GROUPS WITH ONE AND ONLY ALBUM “DEATH BEFORE DISHONOUR”
Μιλάμε για διάφορα μεγάλα συγκροτήματα που έβγαλαν πολλούς δίσκους και υπέγραψαν καλά συμβόλαια με μεγάλες πολυεθνικές δισκογραφικές εταιρείες, με πολύ κολακευτικά σχόλια και δικαίως πολλές φορές. Αλλά τι γίνεται όμως με τους αφανείς ήρωες, τα σπουδαία εκείνα συγκροτήματα που τα έφαγε κυριολεκτικά η αφάνεια; Αγαπητοί μου, είναι εκατοντάδες (μπορεί και χιλιάδες) εκείνα τα underground συγκροτήματα, που ως επί το πλείστον εξαφανίστηκαν πριν καν μας δώσουν σε βινυλιακή μορφή τις ηχογραφήσεις τους, ή στην καλύτερη των περιπτώσεων χάθηκαν μετά από την κυκλοφορία του παρθενικού τους και μόνο album. Να μην αναφέρω βέβαια πόσα ήταν εκείνα τα συγκροτήματα που, μετά από ένα και μόνο single, χάθηκαν εντελώς από τον παγκόσμιο χάρτη του Metal ή πάλι πόσα σχήματα μπήκαν σε διάφορες συλλογές με ένα ή δύο τραγούδια τους και μετά χάθηκαν οριστικά και αμετάκλητα. Κάποια από αυτά τα group κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το κατώφλι της επιτυχίας και να χτυπήσουν την πόρτα, κάποια άλλα όμως δεν πέρασαν, δυστυχώς, ούτε απ’ έξω.
Ναι, χάθηκαν… αλλά προσπάθησαν κάποια από αυτά να κρατήσουν ψηλά τη σημαία του Hard Rock/ Heavy Metal, βγάζοντας έναν μόνο δίσκο που ακούγεται ακόμη και σήμερα. Ενώ αμέσως μετά χάθηκαν στη λήθη του χρόνου, τηρώντας κατά κάποιο τρόπο ή προτείνοντας το θάνατο από την ατίμωση… δηλαδή… “Death Before Dishonor”.
Οι ερευνητές του χώρου γνωρίζουν την δυσκολία που απαιτεί μια τέτοια διείσδυση στα άδυτα του ξεχασμένου Heavy Metal. Είναι ένα έργο εξαρχής ακατόρθωτο, γιατί στην δεκαετία των 80’s, ξεφύτρωναν (σαν τα μανιτάρια) κάθε μέρα, συγκροτήματα σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Το να τα ξέρεις, να τα έχεις ακούσει ή να τα έχεις όλα… είναι απλά αδύνατο και ακατόρθωτο.
Έτσι, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις δυσκολίες αυτές, μια πλήρης καταγραφή λοιπόν δεν θα τελείωνε ποτέ, απλά η ευθύνη μας είναι μόνο ο εμπλουτισμός της. Ουκ ολίγα Metal λοιπόν σχήματα χρηματοδότησαν, ηχογράφησαν, έκοψαν και τέλος έκαναν τη διανομή του δίσκου τους απολύτως μόνα τους, όλες αυτές τις περιπτώσεις τις ονομάζουμε private press. Στην πορεία μπορεί να βρέθηκε κάποια μικρή εταιρεία (ανεξάρτητη κυρίως) να βοηθήσει, άλλα μόνο στη διανομή, έτσι ώστε να μαθευτεί το group και λίγο παρά πέρα από τα σύνορα της πόλης τους.
Πολλά ήταν τα αξιόλογα και αξιοσημείωτα Heavy Metal συγκροτήματα από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 που μεγαλούργησαν. Το Metal είναι ένα από τα δημοφιλέστερα είδη στη Rock δισκογραφία, με αμέτρητα μουσικά σχήματα. Η χρυσή του εποχή όμως (κακά τα ψέματα) υπήρξε η δεκαετία του ’80, αφού σ’ αυτό το χρονικό διάστημα ηχογραφηθήκαν και κυκλοφόρησαν κυρίως τα “διαμάντια” του είδους.
Σε αυτή τη σειρά των άρθρων θα ασχοληθούμε με κάποια μόνο, από τα άγνωστα ή ξεχασμένα στο ευρύ κοινό Heavy Metal σχήματα που προέκυψαν τη δεκαετία του ’80. Επειδή σέβομαι απεριόριστα αυτήν τη δεκαετία που ήταν τόσο σημαντική για τη σκληρή μουσική, σκέφτηκα να κάνω αυτό το «ειδικό-διαφορετικό» αφιέρωμα. Όσο αγαπώ το μονολιθικό αξεπέραστο 70’s Hard Rock, άλλο τόσο αγαπώ και το δοξασμένο 80’s Heavy Metal. Δυστυχώς τα underground σχήματα από αυτή την περίοδο των 80’s, πολλοί οπαδοί του σκληρού ήχου, επιμένουν εσκεμμένως να τα παραμελούν ή και να τα αγνοούν επιμόνως…
Αν άρχιζα να γράφω για όλα τα άγνωστα σχήματα των 80’s δεν θα τελειώναμε ποτέ, αφήστε που δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να κάνεις ανάλυση πάνω σε τέτοια τεράστια μουσικά δύσκολα θέματα. Άλλωστε, υπάρχουν άλλοι Έλληνες και ξένοι γνώστες του θέματος, που τα ξέρουν πολύ καλύτερα από μένα. Αυτά τα άρθρα δεν αποτελούν καμία απολύτως εγκυκλοπαιδική καταγραφή, αλλά σας παρουσιάζουν μερικά ενδεικτικά μόνο άγνωστα-ξεχασμένα μουσικά διαμάντια του παρελθόντος, που θα πρέπει τουλάχιστον να τα ακούσετε. Ούτε να το παίξω δήθεν παντογνώστης θέλω, ούτε και να κάνω επίδειξη γνώσεων, μόνο καταγραφή κάνω και τίποτα παραπάνω.
