= Allab Out Concept: The Dark Saga
Άρθρα Μουσικής

loogoo

Allab Out Concept: The Dark Saga

 
Iced Earth – The Dark Saga
1996 – Century Media
 
1. Dark Saga
2. I Died For You
3. Violate
4. The Hunter
5. The Last Laugh
6. Depths Of Hell
7. Vengeance Is Mine
The Suffering:
8. Scarred
9. Slave To The Dark
10. A Question Of Heaven
 
thedarksaga2036
   Αγαπημένα concept albums συνέχεια και δεν θα μπορούσε να λείπει από τη στήλη μία από τις μπάντες που έχει αγαπηθεί παρά πολύ από το ελληνικό κοινό και έχει αγαπήσει παρά πολύ το ελληνικό κοινό, όπως οι Iced Earth. Η αδυναμία της μπάντας (και δική μας) είναι αρκετά μεγάλη και για τους θεματικούς δίσκους, αφού οι περισσότερες κυκλοφορίες της έχουν κάποιο concept. Η επαφή μου μαζί τους έγινε ακριβώς πριν από είκοσι τέσσερα ολόκληρα χρόνια, όταν κυκλοφόρησαν τον τέταρτο κατά σειρά δίσκο τους, ο οποίος και έμελλε να αποτελέσει ορόσημο στην καριέρα τους και ο οποίος κατάφερε να κάνει και τον οποιονδήποτε εντός και εκτός αυτής της μουσικής να τους μάθει. Το “The Dark Saga” ήταν η στροφή της μπάντας σε πιο μελωδικές και λιγότερο τεχνικές συνθέσεις, καθώς και ο δεύτερος concept δίσκος της, μετά το “Night Of The Stormrider” του 1991.

   Τι γίνεται λοιπόν όταν συνδυάσεις έναν από τους καλύτερους ήρωες comic μαζί με heavy metal μουσική; Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι το “The Dark Saga”. Ο δίσκος έχει βασιστεί πάνω στην ιστορία του Spawn, του δημοφιλή αντί-ήρωα comic, ο οποίος αποτελεί δημιούργημα του Todd McFarlane. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τον Albert Francis Simmons, ο οποίος δολοφονείται (παγιδεύεται από τη CIA για την οποία εργάζεται ως πληρωμένος δολοφόνος) και η ψυχή του οδηγείται στην κόλαση. Εκεί πουλάει τη ψυχή του στο διάβολο (Malebolgia) και συμφωνεί να τον υπηρετήσει με αντάλλαγμα να του επιτραπεί να επιστρέψει στη γη για να δει για μία τελευταία φορά τη γυναίκα του, Wanda. Κατά την επιστροφή του στα εγκόσμια (αναγεννημένος πλέον ως Spawn) και ενώ έχει χάσει μεγάλο μέρος της μνήμης του, ανακαλύπτει τελικά πως η γυναίκα του έχει παντρευτεί τον καλύτερό του φίλο, Terry και έχουν αποκτήσει μαζί ένα παιδί, τη Cyan (αξίζει να σημειωθεί πως στην πραγματικότητα η σύζυγος του Todd McFarlane ονομάζεται Wanda και η μία από τις κόρες του Cyan). Ο Spawn δεν θέλει πλέον να επιστρέψει στην κόλαση και αποφασίζει να υπηρετήσει ένα νέο σκοπό, εμποδίζοντας το κακό.
 

   Δέκα συνθέσεις (συγκεκριμένα επτά και μία τριλογία) μας ταξιδεύουν στο σκοτεινό κόσμο του ήρωα. Το πρώτο και ομώνυμο κομμάτι (“Dark Saga”) μας βάζει κατευθείαν στο κλίμα από τις πρώτες κιόλας προτάσεις, οι οποίες προέρχονται από το comic, ελάχιστα διαφοροποιημένες. "The deal was rigged, there's darkness in my soul, I want to die... again". Σκοτεινό και επιβλητικό το κομμάτι, δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα, με ένα Matt Barlow να αποδίδει στο μέγιστο την ένταση που βιώνει ο Spawn. Η μπαλάντα “I Died For You” είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια των Iced Earth, το οποίο ξεκάθαρα τους έκανε γνωστούς σε ένα πιο ευρύ κοινό. Ο ήρωας εδώ καταλαβαίνει πως τελικά πούλησε την ψυχή του μάταια, αφού η γυναίκα του πλέον έχει προχωρήσει με τον καλύτερό του φίλο.

