Η πρωτογενής αγάπη του ανθρώπου να αφομοιώσει ο,τι λαχταρά, να το βάλει μέσα του, να το κάνει ένα με τον εαυτό του, οδήγησε τους πρώτους ανθρώπους στις ανθρωποθυσίες. Έτσι έδιναν την αγαπημένη τους σάρκα, τον ίδιο τους τον εαυτό, στο Θεό, για να αποδείξουν πόσο αγαπούν τη θεότητα και επειδή είναι κοντά τους, να την θρέψουν, με σάρκα από την σάρκα τους, «σαρξ εκ σαρκός». Συνήθως η «σαρξ» αυτή ήταν τα ίδια τα παιδιά τους, όπως θυσία Αβραάμ, θυσία Ιφιγένειας κλπ. Μια απεχθέστερη μορφή ανθρωποθυσίας, εφάρμοζαν οι Αζτέκοι που θυσίαζαν στο Θεό τους, σε μια μέρα, χιλιάδες θύματα, αποσπώντας τις καρδιές τους, ακόμα σπαρταριστές, για να τις κάψουν στον αρωματισμένο βωμό του. Έμοιαζε περισσότερο με κτηνωδία πάρα με θυσία, αλλά ήταν μάλλον κοινωνική άμυνα, παρά θρησκευτική πράξη, μια που τα θύματα ήταν συνήθως πολιτικοί εχθροί ή ήταν μαζική ανθρωποκτονία προς παραδειγματισμό, σε όσους ήθελαν να επαναστατήσουν ενάντια στην κρατούσα αρχή.
Η ιστορία των Αζτέκων δεν είναι καθόλου ξεχασμένη ακόμα και σήμερα. Πάντα στο όνομα κάποιων Θεών, ακόμα και του «Ενός Θεού» της αγάπης, οι δυνατοί κράτησαν την δύναμη τους. Γι αυτό ποτέ κανένας δυνατός δεν τόλμησε να τα βάλει με την συμβατική παρουσίαση της θρησκείας. Εικόνες του πρόεδρου των ΗΠΑ που με την οικογένεια του προσεύχεται, εικόνες των αρχηγών κρατών που ασπάζονται το χέρι του Πάπα κλπ. Και όταν ο Ένας, ο Περόν της Αργεντινής, τόλμησε να τα βάλει με την θρησκευτική αρχή, έφαγε το κεφάλι του. Αυτό συμβαίνει, διότι υπάρχουν μάζες ανθρώπων, φανατικά θρησκομανείς. Έτσι ο Θεός, αν και ξεκίνησε σαν αγνό κατασκεύασμα του ανθρώπου, κατάντησε να διαφθείρει, τον ίδιο τον άνθρωπο. Να τον εξαπατά με παραμύθια κρατώντας τον δεμένο με απειλές και ακόμα με άδικους νόμους, υπέργειους ή «βιομηχανικά κατασκευασμένους». Η ιστορία των Αζτέκων σαν ιστορία εξέλιξης των Θεών παρουσιάζεται και σήμερα σε πιο ήπια μορφή (μια που η ιερά εξέταση μαλάκωσε), αλλά με το ίδιο σκληρές ψυχολογικές εφαρμογές.
Η δική μας Μυθολογία είναι πολύ πιο φιλοσοφημένη. Ο Κρόνος μπορεί να καταπίνει τα παιδιά του, όχι όμως από ηλίθια υστεροβουλία, αλλά με σκοπό να διατηρήσει την εξουσία μέσα του, ούτως ώστε να μη διασπαστεί η δύναμη του σε διάφορες μικρότερες δυνάμεις. Και ο Ζευς που τον διαδέχεται είναι κι αυτός ο «Ένας», μοναδικός Θεός ο απολυταρχικός μονάρχης, με τους υπόλοιπους Θεούς, ελεγχόμενους, βοηθούς του. Οι Έλληνες όμως μέσα στη δύναμη της σοφίας που διέπει την μυθολογία τους, περιορίζουν την δύναμη του «Ενός» Θεού τους. Ο περιορισμός, έρχεται από μια δύναμη μεγαλύτερη, πιο σημαντική και από τον ίδιο τον Θεό, από το «πεπρωμένο».