Ας γνωρίσουμε λοιπόν μερικά από αυτά, αφού ούτως ή άλλως ο μουσικός πλούτος της περιόδου αυτής είναι απίστευτος. Ας γίνουν λοιπόν αυτά τα άρθρα αφορμή για να τα ψάξετε, έστω και κατόπιν εορτής-εποχής… Εδώ σας δίνω απλά τα ερεθίσματα και τις προτάσεις. Γι’ αυτά τα άγνωστα σχήματα όμως μία είναι η αλήθεια, που αν και άξιζαν καλύτερη τύχη, κυριολεκτικά αγνοήθηκαν (κυρίως) στην εποχή τους. Κατά συνέπεια λοιπόν, εδώ υπάρχουν συγκροτήματα που ναι μεν έγιναν κάπως γνωστά (σε συλλεκτικούς κυρίως κύκλους), αλλά έχουν και ποιοτικές δουλειές, αλλά από την άλλη όμως δεν δημιούργησαν και κάποιο ας πούμε ιδιαίτερο μουσικό ρεύμα, το όποιο να βγήκε μέσα από τους δίσκους τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν ήταν αξιόλογοι δίσκοι, το αντίθετο μάλιστα, αλλά πολύ απλά δεν δέχτηκαν την εγκάρδια υποδοχή από το Heavy Metal κοινό. Πολλά από αυτά τα συγκροτήματα κέρδισαν το σεβασμό από οπαδούς και μουσικούς, δυστυχώς μόνον κατόπιν εορτής.
Η επιλογή των δίσκων που θα σας προτείνω σε τούτα τ’ άρθρα, δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολη υπόθεση, η βασική δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι υπήρξαν συγκροτήματα που ηχογράφησαν συγκλονιστικά album, αλλά έπρεπε να διαλέξω μόνο τα πιο άγνωστα, αντιεμπορικά ή ξεχασμένα group. Από την άλλη τώρα, αν σκεφτεί κανείς ότι σε αυτήν τη δεκαετία κυκλοφόρησαν χιλιάδες δίσκοι, σίγουρα αυτοί που προτείνονται εδώ, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό. Γιατί πολύ απλά όλος αυτός ο παγκόσμιος χάρτης του Heavy Metal, είναι ακόμη εντελώς ανεξερεύνητος αλλά και αχαρτογράφητος. Το ζητούμενο είναι να μάθετε κάποια άγνωστα συγκροτήματα που αν και δεν κατάφεραν να γίνουν και πολύ γνωστά, παρόλα ταύτα είχαν μεγάλες δυνατότητες και άξιζαν ν’ ακουστούν, αλλά και πάλι δεν μπορούν να καταγραφούν όλα. Μην νομίζετε ότι προσπαθώ να σας επιβάλω την άποψή μου, η δική σας προσωπική λίστα μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική από την δίκη μου και αυτό το σέβομαι απόλυτα. Η λίστα αυτή σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να αποτελέσει αιτία, ώστε ο εκάστοτε ακροατής-αναγνώστης, ν’ ασχοληθεί μόνο με αυτά τα σχήματα που αναφέρονται παρακάτω. Άλλωστε θα αποτελούσε βαρύτατη ιεροσυλία κάτι τέτοιο, δηλαδή ν’ ακούμε μόνο τα ψαγμένα.
Οι δίσκοι που ακολουθούν είναι οι προσωπικές μου προτιμήσεις και μόνο, γι’ αυτό το λόγο λοιπόν μην βάλετε τις φωνές αν δεν βρείτε κάποιον από τους αγαπημένους σας δίσκους. Είναι δίσκοι που έχω στην κατοχή μου (σε βινύλιο και όχι σε ψηφιακή μορφή), φυσικά ξέρω ότι σίγουρα θα υπάρχουν και άλλοι απείρως καλύτεροι από αυτούς που σας προτείνω εδώ. Αλλά δυστυχώς, φίλοι μου, πολύ απλά δεν μπορώ να τα έχω όλα σε φυσικό προϊόν, ποτέ όμως δεν θα πρότεινα δίσκους που δεν τους έχω, μόνο και μόνο για να τους προτείνω και να το παίξω κάπως ή δήθεν «μεταλλοπατέρας».
Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνο την προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται.
Μερικά από αυτά τα album που σας παρουσιάζω εδώ τα βρίσκετε (εφόσον τα θέλετε) σχετικά εύκολα, ενώ τα πιο σπάνια έχουν βγει τα τελευταία χρόνια και σε επανεκδόσεις, οπότε μπορείτε να τα βρείτε (αν το θέλετε) πιο εύκολα και σε πιο προσιτές τιμές. Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, κάποιοι «δήθεν ειδικοί» προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο κάθε συλλεκτικός δίσκος ισοδυναμεί μ’ ένα μηνιάτικο ή και κάτι παραπάνω. Η πραγματική αξία ενός δίσκου δεν αποτυπώνεται από τη φαντασία κάποιων που θέλουν να πουλήσουν τους δίσκους σε αξία χρυσαφιού. Τέλος, αυτές οι ενδεικτικές (αστρονομικές) τιμές πρέπει επιτέλους να σταματήσουν.
Βασικά δεν θέλω να σας παρουσιάζω μόνο τους ψαγμένους δίσκους που βγήκαν σε λίγα αντίτυπα, μόνο και μόνο για να κάνω μόστρα, σαν κάτι άλλους. Γιατί πολύ απλά, δεν έχουν μόνο αυτοί άξια, αλλά και κάποια άλλοι που κυκλοφόρησαν σε πιο πολλά αντίτυπα, αλλά δεν ακούστηκαν ποτέ, όπως πραγματικά θα έπρεπε από τους «δήθεν» ψαγμένους συλλέκτες.
Αποτελεί προσωπική επιλογή να γράφω για λιγότερο γνωστά και παρ’ ολίγον άγνωστα συγκροτήματα, προσπαθώντας έτσι να αποτίνω ελάχιστο φόρο τιμής σε κάποια ξεχασμένα σχήματα του Hard Rock και του Heavy Metal. Δυστυχώς, το ευρύ Hard Rock μουσικό κοινό, τους προσέφερε μόνο λήθη ως ανταμοιβή του έργο τους, χωρίς να το αξίζουν, ούτε καν στο ελάχιστο.
Η μουσική θα έλεγα ότι έχει μια έννοια του ταξιδιού μέσα στο χρόνο, μέσω των δίσκων που επιλέγεις ν’ ακούσεις, κυρίως από το παρελθόν. Έτσι επιτρέπει στον ακροατή να ταξιδεύει όταν και όποτε το επιθυμεί, φυσικά με προορισμό κάθε φορά όποια χρονιά αρέσκεται, σαν να βρίσκεται σε μια χρονομηχανή.
