Μουσική Xρονομηχανή & Άλλες Ιστορίες

Κάθε τραγούδι και μια ιστορία. Pt. 68 (Γεννήματα Του Έρωτα)

 
Εξηκοστή όγδοη αναδρομή. «Γεννήματα Του Έρωτα»
Τίτλος: «Ζητάτε Να Σας Πω»
Μουσική: Κλέων Τριανταφύλλου (Αττίκ)
Στίχοι: Αττίκ
Ερμηνεία: Δανάη
 
«Έρως, είναι η επιθυμία του κατέχειν το αγαθόν (αντικείμενο του έρωτα), δια παντός… είναι κοινή δε, σε όλους τους ανθρώπους… μέσω δε αυτού (του έρωτος), επιδιώκει κάποιος να γεννήσει, είτε κατά την ψυχή, είτε κατά το σώμα, μέσα στο ωραίο!»  
Πλάτων από το «Συμπόσιο»
 
tragoudi6801   Το όνομά του Κλέων Τριανταφύλλου, γνωστός ανά τον κόσμο σαν «Αττίκ». Εκλεπτυσμένος Αιγυπτιώτης αστός της Αθήνας του ’20. Μιας νεότευκτης πρωτεύουσας, που αγωνιζόταν, με κόπο ακόμα, να αποτινάξει από τη σάρκα της τα τουρκικά σαλβάρια. Η Αθήνα, που πιστή στο ελληνικό συναμφότερο, αγωνίζεται  να συσσωματώσει στην κουλτούρα της το ρεμπέτικο και τους αμανέδες με το ευρωπαϊκό ταγκό, τις καντάδες με τους μπερντέδες του καραγκιόζη, τη γαλλική σαμπάνια με τη ρετσίνα, όπως και άλλα τόσα μύρια.

   Ο Κλέων, γαλλοαναθρεμμένος μουσικός, έγραψε πάνω από τριακόσια τραγούδια. Τα τραγούδια του, αποτελούν μικρές ιστορίες, με αρχή, κυρίως θέμα και τέλος. Οι μελωδικές εμπνεύσεις δεν μοιάζουν σε τίποτα με τις κυριαρχούσες φόρμες, που χαρακτήριζαν την εποχή του. Ένα μεγάλο κοινό βρίσκει στον Αττίκ, το μουσικό που μπορεί να συνδέσει την παλιά εποχή με το σήμερα και γίνεται πιστός ακροατής του έργου του. Κινητήριά του δύναμη, ο έρωτας. Ο Αττίκ είχε πολλές ερωτικές περιπέτειες, που ήταν πηγή αστείρευτη, για τις μουσικές του δημιουργίες. Προϊόν μιας τέτοιας περιπέτειας και το τραγουδάκι της ιστορίας μας, διότι, όπως λέει και ο Πλάτωνας, «ο Έρως επιδιώκει να γεννά, μέσα στο ωραίο».

tragoudi6802   Αντικείμενο του ερωτικού ειρμού, η πανέμορφη ηθοποιός Μαρίκα Φιλιππίδου, δεύτερη γυναίκα του, η οποία αργότερα τον εγκατέλειψε και παντρεύτηκε το Σταμάτη Μερκούρη. Η Μαρίκα Φιλιππίδου ήταν η μητέρα της Μελίνας Μερκούρη. Όλος ο αθηναϊκός κόσμος ήξερε πολύ καλά για ποιαν είχε γραφτεί ένα παλαιότερο τραγουδάκι από τον ίδιο, το περίφημο «Είδα μάτια», που αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία στην εποχή του. Ο έρωτάς του γι αυτήν τη γυναίκα ήταν πηγή έμπνευσης, πηγή ζωής, αλλά και πηγή μεγάλου πόνου.

   Η ιστορία εξελίσσεται στη περίφημη «Μάντρα» του, όταν, καθήμενος στο πιάνο του ο Αττίκ, είχε απέναντι του την πρώην σύζυγό του, με τον νέο της άνδρα. Το κοινό, γνωρίζοντας την ερωτική του ιστορία, ζητούσε επίμονα το τραγούδι «Είδα μάτια». Τότε εκείνος πικραμένος, αποσύρεται στο καμαρίνι του, επιστρέφει σε δέκα λεπτά, κάθεται πάλι μπροστά στο πιάνο του, για να τραγουδήσει ένα νέο τραγούδι!  «Ζητάτε να σας πω / τον πρώτο μου σκοπό / τα περασμένα μου γινάτια / ζητάτε «είδα μάτια» / με σκίζετε κομμάτια…». Ήταν η ικανότητά του να έχει την δημιουργική έμπνευση ταχύτατα, κάτι που τον χαρακτήριζε σαν μουσικό.

tragoudi6803
 
   Το τραγούδι γνώρισε μεγάλη επιτυχία και θεωρείται από τα καλύτερά του δημιουργήματα. Το τραγούδησαν στην συνέχεια πολλοί ερμηνευτές της εποχής, ωστόσο γνωρίζει ακόμα και σήμερα νέες αξιοθαύμαστες εκτελέσεις (Χαρούλα Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη κτλ.).

   Στο αφιέρωμά μας το ακούμε από την περίφημη «Δανάη», τραγουδίστρια της εποχής, διότι θεωρούμε ότι αποδίδει πιστότερα κάθε πτυχή του ερωτικού οίστρου του δημιουργού του.

   Έτσι λοιπόν ο Έρως γεννά μέσα στο ωραίο, σύμφωνα με τον Πλάτωνα και μελοποιημένος από τον Αττίκ!

Σπύρος Γκάλτσας
 
*Το τραγούδι «Είδα μάτια» που έχουμε στην παραπομπή, είναι σε μια σπανιότατη ηχογράφηση με την φωνή του δημιουργού του.
 
 tragoudi6804
 
Joomla Social by OrdaSoft!