Μουσική Xρονομηχανή & Άλλες Ιστορίες

Κάθε Tραγούδι Kαι Mια Iστορία Pt.14 (Mάγκας Σαλονικιός)

DDDionisiou20Stratos20-20Nomizeis20a

Ο Σπύρος Γκάλτσας του Noizy επιχειρεί εδώ και μερικούς μήνες μία αναδρομή σε τραγούδια που σημάδεψαν την μουσική ιστορία του τόπου κι όχι μόνον.
Πώς δημιουργήθηκαν, πώς ενεπνεύσθηκαν από τους δημιουργούς τους και τι ρόλο διαδραμάτισαν στην εποχή τους.
 
Δεκαετία του '80
Τίτλος: "Καλύτερα μαζί σου και τρελός" (1989)
Μουσική: Αλέκος Χρυσοβέργης
Στίχοι: Σπύρος Γιατράς
Ερμηνεία: Στράτος Διονυσίου
 
   DD9376747546142908Ήταν 1980, πρώτες μου μέρες στο τιμόνι, χωρίς ιδιαίτερο λόγο περιτριγύριζα την πόλη, γεμάτη θυμάμαι η Εθνικής Αντιστάσεως με αφίσες του Στράτου. Δεν τον χώνευα, πολύ βαρύς για τα γούστα μου. Όλος ο μουσικός μου κόσμος ήταν έντεχνο ελληνικό, που είχε κάτι να «πει». Ο Διονυσίου παραήταν μάγκας ή καλύτερα γεροντόμαγκας. Όσοι τον άκουγαν και πήγαιναν στα κέντρα, που τραγούδαγε, ήταν κάτι κουρασμένα παλληκάρια, που έγερναν από την μαγκιά. Η αισθητική μου δεν το ανεχόταν. Περιγελούσα και τον ίδιο και αυτούς, που τρέχαν να τον ακούσουν.
 
   Τα έφερε ο χρόνος τα πράγματα και μετά από αρκετά χρόνια έπεσα σε απογοήτευση, και συναισθηματική και επαγγελματική, τότε κατάλαβα! Το μόνο «μαξιλάρι» που μπόρεσα να ακουμπήσω ήταν ο Στράτος. Επούλωσε αυτόματα τις πληγές και η «μεστή» φωνή του έπεσε σαν βάλσαμο στην πληγωμένη ψυχή. Τότε θυμήθηκα τους στίχους του Ντίνου Χριστιανόπουλου «τι να τα κάνω τα τραγούδια σας είναι πολύ ζαχαρωμένα ταιριάζουν σε σοκολατόπαιδα μα δεν ταιριάζουν σε μένα», μόνο ο Στράτος ξέρει να θεραπεύει.
 
   DD956ce5fa-c745-4071-9d34-82da022bdf62Αυτό ισχύει μέχρι και σήμερα. Πάλι ξύπνησα μέσα στη νύχτα με εφιάλτες τύπου Δ.Ν.Τ. και παρόμοιων αδιεξόδων, επηρεασμένος από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Μόνο ο Στράτος για ακόμα μια φορά με κάλυψε, να'ναι καλά εκεί που βρίσκεται με τους «αγγέλους» του ρεμπέτικου.
 
   Το τραγούδι της χθεσινοβραδινής θεραπείας μου ηχογραφήθηκε το 1989, ένα χρόνο πριν τον ξαφνικό θάνατο του για το δίσκο «Νομίζεις». Η βαριά λαϊκή φωνή του ποτέ δεν έχασε τον τόνο της, μια αγέρωχη διάρκεια που χαρακτήριζε την συνεπή παρουσία του Στράτου. Μέσα σ' ένα απόγευμα μπορούσε να ηχογραφήσει έναν ολόκληρο δίσκο χωρίς φκιασίδια και ηλεκτρονικά υποβοηθήματα, κανείς ποτέ δεν τον έφτασε. Έβαζε ανεξίτηλη σφραγίδα σε κάθε ερμηνεία σαν να έλεγε «μάγκες τραγουδιστές, αν μπορείτε πέστε τα και 'σεις».
 
   Ήταν ένας άνθρωπος που πόνεσε πολύ στην ζωή του (έκανε 3 χρόνια φυλακή1973- 1976 γεντί-κουλέ, για «μαύρη», του την έστησαν έλεγε!) κανένας σύγχρονος τραγουδιστής δεν μπόρεσε ποτέ ούτε καν να πλησιάσει την ερμηνεία του.
 
   Τραγούδα μας λοιπόν Στράτο από του παραδείσου τα μπουζούκια!!
 
Σπύρος Γκάλτσας
 
Πέταξα τα σκεπάσματα και φόρεσα ό,τι βρήκα
Και μες τη νύχτα με βροχή τρεις παρά δέκα βγήκα
Ρωτάω: «καρδιά μου, που με πας;»
Μου λέει: «σ'εκείνη π'αγαπάς»
Καλύτερα μαζί σου και τρελός
Παρά μονάχος μου και λογικός
Πάταγα στα βροχόνερα
και μ έδερνε τ' αγιάζι
Μα μόνο η αγάπη σου
εμένανε με νοιάζει
Ρωτάω: «καρδιά μου, που με πας;»
Μου λέει: «σ'εκείνη π'αγαπάς»
Καλύτερα μαζί σου και τρελός
Παρά μονάχος μου και λογικός
DDDIONUSIOU14
Joomla Social by OrdaSoft!