Μερικά από αυτά τα συγκροτήματα που θα παρουσιαστούν στη σειρά αυτών των άρθρων, ηχογράφησαν δίσκους που ορισμένοι τους είναι πραγματικοί μουσικοί θησαυροί και ακόμη κοσμούν την δισκοθήκη μου, σε φυσικό προϊόν, δηλαδή… σε βινύλια.
Ευελπιστώ να σας παρουσιάζω σε τακτά χρονικά διαστήματα, ξεχασμένους δίσκους από ανάλογα 80’s συγκροτήματα. Ας κάνουμε όμως την αρχή με τα είκοσι πρώτα, έχουμε και λέμε λοιπόν…
80’s FORGOTTEN LOST-GEM 20 HARD ROCK & HEAVY METAL ALBUMS (PART I)
MESSENDGER “Messendger”, 1982
Αυτό το Heavy trio έχει έναν απίστευτα βρετανικό ήχο, αν και προέρχονται όμως από τα Nότια μέρη της Georgia των ΗΠΑ. Τα κιθαριστικά μέρη του βιρτουόζου Brad Sayre, σε αυτό το πρώτο αλλά και μοναδικό album των Messendger είχαν κάτι από το διάχυτο και δυναμικό συναίσθημα των G-Force του Gary Moore. Το μουσικό ύφος των Messendger, στο σύνολο του είναι ένα απέριττο, καθαρό και γνήσιο 80’s Hard Rock.
KIDD GLOVE “Kidd Glove”, 1984
Συγκρότημα από την Αμερική που σχηματίστηκε από τον τραγουδιστή/ κιθαρίστα Paul Sabu (γιο του Ινδιάνου ηθοποιού Sabu που έκανε τον Tarzan σε ταινίες ζούγκλας τις δεκαετίες του ’40-’50). Ανάμεσα στις προσωπικές του δισκογραφικές δουλειές σαν Paul Sabu έκανε και το “Kidd Glove”. Το μοναδικό τους album περιέχει όμορφα μελωδικά σκληρά Hard Rock/ AOR τραγούδια, αρκετά εμπορικά σε ύφος που θυμίζουν Russ Ballard. Επίσης αναζητήστε τους Sabu και τους Only Child.
RIGGS “Riggs”, 1982
Καλό συγκρότημα που δημιουργήθηκε στα 1979 στην πόλη Knoxville του Tennessee, αλλά έγινε κάπως γνωστό μόνο όταν πήγε στην California. Ο μοναδικός (ομώνυμος) δίσκος τους περιέχει αρκετές διαφορετικές μουσικές επιρροές, από Hard Rock μέχρι AOR ας πούμε. Παρόλο που η έμφαση δινόταν στο εμπορικό Heavy Rock (που σε στιγμές θύμιζε τους παλιούς Van Halen), εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού image, αλλά και δισκογραφικής εταιρείας, οι Riggs δεν γνώρισαν επιτυχία. Πάντως ο αρχηγός του σχήματος Jerry Riggs έπαιξε για λίγο και με τον Pat Travers.
ATTILA “Rolling Thunder”, 1986
Από τη Νέα Υόρκη μας έρχονται οι Heavy Metal maniacs Attila και μας προσφέρουν εννιά Metal ύμνους, δανειζόμενοι σε μεγάλο βαθμό στοιχεία από τους Exciter και τους Anthrax. Μεγάλο μέρος του “Rolling Thunder” μετά την πρώτη ακρόαση θα σου κολλήσει στο μυαλό, αλλά το “Urban Commandos” θα καρφωθεί σίγουρα στο υποσυνείδητό σου. Ακόμα κι η διασκευή στο “School’s Out” του Alice Cooper είναι μοναδική. Τούτο το βινύλιο δεν έχει κανένα απογοητευτικό αποτέλεσμα, είναι αξιοπρεπές και σίγουρα αξίζει να το τσεκάρετε.
CHAIN REACTION “X-Rated Dream”, 1982
Καναδέζικο συγκρότημα που μιξάρει μια χαρά τον υψηλής ενέργειας Hard Rock ήχο. Το εκρηκτικό τραγούδι “Sea Of Flames” είναι το highlight του δίσκου, αλλά και οι υπόλοιπες συνθέσεις δεν ξεφεύγουν από το να χαρακτηριστούν πολύ πλούσιες σε περιεχόμενο. Η πολύ καλή και μεστή κιθαριστική δουλειά του Warren Barvour ισορροπεί τέλεια σε όλο το βινύλιο (ας είναι καλά οι πρώτοι διδάξαντες όπως οι Van Halen). Την επομένη χρονιά βρίσκουμε τον τραγουδιστή Phil Naro, στο σχήμα του Billy Sheehan τους Talas και το live album “Live Speed On Ice”.
ACE LANE “See You In Hell”, 1983
Σχηματίστηκαν στα 1982 από τον πρώην μπασίστα των Gaskin, Stef Prokopczuk και έγιναν ένα από τα πολλά συγκροτήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, που παρέμειναν με το τίτλο «πολλά υποσχόμενο». Το 1983 κυκλοφόρησαν το πρώτο και μοναδικό τους album “See You In Hell”, στο οποίο οι δύο κιθαρίστες Paul Brook και Gary Sleet έκαναν ομολογουμένως πολύ καλή δουλειά. Οι λάτρεις του μελωδικού Hard Rock/ NWOBHM υποδέχτηκαν αυτή την δισκογραφική δουλειά αρκετά θερμά. Μετά όμως από αυτόν το δίσκο οι Ace Lane ξαναγύρισαν δυστυχώς, στην ανωνυμία από την οποία είχαν ξεκινήσει.
TENSION “Breaking Point”, 1986
Αμερικανικό Heavy Metal συγκρότημα που δημιουργήθηκε στα 1985 από τον κιθαρίστα Timmy Meadows (νεότερος αδελφός του Punky των Angel), στη Βαλτιμόρη. Το album “Breaking Point” έχει Heavy/ Speed Metal τραγούδια με πολλά οργανικά περάσματα, ψηλά φωνητικά και συμπαγή ρυθμική βάση, έχει ακόμη ταχύτατα drums, αλλά και πολύ καλή κιθάρα. Όλα αυτά έδειξαν ότι οι Tension θα είχαν μέλλον, αλλά όταν το album τους απέτυχε εμπορικά γιατί δεν προωθήθηκε καθόλου, τελικά διαλύθηκαν τον επόμενο χρόνο μετά από ένα demo.
