= Κάθε τραγούδι και μια ιστορία. Pt. 59 (Μια Παπαδιαμάντια εκδοχή)
Μουσική Xρονομηχανή & Άλλες Ιστορίες

loogoo

Κάθε τραγούδι και μια ιστορία. Pt. 59 (Μια Παπαδιαμάντια εκδοχή)

 
Πεντηκοστή ένατη αναδρομή
Τίτλος: «Χριστούγεννα»
Μουσική: Δώρος Γεωργιάδης. Στίχοι: Σώτια Τσώτου
Ερμηνεία : Δώρος Γεωργιάδης.
 
mx59   Λίγες ακόμα μέρες μείνανε για τα Χριστούγεννα. Οι καιροί τείνουν να απαλείψουν την σημασία τους από την καρδία μας. Η ζέστη που κάποτε υπήρχε σβήνει με το κρύο κατάβρεγμα της παγκοσμιοποίησης και της οικονομικής δυσκολίας των τελευταίων χρόνων. Τα μέσα ενημέρωσης λυσσαλέα μαγαρίζουν το αίσθημα της γιορτής με την φρενήρη υποκίνηση για κατανάλωση, δεκάδων παντελώς άχρηστων προϊόντων. Εμείς όμως σθεναρά αντιστεκόμαστε γιορτάζοντας και περιμένοντας εναγωνίως τις μέρες των Χριστουγέννων. Όσο πλησιάζουν αυτές οι μέρες, τραγούδια που σημάδεψαν την μνήμη μας επανέρχονται, δίνοντας μια άλλη πιο γιορτινή διάσταση. Ακούω γύρω μου τα τετριμμένα, στην πλειάδα τους ξενόφερτα λαλήματα, πολλές φορές αμερικανοουρλιάσματα σαν αλαλαγές ζώων που σφάζονται, και τα ΜΜΕ τα αποκαλούν τραγούδια.
 
mx593   Έτσι εύλογα θυμάμαι κάτι το δικό μου, κάτι που σημάδεψε κάποια δικά μου, ελληνικά Χριστούγεννα! Το δικό μου είναι σπάνιο! Βλέπετε τα σπάνια δεν φέρνουν χρήμα στις τσέπες των χριστουγεννοεμπόρων. Άρα δεν ακούγεται! Δεν συμφέρει να ακουστεί! Αυτό όμως δεν αφαιρεί τίποτα από την αξία του. Συνθέτης και τραγουδιστής του, είναι ο Κύπριος Δώρος Γεωργιάδης. Το τραγούδι χάθηκε στην δίνη της επιτυχίας του πρώτου κομματιού του δίσκου «Αν ήμουν πλούσιος» του 1972, όπου κυριαρχούσε το ομώνυμο τραγούδι, πρώτο βραβείο του φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσσαλονίκης την ίδια χρονιά. Ακούγοντας τότε τα «Χριστούγεννα» τα σύνδεσα άμεσα με την μεγάλη γιορτή, μια και ο δίσκος κυκλοφόρησε λίγο πριν τις γιορτές. Στιχουργός είναι η περίφημη Σώτια Τσώτου (Κάθε Τραγούδι Και Μια Ιστορία Pt.8 (Ο Στρατής Kαι O Xαμένος Στίχος) ). Ο Γεωργιάδης αγαπήθηκε πολύ εκείνο τον καιρό. Έκανε επιτυχίες και είχε αξιόλογη πορεία, ομολογουμένως όχι άδικα! Αργότερα, τον πήρε η μπόρα της μεταπολίτευσης και χάθηκε. Ξέσπασαν και κάποια σκάνδαλα που ακόμα δεν εξακριβώθηκε η αλήθεια τους, έτσι σιγά-σιγά ξεχάστηκε.
 
mx592   Έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι στίχοι του κομματιού. Υπάρχει εκεί ένας Παπαδιαμάντιος προβληματισμός-στοχασμός, στην προβολή ενός αντικρουόμενου κόσμου μέσα στην ίδια κοινωνία. Όλα αυτά φέρνουν στο μυαλό εικόνες που παραπέμπουν σε παλιά Χριστούγεννα, που συνάδουν με τα πέτρινα χρόνια που έζησε επί δεκαετίες ο ελληνικός κόσμος. Όπως θα δείτε ο Καζαντζίδης είναι πάντα Παρών σε όλα αυτά τα βασανισμένα, φτωχά αλλά ζεστά, ελληνικά Χριστούγεννα!
 
Σπύρος Γκάλτσας
 

Χριστούγεννα κι η Γης γελάει
κι ο κυρ-Μανώλης ξαγρυπνά
γραμμάτια, 'μόλογα μετράει
παλιόχαρτα του σατανά
παλιόχαρτα του σατανά
 
Ασ' τον να μετράει τον πεχλιβάνη
βάλ' τον Καζαντζίδη δυνατά
γιόμισε το σπίτι ανθρωπομάνι
παίζουνε τους μάγους τα παιδιά
όμορφη βραδιά δόξα Παναγιά μου
όμορφη βραδιά δόξα Παναγιά
 
Στην εργατιά Χριστός γεννιέται
μα ο κυρ-Μανώλης δεν θωρεί
στα 'μόλογά του αποκοιμιέται
ύπνο παντέρημο βαρύ
ύπνο παντέρημο βαρύ
 
Ασ' τον να μετράει τον πεχλιβάνη
βάλ' τον Καζαντζίδη απ' την αρχή
μπρούσκο το κρασί Θεό με κάνει
κι έχω όλο τον ήλιο στην ψυχή
όμορφη βραδιά δόξα Παναγιά μου
όμορφη βραδιά δόξα Παναγιά!
Joomla Social by OrdaSoft!