Από τον ύπνο στο ιερό κρεβάτι γεννώνται: Ερμής, Απόλλων, Άρτεμις, Άργος, Αρκάς και ίσως Περσεφόνη
Πολλές κόρες είχε ο Ωκεανός τις περισσότερες τις «περιποιήθηκε» δεόντως ο Δίας. Μετά πήρε σειρά τις ανιψιές. Σου λέει ταίριαξα τις θείες θα αφήσω παραπονεμένες τις ανιψιές; Ήταν ένας Τιτάνας ο Άτλας. Αυτός παντρεύτηκε μια κόρη του Ωκεανού την Πληιόνη και έκανε μ’ αυτήν εφτά κόρες, τις Πλειάδες. Τις τέσσερεις απ’ αυτές τις δοκίμασε ο τσαχπίνης. Μια απ’ αυτές η Μαία η μεγαλύτερη όλων και η ομορφότερη, κατοικούσε σε μια σπηλιά στο βουνό Κυλλήνη της Αρκαδίας. Από την Μαία προέρχεται και το όνομα του μήνα Μαΐου, επειδή τότε η φύση γεννά. Η Μαία λένε ότι είχε πολύ όμορφα μαλλιά «Καλλίκομος Νύμφη». Την είδε ο μπερμπάντης και του γυάλισε. Ένα βράδυ που κοιμήθηκε βαριά η Ήρα, σηκώνεται στις μύτες και σαλτάρει στην Κυλλήνη. Παρουσιάζεται στην Μαία και τη κολλάει δια το πονηρόν. Εκείνη κάνει ντροπίτσες, κοκκινίζει, χαζογελάει και δεν του απαντάει. Ως γνωστόν, όταν δεν απαντάν οι μαίες κακό της κεφαλής τους. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, σκαρώνει μαζί της έναν παίδαρο, Ερμή τον είπανε. «Ζηνί τέκε κύδιμον Ερμήν, ιερόν λέχος εισαναβάσα» (γέννησε στον Δία τον δοξασμένο θεό Ερμή, από τον ύπνο της στο ιερό κρεβάτι) (Ησιόδου Θεογονία 938). Πονηρός, εφευρέτης, έμπορος, κλέφτης βοδιών, φύλακας, κατεργάρης και οδηγός ονείρων. Αυτός ήταν ο καινούργιος Θεός, παιδί του Δία και της Μαίας, που δάνεισε και την κεφάλα του για τα πρώτα ελληνικά γραμματόσημα.
Αδελφός του Άτλαντα ήταν ο Τιτάνας Κοίος με σύζυγο την Φοίβη και κορούλα την Λητώ. Ήταν λοιπόν αυτή η Λητώ πολύ πεταχτούλα και τά ‘θελε ο απαυτός της. Του κόλλησε στα ίσα του Δία. Αυτός άλλο που δεν ήθελε, να έγκυος η Λητώ. Τα πήρε χαμπάρι αυτά η Ήρα και λύσσαξε από ζήλεια, «το παλιοθήλυκο, αυτο φταίει που προκάλεσε τον άντρα μου» λέει και παίρνει στο κυνηγητό την δύσμοιρη Λητώ. Δεν την άφησε σε χλωρό κλαρί. Όταν όμως ήρθε η ώρα της να γεννήσει, καταφεύγει και κρύβεται στη Δήλο. Το μαθαίνει η Ήρα πιάνει την Ειλείθυϊα την Θέα των τοκετών και της λέει «δεν θα κουνηθείς ρούπι, να μην την ξεγεννήσεις αυτήν». Ο Ζευς όμως που θα γινόταν πατέρας, φυγαδεύει κρυφά την αρχιμαμή, να τρέξει στην γέννα. Γονάτισε λοιπόν η Λητώ στο χορτάρι, αγκάλιασε ένα φοίνικα και με την βοήθεια της Ειλείθυϊας γεννά δίδυμα, φωτεινά και χαρούμενα. Τον Απόλλωνα και την Άρτεμη!