PARIAH “Take A Walk”, 1988
Μετά από ποικίλα, διαφορετικά σχήματα, στα οποία κατά καιρούς συμμετείχαν τα αδέλφια Egger, βρέθηκαν τελικά στο ίδιο group. Οι Pariah είναι ένα Hard Rock σχήμα από το Brandon (Florida), έτσι τους δόθηκε η δυνατότητα να κυκλοφορήσουν ένα δίσκο στα 1988 από την μικρή ολλανδική δισκογραφική εταιρεία Moshroom. Αν και στο “Take A Walk” δεν ξέρουν ποιο μουσικό δρόμο να ακολουθήσουν, η κατεύθυνση είναι προς το Speed Metal, που εναλλάσσεται με το Hard Rock. Πάντως, αυτό που διακρίνεται αμέσως είναι το πάθος τους, το επίπεδο εκτέλεσης είναι καλό και οι συνθέσεις φανερώνουν ωριμότητα.
CHASAR “Gyspy Roller”, 1985
Ένα πολύ επιδέξιο Prog, NWOBHM/ Heavy Rock σχήμα, που γίνεται πραγματικά εθιστικό, ένα δυναμικό τρίο που σχηματίστηκε το 1982 στο Εδιμβούργο. Ένα από τα χαρακτηριστικά του NWOBHM ήταν η μεγάλη ποσότητα των συγκροτημάτων που έβγαλαν μόνο ένα single ή δύο στην καλύτερη περίπτωση, κάποιοι άλλοι πιο τυχεροί μπόρεσαν να εκδώσουν ένα full album. Το μουσικό ύφος τους ήταν πολύ διαφορετικό από τα πρότυπα του κλασικού NWOBHM, έκαναν ένα είδος Prog/ Hard Rock μουσικής, παρόμοιο με αυτό των Rush, ή με αυτό των Budgie, αν και δεν θα ήταν λάθος να λέμε ότι ο ήχος των Chasar, ήταν κάπως βαρύτερος από εκείνων των παλιών σκληρών 70’s Rock, συγκροτημάτων.
CRYSTAL KNIGHT “Crystal Knight”, 1985
Ένα Heavy Metal στολίδι είναι αυτό το μοναδικό album των Crystal Knight που περιέχει μόνο καλά, όμορφα τραγούδια. Συγκροτήθηκαν λοιπόν, σαν σχήμα, το 1976 στην Κοπεγχάγη. Το στυλ της μουσικής τους τώρα είναι το παλιό και καλό κλασικό (αυτό που λέμε old-school) παραδοσιακό Heavy Metal της δεκαετίας του '80, περιέχει πολλά από την αισθητική της δεκαετίας αυτής που έκανε το Heavy Metal τόσο μοναδικό και φοβερό. Σχεδόν κάθε τραγούδι του δίσκου είναι χτισμένο γύρω από ένα ισχυρό κλασικό Heavy Metal υπόβαθρο με βαριά και ασήκωτα κιθαριστικά riffs.
EASTERN ORBIT “Future Force”, 1982
Ιαπωνικό group με αγγλικούς στίχους, δημιουργία τριών πρώην μελών των Heavy Metal Army, οι Eastern Orbit έπαιζαν το ίδιο σκληρό Rock με γρήγορες κιθάρες και βαριά πλήκτρα, όμως το ρεπερτόριό τους ήταν πολύ πιο εντυπωσιακό και ηχούσε πολύ καλύτερα από το προηγούμενο σχήμα των τριών. Για τα ιαπωνικά δεδομένα ήταν super group. Από άποψη μουσικής το ντεμπούτο τους “Future Force” είναι ένα μίγμα από γρήγορο Pomp Hard Rock με πολλά μελωδικά τραγούδια στο ύφος των Angel. Ο δίσκος περιέχει πολλά και δυναμικά, ισχυρά riffs, μοναδικές μελωδίες και πολλά αλλά καλά στη χρήση πλήκτρα.
FORTNOX “Fortnox”, 1982
Ένα μελωδικό δυναμικό Pomp/ Hard Rock τρίο από την Atlanta της Georgia με εκπληκτικές κιθάρες. Το ρεπερτόριό τους βασιζόταν σε μελωδικά τραγούδια. Στο μοναδικό τους δίσκο έχουν έναν αξιοθαύμαστο ήχο, που σε συνδυασμό με το αχαλίνωτο μελωδικό Hard Rock στυλ, δίνει αυτό το αριστούργημα, σε παραγωγή Chris Tsangarides. Η κιθάρα είναι αξέχαστη και αξεπέραστη, σε όλα τα τραγούδια κυριολεκτικά κεντάει. Η μελωδική φωνή κάνει τη διαφορά σε όλα τα τραγούδια και τα ανεβάζει με την ερμηνεία πολύ ψηλά, ενώ τα τύμπανα δίνουν τον όγκο που χρειάζεται με τον απίστευτο σκληρό ήχο τους. Ακούστε άμεσα το “Storm Inside My Head”, είναι ένα εξαιρετικό Hard Rock ύμνος με ένα σκληρό και επίμονο ρυθμό.
GARGOYLE “Gargoyle”, 1988
Ένα επικό και λυρικό Power Metal group, που δημιουργήθηκε το 1982 στο Portland του Oregon. Μπορεί να μην έκαναν πραγματική καριέρα στο σύντομο χρόνο που ήταν ενεργοί, κατάφεραν όμως να αποκτήσουν φήμη σαν ένα cult underground σχήμα. Το album τους είναι πολύ καλό και τα γεμάτα με συναίσθημα φωνητικά καθοδηγούν τις εμπνευσμένες συνθέσεις, με τις κιθάρες να περνάνε κάπως σε δεύτερη μοίρα. Η φωνή του τραγουδιστή θυμίζει ένα μίγμα μεταξύ Rush, Helstar και Queensryche και αποτελεί το στολίδι τους χωρίς αμφιβολία, αλλά και η κιθάρα έχει μια μαγεία και αυτό είναι πολύ καλό αλλά και ποιοτικό συνάμα.
