή (εξαιρετική κατά τη γνώμη μου), αλλά και όχι τόσο αποδεκτή από πολλούς εκείνη την περίοδο. Κάποιων οι γνώμες αλλάξανε φυσικά με την πάροδο του χρόνου.
 
   Ο Smith είχε δώσει δείγματα γραφής σαν φωνή από το “Reach Out” (B-Side του “Wasted Years” single) και εδώ τα δίνει όλα. Φυσικά, εκτός από τα lead vocals, ο Smith παίζει και κιθάρες, αλλά όχι μόνος… έχει άλλους δύο (!) κιθαρίστες, τους Andy Barnett & Dave Colwell και τον Richard Young στα πλήκτρα, οι οποίοι, μαζί με τον Adrian, ήταν οι Urchin, το σχήμα με το οποίο έπαιζε ο Smith πριν πάει στους Maiden! Το μπάσο στο album έχει παίξει ο Robin Clayton, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τύμπανα παίζει ο Zak Starkey, γιός του Ringo Starr!
 
asap02
Track List
1. The Lion
2. Silver And Gold
3. Down The Wire
4. You Could Be A King
5. After The Storm
6. Misunderstood
7. Kid Gone Astray
8. Fallen Heroes
9. Wishing Your Life Away
10. Blood On The Ocean
 
asap01
   Από την εισαγωγή του “The Lion” μέχρι και το “Blood Οn Τhe Ocean” έχουμε ένα πολύ περιποιημένο album με χιτάκια, αλλά και με λίγο πιο progressive κομμάτια. Αξίζει να δοθεί προσοχή (κατ’ εμέ) στα “The Lion”, “Silver Αnd Gold”, “Kid Gone Astray” και “Fallen Heroes”.
 
   Όλα τα κομμάτια του δίσκου είναι γραμμένα από τους Smith, Barnett, Colwell & Clayton. Να σημειώσουμε εδώ ότι το “Reach Out”, που προαναφέρθηκε, είναι σύνθεση του Dave Collwell, ενώ ένα ακόμα Β-Side των Maiden, το “That Girl” (διασκευή FM – “Stranger In A Strange Land” single), είναι γραμμένο από τον Andy Barnett!
 
Γιώργος “Dr. P” Παπαντώνης

Άρθρα Μουσικής