Αδελφή της Λητώς ήταν η Αστερία. Όμορφη κοπέλα αλλά ατίθαση. Της ρίχτηκε ο Δίας αλλά αυτή βράχος ακλόνητος, όχι και όχι. Τσατισμένος ο Θεός την κάνει ορτύκι, την αρπάζει από το μαλλί και την πετάει στη θάλασσα. Η άτυχη Τιτανίδα γίνεται νησάκι που ονομάστηκε Ορτυγία, αλλά δεν είναι σταθερή πλέει στο Αιγαίο σαν βαρκούλα. Όταν τελικά κάποτε, σταματά και αγκυροβολεί, αλλάζει όνομα και λέγεται από τότε Δήλος. Εδώ λοιπόν στην αδελφούλα της, η Λητώ βρίσκει προστασία και γεννάει τους νέους Θεούς μακριά από το μένος της ζηλιάρας Ήρας.
Ο Ηρόδοτος λέει ότι οι Πέρσες έχουν μια «ηθική» στη θρησκεία τους. Σύμφωνα πάλι με τον ίδιο, πρώτη ατιμία θεωρούν το ψέμα και δεύτερη τα χρέη, γιατί το χρέος φέρνει υποχρεωτικά και ψέμα. Λένε επίσης ότι Άγιος είναι όποιος, κτίσει εστία-σπίτι, που θα βάλει μέσα την φωτιά-Θεό, τα κοπάδια, τη γυναίκα και τα παιδιά του. Οι Θεοί τους όμως παρ’ όλα αυτά ήταν πολύ μουρντάρηδες. Ο Άσχα Βαχίστα(Αρδιβεχέχστ) η μεγάλη αλήθεια, ο Αμερετάτ το πνεύμα της αιωνιότητας, ο Βοχού Μάνο (Βάχμα),το αγαθό πνεύμα, ο Κσχάρα Βερύγια (Σχαχραβάρ) το πνεύμα της ευζωίας και του πλούτου, ο Χωραβατάτ (Κχορδάδ), το πνεύμα της υγείας και ο Σπέντα Αρμέτι, το πνεύμα της γης. Κηρύσσουν θεωρίες με φιλοσοφημένη βάση αλλά σεξουαλικά είναι ακράτητοι. Όλοι οι Θεοί λοιπόν κάνουν τα ίδια. Με μικρή εξαίρεση το Εβραίο Θεό, που δίνει όμως πορεία ελεύθερη, σεξουαλικά, στους προφήτες -Βασιλείς του. Βλέποντας κανείς όλα αυτά αρχίζει να πιστεύει ότι το σεξ δεν είναι τόσο αμαρτία όσο θέλει να το παρουσιάσει ο ασκητικός Χριστιανισμός.
Κάτι «πατέρες» του χριστιανισμού ο Αρνόβιος και ο Λακτάνιος στη λαχτάρα τους να κατηγορήσουν τον πρώτο «ειδωλολάτρη Θεό», φόρτωσαν του Δία κι’ αλλά. Γράψανε στα λατινικά ότι δήθεν ο Ζευς έγινε φίλος της Δήμητρας και έτσι γεννήθηκε η Περσεφόνη. Τώρα πως ένας Θεός που αυτοί δεν πιστεύουν ότι υπάρχει, κάνει τέτοια ατοπήματα δεν μας το εξηγεί ο πάτερ Αρνόβιος. Πολλές ακόμα αμαρτίες φόρτωσαν του ανυπάρκτου κατ’ αυτούς Δία οι προαναφερθέντες «πατέρες». Για παράδειγμα την Νιόβη.
