= Κάθε τραγούδι και μια ιστορία. Pt.56 (Μεγάλες φίρμες υπάρχουνε, μεγάλοι τραγουδιστές όχι)
Μουσική Xρονομηχανή & Άλλες Ιστορίες

loogoo

Κάθε τραγούδι και μια ιστορία. Pt.56 (Μεγάλες φίρμες υπάρχουνε, μεγάλοι τραγουδιστές όχι)

Πεντηκοστή έκτη αναδρομή
Τίτλος: «Το θολωμένο μου μυαλό»
Μουσική - Στίχοι: Άκης Πάνου
Ερμηνεία : Στέλιος Καζαντζίδης.
 
mxpt562   ¨Εγώ τον Καζαντζίδη δεν τον είχα πάρει με καθόλου καλό μάτι. Δεν ξέρω γιατί, έτσι ασυνείδητα δεν μου άρεσε. Όταν ο Χρήστος Κολοκοτρώνης το 1957 μου είπε να πάμε να τον δούμε στον Αστέρα, του λέω «Χρήστο άσε». Τελικά με έπεισε και πήγαμε, το μαγαζί ήταν που λένε, καρφίτσα να ρίξεις κάτω δεν έπεφτε! Και μας βαλαν σε κάτι τελάρα από λεμονάδες να καθίσουμε. Εκείνη την ώρα ο Στέλιος έλεγε ένα τραγούδι του Καλδάρα «μα κανένας δεν μου φταίει για το χάλι μου, σπάσιμο θέλει το κεφάλι μου». Ένας πελάτης έχει σηκωθεί, έχει πάρει ένα σπασμένο ποτήρι, το έχει καρφώσει στο κούτελό του και όπως είναι ματωμένος, τον επαίρνουν από τα χέρια, τον εβγάζουν έξω, αυτός εξακολουθεί να φωνάζει «γεια σου Στελάρα» και να τραγουδάει «μα κανένας δεν μου φταίει για το χάλι μου…». Ανατριχίλα! Λέω τον Κολοκοτρώνη, πάμε να φύγουμε, σηκωνόμαστε βγαίνουμε έξω αλλά δεν ξέρω, κάτι με είχε πιάσει. Εκείνη την ώρα κατάλαβα τελικά τι είχε κάνει τον κόσμο, εεε, ασυνείδητα το κατάλαβα. Τότε συνειδητοποίησα την αξία του ανθρώπου αυτού!
 
mxpt563   Είχα καταλάβει τον τρόπο που επικοινωνεί ο άνθρωπος αυτός με τον κόσμο. Τι έκανε τον κόσμο και πήγαινε και τον άκουγε, χωρίς να ξέρει ότι ο τραγουδιστής θα γινόταν αυτό που είναι σήμερα. Και λέω στο Χρήστο «αν αυτός ο άνθρωπος βγει και περπατώντας μέχρι το Σύνταγμα τραγουδάει, με τον κόσμο που θα μαζέψει πίσω του, δεν κάνει επανάσταση;». Εγώ πιστεύω ότι αν μαζέψουμε όλους του τραγουδιστές και τους πετάξουμε σε ένα καζάνι δεν μου κάνουν έναν Καζαντζίδη! Μεγάλες φίρμες υπάρχουνε, μεγάλοι τραγουδιστές όχι! Επειδή μιλάμε για τον Καζαντζίδη δεν μιλάμε για οποιονδήποτε άλλον. Δίπλα στον Καζαντζίδη δεν μπορούν να κάτσουν αυτοί οι άνθρωποι. Μπορεί όσο υπάρχουν στο προσκήνιο να γίνουν επιφανείς, μπορεί να γίνουν ότι θέλεις. Μόλις κατέβουν, μέσα σε δυο, τρεις, έξι μήνες, θα τους έχει ξεχάσει και η μάνα που τους γέννησε. Με τον Καζαντζίδη ξέρεις τι γίνεται, πρέπει να στο πω εγώ; Ο Καζαντζίδης βάλλεται από όλες τις πλευρές από το χώρο και το δισκογραφικό και από το χώρο της άμεσης επαφής όπως είναι τα κέντρα, παρόλα αυτά στη συνείδηση του κόσμου συνεχίζει και ανεβαίνει. Έχει καταλάβει ο κόσμος, ποια είναι η διαφορά αυτουνού του τραγουδιστή!¨