“What makes it hurt so bad
Is that I love them both
And they will never know
For love I sold my soul”
 
thedarksaga2037

   Ο ήρωας, συντετριμμένος, έχει πλέον να αντιμετωπίσει και διάφορες απειλές. Ο πρώτος αντίπαλός του είναι ο δαίμονας Violator (“Violate”), ο οποίος έχει σταλεί για να ελέγχει το Spawn και καταλήγει να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς του. Τα «δαιμονικά» φωνητικά του Barlow στο refrain δημιουργούν την απαραίτητη ατμόσφαιρα, ενώ το κομμάτι κινείται σε πιο thrash μονοπάτια. Αξεπέραστο το riff του “The Hunter” και ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια από το δίσκο, στο οποίο γνωρίζουμε το δεύτερο εχθρό του Spawn, τον άγγελο Angela. Στο επιθετικό “The Last Laugh” γνωρίζουμε το Malebolgia, το διάβολο στον οποίο πούλησε την ψυχή του ο ήρωας. Στο σκοτάδι που βιώνει ο Spawn έρχεται να μας βυθίσει το “Depths Of Hell”, η δε επική και ατμοσφαιρική εισαγωγή με τα χαμηλά φωνητικά του Barlow ενισχύουν αυτή την ατμόσφαιρα. Στο “Vengeance Is Mine” έρχεται για να αποδώσει δικαιοσύνη, αφού αποφασίζει να αγωνιστεί ενάντια στο κακό και συγκεκριμένα ενάντια στο Billy Kincaid, έναν απεχθή δολοφόνο, ο οποίος βασανίζει και σκοτώνει παιδιά. Ακολουθεί η εκπληκτική τριλογία “The Suffering”, για να χτίσει την κορύφωση της ιστορίας. Στο πρώτο μέρος της (“Scarred”) o Spawn συνειδητοποιεί στο που οδήγησε ο ίδιος τη μοίρα του με το να πουλήσει την ψυχή του, ενώ στο δεύτερο μέρος (“Slave To The Dark”) αναρωτιέται αν οι δυνάμεις του τον καθιστούν σκλάβο του διαβόλου και εκφράζει την οργή του στο Θεό. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος,“A Question Of Heaven” o Spawn επιθυμεί να τελειώσει οριστικά η ζωή του και να σταματήσει να υποφέρει, γιατί έχει χάσει τα πάντα, ακόμα και το δικαίωμά του στο θάνατο.

“I did what I thought was right
All for the love of my life
I know it's sad but true
Something is very wrong
Condemned to suffer so long
For a love so true”

   Για μένα το “A Question Of Heaven” είναι ένα από τα πιο συγκλονιστικά κομμάτια που έχουν γράψει οι Iced Earth, βγάζοντας όλο το συναίσθημά τους εδώ. Υπέροχο το πως χτίζεται και κορυφώνεται το τραγούδι, ξεκινώντας απολύτως μελωδικά και μελαγχολικά, βγάζοντας την απελπισία του ήρωα, η οποία μετατρέπεται σε οργή όσο εκείνο κλιμακώνεται και δυναμώνει. Εξαιρετική και η προσθήκη των χορωδιακών γυναικείων φωνητικών, που μας ταξιδεύουν σε αγγελικούς κόσμους. Στο δε τέλος, ο Barlow δίνει την καλύτερη του ερμηνεία και μας συγκλονίζει.
 
thedarksaga2039
   Στο “The Dark Saga” οι Iced Earth έδειξαν το απόλυτα συναισθηματικό πρόσωπό τους ξεφεύγοντας από τα thrash μονοπάτια, στα οποία βάδιζαν ως τότε. Ο Jon Schaffer εδώ πραγματικά μεγαλούργησε, συνθέτοντας έναν από τους κορυφαίους δίσκους στην ιστορία της μπάντας. Το γεγονός πως βασίστηκαν στην ιστορία του Spawn ξεκάθαρα θα οδήγησε πολύ κόσμο στο να έρθει σε επαφή με το εν λόγω comic, αλλά και το αντίστροφο. Αισθητικά αυτό απογείωσε το δίσκο και η εν λόγω σκοτεινή ιστορία βοήθησε στο χτίσιμο μιας υπέροχης ατμόσφαιρας. Ξεκάθαρα η μπάντα έφτασε με αυτή την κυκλοφορία σε άλλα επίπεδα και μέχρι και σήμερα έχουμε να μιλάμε για ένα δίσκο που θα κατέχει για πολλά χρόνια ακόμα ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας.

Τζοβάνα Σπήλιου
 
 
Joomla Social by OrdaSoft!