Μουσική Xρονομηχανή & Άλλες Ιστορίες

Ιστορίες από Βινύλιο Pt.2 (Roky Erickson & The Aliens 'The Evil One')

 

roky erickson

   newRoky-Erickson-13th-floor-elevators-Texas-Psychedelic-Rock-Music-Photo-9Βρισκόμαστε στο σωτήριο έτος 1968. Οι 13th Floor Elevators δίχως να το ξέρουν βρίσκονται στη δύση της καριέρας τους. Τα προβλήματα με τα ναρκωτικά ολοένα και πληθαίνουν ενώ η αστυνομία έχει στρέψει για τα καλά το βλέμμα της σε αυτούς. Κατά τη διάρκεια της εμφάνισής τους στο HemisFair ο Roky Erickson αρχίζει ξαφνικά να μιλάει σε μια ακατανόητη διάλεκτο επί σκηνής. Μερικές μέρες αργότερα έρχεται η διάγνωση των γιατρών. Σχιζοφρένεια με παρανοϊκά ξεσπάσματα. Ο Erickson δεν αποφεύγει το μοιραίο και νοσηλεύεται στο ψυχιατρικό νοσοκομείο του Houston όπου υποβάλλεται σε θεραπεία με ηλεκτροσόκ. Μερικούς μήνες αργότερα παίρνει εξιτήριο και όλα δείχνουν να παίρνουν τον δρόμο τους.

 
   Είμαστε πλέον στο 1969 και οι Elevators κυκλοφορούν το κύκνειο άσμα τους, το άλμπουμ "Bull of The Woods". Τα μέλη τους εξακολουθούν να είναι εθισμένα στη χρήση LSD, μεσκαλίνης, DMT, μαριχουανας και άλλων παραισθησιογόννων και ο αστυνομικός κλοιός στενεύει γυρω τους. Στα μέσα της χρονιάς ο Erickson συλλαμβάνεται στο Austin για την κατοχή ενός και μόνο joint. Με τον κίνδυνο να καταδικαστεί ως υπότροπος σε δεκαετή φυλάκιση, δηλώνει ψυχικά διαταραγμένος και μπαίνει για θεραπεία στην ψυχιατρική κλινική του Austin. Προσπαθεί να αποδράσει από αυτήν αρκετές φορές και τελικά αποστέλλεται στην κλινική Rusk, στην οποία νοσηλεύονταν ψυχικά διαταραγμένοι εγκληματίες. Εκεί οι θεραπείες με ηλεκτροσοκ είναι πιο σκληρές, ενώ ακολουθεί και θεραπεία με την χρήση Θοραζίνης. Παραμένει έγκλειστος για 3 χρόνια και τελικά αφήνεται ελεύθερος το 1972.
   newRokyEricksonWirelessFestival2011Day3uiJQm6Sh7NYlΈνα χρόνο αργότερα δημιουργεί τους Bleib Alien (όνομα παρμένο από τον αναγραμματισμό της λέξης Bible και της γερμανικής λέξης "μένω" και της επίσης γερμανικής λέξης allein που σημαίνει "μόνος"). Ο ψυχεδελικός ήχος των 13th Floor Elevators είναι παρελθόν και δίνει τη θέση του σε έναν πιο hard rock ήχο με στίχους παρμένους από φιλμ τρόμου, από ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αλλά και από τα βιώματα του ίδου του Erickson μέσα στις ψυχιατρικές κλινικές.
 
   Η μπάντα αλλάζει το όνομα της σε Roky Erickson & The Aliens και τελικά φτάνουμε στο έτος 1979 για να ηχογραφήσει 15 τραγούδια με παραγωγό τον Stu Cook, πρώην μπασίστα των Creedence Clearwater Revival. Αποτέλεσμα αυτών των ηχογραφήσεων είναι οι δίσκοι "I Think of Demons" (CBS UK, 1980) και "The Evil One" (415 Records, 1981). Ο Cook αναλαμβάνει το μπάσο στα τραγούδια "Sputnik" και "Bloody Hammer".
 