Μια φορά και ένα καιρό κάτω στην Πελοπόννησο ήταν ένας βασιλιάς και μια βασίλισσα ,ο Φορωνέας και η Λαοδίκεια. Η Λαοδίκεια ήταν Νύμφη που θα πει κοπέλα νέα όμορφη, σε ηλικία γάμου. Αργότερα βεβαία κάναν τις Νύμφες Θεές. Ο γάμος αυτός έφερε ένα κορίτσι τη Νιόβη, κούκλα, να της μασήσεις και το κοκαλάκι. Ο Δίας σαν την βλέπει, της την πέφτει αμέσως για τα γνωστά. Πολύ μεγάλος ο μάγκας, κολακεύεται η μικρή και παραδίδεται. Καρπός της συνεύρεσης ένας λεβέντης, ο Άργος. Ιδρυτής της ομώνυμης πόλης.
Σειρά στις Νύμφες έχει η Καλλιστώ. Πολύ ωραία κοπέλα αλλά σύντροφος της Θεάς Αρτέμιδος. Η Νύμφη ορκίστηκε να μείνει παρθένα όπως η Θεά. Ο πονηρός όμως ερωτύλος την ήθελε σφόδρα. Μια μέρα λοιπόν που η Καλλιστώ βγήκε στο δάσος για κυνήγι την παίρνει στο κατόπι. Κάποια στιγμή η Νύμφη κουράστηκε, κοντά σε μια λίμνη άφησε τα βέλη της και δίπλα σε κάτι θάμνους έπεσε να κοιμηθεί. Την είδε χαλαρή ο τσίφτης, πήρε τη μορφή της Αρτέμιδος την πλησίασε στις μύτες και άρχισε να την χαϊδεύει. Ξυπνά η Καλλιστώ βλέπει τη φίλη της, σου λέει εδώ είμαστε και συνεχίζει την ερωτική περίπτυξη. Ο Ζευς όμως βαρβατωμένος της κάνει την δουλειά. Όταν το κατάλαβε η Νύμφη ήταν πλέον αργά. Στην αρχή η Καλλιστώ το κρύβει από την Άρτεμη αλλά σε λίγους μήνες προδίδεται από την κοιλιά. Την αναγκάζει η Θεά να τα ξεράσει όλα. Όταν μαθαίνει ότι ο υπαίτιος του φουσκώματος είναι ο πατέρας της, γίνεται μπαρούτι και τραβά να τα πει στην Ήρα. Κιτρίνισε η Ήρα από τη ζήλεια, το μαθαίνει όμως έγκαιρα ο Ζευς και πριν προλάβει να εκδικηθεί η απατημένη σύζυγος, μεταμορφώνει την Καλλιστώ σε αρκούδα. Ανακαλύπτει η εκδικητική Άρτεμις την αλλαγή, τοξεύει και σκοτώνει την αρκούδα- Καλλιστώ, κυοφορούσα. Το θεϊκό παιδί όμως γλυτώνει, είναι ένα όμορφο αγόρι που το λένε Αρκάδα. Το παίρνει ο πατέρας του και το πάει στην Μαία που το φροντίζει και το μεγαλώνεi. Αυτός είναι ο Αρκάς που δίνει το όνομα του στην Αρκαδία. Την ατυχή Καλλιστώ την κάνει ο Ζευς αστερισμό «τιμής ένεκεν».
Ακράτητος εραστής ο Ζευς μας, έχει κι’ άλλες περιπέτειες!
Το κομμάτι της ακολουθίας είναι. Maurice Ravel – Bolero
Το τραγούδι, παρ' όλες τις ενδιαφέρουσες περιπέτειες, περνά στα «χέρια» του Ζαγοραίου, που το μεταφέρει «αλλιώς» στη νέα γενιά της μεταπολίτευσης το 1975.
...ο Μαρκόπουλος πράττει το καλλιτεχνικό του χρέος. Ένα χρέος προς την ίδια την ιστορία. Αφού καταφέρνει και διασώζει μουσικά υπολείμματα που κληροδοτήθηκαν σμιλεμένα από τον χρόνο.
...Ο ποιητής στιγματίζεται από τα γεγονότα, εμπνέεται από την τραγική φιγούρα της σπαράζουσας μάνας και αρχίζει να γράφει τους πρώτους στίχους από τον «Επιτάφιο»....
