Μουσική Xρονομηχανή & Άλλες Ιστορίες

Ιστορίες από Βινύλιο Pt.1 (Τhe Baby Huey Story - The Living Legend)

 

"Ιστορίες για δίσκους με άρωμα βινυλίου"

The Baby Huey Story The Living Legend
   BabyHueyandtheBabySittersPhotoΕίναι ορισμένα άλμπουμ, τα οποία η έκσταση που σου προκαλούν στο άκουσμά τους είναι τόσο μοναδική που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν οι δημιουργοί τους άγγιξαν τα ευαίσθητα όρια της τελειότητας σε αυτά. Στην πρώτη ιστορία από βινύλιο θα ασχοληθώ μ' ένα άλμπουμ σταθμό για τον ήχο του ghetto και έναν καλλιτέχνη που κατάφερε να περάσει στην σφαίρα του υπερβατικού με μία και μόνο ολοκληρωμένη προσωπική δουλειά!
 
   O James Ramey, γνωστός και ως Baby Huey (όνομα παρμένο από το γνωστό cartoon της Paramount), υπήρξε ένας από τους καλλιτέχνες που επηρρέασαν όσο λίγοι την hip-hop μουσική. Γεννημένος στο Σικάγο στις 17 Αυγούστου του 1944, από νωρίς έδειξε δείγματα της προικισμένης από το Θεό φωνής του, με την συμμετοχή του σε εκκλησιαστικές κυρίως χορωδίες, μέχρι και τα 19 του χρόνια οπότε και αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μουσική, συμμετέχοντας σαν τραγουδιστής σε διάφορες τοπικές μπάντες, με πρώτο σταθμό του τους Vets, μια σχολική μπάντα με την οποία έφτασε πολύ κοντα σε δισκογραφικό συμβόλαιο.
 
   Εξαιτίας μιας ορμονικής διαταραχής ο Ramey ήταν πάντα σωματώδης, με το βάρος του να ξεπερνά τα 160 κιλά. Αν και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να πέσει θύμα πειραγμάτων και επιθέσεων στα σχολικά του χρόνια, ο ίδιος φρόντισε να το αντιμετωπίσει με χιούμορ, και όταν άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με το τραγούδι υιοθέτησε το ψευδώνυμο Baby Huey, από την γιγαντιαία πάπια cartoon της Paramount Pictures. Η φωνή του ποτέ δεν περνούσε απαρατήρητη και έτσι το 1962 τον πλησίασαν ο πολυοργανίστας Melvyn Jones και ο κιθαρίστας Johnny Ross με σκοπό να τον εντάξουν στην μπάντα που θα δημιουργούσαν. Ένα χρόνο αργότερα οι Baby Huey & The Babysitters είναι γεγονός και μέσα σε μόλις τρία χρόνια (1964-1966) καταφέρνουν να γίνουν γνωστοί σε όλη την Αμερική κυκλοφορώντας 5 εξαιρετικά singles.
 
   BabyHueyJet1971Oct7aTo ρεύμα της εποχής τους επηρρέασε σημαντικά και έτσι το 1968 κάνουν στροφή στον ήχο τους και μετατρέπονται σ' ένα μουσικό σχήμα ψυχεδελικής soul. Κάπου εκεί αρχίζει και το ταξίδι του Huey στον κόσμο της ηρωίνης και τον ψυχοτρόπων ουσιών, που έκανε το πρόβλημα των κιλών του ακόμα εντονότερο (λίγο πριν τον θανατο του έφτασε στο σημείο να ζυγίζει 180 κιλά), αλλά και την συνεργασία του με τους υπόλοιπους στην μπάντα αρκετά προβληματική.
 
   Το 1969 ο μάνατζερ τους Marv Heiman κανονίζει audition για την μπάντα για λογαριασμό της Curtom Records, με τον υπεύθυνο της Donny Hathaway να εντυπωσιάζεται τόσο πολύ από την ερμηνεία του Huey, που έφτασε στο σημείο να καλέσει τον πολύ για την εποχή Curtis Mayfield να τον ακούσει. Ο Μayfield εντυπωσιάζεται και προτείνει στον Huey, αλλά όχι και στην μπάντα του, την ηχογράφηση ενός άλμπουμ.
 