   back coverΤο άλμπουμ βγαίνει στην αγορά με δύο εξώφυλλα και σημαντικές παραλλαγές. Στην Ευρώπη κυκλοφορεί υπό το όνομα Roky Erickson & The Aliens μέσω της CBS ενώ στην Αμερική ως "The Evil One" από την 415 Records. Η βρετανική και η αμερικάνικη κυκλοφορία έχουν διαφορετικό tracklist και τραγούδια που περιέχονται στη μία δεν περιέχονται στην άλλη. Το μοναδικό κοινό στοιχείο είναι η ενέργεια που βγάζουν. Οι Aliens δείχνουν πραγματικά φορμαρισμένοι, ενώ ο Erickson,προικισμένος από τη φύση με μια blues φωνή δίνει τον καλύτερο του εαυτό και ακούγεται σπαρακτικός μας συνάμα μπαρουτοκαπνισμένος σε κάθε τραγούδι.
 
   Ο ίδιος ο Stu Cook περιγράφει την διαδικασία ηχογραφήσεων σαν έναν εφιάλτη μιας και τα τραγούδια, που έφερε ο Erickson προς ηχογράφηση, ήταν παντελώς άναρχα δομημένα τόσο μελωδικά όσο και στιχουργικά. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που το άλμπουμ έκανε να βγει δύο ολόκληρα χρόνια!
 
   Για περισσότερα στοιχεία όσον αφορά τις ηχογραφήσεις μπορείτε να διαβάσετε μια συνέντευξη του Stu Cook στον σύνδεσμο που ακολουθεί: http://www.squidoo.com/roky-erickson
newroky 3
UK Release coverΤο tracklist της ευρωπαϊκής κυκλοφορίας είναι:
Side A
A1 Two Headed Dog (Red Temple Prayer)
A2 I Think Of Demons
A3 I Walked With a Zombie
A4 Don't Shake Me Lucifer
A5 Night Of The Vampire
Side B
B1 White Faces
B2 Cold Night For Alligators
B3 Creature With The Atom Brain
B4 Mone Mine Mind
B5 Stand For The Fire Demon
 
 
USA CoverTo tracklist της αμερικάνικης κυκλοφορίας είναι:
Side A
A1 Don't Shake Me Lucifer         
A2 Click Your Fingers Applauding The Play     
A3 If You Have Ghosts         
A4 Cold Night For Alligators     
A5 Stand For The Fire Demon
Side B
B1 Sputnik         
B2 I Think Of Demons         
B3 Creature With The Atom Brain         
B4 The Wind And More         
B5 Bloody Hammer
 
 
   H πιο σημαντική επανακυκλοφορία σε αυτό το άλμπουμ, που έχει πάρει διαστάσεις μύθου, είναι αυτή της Sympathy For The Record Industry το 2002 (SFTRI685), η οποία περιέχει όλα τα sessions με τον Stu Cook καθώς και ένα bonus disc με την ραδιοφωνική μετάδοση της εμφάνισης του Roky Erickson to 1979 στο Modern Humans Show.
 
Το tracklist της επανακυκλοφορίας είναι:RokyEricksonTheAliens
Disc 1
01. Two Headed Dog (Red Temple Prayer)
02. I Think Of Demons
03. Creature With The Atom Brain
04. The Wind And More
05. Don't Shake Me Lucifer
06. Bloody Hammer
07. Stand For The Fire Demon
08. Click Your Fingers Applauding The Play
09. If You Have Ghosts
10. I Walked With A Zombie
11. Night Of The Vampire
12. It's A Cold Night For Alligators
13. Mine Mine Mind
14. Sputnik
15. White Faces
Disc 2
01. Click Your Fingers Applauding The Play
02. Modern Humans Show
03. It's A Cold Night For Alligators
04. Modern Humans Show
05. Creature With The Atom Brain
06. Modern Humans Show
07. The Night Of The Vampire
08. Modern Humans Show
09. White Faces
10. Bloody Hammer
11. Modern Humans Show
12. Sputnik
13. Two Headed Dog (Red Temple Prayer)
14. Modern Humans Show
15. Modern Humans Show
16. Modern Humans Show
17. Modern Humans Show
18. Mine Mine Mind
19. Modern Humans Show
20. I Walked With A Zombie

Γιώργος Παρδάλης
Μusic Velocity
Music is what feelings sound like ...
Roky
Joomla Social by OrdaSoft!