Ο Ζευς γεννά...την Αθηνά — Θείο σπέρμα για μεραρχίες προστασίας.
Στην Ινδία κοντά στο ποτάμι Διζεμνάχ υπήρχε μια μικρή πόλη η Μάττρα (Mathura) που την κατέστρεψαν ολοσχερώς οι μωαμεθανοί (Ο Μαχμούτ Γκαμπνεζίτ). Εκεί γεννήθηκε ο Θεός Κρίσνα (σημαίνει, μαύρος στα ινδικά), ο δημιουργός, που είναι η όγδοη μετενσάρκωση του Βισνού. Ο Κρίσνα είναι ο «καλός ποιμένας» που οδηγεί σε καλές πράξεις τους πιστούς. Σύμφωνα με το ποιητή Ντοπαντέβα που είχε γράψει την ινδική Οδύσσεια (Bhagavata Purana) αυτός ο Θεός είχε πολλές σχέσεις με γυναίκες, είτε θεϊκές είτε γήινες. Από τις ερωτικές αυτές σχέσεις κάθε τόσο γεννιέται και κάποια «αρετή». Στη Μαχαβαράτα το ιερό κείμενο της Ινδίας, συμμαχεί με τους γιούς του. Παντού και κάθε φορά που θέλει να νικήσει τα κακά πνεύματα, γεννά και έναν αντιδαίμονα που τα πολεμάει και τα εξολοθρεύει. Στο ποίημα της κοσμογονίας των Ινδών «Χαριβάνσκα», ο Κρίσνα επιδιώκει τον έρωτα και δεν τον θεώρει αμαρτία, όταν οι καρποί είναι αγαθοί! Εδώ βρίσκεται η αρχή του Μύθου του Έλληνα Δία που κατάγεται από τις Ινδίες και έτσι εξηγούνται οι ατέλειωτες ερωτικές περιπέτειες του.
Ιδού ένας πρόχειρος κατάλογος με ορισμένες ερωμένες του: Αλκμήνη μαμά του Ηρακλή, Σεμέλη εγέννησε Διόνυσο, η κόρη του Φοίνικα που του έκανε δυο παιδιά τον Μίνωα και τον Ραδάμανθυ, η κυρία Ιξίωνος που σκάρωσε μαζί της τον Πειριθό, η Δανάη που γέννησε τον Περσέα, η Δήμητρα, η Λητώ.. ατέλειωτος κατάλογος. Με την Ήρα έκανε δυο παιδιά την Ήβη και τον Άρη μερικοί λένε και τον Ήφαιστο. Ο Πίνδαρος λέει ότι η πρώτη του σύζυγος ήταν η Θέμις. Άλλοι λένε ότι ήταν η δεύτερη μετά την Μήτιδα. Η λέξη Θέμις παράγεται από το ρήμα «τίθημι» και δηλώνει αυτό που έχει τεθεί, το ισχύον. Κόρη του Ουρανού και της Γαίας προσωποποίηση της φυσικής τάξης, της ηθικής τάξης, της εθιμοτυπίας και της δικαιοσύνης. Η Θέμις ήταν μια από τις έξι Τιτανίδες. Με την Θέμιδα ο Ζευς κάνει τις Εποχές και τις Μοίρες. Η Θέμις ήταν και σύμβουλος του Δία, για τις αποφάσεις του (το Θείο δίκαιο). Η αδελφούλα της η Μνημοσύνη πέρασε και κείνη από το κρεβάτι του Δία. Ο Ζευς κοιμήθηκε με τη Μνημοσύνη για εννέα συνεχόμενες μέρες και έτσι δημιουργήθηκαν οι εννέα Μούσες. Μιαν άλλη Τιτανίδα την Θέτιδα την γουστάριζε πολύ ο μπερμπάντης. Αλλά του τη σκαπουλάρισε επειδή μια προφητεία έλεγε ότι θα γεννούσε γιο, που θα έριχνε τον Αρχιθεό. Ορισμένοι λένε ότι δεν τη γλύτωσε και ότι ο Αχιλλέας ο γιός της δεν ήταν παιδί του Πηλέα αλλά δικό του. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι τις τάραξε τις Τιτανίδες. Ούτε την άλλη κόρη του Ωκεανού δεν άφησε απείραχτη την Ευρυνόμη, μ’ αυτήν σκάρωσε τις τρεις Χάριτες: Αγλαΐα, Ευφροσύνη και Θάλεια.