(Απόσπασμα από συνέντευξη του Άκη Πάνου στον Γιώργο Λιάνη την δεκαετία του ΄70)
 
   Είναι φορές που τα δικά μας λόγια και οι αναλύσεις περιττεύουν. Όταν ένας ογκόλιθος της μουσικής μιλάει για έναν άλλο ογκόλιθο του τραγουδιού, τι μπορεί να προσθέσει κάποιος αναλυτής; Η συνέντευξη δόθηκε την εποχή της αποχής του Στέλιου από το τραγούδι.
 
   Εκείνο που μπορεί κάποιος να απορεί πως είναι σήμερα γεμάτα τα μπουζούκια, όταν παίζουν αυτοί οι άσχετοι. Η ειρωνεία είναι που τους χρυσοπληρώνουν, οι πιο άσχετοι ακόμα, θαμώνες τους. Σήμερα δυστυχώς οι ψεύτικες, οι «φτιαγμένες» φωνές, τα ντεκαπάζ, τα γυμνά σώματα και τα άτεχνα γκαρίσματα μετράνε! Πλήρης μουσική κατάπτωση, καθρέπτης μιας φαύλης κοινωνίας.
 
mxpt56   Για την ιστορία θα πούμε ότι το τραγούδι του Καλδάρα που αναφέρει στη συνέντευξη ο Πάνου έχει τίτλο «Απ΄ τα ψηλά στα χαμηλά». Το «θολωμένο μυαλό» το τραγουδάει ο Στέλιος στον δίσκο του 1974 «Η ζωή μου όλη», όπου βρίσκονται ακόμα τρία τραγούδια του Πάνου. Η μουσική και οι στίχοι του μεγάλου συνθέτη πρέπει να είναι θέματα βασικής εκπαίδευσης και να βρίσκονται σαν μαθήματα στα σχολεία. Ο Άκης Πάνου κατά την ταπεινή μας γνώμη είναι ένας μεγάλος ποιητής-μουσικός που δυστυχώς το κοινωνικό γίγνεσθαι τον «πέταξε» βίαια έξω, βλέποντας μια άτυχη πτυχή του και παραβλέποντας το τεράστιο μουσικό και ποιητικό του έργο.
 
   Το «θολωμένο μυαλό» είναι μια αξεπέραστη διαχρονική επιτυχία σφραγισμένη ανεξίτηλα από το Στέλιο και το εντυπωσιακό είναι ότι ακόμα δεν τόλμησε κανείς να το ξαναπεί! Ευτυχώς Θεέ μου!

Αφιερωμένο στη Στεφανία!

Σπύρος Γκάλτσας
 

Στο θολωμένο μου μυαλό
ο κόσμος είναι μια σταλιά,
κάτι σκιές απ’ τα παλιά
και κάποιο πάθος μου τρελό.

 

Και κάποιο πάθος μου τρελό,
στο θολωμένο μου μυαλό.

 

Το θολωμένο μου μυαλό
μ’ έχει προδώσει προ πολλού,
του λέω αλλού και τρέχει αλλού,
με κάνει και παραμιλώ.

 

Με κάνει και παραμιλώ,
το θολωμένο μου μυαλό.

 

Του θολωμένου μου μυαλού
τους εφιάλτες τραγουδώ,
κι αν σας επίκρανα ως εδώ,
φταίει το πάθος του τρελού.

 

Φταίει το πάθος του τρελού,
του θολωμένου μου μυαλού.


 

Joomla Social by OrdaSoft!