DAMMAJ “Mutiny”, 1986
Αυτός ο 80’s Power/ Heavy Metal δίσκος, εκδόθηκε από την δισκογραφική εταιρεία Roadrunner το 1986 και τον γνωρίζουν ελάχιστοι Metal οπαδοί… κρίμα. Ιδρύθηκαν όμως πολύ πιο πριν, αυτό έγινε το 1978 στο San Francisco. Ο ήχος τους είναι μια ωραία μίξη της αμερικανικής και της αγγλικής Hard Rock και Heavy Metal σχολής, ενώ το μουσικό τους στυλ ήταν κάπου ανάμεσα σε Armored Saint, σε Judas Priest, σε UFO, σε Iron Maiden και σε Saxon. Η μουσική αξία αυτού του δίσκου δυστυχώς, αγνοείται από το μεγαλύτερο σύνολο των οπαδών του Heavy Metal, αλλά είναι ένας πραγματικός δυναμίτης, αφού περιέχει σκληρό και δυνατό 80’s Heavy/ Power Metal.
OMEGA “The Prophet”, 1985
Άλλο ένα από τα NWOBHM σχήματα που χάθηκαν άδοξα πολύ πριν την ώρα τους, κατάφεραν όμως να κυκλοφορήσουν ένα δίσκο. Ξεκίνησαν το 1980 από την βρετανική πρωτεύουσα και το “Prophet” θα είναι για πάντα ένα σκοτεινό και μοναδικό έργο τέχνης, που συνδυάζει άψογα το Hard Rock το Heavy Metal με το NWOBHM, με αποπνικτικές πινελιές της δεκαετίας του '70 από Black Sabbath doom ήχο και Prog Rock. Ιδιαίτερα τραγούδια, το ύφος της μουσικής είναι πάντα μελαγχολικό, μερικές φορές ακόμη και δραματικό, ενισχυμένο με ατμοσφαιρικά πλήκτρα, η μουσική τους είναι σοβαρή, ίσως πάρα πολύ για το καλό τους, τα τραγούδια αναμφίβολα όμορφα, η παραγωγή πολύ καλή και ιδιαίτερη.
WHITE TIGER “White Tiger”, 1986
Σχήμα που έφτιαξε ο πρώην κιθαρίστας των KISS, ο Mark St. John. Οι White Tiger θα έλεγα ότι είχαν ένα βαρύ κάπως ήχο που πέφτει κάπου ανάμεσα στους KISS και τους Black Sabbath, αλλά υπάρχουν σημεία που θυμίζουν κάπως και Riot. Αυτό ήταν το μοναδικό τους album. Η μουσική του δίσκου ήταν στην πραγματικότητα αρκετά βαριά, εναρμονισμένη πλήρως με τα 80’s, ο ήχος ήταν αρκετά βαρύς σε ύφος Καλιφορνέζικου Hard Rock/ Glam Metal. Ο David Donato είναι αρκετά δυναμικός και εκφραστικός τραγουδιστής, έχει βοηθήσει πολύ στη συνολική εικόνα, με ωραία και γρήγορα τραγούδια. Δυνατές κιθάρες και σκληρά φωνητικά στο προσκήνιο, πιασάρικα ρεφρέν και μια ντουζίνα από γρήγορα τραγούδια.
ALLIANCE “Alliance”, 1982
Αμερικανικό AOR συγκρότημα που προφανώς στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ήταν εντελώς άγνωστο, όχι ότι δεν είναι τώρα. Το album τους είναι χαρακτηριστικό εκείνης της περιόδου για τους μελετητές του AOR. Απ’ τη μια είχαν ομολογουμένως θαυμάσιες συνθέσεις στο ύφος των Sheriff και Frank & The Knockouts, σε πιο προχωρημένο όμως επίπεδο, εξαιτίας κυρίως του ταλαντούχου τραγουδιστή Mark Bucchare. Απ’ την άλλη όμως είχαν και τρομερή ατυχία… αυτός μάλλον ήταν και ο λόγος που δεν έχουμε ξανακούσει τίποτα απ’ τους Alliance κι έτσι άλλη μια προοπτική για ένα καλό AOR συγκρότημα δεν έγινε πραγματικότητα.
ORION THE HUNTER “The Hunter”, 1984
Ένα super συγκρότημα που δημιουργήθηκε στη Βοστώνη από τον κιθαρίστα Barry Gaudreau (ex-Boston). Το σχήμα αυτό μπορούσε ν’ αντέξει τη σύγκριση με τους Boston, χάρη στον τραγουδιστή Fran Cosmo. Οι Orion The Hunter παρουσίασαν σε αυτό το album ένα δείγμα Hard Rock/ AOR που σου έκοβε την ανάσα, ενώ το παίξιμό τους ήταν αρκετά φρέσκο και σύγχρονο. Παρόλα αυτά δεν έφτασαν ποτέ στη επιτυχία και έτσι όπως ήταν αναμενόμενο το σχήμα διαλύθηκε πρόωρα.
CRYSYS “Hard As Rock”, 1981
Οι Crysys είναι ένα ηχητικό μείγμα από Rods, Budgie, Black Sabbath και Riot, δημιουργήθηκαν στο Portland του Oregon το 1980. Το πρώτο και μοναδικό αριστοκρατικό album τους βγήκε στα ράφια των τοπικών δισκοπωλείων τον Απρίλιο του ’81, Είναι ένα Hard Rock LP εκλεκτής ποιότητας και ακούγεται πολύ περισσότερο σαν να κυκλοφόρησε στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Τα περισσότερα τραγούδια ακούγονται χωρίς να κουράζουν, ο κιθαρίστας είναι πραγματικά καυτός, ενώ παίζει πολύ ωραία και όμορφα μελωδικά solos. Αυτός ο δίσκος είναι ένα άνετο μίγμα μεταξύ Hard Rock και Heavy Metal, έχει γρήγορο ρυθμό και ενέργεια, παρά το χαμηλό προϋπολογισμό παραγωγής. Ειδικά το τραγούδι “Blue Steel” είναι δολοφονικό, συνιστάται ανεπιφύλακτα στους απανταχού λάτρεις του Hard Rock και Heavy Metal.
FAST FORWARD “Living In Fiction”, 1984
Αυτοί οι Καναδοί είναι ουσιαστικά ένα μουσικό project του Αμερικανού τραγουδιστή Ian Lloyd (ex-Stories), που είχε κάνει και αρκετούς solo δίσκους. Οι Fast Forward σε αυτό τον ένα και μοναδικό δίσκο που κυκλοφόρησαν έπαιζαν μελωδικό Hard Rock, σε κάποια σημεία ήταν βασισμένο σε AOR εμπορικές φόρμες και σε κάποια άλλα βασισμένο σε Pomp μελωδίες. Παρότι όμως βγήκαν σε περιοδεία, αυτό το AOR διαμάντι δεν είχε συνέχεια, λόγω της παταγώδους εμπορικής αποτυχίας του. Αρκετά άσχημο αυτό, αν σκεφτεί κανείς τις διασημότητες του χώρου που πήραν μέρος πως σε αυτό τον δίσκο. Δυστυχώς, αυτό το super-group δεν είχε συνέχεα, αξίζει όμως να τους αναζητήσετε.