   Το 1970 ξεκινούν οι ηχογραφήσεις του Living Legend, αρχικά με τα μέλη των Babysitters να συμμετέχουν κανονικά στα recording sessions. Το άλμπουμ περιέχει αρκετές συνθέσεις του ίδιου του Mayfield, μια εξαιρετική διασκευή στο "A Change Is Gonna Come" του Sam Cooke, αλλά και δύο συνθέσεις του Huey από τα πρώτα χρόνια ενασχόλησης του με την μουσική. Παρά το γεγονός ότι ο Huey εισάγεται σε κλινική αποτοξίνωσης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με το ποτό και τις ουσίες τον οδηγούν σε οριστική ρήξη με τους Babysitters, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα τη συνέχιση των ηχογραφήσεων με session μουσικούς που ανήκαν στο δυναμικό της Curtom Records.
   BabyHueyJet1970Nov12Λίγες εβδομάδες πριν την ολοκλήρωση των ηχογραφήσεων, και πιο συγκεκριμένα στις 28 Οκτωβρίου του 1970, ο James Ramey βρίσκεται νεκρός στο δωμάτιο κάποιου Motel στο Σικάγο. Αιτία θανάτου μια καρδιακή προσβολή σχετιζόμενη με υπερβολική δόση ναρκωτικών. Η ολοκλήρωση και κυκλοφορία του άλμπουμ του μένει μετέωρη. Με απόφαση του Mayfield αλλά και του μάνατζερ του Ramey, στα ήδη ηχογραφημένα τραγούδια προστίθενται και κάποια intrumental tracks και έτσι συγκεντρώνεται ο απαραίτητος αριθμός τραγουδιών για την κυκλοφορία. Δυστυχώς εκτός άλμπουμ μένουν demo ηχογραφήσεις και μελλοντικά singles, όπως τα "Beg Me", "Monkey Man", "Messin' with the Kid" και "Just Being Careful".
 
   Το Living Legend βγαίνει στην αγορά στις 9 Φεβρουαρίου του 1971 και παρά τις μεγάλες προσδοκίες οι πωλήσεις που σημειώνει είναι πολύ χαμηλές. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '80 ο δίσκος παραμένει αγνοημένος. Είναι η εποχή που διάφοροι hip-hop παραγωγοί αρχίζουν να χρησιμοποιούν samples από τραγούδια του Huey όπως τα "Hard Times", "Listen to Me", και "Mighty Mighty Children" ενώ ο ίδιος χαρακτηρίζεται σαν ένας από τους πλέον επιδραστικούς στιχουργούς του ghetto. Στα μέσα πλέον της δεκαετίας του '90 το Living Legend έχει περάσει στη σφαίρα του μύθου με τους μουσικοκριτικούς να το χαρακτηρίζουν άλμπουμ σταθμό για τον ψυχεδελικό funk/soul ήχο, ενώ άλλοι το χαρακτηρίζουν σαν την απαρχή του hip-hop.
 
Oι πρώτες εκδόσεις του άλμπουμ είναι:
The Baby Huey Story: The Living Legend - Curtom CRS 8007 - 1971 (U.S.)
The Baby Huey Story: The Living Legend - Buddah 940 060 - 1971 (UK)
The Baby Huey Story: The Living Legend - Buddah CPF 940 080 - 1971 (France)
 
Ενώ το tracklist των πρώτων εκδόσεων:
Side 1
"Listen to Me" (Michael Johnson) (6:35)
"Mama Get Yourself Together" (James Ramey) (6:10)
"A Change Is Going to Come" (Sam Cooke) (9:23)
Side 2
"Mighty, Mighty" (Curtis Mayfield) (2:45)
"Hard Times" (Mayfield) (3:19)
"California Dreamin'" (John Phillips, Michelle Phillips) (4:43)
"Running" (Mayfield) (3:36)
"One Dragon Two Dragon" (Ramey) (4:02)
 
Ένα κλασσικό παράδειγμα sampling σε Baby Huey
 
Οι επίσημες επανακυκλοφορίες είναι:
The Baby Huey Story: The Living Legend - Image Records (Unidisc) AGE - 2003 - 1987 (LP)
The Baby Huey Story - Sequel Records NEMLP 405 - 1999 (LP)
The Baby Huey Story: The Living Legend -Unidisc AGEK 2003 - 1999
The Baby Huey Story - Sequel NEBCD 405 - 1999 (CD)
The Baby Huey Story: The Living Legend - Water 142 - 2004 (CD)
 
Το tracklist των επανακυκλοφοριών είναι:
"Listen to Me" (Johnson) (6:40)
"Mama Get Yourself Together" (Ramey) (6:12)
"A Change Is Gonna Come" (Cooke) (9:25)
"Mighty Mighty Children, Pt. 2" (Mayfield) (2:47)
"Hard Times" (Mayfield) (3:21)
"California Dreamin'" (Phillips, Phillips) (4:47)
"Running" (Mayfield) (3:38)
"One Dragon Two Dragon" (Ramey) (4:06)
"Mighty Mighty Children, Pt. 1" (Mayfield) (2:28)
"Running" [Mono Mix] (Mayfield) (2:52)
"Hard Times" [Mono Mix] (Mayfield) (3:20)
 
Γιώργος Παρδάλης
Μusic Velocity
Music is what feelings sound like ...
 
Joomla Social by OrdaSoft!