= Κάθε Τραγούδι Και Μια Ιστορία Pt.11 (Ο Φιλόσοφος Της Διπλανής Πόρτας)
Μουσική Xρονομηχανή & Άλλες Ιστορίες

loogoo

Κάθε Τραγούδι Και Μια Ιστορία Pt.11 (Ο Φιλόσοφος Της Διπλανής Πόρτας)

 
aasakis2
Αναδρομή σε τραγούδια που σημάδεψαν την μουσική ιστορία του τόπου και όχι μόνον.
Πώς δημιουργήθηκαν, πώς ενεπνεύσθηκαν από τους δημιουργούς τους και τι ρόλο διαδραμάτισαν στην εποχή τους.

Ενδέκατη αναδρομή, δεκαετία του '60
Τίτλος: "Η Πιο Μεγάλη Ώρα Είναι Τώρα" του 1967
Μουσική & Στίχοι: Άκης Πάνου
Ερμηνεία: Γιώτα Λύδια    
 
   aasakis panouΠρέπει να απαγορευτεί δια νόμου, μερικά τραγούδια να τραγουδιούνται  από άλλους τραγουδιστές εκτός της πρώτης εκτέλεσης. Αυτό ισχύει για την ερμηνεία από τη Γιώτα Λύδια στο τραγούδι σταθμό, «Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα». Εδώ η φωνή της «Κυρίας» Λύδιας -όπως αποκαλείται στους κύκλους των τραγουδιστών- είναι ανατριχιαστικά καθοριστική και τονίζει τη σημασία των στίχων, όπως τους εμπνεύστηκε ο «φιλόσοφος» της μουσικής Άκης Πάνου. Ερμηνεία που σου καθιστά σαφές το νόημα του τραγουδιού και σε κάνει να ζεις μέσα σ’ αυτό, σαν πρωταγωνιστής μιας υπερβατικής δημιουργίας.
 
   Αυτός είναι ο Άκης Πάνου, ένας σύγχρονος φιλόσοφος που εφάρμοζε στη ζωή του όλα τα πιστεύω του μέχρι και το Τέλος ...! Από το 1958 μέχρι και το στερνό έργο του έγραφε μόνος του και τα τραγούδια και τους στίχους του, μέσα σ' ένα συνεχή πόλεμο με το κατεστημένο είτε των δισκογραφικών, είτε της κοινωνίας. Είχε τις δικές του αυστηρές αρχές, που δεν τις πρόδωσε ποτέ και για τις οποίες πλήρωσε μέχρι το άδικο τέλος του. Αδικήθηκε, πολεμήθηκε και σπιλώθηκε άδικα από την ίδια την κοινωνία, όταν τα δικαστήρια για ένα έγκλημα τιμής, που ο ίδιος παραδέχτηκε ότι διέπραξε, δεν αναγνώρισαν καθόλου το πολιτισμικό του έργο, ούτε τον πρότερο έντιμο βίο του. Το δικαστήριο απεφάνθη ότι: «ο κατηγορούμενος δεν πρόσφερε, και ιδιαίτερα στα πολιτισμικά πράγματα του τόπου και κατείχε παράνομα στο σπίτι του δύο όπλα». Καταδικάστηκε σε ισόβια το 1999 και μετά ένα χρόνο πέθανε από καρκίνο. Έφυγε από τη ζωή στις 07/04/2000 στο Ευγενιδιο Θεραπευτηριο αφήνοντας πίσω του βαριά κληρονομιά. Δικηγόρος του αντίδικου ήταν ο γνωστός Καπερνάρος, που κάνοντας την «δουλειά του» είπε ότι τα τραγούδια του είναι παρωχημένα.
 
   aasgetImageΟ Άκης Πάνου δισκογράφησε περίπου 200 τραγούδια, ενώ πάνω από 800 έμειναν στο συρτάρι του. Στις μεγάλες επιτυχίες του συγκαταλέγονται: «Η πιο μεγάλη ώρα», «Η ζωή μου όλη», «Δεν κλαίω για τώρα», «Ρολόι-Κομπολόι», «Νά είχα το κουράγιο», «Στον σταθμό του Μονάχου», «Αχαριστία», «Το θολωμένο μου μυαλό», «Είδα τα μάτια σου κλαμένα», «Θα κλείσω τα μάτια», «Παράνομη αγάπη», «Ασφαλώς και δεν πρέπει», «Γιατί κακούργα πεθερά», «Και τί δεν κάνω», «Εγώ καλά σου τά'λεγα», «Ήταν ψεύτικα», «Για κοίτα με στα μάτια», «Χαροκόπου», «Θέλω να τα πω», «Εφτά νομά σ'ένα δωμά», «Γιατί καλέ γειτόνισσα», «Τρελός», «Παρόν», «Ήταν όλα ψεύτικα», «Πήρα απ'το χέρι σου νερό», «Δεν θέλω τη συμπόνια κανενός» κ.ά.   
 
   Το 1985 ο Άκης Πάνου θα κάνει κάτι μοναδικό για τα παγκόσμια δεδομένα. Θα κυκλοφορήσει ένα δισκάκι 45 στροφών με τον τίτλο «ΑΚΗΣ ΠΑΝΟΥ 100% ΠΡΟΒΑ» και θα συμπεριλάβει σε αυτό δυο τραγούδια του, το «Πες μου Παππού» και το «Πριν, τώρα, πάντα» τα οποία ηχογράφησε και ερμήνευσε μόνος του, παίζοντας την μουσική με όργανα που κατασκεύασε ο ίδιος.
 
   Εδώ έχουμε ένα από τα πιο γνωστά του τραγούδια –κορυφαία περιγραφή ερωτικής πράξης-ερμηνευμένο από την Γιώτα  Λύδια. Ένα υπόδειγμα, μάθημα για νέους σύνθετες στιχουργούς και κυρίως ερμηνευτές. Κρίμα που οι σύγχρονοι λόγιοι της πατρίδας μας ντραπήκαν να παραδεχτούν ποσό μεγάλος ποιητής ήταν.  
 
Σπύρος Γκάλτσας
 
Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα
η ώρα που γεννιέται η ζωή
η ώρα που ταιριάζει η αναπνοή σου
μαζί με την δική μου αναπνοή
Κι αν είναι η αρχή στην κατηφόρα
η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα
 
Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα
η ώρα που μου σβήνεις τον καημό
η ώρα που και η σκέψη μου πεθαίνει
και που δε θέλω να 'χει τελειωμό
Κι αν είναι η αρχή στην κατηφόρα
η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα
 
Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα
η ώρα που μ' αρέσει να πονώ
η ώρα που σου δίνω την ψυχή μου
χωρίς να νοιώθω τίποτα φτηνό
Κι αν είναι η αρχή στην κατηφόρα
η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα
00061
Joomla Social by OrdaSoft!