Το "Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού", μια λαϊκή τραγωδία εμπνευσμένη από τον Εμφύλιο, γράφτηκε το 1961 στο Παρίσι και την επόμενη χρονιά παρουσιάστηκε από το θίασο του Μάνου Κατράκη στην Αθ...
Το κομμάτι είναι μια εξ΄ ολοκλήρου δημιουργία του ταλαντούχου Γιώργου Ζήκα. Επηρεασμένος από το νεολαϊκό ρεύμα του ’80, άρχισε να γράφει τραγούδια μετά τα τριάντα του χρόνια...
Ο Ζουλφί Λιβανελί, είναι μια πολυσήμαντη προσωπικότητα της σημερινής Τουρκίας. Ως συνθέτης μελοποίησε ποιήματα του εξόριστου, αριστερού ποιητή Ναζίμ Χικμέτ.
Θλιβερή επέτειος για την Θεσσαλονίκη! 22 Μαΐου 1963. Στυγνή δολοφονία του φιλειρηνιστή αριστερού βουλευτή, Γρήγορη Λαμπράκη από παρακρατικούς, βασιλοφασίστες.
Είναι πολλές φορές που στο μυαλό του ανθρώπου παλεύουν σκέψεις αντίθετες. Από τη μια το πραγματικό, το αληθές και από την άλλη το παραδοσιακό το τυλιγμένο από ένα μανδύα μύθου.
Το μεγαλείο της λογικής στην Μυθολογία, είναι, ότι η ιστορία με τις Μοίρες είναι πολύ βαθιά φιλοσοφημένη, αυτό όμως δεν το παραδέχονται τα σύγχρονα θρησκευτικά παραμύθια.
«Εμάς ο λαός μας τά’ δινε και μετά τα έπαιρνε πίσω, σήμερα δεν παίρνει τίποτα!», λέει ο Ζαμπέτας για τις αμοιβές των σημερινών τραγουδιστών & δημιουργών.
Πάντα ο Θεός γεννάει Θεό, πανάρχαιος συμβολισμός, ένα παραμύθι που ξεκίνησε από τους Ινδούς. Ακόμα και στις πιο σύγχρονες θρησκείες ο συμβολισμός συνεχίζεται.
Λίγοι γνωρίζουν ότι σε ένα νησί γνωστό για την ομορφιά του αλλά όχι και για την σύγχρονη μουσική του παράδοση, την Νέα Ζηλανδία, συνέβησαν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα.
Πως άπλα και χωρίς πολλά - πολλά, ο μάγκας έλυνε το θέμα κρύο, με την αγαπημένη του. Σύνθετης είναι ο μικρασιάτης Τούντας(τα είπαμε για αυτόν στην πριγκηπέσα του).
Συνηθίζουμε πολλές φορές να αναφερόμαστε σε μπάντες χρησιμοποιώντας τον όρο cult. Λίγες είναι όμως στην πραγματικότητα οι μπάντες που παίρνουν επάξια αυτό τον τίτλο.
Το κομμάτι γνωρίζει τεράστια παγκόσμια επιτυχία, πιάνει κορυφή στα αμερικανικά charts και από το 1981 και μετά δεν υπάρχει συναυλία των Rolling Stones χωρίς να ερμηνευθεί η Angie.
Ο Τυφωεύς ήταν το πιο ζόρικο παιδί της Γης. Είχε εκατό κεφάλια και σώματα δράκου με μαύρες γλώσσες, τρομερά χέρια και πόδια, από τα μάτια πέταγε φωτιές, ήταν ψηλότερος κι από τα βουνά.
H ζωή δεν ήταν δίκαιη με τον μεγαλύτερο Γερμανό ερμηνευτή όλων των εποχών και συνέθεσε ένα από τα σπουδαιότερα ερωτικά κομμάτια. Το παρουσιάζουμε για πρώτη φορά ...