Ηλίας Κωστόπουλος
Επισήμανση: Η παρουσίαση των δίσκων που επιλέχτηκαν από την προσωπική μου δισκοθήκη και υπάρχουν σε αυτό το άρθρο, έγινε κατόπιν ακρόασης του φυσικού προϊόντος (LP) και όχι σε mp3, digital, download και λοιπές αηδίες, που μας (σας) γεμίζουν με αέρα κοπανιστό.
Σε λίγες μέρες θα βρίσκονται στην Αθήνα και είμαι σίγουρη πως το θέαμα αλλά και η μουσική θα μας συνεπάρει. Καλώς ήρθατε στο κόσμο των vampire και των λύκων! Ακονίστε τα λατινικά σας και ετοιμ...
Ο πραγματικός οπαδός δεν νοιάζεται για ίντριγκες και λοιπές χαζομάρες. Μόνο για ανθρώπους και το ίδιο το γκρουπ. Όσοι λοιπόν το σκέφτεστε δυο φορές για το αν θα πάτε να τους δείτε φέτος, αφήστ...
Born in violence, taught the lessons… learning how to dance… Απλά τα πράγματα; Οι Crash Valley από τη land Down Under, με δικά μας παιδιά στη σύνθεσή τους, ετοιμάζονται να παρτάρουν τον ...
Ο MOTU (Τι πράγμα; Τι σημαίνει MOTU; Συγγνώμη, το προηγούμενο επεισόδιο ΔΕΝ το διαβάσαμε; ΔΕΝ γουστάραμε; Ααααχ, βρεμένη σανίδα που θέτε…) τον αποφεύγει και στη συνέχεια παρεμβαίνει ο Russell Allen,...
Πάνω στη σκηνή ο Jeff Scott Soto είναι ΠΑΝΤΑ ένα θηρίο ανήμερο. Συνοδευόμενος από τέλειους μουσικούς, προσφέρει ένα εκπληκτικό οπτικοακουστικό θέαμα. Νιώθεις πόσο τυχερός είσαι που αγαπάς αυτή...
Όλοι μα όλοι οι συνδαιτημόνες φορούν το ίδιο ακριβώς μπλουζάκι, το οποίο έχουν τυπώσει οι ίδιοι και το οποίο γράφει στο μπροστινό μέρος “M.O.T.U. Minions”. Μάστα… Τσιράκια του Μότου… Ρώ...
Τη θέση του Rocken πίσω από τα τύμπανα των Ryche ανέλαβε ένας εκπληκτικός drummer, o Casey Grillo, παντού γνωστός από την εικοσαετή θητεία του στους Kamelot.
O La Torre θα είναι παρών, θα μας ενθουσιάσει, θα πάρει κινητά από τις μπροστινές σειρές για να καταγράψει, να πει νόστιμα λογάκια και να τα επιστρέψει, θα είναι ο άνθρωπος που θα έχει καταφέρ...
Μετά τα δύο εκείνα ιστορικά LiVE οι Ryche ξεκίνησαν να δουλεύουν πάνω στον πρώτο τους δίσκο με τον Todd στη φωνή. Η ομώνυμη δουλειά τους βγήκε τον αμέσως επόμενο χρόνο, έκανε πολύ κόσμο να διχ...
Αυτοί είναι οι Queensryche, κυρίες και κύριοι και αυτοί είναι οι οπαδοί τους. Και τον προσεχή Νοέμβριο, στις συναυλίες τους στην Ελλάδα, θα το νιώσετε και σεις. Θα έχουμε κι άλλα να μοιραστούμ...
Μια και οι Αμερικανοί… ξανάρχονται, είπα να αναστήσω κάποια από τα λόγια τους τότε. Είχαν μιλήσει από καρδιάς, είχαν πει αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα και δεν τσιγκουνεύτηκαν τα λόγια τους, ιδί...
Είχαν μόλις σπατσάρει με τα γυρίσματα για το “Ace Ventura”, όταν τους ζητήθηκε να πάρουν μέρος σε μία άλλη ταινία. Με το που είπαν όμως ότι είχαν ήδη «αρτυθεί», οι παραγωγοί της «άλλης» ταινίας αποφ...
Οι Evergrey κατάγονται από το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Δημιουργήθηκαν το 1995 και το 1998 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ, “The Dark Discovery”. Το 1999 κυκλοφορεί το άλμπου...
- Μισό… Αυτός δεν είναι που είχε κερδίσει το σουηδικό Idol, τρέχοντας πάνω κάτω την αρένα με το “Run To The Hills”;- Ναι, αυτός είναι. Για πάρε τώρα εδώ…
Ο Βασίλης και η Γιώτα έρχονται κοντά μας. Απαντούν σε διάφορες ερωτήσεις. Πώς είναι να παίζουν μαζί; Αν θα κυκλοφορήσουν κάτι σύντομα… Οι απαντήσεις αποπνέουν αμοιβαία εκτίμηση, αμοιβαίο θαυμα...
Τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου βρεθήκαμε στο Bock Beer Bar Restaurant και τη συνέντευξη Τύπου για το Chania Rock Festival 2019. Η φετινή διοργάνωση θα λάβει χώρα στις 5 και 6 Ιουλίου στα Χανι...
Ο Geoff Tate θα εμφανιστεί στην Ελλάδα, παίζοντας ΟΛΟΚΛΗΡΟ το “Operation: Mindcrime” (και όχι μόνο), στις 13 Φεβρουαρίου στο Principal Club Theater, στη Θεσσαλονίκη...
Οι Primal Fear και ο Gus G, με τη σόλο μπάντα του, εμφανίζονται το Σάββατο 12 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, στο Eightball και την Κυριακή 13 Ιανουαρίου στην Αθήνα, στο Κύτταρο Live.
Καλή Χρονιά να έχουμε! Υγεία, αγάπη, αγάπη και υγεία! Ακολουθούν, χωρίς καμία αλφαβητική ή άλλη σειρά οι ευχές των ανθρώπων του περιοδικού. Και του χρόνου!