Η Θέμις -Δικαιοσύνη- αφού «κοιμήθηκε» στο «ιερό κρεβάτι», γέννησε στο Δία τρεις κόρες, που του βάλαν τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι, τις τρεις Μοίρες. Την Κλωθώ, την Λάχεση και την Άτροπο. Πρόκειται για ανθρωπόμορφες θεότητες. Η λαϊκή φαντασία τις θέλει άλλοτε γριές μουτρωμένες και ανάποδες, άλλοτε σοβαρές, μετρημένες, γεροντοκόρες. Οι Μοίρες των Ελλήνων, αντιπροσωπεύουν το φιλελεύθερο πνευμα της φυλής, που δεν αφήνει την θεϊκή εξουσία ανεξέλεγκτη. Αυτό δυστυχώς δεν συνεχίζεται στους σημερινούς Έλληνες. Σήμερα η εξουσία είναι ανεξέλεγκτη, η αντιπολίτευση παίζει ένα χλιαρό έως φαιδρό ρολό και όταν έρθει στα πράγματα αρχίζει κι αυτή τις παραχωρήσεις. Οι Μοίρες κλώθουν συνεχεία το νήμα της ζωής των ανθρώπων, από την γέννηση τους, μέχρι τον τάφο τους. Αυτό το νήμα μπορεί να σπάσει με το παραμικρό, αλλά όταν αυτές το θελήσουν, μήτε ο ίδιος ο Δίας μπορεί να κάνει τίποτα. Ούτε τον γιο του τον Σαρπηδόνα δεν μπορεί να γλιτώσει, από τα χτυπήματα του Πατρόκλου και τον θάνατο. Το νήμα τους είναι το χτες, το σήμερα και το αύριο. Η Άτροπος είναι το χτες και την λένε άτροπο, επειδή κανείς δεν έχει τρόπο, να αλλάξει το παρελθόν. Η Κλωθώ είναι το σήμερα, αυτή κλώθει ο,τι γίνεται, αυτή τη στιγμή. Η Λάχεσις είναι το μέλλον. Οι Μοίρες είναι το πεπρωμένο και το πεπρωμένο δεν μπορεί να το αλλάξει ούτε ο ίδιος, ο Μέγας, ο Θεός. Τον νόμο αυτόν, ο ίδιος τον θέσπισε, οπότε δεν μπορεί να τον παραβεί. Εκείνο που κάνει είναι να γίνει φίλος τους και αρχηγός τους, γι αυτό ονομάζεται και «Μοιραγέτης». Περιγράφει ο Ησίοδος στη θεογονία ως εξής τις Μοίρες: «Κλωθώ τε Λάχεσίν τε καὶ Ἄτροπον, αἵτε διδοῦσι θνητοῖς ἀνθρώποισιν ἔχειν ἀγαθόν τε κακόν τε» ότι είναι αυτές που μοιράζουν στον άνθρωπο το καλό και το κακό.
