Μουσική Xρονομηχανή & Άλλες Ιστορίες

Ιστορίες Από Βινύλιο Pt.9 (Bailter Space - Tank)

 
ivpt92   Αν ρωτήσεις ανθρώπους που ασχολούνται με τη μουσική για την σύγχρονη μουσική ιστορία της Ωκεανίας είναι βέβαιο πως οι 9 στους 10 θα σου μιλήσουν για τις σπουδαίες Αυστραλιανές garage και new wave μπάντες που ξεπήδησαν από εκεί ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του '70. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι λίγο πιο κάτω, σε ένα νησί γνωστό για την ομορφιά του αλλά όχι και για την σύγχρονη μουσική του παράδοση, την Νέα Ζηλανδία, συνέβησαν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα.
 
   Κάπου εκεί, και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Christianchurch, δημιουργούνται οι Gordons. Σε αυτή την μπάντα βρίσκονται για πρώτη φορά οι John Halvorsen, Alister Parker και Brent McLachlan. Η ζωή τους σχετικά σύντομη, μιας και μετά από την κυκλοφορία δύο άλμπουμ και ενός αρκετά επιτυχημένου ΕΡ (Τhe Gordons, Volume Two και Future Shock EP) διαλύονται στα μέσα του 1985.Στο ενδιάμεσο και πιο συγκεκριμένα από το 1982 και μετά ο Ηalvorsen έκανε κι ένα μικρό πέρασμα από τους Skeptics. Το 1987 είναι η χρονιά δημιουργίας των Nelsh Bailter Space, "παιδιού" του Alister Parker με την συνδρομή των Hamish Kilgour (drums), Glenda Bills (keyboards) και του Ross Humphries. Σε σύντομο χρονικό διάστημα η μπάντα μικραίνει το όνομα της σε Bailter Space και κάπου εκεί ξεκινούν όλα. Μετά την κυκλοφορία μερικών singles (τα οποία δεν είχαν ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία), οι Bills και Ηumphries αποχωρούν και ο John Halvorsen αφήνει την κιθάρα και έρχεται να αναλάβει το μπάσο. Με αυτή τη σύνθεση οι Bailter Space ηχογραφούν το επίσημο ντεμπούτο άλμπουμ τους, με τον τίτλο "Tanker" τον Φεβρουάριο του 1988, στο Auckland.
 
ivpt9   Το “Tanker” είναι ένα άλμπουμ που διαθέτει όλη εκείνη την οργή που έβγαζαν στον ήχο τους οι Gordons, αλλά με μια σαφέστερα αρτιότερη τεχνική προσέγγιση. Σε μια εποχή που το shoegaze βρισκόταν ακόμη στα πρώιμα στάδια του και το noise rock δεν έχαιρε και ιδιαίτερης εκτίμησης, οι Βailter Space πρωτοπορούν και δεν διστάζουν να πειραματιστούν με αυτά τα είδη. Η όλη ηχογράφηση δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας, μιας και στο μεγαλύτερο μέρος της θυμίζει jam sessions ενώ και η παραγωγή, που έγινε από τον Brent MacLaughlin δεν είναι και ότι καλύτερο έχει γίνει ποτέ μιας και σε πολύ μεγάλο βαθμό "έθαψε" τα υπέροχα φωνητικά του Alister Parker. Παρόλα αυτά, το άλμπουμ περιέχει ορισμένα εξαιρετικά τραγούδια, όπως το "Push" το υπέροχο "Υour Invisible Life", το "Titan" με τους Parker & Halvorsen να δίνουν ρέστα παικτικά και το "Grader Spader" που είναι ουσιαστικά η επιστροφή τους στις πρώτες εποχές τους και το οποίο ξεχώρισε σαν lead single (κυκλοφόρησε σε 12" βινύλιο από την Flying Nun Records).
 
 
   Το “Tanker” δεν λαμβάνει την αναγνώριση που του άξιζε πέραν των ορίων της Ωκεανίας, με λίγους υποψιασμένους μουσικόφιλους να το αποθεώνουν σε ευρωπαϊκό και αμερικάνικο έδαφος. Το 1995 η Matador Records (ποια άλλη θα μπορούσε αναρωτιέμαι) ανέσυρε αυτόν τον μουσικό θησαυρό από την αφάνεια και μαζί με το Νelsh EP από το 1987 το πρόσφερε σαν μια ενιαία κυκλοφορία στρέφοντας την προσοχή πολλών περισσότερων αυτή τη φορά σε αυτή την ομολογουμένως πρωτοπόρα μπάντα από την Νέα Ζηλανδία.
Το tracklist της πρώτης κυκλοφορίας του Tanker ήταν:

"Glass"
"The 'W' Song"
"Grader Spader"
"Titan"
"Your Invisible Life"
"Valve"
"The Today Song"
"Tanker"
"One More Reason"
 
ενώ το εξώφυλλο της επανακυκλοφορίας ήταν ίδιο με το πρωτότυπο.
 
Γιώργος Παρδάλης
 
Joomla Social by OrdaSoft!