Άρθρα Μουσικής

Αφιέρωμα στους God Is an Astronaut

 
   Είναι ο Θεός αστροναύτης; Δεν ξέρω ποιος μπορεί να θέσει, και υπό ποιες συνθήκες πνευματικής καθαρότητας την συγκεκριμένη ερώτηση, αλλά μία μπάντα από την Ιρλανδία απαντάει με το όνομα της. 
  
godast3   Ναι. Ο Θεός είναι αστροναύτης. Έτσι φαίνεται να δηλώνουν από το 2002 τα δίδυμα αδέρφια Niels και Torsten Kinsella. Το συγκρότημα ξεκίνησε από την πόλη Glen of the Downs της Ιρλανδίας και τη σύνθεσή του συμπληρώνουν πλέον οι Lloyd Hanney στα τύμπανα, Jamie Dean στα πλήκτρα και Gazz Carr στην κιθάρα. Το όνομα του συγκροτήματός τους το πήραν από μία ατάκα στην κλασική σπλάτερ ταινία τρόμου και φαντασίας Nightbreed (1990). Τώρα που το σκέφτομαι, οι μουσικές τους θα μπορούσαν άνετα να «ντύσουν» τέτοιου είδους ταινίες, γεμάτες ατμοσφαιρική ενέργεια και σκηνοθεσία.
 
   Οι God Is an Astronaut ξεκίνησαν σαν ένα post rock συγκρότημα με instrumental συνθέσεις και παρόλο που είχαν δεχτεί πολλές προτάσεις από δισκογραφικές, οι πιέσεις να εντάξουν φωνητικά στα κομμάτια τους, τους οδήγησε στην δημιουργία της δικής τους εταιρείας παραγωγής, τη Revive Records. Μέσω αυτής κυκλοφόρησαν το πρώτο τους δίσκο με τίτλο “The End of the Beginning”(2002) διατηρώντας τον πλήρη δημιουργικό έλεγχο του αποτελέσματος. Ο τίτλος του δίσκου κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι καθώς κυκλοφόρησε χωρίς καμία απολύτως προσδοκία και ήταν ο αποχαιρετισμός του συγκροτήματος προς τη μουσική βιομηχανία, η “Αρχή του Τέλους”.
 
godast   Τίποτα δεν χάνεται όμως από το διαδίκτυο. Ειδικά όταν έχεις ασχοληθεί επιμελώς με την εικονογράφηση, ή μάλλον εικονοποίηση, της μουσικής σου και έχεις ανεβάσει δύο βίντεο singles στο διαδίκτυο. Δύο χρόνια αργότερα, τα βίντεο αυτά, που αποτελούσαν συνοδευτικά της μουσικής αρχικά και σκοπός τους ήταν να ενισχύσουν την αισθητική πρόσληψη των μουσικών κομματιών έγιναν αντικείμενο συζήτησης κυρίως λόγω του προκλητικού περιεχομένου τους. Αφού συζητήθηκαν αρκετά στο διαδίκτυο, τελικά κέρδισαν το ενδιαφέρον του κοινού και χρόνο προβολής στο MTV.
 
godast2   Έκτοτε τα πράγματα κύλησαν γρήγορα για την μπάντα που μέχρι τότε δεν είχε βγει από το στούντιο. Η αναγνώριση αυτή τους αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον να φέρουν τη μουσική τους στο κοινό και τους ανάγκασε να αναζητήσουν ντράμερ, συγκεκριμένα τον “τζαζίστα” Lloyd Hanney. Συνεχίζοντας να προκαλούν στα live τους με συνοδευτικές απεικονίσεις σε βίντεο κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν το album “All is Violent, All is Bright” (2005). Το album αυτό τράβηξε την προσοχή και κυκλοφόρησε από την τωρινή τους δισκογραφική. Σταδιακά άρχισαν να επεκτείνουν τις ζωντανές τους εμφανίσεις και εκτός Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρώπης με μεγάλη ανταπόκριση. Δισκογραφικές δουλειές τους μετά το 2005 ήταν οι εξής: "FAR FROM REFUGE" (2007), "GOD IS AN ASTRONAUT" (2008), "AGE OF THE FIFTH SUN" (2010) όπου ο πιανίστας Jamie Dean εντάσσεται στην μπάντα ανανεώνοντας αισθητά την ενέργεια της μουσικής τους και δημιουργώντας προσδοκίες για καλύτερα.
 
   Οι God is An Astronaut έχουν φτάσει αισίως στην έβδομη κυκλοφορία τους με τίτλο “Origins” (2013) και ευχόμαστε πραγματικά να έρθουν σύντομα να τους απολαύσουμε ζωντανά. Χρηματοδοτώντας μόνοι τους τις προηγούμενες έξι κυκλοφορίες τους (Revive Records) κατόρθωσαν να αναπτύξουν κοινό και να αυξήσουν τον αριθμό αναπαραγωγής των τραγουδιών τους σε αξιόλογα επίπεδα. Μέσα από τη βοήθεια των social media λοιπόν, κατόρθωσαν να κλείσουν περιοδείες παγκοσμίως και να γίνουν πλέον αναγνωρίσιμοι και να θεωρούνται μία από τις τρεις κορυφαίες Post rock μπάντες παγκοσμίως, με τις δύο τελευταίες πανευρωπαϊκές περιοδείες τους το 2009 να είναι sold out.
 
godast4   Τι να περιμένουμε λοιπόν; Μάλλον πολλά υποσχόμενοι, οι God is an Astronaut είναι γνήσιοι post rock με ακούσματα της ανάλογης 'σχολής' των Tool. Σκοτεινές μελωδίες με σύνθεση σε πολλά επίπεδα και έμφαση στην ατμοσφαιρική εντύπωση και αποτύπωση των στίχων. Δεν διστάζουν να πειραματίζονται ή να επανέρχονται στις αμιγώς Instrumental ρίζες τους. Στο Origins (Rocket Girl Records) τα φωνητικά αντιμετωπίζονται σαν άλλο όργανο στο background, αλλά με ηλεκτρονική χροιά που δίνει κάποια ελαφρότητα και απομακρύνει τη “σκιά” που χαρακτηρίζει το είδος μουσικής που αντιπροσωπεύουν. Ηλεκτρονικοί ήχοι που προσδίδουν χαλαρότητα, κάτι που έχουμε παρατηρήσει τελευταία στην post-rock σκηνή και από άλλα συγκροτήματα (γκουχ γκουχ Muse). Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι θα τους ακούσουμε σύντομα ζωντανά πάνω σε σκηνή, και ίσως να είναι ένα από τα λίγα συγκροτήματα που εξασφαλίζει πλήρη οπτικοακουστική εμπειρία.

   Σαν επίλογο ας αντιγράψω εδώ μερικούς από τους στίχους τους:
 
“Drifting on an endless Sea
Beneath the Stars, no serenity
Looking for a way back home
We face our fears, we’re all alone
There is a light that shines tonight
A guiding light that shines forever
There is a light that shines into the night
A blinding light that leads us home forever
There’s a light that shines tonight
Looking for a way back home
Beneath the stars we are all alone”
Calistoga, Origins,2013
 
Καραταγλίδου Άννα
 
Joomla Social by OrdaSoft!