Το εν λόγω σάουντρακ είναι ένα συλλεκτικό πολύτιμο διαμάντι. Σπάνιο, με 2-3 εναπομείναντα αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, που τα έχω δει να φτάνουν και τα 400 ευρώ το ένα.
Το 6ο μέρος των ιστοριών από βινύλιο είναι αφιερωμένο σε ένα άλμπουμ, που κατέχει περίοπτη θέση στη δισκοθήκη μου και αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα για τον αμερικάνικο ήχο.
Έχει ιστορικό ενδιαφέρον με πολλούς παραλληλισμούς με την σημερινή πραγματικότητα, για ορισμένους είναι διασκέδαση και για άλλους αποτελεί πεδίο σκέψης γνώσης.
Κλικάρω απλά το όνομα του συγκροτήματος στο ίντερνετ και διαβάζω, «ιεραποστολικές παραλλαγές για ευλογημένο σεξ» ή «σταθερές αξίες: απλά κι ιεραποστολικά».
Το λαϊκό τραγούδι φτάνει στο απόγειο του, μια και ήταν μια εγγενής ανάγκη κατά την μεταπολεμική Ελλάδα, που ήθελε όσο τίποτα άλλο να τραγουδήσει και να ξεχάσει τις συμφορές.
Eπιλέχτηκε από τους Led Zeppelin ως ο "εκλεκτός". Ήταν η βασική επιλογή των Velvet Revolver. Κι όμως αυτός έκανε το δικό του, διάλεξε το δύσκολο δρόμο.
Για να τον βρείτε στο διαδίκτυο θα πρέπει να δοκιμάσετε και τα τρία ονόματα και πάλι δεν θα μάθετε τα πάντα γι'αυτόν. Όχι επειδή υπάρχει κάποιο κρυμμένο μυστικό, αλλά ...
Κάπου στον Άγιο Φανούριο Ιλίου έχει δημιουργηθεί ήδη μια τοπική σκηνή της οποίας οι μπάντες έπαιζαν τον λεγόμενο ήχο του San Fanourio. Μια από αυτές τις μπάντες είναι και ...
Βρισκόμαστε στο Λονδίνο, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή New Cross, το καλοκαίρι του 1983. Ο Johny Brown έχει την αδερφή του για να μοιράζονται το κοινό τους πάθος ...
Ο δίσκος αποπνέει γαλήνη και ισορροπία ...τα μπασιστικά solos απουσιάζουν, όπως και οι δαιδαλώδεις progressive αλλαγές, που τόσο συνηθίζονται τη σημερινή εποχή.
Το κίνημα του Zamrock, που ξεκίνησε στη Zάμπια στις αρχές της δεκαετίας του '50 αναβιώνει και οι μουσικοί εντάσουν πολλά στοιχεία του ψυχεδελικού ήχου του Jimi Hendrix.
Η ερμηνεία είναι του Γιάννη πάριου από ένα μοναδικό και σπανιότατο ντοκουμέντο-βίντεο από το Θέατρο της Δευτέρας του 1979. Η ερμηνεία αυτή δεν υπάρχει στην δισκογραφία!
Τα τραγούδια που θα σχολιάσουμε είναι σπάνια, σχεδόν άγνωστα στους αμύητους. Οι λόγοι που έμειναν άγνωστα έκτος από εμπορικοί (δεν πουλούσαν) είναι και πολιτικοί!
Βρισκόμαστε στο σωτήριο έτος 1968. Οι 13th Floor Elevators δίχως να το ξέρουν βρίσκονται στη δύση της καριέρας τους. Τα προβλήματα με τα ναρκωτικά ολοένα και πληθαίνουν ...
Ιστορίες για δίσκους με άρωμα βινυλίου : O James Ramey,γνωστός και ως Baby Huey υπήρξε ένας από τους καλλιτέχνες που επηρρέασαν όσο λίγοι την hip-hop μουσική.