= Κάθε Τραγούδι Και Μια Ιστορία Pt.16 (Γελάς Ελλάς Αποφράς)
Μουσική Xρονομηχανή & Άλλες Ιστορίες

loogoo

Κάθε Τραγούδι Και Μια Ιστορία Pt.16 (Γελάς Ελλάς Αποφράς)

 
spy2 12
Ο Σπύρος Γκάλτσας του Noizy επιχειρεί εδώ και μερικούς μήνες μία αναδρομή σε τραγούδια που σημάδεψαν την μουσική ιστορία του τόπου κι όχι μόνον.
Πώς δημιουργήθηκαν, πώς ενεπνεύσθηκαν από τους δημιουργούς τους και τι ρόλο διαδραμάτισαν στην εποχή τους.
 
Δέκατη έκτη αναδρομή
Δεκαετία του '40
Τίτλος: "Ο Ζόρικος" (1947)
Μουσική: Σπύρος Περιστέρης
Στίχοι: Μίνωας Μάτσας (Τσάμας)
Ερμηνεία: Απόστολος Χατζηχρήστος (Σμυρνιωτάκι)
 
   spy79 1Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό, που μπορώ τόσο εύκολα να αποτυπώνω τις εκάστοτε συνήθως καθημερινές εμπνεύσεις μου. Ευχαριστώ λοιπόν το Noizy και τους ανθρώπους του, γι' αυτό το «βήμα» που μου παρέχουν. Η ιδέα για το αφιέρωμα είναι η δεινοπαθούσα Ελλάδα, που σύρεται και φέρεται σαν την «γκόμενα» του τραγουδιού και εμείς οι πολίτες οι ζόρικοι που δεν «μασάμε». Ο καλύτερος τρόπος να εκφράσεις τις σκέψεις σου είναι ένα παλιό, σπάνιο ρεμπέτικο, ίσως από πολλούς ξεχασμένο, αλλά σίγουρα επίκαιρο. Αυτός όμως είναι ο ρόλος μου, να θυμίζω για να μην ξεχνάμε!
 
   Πρόκειται για ένα «απλωτό» ζεϊμπέκικο του Σμυρνιού συνθέτη και ικανότατου μουσικού Σπύρου Περιστέρη. Ο Περιστέρης έπαιζε άριστα όλα τα έγχορδα όργανα με τάστα, πιάνο, ακορντεόν και κόντρα μπάσο. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Βαμβακάρη και προέρχεται και αυτός από την σμυρναϊκή εστουντιαντίνα «Τα Πολιτάκια». Ο Απόστολος Χατζηχρήστος είναι κι αυτός Σμυρνιός και έχει τραγουδήσει πολλά ρεμπέτικα δίνοντάς τα το δικό του χρώμα. Στιχουργός φέρεται ο Μίνωας Μάτσας ή Τσάμας, μετέπειτα ιδρυτής της ομώνυμης δισκογραφικής.
 
   spy8528792Ο τίτλος του αφιερώματος είναι δανεισμένος από το ομώνυμο βιβλίο του Κώστα Ζουράρι. Είναι σαφής ο παραλληλισμός με την αποφράδα γυναίκα-Ελλάδα του τραγουδιού και τα μαρτύρια που μας υποβάλει.
 
   Έχουμε επίσης την εξαίρετη ερμηνεία του τραγουδιού από τον Νταλάρα σε sotto voce (χαμηλής έντασης ερμηνεία) με τρία όργανα (μπουζούκι, κιθάρα, μπάσο) από την παρουσία του στην μπουάτ Σείριο του Χατζιδάκι το 1988.
 
   Ευτυχώς που "λίγοι" είναι σε θέση να αντιληφθούν την καλλιτεχνική αξία του τραγουδιού πριν αυτή "ευτελιστεί" όπως λέει ο Καβάφης "...από την γνώμη των πολλών..."
 
Σπύρος Γκάλτσας
 
Με τα παραστρατήματα
και τη ψηλή σου μύτη
εσύ βρε με κατάντησες
και νταβατζή κι αλήτη
 
Κι αν είμαι ζόρικος που λες
εσύ τα φταις και μόνο
όταν σε βλέπω μ' άλλονε
ανάβω και φουντώνω
 
Κι αν έχεις άλλον πιο νταή
μαγκίτη κι αλανιάρη
αν του κρατούν τα κότσια του
ας έρθει να σε πάρει
spy5-1-thumb-large
Joomla Social by OrdaSoft!