Το άλμπουμ ονομάζεται "Empire", που σημαίνει "Αυτοκρατορία"... Προφητικός τίτλος - τουλάχιστον. Πάνω από τρία εκατομμύρια αντίτυπα μόνο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον εθνικό τους οργανισ...
Βρεθήκαμε στα Devasoundz Studios για την προ-ακρόαση του πρώτου πρώτου άλμπουμ μιας ολοκαίνουργιας μπάντας, η οποία ακούει στο όνομα Voidnaut και η οποία αποτελείται από τέσσερις μπαρουτοκαπνι...
Θυμός, πόνος, θλίψη, απόγνωση αλλά και ελπίδα και θάρρος για να σηκώσουν το κεφάλι ψηλά. Ένα άλμπουμ - θησαυρός μουσικής και φωνητικών. Ο Γιώργος μας έκανε και ανατριχιάσαμε!
Στην αρχή του νέου έτους τα νέα του ''παιδιά'' θα μπουν στο στούντιο να πάρουν την τελική τους μορφή... και εμείς απλά του ευχόμαστε να τα δει όπως επιθυμεί!
Ξεκινάω με το κλασσικό disclaimer πως είναι απίθανο να καταφέρεις να χωρέσεις τα καλύτερα σε ένα top 100. Θα αφήσεις άλλα τόσα απέξω. Πόσο μάλλον σε ένα top 10...
Είναι ωραίο να γράφεις για τα αγαπημένα σου πράγματα. Και πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για μουσικές και δίσκους, για το αλατοπίπερο της ζωής. Όπως είναι και πολύ όμορφο το νοητικό ταξίδ...
Τα δέκα καλύτερα; Όχι, ούτε για αστείο… Ακόμα κι αν με σημάδευε κάποιος στον κρόταφο (-Κόψε κάτι, ρε μεγάλε! –Μα δεν είπα με τι, ρε μεγάλε!), δεν υπήρχε περίπτωση να καταλήξω στα δέκα καλύτερα...
Έχουν γραφεί δεκάδες άρθρα για το μεγαλείο του συγκεκριμένου δίσκου. Έχουν αναρωτηθεί πολλοί πώς είναι δυνατόν ο ανθρώπινος νους να κατεβάζει τέτοιες ιδέες.
SWANS IΣΟΝ MICHAEL GIRA, ένας πολυπράγμων αρτίστας, που στα νιάτα του θέλησε να ασχοληθεί με τις εικαστικές τέχνες, αλλά μίσησε τον καθωσπρεπισμό του πανεπιστημίου και το έριξε στις χαμαλοδουλειές, ...
Οι Tiger Lillies δεν είναι καινούριοι, κι όμως ακούγονται πάντα φρέσκοι. Θεωρούνται οι νονοί του είδους μουσικής που χαρακτηρίζουμε σαν «εναλλακτικό καμπαρέ».
Έχει έρθει η σειρά των Jane Doe να μας παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να μας ξεναγήσουν μέσα σε λίγες γραμμές σε κάθε τραγούδι τους. Για δείτε τι λένε...
Μπορεί ο DEE να είναι ο «πρωταγωνιστής» του συγκεκριμένου κειμένου, δε θα είναι όμως το μοναδικό τιμώμενο πρόσωπο. Θα αναφερθούν αρκετά ακόμη ονόματα και ιστορίες
Το 2012 ήταν πολύ φτωχό για τα κινηματογραφικά soundtrack. Λίγες εκπλήξεις, λίγες καλές δουλειές και πολύ μουσική ασχήμια. Άλλαξε η μόδα. Το 2012 ήταν πολύ φτωχό για τα κινηματογραφικά soundtra...
Oι Daft Punk αποτέλεσαν και την πρώτη μπάντα mainstream ηλεκτρονικών ακουσμάτων. Η ηλεκτρονική μουσική ακουγόταν πλέον από οποιονδήποτε. Είχε γίνει μόδα!
Σε λίγους μήνες λογικά που θα λάβει χώρα η δίκη, ο Randy θα παρεβρεθεί στη Τσεχία. Δεν θα το σκάσει. Εάν έχεις τη συνείδησή σου καθαρή, δεν την "κάνεις" με ελαφριά πηδηματάκια.
Fast Forward σε ένα μήνα ακριβώς από σήμερα. Η ημέρα είναι 20/12/12 και η ώρα 12 το μεσημέρι. Ξαφνικά συναγερμός. Έκτακτα δελτία ειδήσεων, το νέο μεταδίδεται στόμα με στόμα.
Το μόνο που με φοβίζει είναι ότι θα γουστάρω και θα μας κάνει ζημιά στις καθυστερήσεις της χρονιάς. Και άντε μετά να συμμαζέψεις την λίστα. Άτιμες Κατσίκες...
Για την ιστορία του κλαρινέτου, οι πληροφορίες είναι περιορισμένες καθώς χάνεται στα βάθη των αιώνων και ξέρουμε πως προήλθε από μετεξέλιξη παλαιότερων παρόμοιων οργάνων.
Θα είναι η νεαρή Αυστραλέζα, που μένει στο Άμστερνταμ και δραστηριοποιείται στη house σκηνή της Ευρώπης, το επόμενο μεγάλο όνομα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής;
Θυμάμαι πριν 15 χρόνια περίπου, εκεί προς τα τέλη των 90's όταν ο κλασσικός μεταλλάς της εποχής ήταν must να έχει μακρύ σγουρό μαλλί, να φοράει από πάνω τζιν μπουφάν και να φοράει μπλούζα Αις Ντερθ ...
Σ’αυτή την αναδρομή στην ιστορία που γέννησε τους Madrugada και την μελαγχολική ροκ της Νορβηγίας, γνωρίσαμε πτυχές της ζωής και της δουλειάς του Robert Buras και του Sivert Hoyem.
Ένας οπαδός έγραψε ... "ο τίτλος „Tears In The Rain“ ταιριάζει τέλεια με την προοπτική που έχεις στο μυαλό σου και με αυτό που επιθυμείς να επιτύχεις".
O Andreou δημιουργεί ένα δικό του μουσικό σύμπαν και το γεμίζει με έμπνευση. Ξέρει να ελίσσεται με μαεστρία ανάμεσα στη new age, jazz και ορχηστρική μουσική με σαγηνευτικό τρόπο.
Οι Rival Sons ροκάρουν! Βγάλε απ' το rock το heavy, το hard, και άστο να βρει τις ρίζες του. Μέσα στα blues, στις ψυχωμένες ερμηνείες και στον ήχο της κιθάρας.
