Μουσική Xρονομηχανή & Άλλες Ιστορίες

loogoo

Κάθε Τραγούδι Και Μια Ιστορία Pt.2 (Διαφυγή στη ζούγκλα)

 
markopoulos 700
Αναδρομή σε τραγούδια που σημάδεψαν την μουσική ιστορία του τόπου και όχι μόνον.
Πώς δημιουργήθηκαν, πώς ενεπνεύσθηκαν από τους δημιουργούς τους και τι ρόλο διαδραμάτισαν στην εποχή τους.

 

Αναδρομή δεύτερη, περίπου 20 χρόνια αργότερα, <<Ο ΤΑΡΖΑΝ>>!!!
Μουσική & Στίχοι : Γιάννης Μαρκόπουλος
Ένα σατυρικό τραγούδι του 1972
Πρώτη εκτέλεση : Θέμης  Ανδρεάδης

   44149455Το τραγούδι γράφτηκε και μελοποιήθηκε από τον ίδιο τον συνθέτη μεσούσης της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Δικτατορία, χούντα, φίμωση κάθε ελεύθερης έκφρασης, ΕΣΑ, ξύλο, κρατητήρια, αύρες, καταδότες, για ψήλου πήδημα σε έσερναν στα κρατητήρια κολαστήρια προς <<γνώσιν>> και <<συμμόρφωσιν>>. Επιβίωναν μόνον οι φίλοι του καθεστώτος και οι συνοδοιπορούντες. Τότε όμως είχες ορατό τον εχθρό με σάρκα και οστά με γκλόπ και φάλαγγα, ήξερες βρε αδελφέ ποιον να πολεμήσεις, όχι όπως τώρα που ο εχθρός είναι άυλος και ακαθόριστος, παγκοσμιοποίηση σου λέει και τρέχα γύρευε.
 
   Μέσα στο κλίμα αυτό της χούντας ο Μαρκόπουλος ηχογραφεί στα στούντιο της colubia τον <<ΤΑΡΖΑΝ>> με τον νεαρό  σατυρικό  τραγουδιστή  Θέμη  Ανδρεάδη και με αυτόν τον τρόπο περνά τα μηνύματα που θέλει, της απόδρασης από τον αποπνιγμό της δικτατορίας κάτι που ακόμα και σήμερα είναι εντυπωσιακά επίκαιρο. Ο <<ΤΑΡΖΑΝ>> λοιπόν στο 45άρι που κυκλοφόρησε είναι ένα καθαρά πολιτικό τραγούδι συνεχιστής αλλά και προπομπός του κατοπινού εξαιρετικού έργου του μεγάλου συνθέτη.
 
Σπύρος Γκάλτσας
 
* Διαβάστε το "Κάθε Τραγούδι Και Μια Ιστορία Pt.1" για το "ΘΑ ΚΑΝΩ ΝΤΟΥ ΒΡΕ ΠΟΝΗΡΗ" σε στίχους Κώστα Βίρβου και μουσική Βασίλη Τσιτσάνη εδώ.
large Markopoulos Yannis  6 12 06

Μουσική Χρονομηχανή & Άλλες Ιστορίες