= Κάθε τραγούδι και μια ιστορία. Pt. 55 (Μια Αθάνατη Κυρία!!)
Μουσική Xρονομηχανή & Άλλες Ιστορίες

loogoo

Κάθε τραγούδι και μια ιστορία. Pt. 55 (Μια Αθάνατη Κυρία!!)

Πεντηκοστή πέμπτη αναδρομή
Τίτλος: «Εσένα δεν σου άξιζε αγάπη »
Μουσική - Στίχοι: Γιάννης Καραμπεσίνης
Ερμηνεία : Πόλυ Πάνου

mxpt55   «Εγώ, πριν απ' όλα, για τον εαυτό μου τραγούδησα, τραγουδούσα, τραγουδάω. Σ' εμένα έδινα και δίνω πάντα λογαριασμό. Χωρίς τρακ, χωρίς τίποτα. Είχα, κι έχω πάντα, μεγάλο, πολύ μεγάλο πάθος. Το αγάπησα πολύ το λαϊκό τραγούδι. Και μπήκα μέσα κι έδωσα όλον μου τον εαυτό. Του Γρηγόρη Μπιθικώτση, το χαρτί που μου 'δωσε, εγώ δεν το 'καψα. Δεν υπήρχε περίπτωση να το κάψω!»
Πολύ Πάνου
 
 
mxpt553   Επικήδειοι γράφονται πολλοί, με χρυσά γράμματα, με εγκώμια, με γλυκές λέξεις. Σήμερα, 27 Σεπτεμβρίου 2013, πήρε τον δρόμο της «Αθανασίας» μια ακόμα λαϊκή τραγουδίστρια. Ο,τι και να πούμε εμείς περιττεύει, για αυτήν μιλάν τα τραγούδια της! Η παρακαταθήκη που άφησε πίσω της. Η ανεπανάληπτη μπάσα ερμηνεία της, αυτό το αναντικατάστατο μέταλλο, που υπογράφει κάθε τραγούδι που είπε. Οι διθύραμβοι είναι για τους ποιητές η Πόλυ ήταν απλή, λαϊκή, έτσι θα την αποχαιρετήσουμε και μείς από εδώ, απλά, με ένα της τραγούδι. Και να είμαστε γεροί όταν το ακούμε και το ξανά ακούμε να την φέρνουμε στο νου. Έτσι λαϊκά απλά!
 
   Εξήντα χρόνια καριέρας, αμέτρητες επιτυχίες, με Μπιθικώτση, Ζαμπέτα, Καλδάρα, Ξαρχάκο, Μητσάκη, Παπαϊωάννου, Χατζιδάκι, Τσιτσάνη, και βρήκε τη θέση της στο Πάνθεον του λαϊκού τραγουδιού ανάμεσα στον Καζαντζίδη, τον Γαβαλά, την Καίτη Γκρέυ και τη Γιώτα Λύδια. Το πραγματικό της όνομα ήταν Πολυτίμη Μπίθα (κατά άλλους Πολυτίμη Κολιοπάνου). Η συνάντηση της με το Μπιθικώτση το 1952 ήταν η καθοριστική της στιγμή. Από κει και πέρα ξεδιπλώνεται μια εκρηκτική καριέρα που φθάνει μέχρι τις μέρες μας. Ο ίδιος ο Μπιθικώτσης την αποκαλούσε «Το χρυσό λαρύγγι».
 
mxpt552   Μια από τις πολλές επιτυχίες της και το τραγούδι της αναφοράς μας. Δημιουργός του- στίχοι και μουσική- ο επίσης πρόσφατα χαμένος, λαϊκός τραγουδοποιός και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Γιάννης Καραμπεσίνης. Έγινε γνωστός, κυρίως από τις συμμετοχές του ως ερμηνευτής σε κινηματογραφικές ταινίες κατά τη δεκαετία του 1960. Πολλά γνωστά τραγούδια της εποχής υπογράφει ο Καραμπεσίνης όπως: «Πήραν τα στήθια μου φωτιά», «Κάψε με να ησυχάσω», «Εσένα δεν σου άξιζε αγάπη», «Η παντρεμένη», «Τα μελιτζανιά σου μάτια» και άλλα.
 
   Το τραγούδι ηχογραφήθηκε το 1962, έτυχε άπειρων επανεκτελέσεων, οι όποιες δυστυχώς παρά την καλλιτεχνική τους επιτήδευση, απέχουν από το μεγαλειώδες αρχικό, λογω έλλειψης των αισθημάτων και της θερμής φωνής της Πάνου! Την Πόλυ Πάνου στην πρώτη αυτή εκτέλεση του 1962 συνοδεύει ο ίδιος ο Γιάννης Καραμπεσίνης!
 
   Όπως έχουμε τονίσει και παλιά «Ο Πρώτος είναι Πρώτος»! Συμπληρωματικά πιστεύουμε, «Σαν την Πόλυ κανένας»!

Σπύρος Γκάλτσας

Κρίμα τους κόπους μου και τις θυσίες μου
και όσα τράβηξα τόσο καιρό για σένα
κρίμα τα όνειρα και τις ελπίδες μου
τα πήρε ο άνεμος και πήγανε χαμένα
 
Εσένα δε σου άξιζε αγάπη
εσένα δε σου άξιζε στοργή
έχεις στο αίμα σου την αμαρτία
είσ’ ένα ψέμα χωρίς ψυχή
 
Πόσο προσπάθησα πόσο κουράστηκα
πόσο υπόφερα για να σε συμμορφώσω
όμως γελάστηκα βαριά πληγώθηκα
εσύ δεν άξιζες καρδιά για να σου δώσω
 
Εσένα δε σου άξιζε αγάπη
εσένα δε σου άξιζε στοργή
έχεις στο αίμα σου την αμαρτία
είσ’ ένα ψέμα χωρίς ψυχή

 

 

Joomla Social by OrdaSoft!