Ένα ολοκαίνουργιο σχήμα στον ευρύτερο χώρο της ροκ, αποτελούμενο από έμπειρους και διάσημους μουσικούς, το οποίο αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη αίσθηση.
"Οι κάτοικοι της Motown αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον χωρίς περιορισμούς και αυτοσυγκράτηση πέρασαν τις πύλες της Funk". Διαβάστε ένα διαφορετικό παραμύθι ...
Αυτή τη στιγμή είναι που χρειαζόμαστε μπάντες όπως οι SOAD. Ας έχει ο καθένας τους την βίλα του στο Μαλιμπού και ας σνιφάρει 20 γραμμάρια κοκαίνη την ημέρα. Δεν με νοιάζει.
It's all about money & fame. Ένα άρθρο βασισμένο στην προ ημερών έκρηξη ειλικρίνειας του Peter Dolving σχετικά με την αποχώρησή του από τους Σουηδούς The Haunted.
Ένα επικών διαστάσεων Tour Report στην Αμερική από τον συντάκτη του Noizy Κώστα Κούλη σχετικά με την Cabaret περιοδεία της μπάντας. Ήταν αυτή η αρχή του τέλους;
Ένας DJ πραγματικός Star!!! Η αλήθεια είναι πως ο DJ Sasha πραγματικά άλλαξε την ιστορία της electronica και ολόκληρη την ιδεολογία του να είναι κανείς …
Δε μπορεί να είναι Led Zeppelin, η φωνή είναι γυναικεία! Αλλά η μουσική…; Αυτό το βρώμικο ριφάκι της κιθάρας θυμίζει το "When the Levee Breaks" και ...
Η Διεθνής Αμνηστία αποφάσισε να κυκλοφορήσει ένα τετραπλό, επετειακό άλμπουμ με τραγούδια - ποιήματα και καλλιτέχνες που ταιριάζουν με όσα εκφράζει όλα τα χρόνια που δραστηριοποιείται.
Tο αποτέλεσμα της ένωσης δύο μεγάλων μουσικών. Ακούγοντας την δουλειά τους αμέσως νιώθεις ότι η συνύπαρξη αυτών των δυο καλλιτεχνών έχει να σου προσφέρει κάτι διαφορετικό απο τα συνηθισμένα.
O Myles Kennedy μοιράζεται μαζί μας τα βιβλία, που διαβάζει τη στιγμή αυτή και τον ενέμπνευσαν ούτε λίγο ούτε πολύ να συνθέσει το "Apocalyptic Love" με τον Slash.
Ήταν οι Beatles πιο γνωστοί από τον Χριστό; O Βασίλης πανταζόπουλος γράφει για το φαινόμενο The Beatles, το οποίο ήταν κάτι περισσότερο από νούμερα και κοστούμια.
Η παράσταση προσφέρει μια πιο συμπονετική θα λέγαμε, προσέγγιση, δημιουργώντας έναν πιο αληθινό (;) χαρακτήρα, ο οποίος θέλει να πιστέψει στην όποια εξιλέωση μπορεί να προσφέρει η μουσική...
...
Θα ξεκινούσα το αφιέρωμα λέγοντας πως πρόκειται για ένα από τα πλέον ελπιδοφόρα εγχώρια συγκροτήματα της ακραίας metal σκηνής, όμως έχουν ξεφύγει από αυτό εδώ το στάδιο εδώ και αρκετό καιρό.
1992, Αθήνα! Η χρονιά που οι Αρτέμης, DJ Alex και Ευθύμης, αποφασίζουν να δημιουργήσουν ένα από τα πλέον επιδραστικά hip hop σχήματα στην Ελλάδα, τους Terror-X-Crew.
Ακροβατούσε ανάμεσα σε μουσική και ποίηση, ποτέ δεν ήταν ο μεγάλος στάρ αλλά πάντα ενέπνεε σεβασμό στον κύκλο του, έχει φανατικό κοινό και διαθέτει μία ποιότητα ανθρώπου που σπάνια συναντάς.
...
Στην εποχή μας, όποια πέτρα και να σηκώσεις, θα δεις και το όνομά του. Είναι σίγουρα μία από τις μεγαλύτερες μορφές, στη μουσική σκηνή, τα τελευταία 30 χρονιά.
Σου έρχονται στιγμές από τα παιδικά σου χρόνια, εκείνα τα καλοκαίρια που ανακάλυπτες τον έρωτα και την ζωή, ακούγοντας τα βράδια, άπειρες φορές, τους δίσκους των Σπαθιών και τη χαρακτηριστική φωνή τ...
Εάν υπάρχει ένα σχήμα, το οποίο πέρασε μέσα από χίλια κύματα και απέδειξε πως είναι εφτάψυχο και δεν το βάζει κάτω τόσο εύκολα, τότε αυτό είναι οι Αμερικανοί. Διαβάστε το απίστευτο χρονικό της πορεί...
Όταν ο, ιρλανδικής καταγω- γής, Everlast αποφάσισε να φτιάξει μία μπάντα, ενώθηκε με τον φίλο του από το σχολείο Danny Boy και τον DJ Lethal, έναν Λεττονό μετανάστη, και δημιούργησαν τους House Οf P...
O B-Real είναι ένα από τα βασικά μέλη του γνωστού συγκροτήματος Cypress Hill, ένα πρωτοπόρο μουσικό όχημα, το οποίο δημιούργησε ένα απόλυτα δικό του στυλ. Latin & gangsta hip hop στο ίδιο καζάνι...
«Οι james δεν είναι μία απλή μπάντα αλλά μια ιδέα», δηλώνουν οι ίδιοι. Ισχύει κάτι τέτοιο; Ο Γιώργος Γκουγκούδης κάνει μία αναδρομή στην καριέρα των Βρετανών και δίνει τις απαντήσεις.
...
O Nίκος Καραμηνάς γράφει για μία από τις μεγαλύτερες και δημοφιλέστερες μουσικές προσωπικότητες των τελευ- ταίων δεκαετιών. Ο μουσικός και άνθρωπος Moby! Οι ανησυχίες του! Η πορεία του προς την κορυ...
Θα μπορούσε να ήταν μία μοντέρνα έκδοση της Σταχτο- πούτας, κι όμως δεν είναι. Σε μία εποχή, που οι όροι «τέ- χνη» και «καλλιτέχνης» απο- τελούν είδος προς εξαφάνιση, έχει ενδιαφέρον να διαβάσει κάπ...