Με την Μήτιδα όμως την αδελφή της, είχε άλλες περίεργες περιπέτειες ο αχόρταγος εραστής. Ο Ησίοδος λέει ότι ήταν η πρώτη γυναίκα που είχε ο Θεός. Κατά τον Ακουσίλαο, η Μήτις γεννήθηκε μαζί με τον Έρωτα και τον Αιθέρα, από την ένωση του Ερέβους και της Νύχτας, που προήλθαν από το Χάος. Η Μήτις ήταν η πιο μυαλωμένη και η πιο σοφή κοπέλα, ήταν η ίδια η σοφία. Για τους αρχαίους ήταν η προσωποποίηση όχι απλά της σοφίας και της φρόνησης αλλά του είδους της πονηριάς και της επαγρύπνησης, που εκπροσωπεί από τους ανθρώπους ο Οδυσσέας και από τα ζώα η αλεπού. Αυτά όμως τά μαθε μετά ο Ζευς, αφού την άφησε έγκυο. Λέει λοιπόν μια προφητεία ότι από την κοπέλα θα βγει παιδί που θα ξεπεράσει τον Δία, σε σοφία και εξυπνάδα. Το μαθαίνει ο μάγκας και την κάνει μια χαψιά. Όπως έκανε κάποτε ο πατέρας του. Βλέπεις δεν χωράει θεϊκή εξουσία εκεί που υπάρχει μυαλό, μόρφωση και σοφία. Έτσι καταπίνοντας ο Ζευς την σοφία, μπορούσε να την ελέγχει και να την μοιράζει στους ανθρώπους, σε δόσεις. Το έμβρυο κυοφορείται εντός του, και όταν έρχεται η ώρα να γεννηθεί, καλεί τον Ήφαιστο να του δώσει μια τσεκουριά στο κεφάλι και το παιδί να βγει από κει. Ούτως και εγένετο. Ξεπηδάει από το κεφάλι του Θεού, η Θεά της σοφίας η Αθηνά, πάνοπλη. Όχι λοιπόν ότι ο Δίας γέννησε! Ήταν κάπως...ανωμαλούλης αλλά όχι κι’ έτσι. Κλονίστηκε ο Όλυμπος η γη έβγαλε ένα τρομερό ήχο η θάλασσα έβραζε, γιατί ως γνωστόν η σοφία όλα τα αναστατώνει! Η Αθηνά μόλις γεννιέται πετάει τα όπλα της. Τα πράγματα ηρεμούν. Πάει αμέσως στο πλευρό του πατέρα της, που την ελέγχει. Εντάσσεται στο πάνθεον αλλά ελεγχόμενη. Ο ίδιος μόνο μας την δίνει, όπως και όταν αυτός θέλει, κατά τα γούστα του.
Πλάι στους μεγάλους Θεούς υπάρχουν και πολλοί μικροί. Να πούμε δευτέρας κατηγορίας. Οι Αιγυπτιολόγοι Ουίλκινσον και Μπούνσεν δίνουν κατάλογο από δευτερεύουσες Θεότητες της αρχαίας Αιγύπτου (Τουμ, Θωδ, Σχου, Μα, Μεντού, Σαβάκ, Ταφνέ, Χονς, Νετπέ, Ανουκέ κλπ). Όλοι αυτοί δρουν στο πλευρό των μεγάλων θεών. Τώρα θα μου πείτε τι χρειάζονται τόσοι Θεοί; Εδώ σήμερα, στην σύγχρονη εποχή της εξέλιξης της επιστήμης και έχουμε με αλλαγή ονόματος και μερικούς παλιούς, π.χ. τον Απόλλωνα που έγινε προφητ’ Ηλίας(Ήλιος) με εκκλησίες(Ναούς) κοντά στον ήλιο στα βουνά. Έτσι και πολλούς άλλους, που πήραν βυζαντινό σχήμα και τους κληρονομήσαμε σαν προίκα. Και όταν εμείς οι προοδευμένοι διατηρούμε τόσες μεραρχίες προστασίας, τότε τι να κάνουν οι δεισιδαίμονες και πρωτόγονοι πρόγονοί μας. Επειδή όμως ο άνθρωπος μόνος του, δεν έχει την τόλμη να φτιάξει Θεούς, αναθέτει αυτή τη δουλειά στον Δία. Πως ένας νέος Θεός θα είναι σεβαστός αν δεν έχει θεϊκή μυστηριώδη καταγωγή και θαυματοποιές δυνάμεις; Φυσικά ο Δίας δεν μπορούσε να φτιάξει τους νέους θεούς από πλέξι γκλας. Έτσι τους δίνει το «Θείο σπέρμα» και μ’ αυτόν τον τρόπο εξηγείται, γιατί δεν κρατιέται στη Μυθολογία με τίποτα και δεν αφήνει θηλυκό για θηλυκό απείραχτο ο άτιμος.