Το μεγαλείο της ελληνικής λογικής στην Μυθολογία, είναι, ότι η ιστορία με τις Μοίρες είναι πολύ βαθιά φιλοσοφημένη, αλλά δυστυχώς αυτό δεν το παραδέχονται τα σύγχρονα θρησκευτικά παραμύθια. Οι νόμοι είναι φτιαγμένοι από τον ίδιο τον Θεό, έτσι ο ίδιος δίνει το καλό παράδειγμα και υποτάσσεται στους νόμους που ο ίδιος θεσπίζει, άρα πρώτος αυτός, υποτάσσεται στις Μοίρες. Ο νομοθέτης πρέπει, πρώτος να σέβεται το νόμο που θεσπίζει, έτσι είναι δίκαιος, διότι αν δεν είναι δίκαιος, δεν μπορεί να είναι Θεός. Στην δική μας υποτιθέμενα σύγχρονη κοινωνία, καταντήσαμε να δεχόμαστε ότι ο Θεός μπορεί να παραβεί τον νόμο. Έτσι δεχόμαστε κάτι θαύματα εξωπραγματικά, παρά φύσιν, «Στήθι Ήλιε» λέει ο Ιησούς του Ναυί και ο Ήλιος στέκεται και όταν ο Γαλιλαίος ή ο Κοπέρνικος δεν το παραδέχονται, τους ρίχνουν στον αφορισμό, στην πυρά και σε κολασμένους Δαντικούς κύκλους. Τα περισσότερα θρησκευτικά περιοδικά, καταδίκαζαν τον Αϊνστάιν, που έλεγε, εξακριβωμένες μαθηματικά αλήθειες. Εκείνοι που πιστεύουν τον Αϊνστάιν, πετάνε στα αστέρια του Θεού και εκείνοι που δεν πιστεύουν, προσκυνάνε τα αστέρια σαν Θεούς! Ο Δίας λοιπόν των Αρχαίων Ελλήνων, που διώχτηκε λυσσαλέα από το Βυζάντιο σαν «Εθνικός», είναι πράγματι αξιοθαύμαστος, διότι πρώτος αυτός, σέβεται το νόμο που θέσπισε. Έτσι οι Μοίρες υπήρξαν σπουδαίοι, σεβαστοί, σύμμαχοι του αρχηγού τους, «Μοιραγέτη» Δία.
Όπως είπαμε όμως και σε προηγούμενο μας άρθρο, εμείς δεν λέμε «αλήθειες», παραμύθια λέμε! Μη μας πάρει ο Ζευς και μας σηκώσει! Παρόλα αυτά, αρκετά σοβαρευτήκαμε, αλλά νομίζουμε ότι είναι απαραίτητο να καθορίσουμε το πλαίσιο της σκέψης που υπάρχει στην φιλοσοφημένη, αρχαία ελληνική Μυθολογία. Αυτό μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τα γεγονότα που έρχονται, επίσης τις πράξεις που ακολουθούν και καθορίζουν την συμπεριφορά Ηρώων και Θεών. Δυστυχώς η διδασκαλία της ελληνικής μυθολογίας και η εισαγωγή στην φιλοσοφία της στα ελληνικά σχολειά πιστεύουμε, ότι σκόπιμα σήμερα είναι «ανάπηρη» και… ΣΤΟΠ πολλά είπαμε! Εμείς είμαστε παραμυθάδες και όχι ηθικοπλάστες!
Γκάλτσας Σπύρος.
Το κομμάτι της ακολουθίας είναι. Μοιραίο…. Τάνια Τσανακλίδου - Σταμάτης Κραουνάκης-Λίνα Νικολακοπούλου «Μοίρες»
Το τραγούδι, παρ' όλες τις ενδιαφέρουσες περιπέτειες, περνά στα «χέρια» του Ζαγοραίου, που το μεταφέρει «αλλιώς» στη νέα γενιά της μεταπολίτευσης το 1975.
...ο Μαρκόπουλος πράττει το καλλιτεχνικό του χρέος. Ένα χρέος προς την ίδια την ιστορία. Αφού καταφέρνει και διασώζει μουσικά υπολείμματα που κληροδοτήθηκαν σμιλεμένα από τον χρόνο.
...Ο ποιητής στιγματίζεται από τα γεγονότα, εμπνέεται από την τραγική φιγούρα της σπαράζουσας μάνας και αρχίζει να γράφει τους πρώτους στίχους από τον «Επιτάφιο»....
