Μουσική Xρονομηχανή & Άλλες Ιστορίες

loogoo

Κάθε Τραγούδι Και Μια Ιστορία Pt.12 (Guerra Civil Espanola)


0000bi
Αναδρομή σε τραγούδια που σημάδεψαν την μουσική ιστορία του τόπου και όχι μόνον.
Πώς δημιουργήθηκαν, πώς ενεπνεύσθηκαν από τους δημιουργούς τους και τι ρόλο διαδραμάτισαν στην εποχή τους.
 
Δωδέκατη αναδρομή, δεκαετία '30
Τίτλος: “Ay Carmela”
Μουσική & Στίχοι: Παραδοσιακό Ισπανικό (ανώνυμος συνθέτης)
Ερμηνεία: Λαϊκή Χορωδία (1937)

   0000la-guerra-civil-espanolaΤα ΜΜΕ σιωπούν! Έτσι τους λένε οι πουλημένοι εργοδότες τους, έτσι κάνουν. Μόνο κάποιες μικρές αναφορές. Η Ισπανία βράζει. Χιλιάδες διαδηλωτές στις κεντρικές πλατείες. Έξω από το κοινοβούλιο στην Μαδρίτη εκατοντάδες προσαγωγές, συλλήψεις, τραυματισμοί. Ο πουλημένος ελληνικός τύπος σιωπά. Ο ισπανικός λαός πολεμά. Φωτεινό δίδαγμα για την δική μας απραγία, γιατί άραγε; Καταντήσαμε μια κοινωνία βολεμένων που παρακολουθούμε σαν θεατές πια την μοίρα μας, που ορίζεται από άλλους. Από ξένους, από Δυτικούς, που εφαρμόζουν σαθρές διαστροφές της αριστοτέλειας λογικής. Εντός της χώρας, από τους σάπιους πολιτικούς εφαρμόζεται αυτό που έγραψε ο Νίτσε «ότι λέει το κράτος είναι ψέμματα και ότι κατέχει είναι κλεμμένο».
 
   Τιμώντας λοιπόν τον αγώνα του ισπανικού λαού και σκαλίζοντας τις μνήμες του ισπανικού εμφυλίου 1936-1939 αναφερόμαστε σ' ένα τραγούδι της αιματηρής περιόδου του αγώνα ενάντια στην αμερικανόφερτη χούντα του Φράνκο. Το “Ay Carmela” ήταν σύμβολο των παρτιζάνων του ισπανικού εμφυλίου. Η επανάσταση πνίγηκε στο αίμα. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου η γερμανική ναζιστική αεροπορία (Luftwaffe) και η αντίστοιχη ιταλική βομβάρδισαν πολλές πόλεις και χωριά. Ανάμεσα τους και τη βασκική πόλη (Guernica/Gernika), την οποία ισοπέδωσαν τον Απρίλιο του 1937 σκοτώνοντας μόνο αμάχους. Ο Πάμπλο Πικάσο, συγκλονισμένος από τη φρίκη της καταστροφής, ζωγράφισε τον ομώνυμο διάσημο πίνακα του. Ο πίνακας έγινε σύμβολο διαμαρτυρίας ενάντια στη βία και τον πόνο του πολέμου και του φασισμού.
 
   Ας βάλουμε λοιπόν με αυτό το συμβολικό τραγούδι ένα λιθαράκι που θα συμβάλει στην αφύπνιση της αποκοιμισμένης επαναστατικής συνείδησης του νεοέλληνα.
 
Σπύρος Γκάλτσας

0000guernica picasso

Μουσική Χρονομηχανή & Άλλες Ιστορίες