Ερωτικών συνευρέσεων συνέχεια έρχεται. Κάπως χαρεμάτο να πάει με το χαρέμι του Δία!
Το κομμάτι της ακολουθίας είναι Tchaikovsky - Marche Slave.
Το τραγούδι, παρ' όλες τις ενδιαφέρουσες περιπέτειες, περνά στα «χέρια» του Ζαγοραίου, που το μεταφέρει «αλλιώς» στη νέα γενιά της μεταπολίτευσης το 1975.
...ο Μαρκόπουλος πράττει το καλλιτεχνικό του χρέος. Ένα χρέος προς την ίδια την ιστορία. Αφού καταφέρνει και διασώζει μουσικά υπολείμματα που κληροδοτήθηκαν σμιλεμένα από τον χρόνο.
...Ο ποιητής στιγματίζεται από τα γεγονότα, εμπνέεται από την τραγική φιγούρα της σπαράζουσας μάνας και αρχίζει να γράφει τους πρώτους στίχους από τον «Επιτάφιο»....
Το "Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού", μια λαϊκή τραγωδία εμπνευσμένη από τον Εμφύλιο, γράφτηκε το 1961 στο Παρίσι και την επόμενη χρονιά παρουσιάστηκε από το θίασο του Μάνου Κατράκη στην Αθ...
Το κομμάτι είναι μια εξ΄ ολοκλήρου δημιουργία του ταλαντούχου Γιώργου Ζήκα. Επηρεασμένος από το νεολαϊκό ρεύμα του ’80, άρχισε να γράφει τραγούδια μετά τα τριάντα του χρόνια...
Ο Ζουλφί Λιβανελί, είναι μια πολυσήμαντη προσωπικότητα της σημερινής Τουρκίας. Ως συνθέτης μελοποίησε ποιήματα του εξόριστου, αριστερού ποιητή Ναζίμ Χικμέτ.
Θλιβερή επέτειος για την Θεσσαλονίκη! 22 Μαΐου 1963. Στυγνή δολοφονία του φιλειρηνιστή αριστερού βουλευτή, Γρήγορη Λαμπράκη από παρακρατικούς, βασιλοφασίστες.
Είναι πολλές φορές που στο μυαλό του ανθρώπου παλεύουν σκέψεις αντίθετες. Από τη μια το πραγματικό, το αληθές και από την άλλη το παραδοσιακό το τυλιγμένο από ένα μανδύα μύθου.
Το μεγαλείο της λογικής στην Μυθολογία, είναι, ότι η ιστορία με τις Μοίρες είναι πολύ βαθιά φιλοσοφημένη, αυτό όμως δεν το παραδέχονται τα σύγχρονα θρησκευτικά παραμύθια.
«Εμάς ο λαός μας τά’ δινε και μετά τα έπαιρνε πίσω, σήμερα δεν παίρνει τίποτα!», λέει ο Ζαμπέτας για τις αμοιβές των σημερινών τραγουδιστών & δημιουργών.
Πάντα ο Θεός γεννάει Θεό, πανάρχαιος συμβολισμός, ένα παραμύθι που ξεκίνησε από τους Ινδούς. Ακόμα και στις πιο σύγχρονες θρησκείες ο συμβολισμός συνεχίζεται.
Λίγοι γνωρίζουν ότι σε ένα νησί γνωστό για την ομορφιά του αλλά όχι και για την σύγχρονη μουσική του παράδοση, την Νέα Ζηλανδία, συνέβησαν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα.
Πως άπλα και χωρίς πολλά - πολλά, ο μάγκας έλυνε το θέμα κρύο, με την αγαπημένη του. Σύνθετης είναι ο μικρασιάτης Τούντας(τα είπαμε για αυτόν στην πριγκηπέσα του).
Συνηθίζουμε πολλές φορές να αναφερόμαστε σε μπάντες χρησιμοποιώντας τον όρο cult. Λίγες είναι όμως στην πραγματικότητα οι μπάντες που παίρνουν επάξια αυτό τον τίτλο.
Το κομμάτι γνωρίζει τεράστια παγκόσμια επιτυχία, πιάνει κορυφή στα αμερικανικά charts και από το 1981 και μετά δεν υπάρχει συναυλία των Rolling Stones χωρίς να ερμηνευθεί η Angie.
