= Αφιέρωμα στους Tiger Lillies
Άρθρα Μουσικής

loogoo

Αφιέρωμα στους Tiger Lillies

tigerlillies3
 
   Οι Tiger Lillies δεν είναι καινούριοι, κι όμως ακούγονται πάντα φρέσκοι. Θεωρούνται οι νονοί του είδους μουσικής που χαρακτηρίζουμε σαν «εναλλακτικό καμπαρέ». Ένας όρος που φαίνεται να έχουν δώσει οι ίδιοι στον εαυτό τους είναι Brechtian Punk Cabaret , ωστόσο χρησιμοποιήθηκε τόσο πολύ μετέπειτα, που οι ίδιοι φαίνεται να τον αψηφούν και να τον προκαλούν σήμερα, είκοσι, και πλέον, χρόνια μετά.
 
tigerlillies1   Είναι ένα ιδιότυπο μουσικό τρίο, με ιδιαίτερο ύφος, που σε ταξιδεύει στα καμπαρέ του προηγούμενου αιώνα. Η μουσική τους αντλεί απευθείας το στοιχείο μακάβριου του vaudeville (του προπολεμικού καμπαρέ), και το ενισχύει με πανκ στοιχεία, σε ένα δραματικό σύνολο πολύ κοντά στο θέατρο δρόμου. Δρόμου κακόφημου, με άγρια μουσική, καμπαρέ και βρώμικες γωνίες που φωτίζονται ελάχιστα.
 
   Σε έναν τέτοιο δρόμο, στο Σόχο του Λονδίνου, πέρασε τα νεανικά του χρόνια ο ιδρυτής τους, Martyn Jacques, μέχρι να αποκτήσει το πρώτο του ακορντεόν το 1989 και να σχηματίσει τους Tiger Lillies. Τότε βρήκε, μέσω αγγελίας, τον Adrian Huge (ντράμερ μέχρι το 2012 που άφησε τη θέση του στον Mika Pickering) και τον Phil Butcher (μπασίστα που αντικαταστάθηκε το 1995 από τον Adrian Stout). Τα τραγούδια τους περιγράφουν άσωτους χαρακτήρες, περιθωριακούς, χαμένους, πόρνες, ναρκομανείς και μαστροπούς.
 
   Ο drummer Andrian Huge μια φορά βρέθηκε να παίζει με κατσαρολικά και σπάτουλες, καθώς περίμενε να βρει έτοιμο σετ σε συναυλία της Τσεχίας. Δεν τον πείραξε καθόλου, το κανονικό του σετ drums είναι ούτως ή άλλως συνονθύλευμα από μουσικά «πράγματα»: τύμπανα με παιδικά παιχνίδια, σκεύη κουζίνας και κουτιά που του έχουν χαρίσει από τα μέρη του κόσμου που έχει επισκεφτεί με τους Tiger Lillies.
 
tigerlillies2   O Andrian Stout ήταν κάποτε σοβαρός μουσικός, που έπαιζε τα πάντα, μέχρι που βρέθηκε με τους Tiger Lillies ,οπότε και χόρεψε καμπαρέ ντυμένος πόρνη και ερωτοτροπώντας με φουσκωτά πρόβατα.
 
   Το όνομά τους φημολογείται ότι προήλθε από μία πόρνη που ονομαζόταν Lilly και συνήθιζε να φοράει ρούχα animal print, αλλά ο Martyn Jacques έχει δηλώσει ότι το όνομα το είδε σε έναν πίνακα ζωγραφικής που είχε.
 
   Οι Tiger Lillies δρουν στο μαγικό εναλλακτικό περιθώριο της εμπορικής μουσικής πραγματικότητας, αλλά έχουν περπατήσει με το ακορντεόν τους το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη. Όλη τη δεκαετία του ’90 μπορούσες να τους βρεις σε pubs-μπυραρίες σε όλη την Αγγλία, φεστιβάλ στη Σκωτία, μπαρ σε Τσεχία και Ελβετία, αλλά και στους δρόμους. Συμμετείχαν παράλληλα και σε θεατρικά ή καλλιτεχνικά δρώμενα. Μέσα σε 24 χρόνια, έχουν κυκλοφορήσει 33 δίσκους. Δεν είναι «του συρμού» αλλά έχουν κερδίσει μία υποψηφιότητα για Grammy για το δίσκο τους «The Gorey End», ενώ το cult μιούζικαλ τους με τίτλο Shockheaded Peter απέσπασε πέντε υποψηφιότητες για τα βραβεία Olivier, από τις οποίες κέρδισαν τις δύο. Σε αυτά τα χρόνια έχουν γυρίσει τον κόσμο καταπλήσσοντας κάθε φορά το κοινό με τις σκοτεινές μουσικές τους παρεκκλίσεις. Από τις μπυραρίες του Λονδίνου και τα παγκάκια του δρόμου, έφτασαν να παίζουν στο Θέατρο Piccadilly και την Όπερα του Σίδνεϊ.
 
   Όπως καταλάβατε, με θέματα γύρω από την κτηνοβασία, πορνεία, βλασφημία, οι Tiger Lillies δεν είναι για όσους προσβάλλονται εύκολα. Είναι όμως και εμπειρία και άκουσμα, και θέατρο και μουσική, και καμπαρέ και πανκ και gypsy και circus. Την χώρα μας την έχουν επισκεφτεί αρκετές φορές, και αναμένουμε την επόμενη. Μην ανησυχείς, θα παραφυλούν στο σκοτάδι περιμένοντας να χάσεις το στενό και να βρεθείς στο δικό τους μυστήριο σοκάκι.
 
Άννα Καραταγλίδου
 


 
tigerlillies
Joomla Social by OrdaSoft!