Το "Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού", μια λαϊκή τραγωδία εμπνευσμένη από τον Εμφύλιο, γράφτηκε το 1961 στο Παρίσι και την επόμενη χρονιά παρουσιάστηκε από το θίασο του Μάνου Κατράκη στην Αθ...
Το κομμάτι είναι μια εξ΄ ολοκλήρου δημιουργία του ταλαντούχου Γιώργου Ζήκα. Επηρεασμένος από το νεολαϊκό ρεύμα του ’80, άρχισε να γράφει τραγούδια μετά τα τριάντα του χρόνια...
Ο Ζουλφί Λιβανελί, είναι μια πολυσήμαντη προσωπικότητα της σημερινής Τουρκίας. Ως συνθέτης μελοποίησε ποιήματα του εξόριστου, αριστερού ποιητή Ναζίμ Χικμέτ.
Θλιβερή επέτειος για την Θεσσαλονίκη! 22 Μαΐου 1963. Στυγνή δολοφονία του φιλειρηνιστή αριστερού βουλευτή, Γρήγορη Λαμπράκη από παρακρατικούς, βασιλοφασίστες.
Είναι πολλές φορές που στο μυαλό του ανθρώπου παλεύουν σκέψεις αντίθετες. Από τη μια το πραγματικό, το αληθές και από την άλλη το παραδοσιακό το τυλιγμένο από ένα μανδύα μύθου.
Το μεγαλείο της λογικής στην Μυθολογία, είναι, ότι η ιστορία με τις Μοίρες είναι πολύ βαθιά φιλοσοφημένη, αυτό όμως δεν το παραδέχονται τα σύγχρονα θρησκευτικά παραμύθια.
«Εμάς ο λαός μας τά’ δινε και μετά τα έπαιρνε πίσω, σήμερα δεν παίρνει τίποτα!», λέει ο Ζαμπέτας για τις αμοιβές των σημερινών τραγουδιστών & δημιουργών.
Πάντα ο Θεός γεννάει Θεό, πανάρχαιος συμβολισμός, ένα παραμύθι που ξεκίνησε από τους Ινδούς. Ακόμα και στις πιο σύγχρονες θρησκείες ο συμβολισμός συνεχίζεται.
Λίγοι γνωρίζουν ότι σε ένα νησί γνωστό για την ομορφιά του αλλά όχι και για την σύγχρονη μουσική του παράδοση, την Νέα Ζηλανδία, συνέβησαν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα.
Πως άπλα και χωρίς πολλά - πολλά, ο μάγκας έλυνε το θέμα κρύο, με την αγαπημένη του. Σύνθετης είναι ο μικρασιάτης Τούντας(τα είπαμε για αυτόν στην πριγκηπέσα του).
Συνηθίζουμε πολλές φορές να αναφερόμαστε σε μπάντες χρησιμοποιώντας τον όρο cult. Λίγες είναι όμως στην πραγματικότητα οι μπάντες που παίρνουν επάξια αυτό τον τίτλο.
Το κομμάτι γνωρίζει τεράστια παγκόσμια επιτυχία, πιάνει κορυφή στα αμερικανικά charts και από το 1981 και μετά δεν υπάρχει συναυλία των Rolling Stones χωρίς να ερμηνευθεί η Angie.
Ο Τυφωεύς ήταν το πιο ζόρικο παιδί της Γης. Είχε εκατό κεφάλια και σώματα δράκου με μαύρες γλώσσες, τρομερά χέρια και πόδια, από τα μάτια πέταγε φωτιές, ήταν ψηλότερος κι από τα βουνά.
H ζωή δεν ήταν δίκαιη με τον μεγαλύτερο Γερμανό ερμηνευτή όλων των εποχών και συνέθεσε ένα από τα σπουδαιότερα ερωτικά κομμάτια. Το παρουσιάζουμε για πρώτη φορά ...