Ο Τυφωεύς ήταν το πιο ζόρικο παιδί της Γης. Είχε εκατό κεφάλια και σώματα δράκου με μαύρες γλώσσες, τρομερά χέρια και πόδια, από τα μάτια πέταγε φωτιές, ήταν ψηλότερος κι από τα βουνά.
H ζωή δεν ήταν δίκαιη με τον μεγαλύτερο Γερμανό ερμηνευτή όλων των εποχών και συνέθεσε ένα από τα σπουδαιότερα ερωτικά κομμάτια. Το παρουσιάζουμε για πρώτη φορά ...
Το εν λόγω σάουντρακ είναι ένα συλλεκτικό πολύτιμο διαμάντι. Σπάνιο, με 2-3 εναπομείναντα αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, που τα έχω δει να φτάνουν και τα 400 ευρώ το ένα.
Το 6ο μέρος των ιστοριών από βινύλιο είναι αφιερωμένο σε ένα άλμπουμ, που κατέχει περίοπτη θέση στη δισκοθήκη μου και αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα για τον αμερικάνικο ήχο.
Έχει ιστορικό ενδιαφέρον με πολλούς παραλληλισμούς με την σημερινή πραγματικότητα, για ορισμένους είναι διασκέδαση και για άλλους αποτελεί πεδίο σκέψης γνώσης.
Κλικάρω απλά το όνομα του συγκροτήματος στο ίντερνετ και διαβάζω, «ιεραποστολικές παραλλαγές για ευλογημένο σεξ» ή «σταθερές αξίες: απλά κι ιεραποστολικά».
Το λαϊκό τραγούδι φτάνει στο απόγειο του, μια και ήταν μια εγγενής ανάγκη κατά την μεταπολεμική Ελλάδα, που ήθελε όσο τίποτα άλλο να τραγουδήσει και να ξεχάσει τις συμφορές.
Eπιλέχτηκε από τους Led Zeppelin ως ο "εκλεκτός". Ήταν η βασική επιλογή των Velvet Revolver. Κι όμως αυτός έκανε το δικό του, διάλεξε το δύσκολο δρόμο.
Για να τον βρείτε στο διαδίκτυο θα πρέπει να δοκιμάσετε και τα τρία ονόματα και πάλι δεν θα μάθετε τα πάντα γι'αυτόν. Όχι επειδή υπάρχει κάποιο κρυμμένο μυστικό, αλλά ...
Κάπου στον Άγιο Φανούριο Ιλίου έχει δημιουργηθεί ήδη μια τοπική σκηνή της οποίας οι μπάντες έπαιζαν τον λεγόμενο ήχο του San Fanourio. Μια από αυτές τις μπάντες είναι και ...
Βρισκόμαστε στο Λονδίνο, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή New Cross, το καλοκαίρι του 1983. Ο Johny Brown έχει την αδερφή του για να μοιράζονται το κοινό τους πάθος ...
Ο δίσκος αποπνέει γαλήνη και ισορροπία ...τα μπασιστικά solos απουσιάζουν, όπως και οι δαιδαλώδεις progressive αλλαγές, που τόσο συνηθίζονται τη σημερινή εποχή.
Το κίνημα του Zamrock, που ξεκίνησε στη Zάμπια στις αρχές της δεκαετίας του '50 αναβιώνει και οι μουσικοί εντάσουν πολλά στοιχεία του ψυχεδελικού ήχου του Jimi Hendrix.
Η ερμηνεία είναι του Γιάννη πάριου από ένα μοναδικό και σπανιότατο ντοκουμέντο-βίντεο από το Θέατρο της Δευτέρας του 1979. Η ερμηνεία αυτή δεν υπάρχει στην δισκογραφία!
Τα τραγούδια που θα σχολιάσουμε είναι σπάνια, σχεδόν άγνωστα στους αμύητους. Οι λόγοι που έμειναν άγνωστα έκτος από εμπορικοί (δεν πουλούσαν) είναι και πολιτικοί!
Βρισκόμαστε στο σωτήριο έτος 1968. Οι 13th Floor Elevators δίχως να το ξέρουν βρίσκονται στη δύση της καριέρας τους. Τα προβλήματα με τα ναρκωτικά ολοένα και πληθαίνουν ...
Ιστορίες για δίσκους με άρωμα βινυλίου : O James Ramey,γνωστός και ως Baby Huey υπήρξε ένας από τους καλλιτέχνες που επηρρέασαν όσο λίγοι την hip-hop μουσική.