= Al Di Meola - Passion, Grace, Fire
Άρθρα Μουσικής

loogoo

Al Di Meola - Passion, Grace, Fire

sotirisal-di-meola-505eb4ec6590d

   sotirisaldimeola1Ο Al Di Meola δεν είναι άλλος ένας δεξιοτέχνης της εξάχοδρης. Ανήκει στους ξεχωριστούς εκείνους πρωτοπόρους που έδωσαν μια ώθηση στο μουσικό όργανο μέσω του οποίου εκφράζονται. Παρότι έχει εξερευνήσει και πειραματιστεί πάνω σε διάφορα μουσικά είδη, είναι περισσότερο διάσημος για τη latin jazz fusion έκφρασή του στο ξεκίνημα της καριέρας του.

   Η πρώτη του επαφή με μουσικό όργανο ήταν τα τύμπανα τα οποία και άλλαξε σε ηλικία 8 ετών για την κιθάρα. Πήρε ιδιαίτερα μαθήματα κιθάρας πάνω στη jazz, στη bossa nova, στην κλασσική αλλά και στο rock & roll. Ας μην ξεχνάμε ότι την εποχή εκείνη - δεκαετία του ‘60 - ήταν στο προσκήνιο ο Elvis αλλά και οι Beatles.

   Το 1971 ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα μουσικής στο διάσημο Berklee College of Music στη Βοστόνη. Από το δεύτερο εξάμηνο συμμετείχε ήδη στο fusion quartet του κιμπορντίστα Barry Miles, μία ηχογράφιση των οποίων έφτασε στα χέρια του Chick Corea που τον θεώρησε άξιο αντικαταστάτη του Bill Connors που αποχώρησε από τους Return to Forever. Από το 1974 σε ηλικία 19 χρονών, ως το 1976 ήταν μέλος των Return to Forever μαζί με τους Stanley Clarke και Lenny White με τους οποίους ηχογράφησε τα άλμπουμς “Where Have I Known You Before” (1974), “No Mystery” (1975) και  “Romantic Warrior” (1976). Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος ξεκίνησε η σόλο καριέρα του με πρώτο άλμπουμ το “Land of the Midnight Sun” (1976) που τράβηξε την προσοχή μέσα από την τεχνική αρτιότητα, το συνθετικό ταλέντο και την απίστευτη ταχύτητά του πάνω στην ταστιέρα.
sotirisaldimeola3   Το ενδιαφέρον του για τη Μεσογειακή μουσική κουλτούρα και το flamenco είναι εμφανές σε συνθέσεις όπως το “Mediterranean Sundance” και το “Lady of Rome, Sister of Brazil” από το “Elegant Gypsy” (1977). Στα “Casino” (1978) και “Splendido Hotel” (1980) συναντάμε ένα συνδυασμό της latin με τη jazz fusion. Δίσκος σταθμός και σημείο αναφοράς αποτελεί το “Friday Night In San Francisco”, ένα live κιθαριστικό trio με τους θρύλους John McLaughlin and Paco de Lucía (εμφάνιση στο “The Warfield Theatre”στις 5 Δεκεμβρίου 1980). Στο ηλεκτρικό “Scenario” (1983) συνεργάζεται με τον Jan Hammer (γνωστός από τη μουσική της τηλεοπτικής σειράς της δεκαετίας του ’80, “Miami vice”). Σταδιακά αποστασιοποιήθηκε από αυτή την προσέγγιση και ηχογραφεί το ακουστικό “Cielo e Terra” και το “Soaring Through a Dream” το 1985 όπου είναι εμφανής μια αλλαγή και μια οικονομία στον αυτοσχεδιασμό (solos). Τη δεκαετία του ’90 απομακρύνεται και από τον ηλεκτρικό ήχο και ηχογραφεί άλμπουμς με χαρακτήρα περισσότερο world ethnic και latin, όπως με την ακουστική ορχήστρα World Sinfonia που σχημάτισε το 1991. Στην ηλεκτρική επέστρεψε το 2006 και στη συναυλία του στο Leverkusen Jazz Festival 2006 που κυκλοφόρησε σε DVD με τίτλο “Return to Electric Guitar”.

   Κατά τη διάρκεια της καρέρας του έχει συνεργαστεί και ηχογραφήσει μεταξύ άλλων με τους Phil Collins, Carlos Santana, Steve Winwood, Wayne Shorter, Tony Williams, Herbie Hancock, Gonzalo Rubalcaba, Milton Naciemento, Egberto Gismonti, Stevie Wonder, Les Paul, Jimmy Page, Steve Vai, Frank Zappa. Τέσσερις φορές έχει ανακηρυχθεί “Best Jazz Guitarist” από τους αναγνώστες του περιοδικού Guitar Player Magazine's.

   sotirisaldimeola4Στις 16 Δεκεμβρίου θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τον Al Di Meola ζωντανά μαζί με τον εξαιρετικό κουβανό πιανίστα Gonzalo Rubalcaba στο Fuzz Live Music Club, στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας τους. Ιδιαίτερος προσκεκλημένος θα είναι ο Μιχάλης Παούρης στο μπουζούκι, ενώ τη συναυλία θα ανοίξει ο Μπάμπης Παπαδόπουλος με το κουϊντέτο εγχόρδων του, σε μια διαφορετική προσέγγιση πάνω στα παλιά ρεμπέτικα του 1930, που συνδυάζει την παραδοσιακή μας μουσική με τη μοντέρνα αρμονία και την «avant-garde» Τζαζ.
 
Σωτήρης Μαράντος
 


 
sotirisaldimeolaimage105
Joomla Social by OrdaSoft!