Το εν λόγω σάουντρακ είναι ένα συλλεκτικό πολύτιμο διαμάντι. Σπάνιο, με 2-3 εναπομείναντα αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, που τα έχω δει να φτάνουν και τα 400 ευρώ το ένα.
Το 6ο μέρος των ιστοριών από βινύλιο είναι αφιερωμένο σε ένα άλμπουμ, που κατέχει περίοπτη θέση στη δισκοθήκη μου και αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα για τον αμερικάνικο ήχο.
Έχει ιστορικό ενδιαφέρον με πολλούς παραλληλισμούς με την σημερινή πραγματικότητα, για ορισμένους είναι διασκέδαση και για άλλους αποτελεί πεδίο σκέψης γνώσης.
Κλικάρω απλά το όνομα του συγκροτήματος στο ίντερνετ και διαβάζω, «ιεραποστολικές παραλλαγές για ευλογημένο σεξ» ή «σταθερές αξίες: απλά κι ιεραποστολικά».
Το λαϊκό τραγούδι φτάνει στο απόγειο του, μια και ήταν μια εγγενής ανάγκη κατά την μεταπολεμική Ελλάδα, που ήθελε όσο τίποτα άλλο να τραγουδήσει και να ξεχάσει τις συμφορές.
Eπιλέχτηκε από τους Led Zeppelin ως ο "εκλεκτός". Ήταν η βασική επιλογή των Velvet Revolver. Κι όμως αυτός έκανε το δικό του, διάλεξε το δύσκολο δρόμο.
Για να τον βρείτε στο διαδίκτυο θα πρέπει να δοκιμάσετε και τα τρία ονόματα και πάλι δεν θα μάθετε τα πάντα γι'αυτόν. Όχι επειδή υπάρχει κάποιο κρυμμένο μυστικό, αλλά ...
Κάπου στον Άγιο Φανούριο Ιλίου έχει δημιουργηθεί ήδη μια τοπική σκηνή της οποίας οι μπάντες έπαιζαν τον λεγόμενο ήχο του San Fanourio. Μια από αυτές τις μπάντες είναι και ...
Βρισκόμαστε στο Λονδίνο, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή New Cross, το καλοκαίρι του 1983. Ο Johny Brown έχει την αδερφή του για να μοιράζονται το κοινό τους πάθος ...
Ο δίσκος αποπνέει γαλήνη και ισορροπία ...τα μπασιστικά solos απουσιάζουν, όπως και οι δαιδαλώδεις progressive αλλαγές, που τόσο συνηθίζονται τη σημερινή εποχή.
Το κίνημα του Zamrock, που ξεκίνησε στη Zάμπια στις αρχές της δεκαετίας του '50 αναβιώνει και οι μουσικοί εντάσουν πολλά στοιχεία του ψυχεδελικού ήχου του Jimi Hendrix.
Η ερμηνεία είναι του Γιάννη πάριου από ένα μοναδικό και σπανιότατο ντοκουμέντο-βίντεο από το Θέατρο της Δευτέρας του 1979. Η ερμηνεία αυτή δεν υπάρχει στην δισκογραφία!
Τα τραγούδια που θα σχολιάσουμε είναι σπάνια, σχεδόν άγνωστα στους αμύητους. Οι λόγοι που έμειναν άγνωστα έκτος από εμπορικοί (δεν πουλούσαν) είναι και πολιτικοί!
Βρισκόμαστε στο σωτήριο έτος 1968. Οι 13th Floor Elevators δίχως να το ξέρουν βρίσκονται στη δύση της καριέρας τους. Τα προβλήματα με τα ναρκωτικά ολοένα και πληθαίνουν ...
Ιστορίες για δίσκους με άρωμα βινυλίου : O James Ramey,γνωστός και ως Baby Huey υπήρξε ένας από τους καλλιτέχνες που επηρρέασαν όσο λίγοι την hip-hop μουσική.