= Βίοι Παράλληλοι : Ιωάννα Γεωργακόπουλου - Μελίνα Μερκούρη (Ο Κλέψας του Κλέψαντος)
Μουσική Xρονομηχανή & Άλλες Ιστορίες

loogoo

Βίοι Παράλληλοι : Ιωάννα Γεωργακόπουλου - Μελίνα Μερκούρη (Ο Κλέψας του Κλέψαντος)

 

spyrmelina52 1 1

Ο Σπύρος Γκάλτσας αναζητεί και παρουσιάζει τραγούδια που έζησαν και αγαπηθήκαν στην Ελλάδα και παράλληλα έζησαν και σε άλλη χώρα και γλώσσα.
 
Τραγούδι 9ο
Τίτλος 1: "Τρελέ τσιγγάνε"
Τίτλος 2: "Αγάπη πού 'γινες δίκοπο μαχαίρι"
Μουσική: Ιωάννα Γεωργακοπούλου
Διασκευή: Μάνος Χατζιδάκις
Στίχοι 1: Ιωάννα Γεωργακόπουλου
Στίχοι 2: Μιχάλης Κακογιάννης
Πρώτη εκτέλεση: Ιωάννα Γεωργακόπουλου
Δεύτερη εκτέλεση: Μελίνα Μερκούρη

   Συνεχίζοντας τις μουσικές μας αποκαλύψεις, που πολλές φορές καταρρίπτουν μύθους για πολλά γνωστά τραγούδια, παρουσιάζουμε τις ρίζες και την προέλευση ενός πολύ διάσημου και ιδιαίτερα αγαπητού τραγουδιού- θρύλου του ελληνικού κινηματογράφου. Πρόκειται για το πασίγνωστο "Αγάπη που 'γινες δίκοπο μαχαίρι" τραγουδισμένο από την Μέλινα Μερκούρη στην θρυλική ταινία "Στέλλα" του Μιχάλη Κακογιάννη.
 
   Οι εκδοχές της δημιουργίας-πατρότητας του τραγουδιού είναι τρεις :
1. Το δημιούργησε ο Τσιτσάνης και έδωσε τα πνευματικά του δικαιώματα στην Ιωάννα Γεωργακοπούλου έναντι ή άνευ ανταλλαγμάτων.
2. Το έγραψε η Γεωργακοπούλου με τη βοήθεια του Τσιτσάνη.
3. (Το πιο πιθανό) Το έγραψε η Γεωργακοπούλου μόνη της εμπνευσμένη από ένα περιστατικό που συνέβη στα χρόνια της Κατοχής.
 
   spyrgeorgakopoulourebetissaΣύμφωνα με την συνέντευξη που έδωσε η ίδια η Γεωργακοπούλου στον Πάνο Γεραμάνη το 1997: "Ο Τρελός Τσιγγάνος ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ, που αγωνίστηκε κι αυτός για την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τους Γερμανούς κατακτητές. Δυστυχώς όμως, πλήρωσε με τη ζωή του. Εκτελέστηκε από τα Ες-Ες. Ήταν ο αληθινός ήρωας του τραγουδιού, που έγραψα στα τέλη του 1943". Η Ιωάννα Γεωργακοπούλου αποκαλύπτει, για πρώτη φορά, την ιστορική λεπτομέρεια του τραγουδιού, που από τότε που γράφτηκε προκάλεσε κόντρες με τον αξέχαστο λαϊκό βάρδο, τον Βασίλη Τσιτσάνη, αντεγκλήσεις και πολλές συζητήσεις. Λέει επίσης: "Ο Τσιτσάνης το 'παιξε με το μπουζούκι του και συμπλήρωσε την εισαγωγή πάνω στη δική μου μελωδία. Αργότερα, ο Μάνος Χατζιδάκις, που έγραψε τη μουσική για τη θρυλική ταινία "Στέλλα" και συνεργάστηκε με τον Τσιτσάνη στο τραγούδι "Αγάπη που 'γινες δίκοπο μαχαίρι", χρησιμοποίησε πάλι τη μελωδία του "Τρελού Τσιγγάνου".
 
   Η Γεωργακοπούλου όταν θυμάται τον αληθινό ήρωα του θρυλικού τραγουδιού, δακρύζει. Δεν θέλει να πει άλλα λόγια, εκτός μία κουβέντα: "Ήταν όμορφος και ρομαντικός"... Ως φυσική δημιουργός του τραγουδιού, η Ιωάννα Γεωργακοπούλου παίρνει σήμερα τα ποσοστά απ' αυτές τις μελωδίες και, όπως θυμάται, ο Βασίλης Τσιτσάνης λίγο πριν από το 1970 της είχε προτείνει να της δώσει έναν δίσκο LP με 12 τραγούδια του, με αντάλλαγμα να κρατήσει ο ίδιος την παλιά πλάκα 78 στροφών, με τον "Τρελό Τσιγγάνο" και το "Φυσάει ο Μπάτης", τα οποία ήταν τραγούδια της Ιωάννας. Εκείνη, όμως, αρνήθηκε και του είπε: "Άκουσε Βασίλη μου, σ'αγαπώ, σ' εκτιμώ, σε παραδέχομαι, αλλά, όπως έχεις εσύ την ιστορία σου, έχω κι εγώ τη δική μου. Ο "Τσιγγάνος" και ο "Μπάτης" είναι δικά μου τραγούδια, δικά μου παιδιά, και δεν τα δίνω".
 
   Η αλήθεια είναι μία: Αυτό το τραγούδι δεν είναι του Τσιτσάνη. Είναι της Ιωάννας Γεωργακοπούλου πνευματική της ιδιοκτησία και τώρα των κληρονόμων της για 70 ακόμα χρόνια σύμφωνα με τους νόμους.
 
   spyrmelinajsuuff1Ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε το 1947. Το 1955 ο (πανίσχυρος τότε) κύριος Τσιτσάνης χωρίς καμία συνεννόηση με την Γεωργακοπούλου πούλησε αυτή τη μελωδία (που δεν του ανήκε) στο Μάνο Χατζιδάκι πάνω στην οποία ο Χατζιδάκις δημιούργησε το "Αγάπη που 'γινες δίκοπο μαχαίρι". Η Ιωάννα αντελήφθη αυτήν την κλοπή όταν πήγε στο σινεμά για να δει την ταινία "Στέλλα", στην οποία ακούγεται το εν λόγω τραγούδι. Όταν πήγε στον Τσιτσάνη να ζητήσει εξηγήσεις, εκείνος αντί να προσπαθήσει να την καλμάρει, άρχισε να τη βρίζει με τα χειρότερα λόγια. Η διαφορά αυτή οδηγήθηκε στα δικαστήρια, τα οποία όπως ήταν φυσικό δικαίωσαν τη Γεωργακοπούλου και της παραχώρησαν τμήμα των πνευματικών δικαιωμάτων και από το "Αγάπη που 'γινες δίκοπο μαχαίρι".
 
   Στο αφιέρωμα έχουμε τον "Τρελό τσιγγάνο" ερμηνευμένο από την Γεωργακοπούλου καθώς και την διασκευή σε "Αγάπη που 'γινες δίκοπο μαχαίρι" από τον Χατζιδάκι ερμηνευμένη από την Μελίνα σε απόσπασμα από την ταινία "Στέλλα".

Σπύρος Γκάλτσας
 
spyrmelinaendarticle
Joomla Social by OrdaSoft!