= Κάθε Τραγούδι Και Μια Ιστορία Pt.13 (Η Λίζα Και Η Άλλη)
Μουσική Xρονομηχανή & Άλλες Ιστορίες

loogoo

Κάθε Τραγούδι Και Μια Ιστορία Pt.13 (Η Λίζα Και Η Άλλη)

 
spyrosmanos hadjidakis
Αναδρομή σε τραγούδια που σημάδεψαν την μουσική ιστορία του τόπου και όχι μόνον.
Πώς δημιουργήθηκαν, πώς ενεπνεύσθηκαν από τους δημιουργούς τους και τι ρόλο διαδραμάτισαν στην εποχή τους.
 
Δεκαετία του '60
Τίτλος: "Ξημερώνει" (1961)
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Στίχοι: Βαγγέλης Γκούφας
Ερμηνεία: Αλίκη Βουγιουκλάκη
 
   soyros 111961, ο ελληνικός κινηματογράφος στο απόγειό του, ο Χατζιδάκις εμπλουτίζει με την μουσική του δεκάδες ελληνικές ταινίες όπως και πολλά θεατρικά έργα. Η ελληνική μουσική ήταν στα καλύτερα της, ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο γόνιμη με τόσους νέους και προικισμένους συνθέτες. Πότε άλλοτε η παγκόσμια μουσική δεν είχε να παρουσιάσει τέτοιο μουσικό έργο σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, μια χρυσή ανεπανάληπτη δεκαετία.
 
   Η μουσική του Μάνου, ουράνια, δεν πατούσε σε τίποτα το παλιό. Μεγαλοφυείς εμπνεύσεις από έναν μοναδικά προικισμένο «φιλόσοφο» της μουσικής. Ο Χατζιδάκις δεν «πατάει» ούτε σε μακάμια (μουσικούς δρόμους) της εγγενής λαϊκής μουσικής, ούτε σε ευρωπαϊκούς ρυθμούς. Η μουσική του είναι πρωτογενής και πρωτάκουστη αμιγώς. Ακόμα και ο Μίκης ακολουθεί παλαιότερους μουσικούς δρόμους. Ο Μάνος όχι!!!
 
   spyrosliza1961Το τραγούδι «Ξημερώνει» ακούγεται για πρώτη φορά στην ταινία «Η Λίζα και η άλλη» του 1961 από την γλυκιά φωνή της Αλίκης, που είναι και η πρώτη εκτέλεση. Τον ίδιο χρόνο ηχογραφείται από την Μαίρη Λίντα και από την Μούσχουρη. Ακολούθησαν πολλές και καλές εκτελέσεις, αλλά τα συναισθήματα και οι αναμνήσεις που μας δίνει η φωνή της Αλίκης είναι αξεπέραστα.
 
   Εδώ είναι η πρώτη συνεργασία του στιχουργού και σεναριογράφου Βαγγέλη Γκούφα με το Μάνο Χατζιδάκι αλλά και η πρώτη στιχογραφική δουλειά του, που γίνεται τραγούδι. Η ταινία είναι σε σκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου και η φωτογραφία του γνωστού μας από τον "Ζορμπά" Γουόλτερ Λάσαλι.
 
   «Καλός ελληνικός κινηματογράφος λοιπόν, πρώτη εκτέλεση Αλίκη Βουγιουκλάκη, τίτλος τραγουδιού «Ξημερώνει», σύνθετης Μάνος Χατζιδάκις» (για να θυμηθούμε λίγο την φεστιβαλική απαγγελία).
 
Σπύρος Γκάλτσας
 
Το σύννεφο έφερε βροχή
κι έχουμε μείνει μοναχοί
έγινε η βροχή χαλάζι
δεν πειράζει, δεν πειράζει.
 
Τι έχει ο φτωχός να φοβηθεί
σπίτι, ουρανός όπου σταθεί
το δισάκι του στον ώμο
για το δρόμο, για το δρόμο.
 
Άιντε ν' απλώσουμε πανιά
στ' όνειρο και στη λησμονιά
δάκρυα η ζωή στεγνώνει
ξημερώνει, ξημερώνει
spyrosbougiouklaki1
Joomla Social by OrdaSoft!