= Μυθολογία μετά Μουσικής pt.7 (Heroica)
Μουσική Xρονομηχανή & Άλλες Ιστορίες

loogoo

Μυθολογία μετά Μουσικής pt.7 (Heroica)

 
Ο Προμηθεύς την φέρνει στον Δία ...δις – Ο Ζεύς εκδικείται
 
promi12
     
     Fiat Lux – Γεννηθήτω φως (λατινικό ρητό από "Γένεσις Α’" της Vulgata). Στην αρχή υπήρχε το Χάος. Και ο Κύριος είπε: «Γεννηθήτω φως». Και έγινε φως. Έτσι, πάλι δεν υπήρχε τίποτα, αλλά μπορούσες να δεις το Χάος καλύτερα. Φως, όλοι θέλουμε φως, αυτό αναζητούσε ο Γκαίτε λέγοντας την τελευταία του φράση πριν αφήσει την στερνή πνοή του. Licht mehr Licht- φως περισσότερο φως. Και δεν θα είχαμε μήτε δαδί αν δεν ήταν στη μέση ο Προμηθέας να μας το φέρει. Το κυριότερο ο ήρωας ,το έφερε τζάμπα, όχι σαν τη ΔΕΗ που σε γδέρνει και αν δεν πληρώσεις σε ρίχνει στα σκοτάδια! Ας πούμε λοιπόν για τον λεβέντη Προμηθέα που φρόντισε να χυθεί άπλετο φως στην ανθρωπότητα.
 
     Ο Τιτάνας Ιαπετός με την Ωκεανίδα Κλυμένη σκάρωσαν τέσσερα παλληκάρια. Τον Άτλαντα, τον Μενοίτιο, τον Επιμηθέα και τον Προμηθέα. Τιτάνες και αυτοί όπως οι γονείς τους και ημίθεοι, σημαδιακοί στη Μυθολογία μας αλλά ιδιαίτερα άτυχοι στο βίο τους. Θα ασχοληθούμε πρώτα με τους δυο τελευταίους, που ξεκίνησαν από την Ινδία όπου κι’ εκεί έχουν ακριβώς την ίδια ιστορία. Τον Προμηθέα στις Βέδες τον λένε Πραμαναθά είναι η ίδια ρίζα του ονόματος. Ο Προμηθέας είναι η Ανθρώπινη πρόνοια και ο Επιμηθέας η Ανθρώπινη πείρα (προ-μανθάνω και επί-μανθάνω, δηλ. το συμπέρασμα από τη μάθηση). Κάθε άρχοντας και ηγέτης που έχει την εξουσία τα θέλει όλα δικά του και δεν συγχωρεί τον μικρό, που είναι έξυπνος και ζητάει. Ο Προμηθέας είναι ο Ημίθεος, που την «έφερε» στο Δία, προκειμένου να φροντίσει τους Ανθρώπους. Κατά τον Λουκιανό, ο Προμηθέας, με την αρωγή της θεάς Αθηνάς, δημιουργεί τον πρώτο άνθρωπο (Χρυσό Γένος) από πηλό και φωτιά και με μορφή όμοια με αυτή των θεών (κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν- γνωστή κλοπή). Αυτό έλαβε χώρα μετά την Τιτανομαχία. Κατά τους Ορφικούς, αυτός ο πηλός ήταν το χώμα που ποτίστηκε από το αίμα των Τιτάνων που ηττήθηκαν. Αναφερόμενος στην δημιουργία του ανθρώπου, ο Πλάτωνας μέσα από διήγηση του Αριστοφάνη, μας μεταφέρει την εικόνα ενός όντος σφαιρικού, που διακρίνονταν σε τρία γένη (αρσενικό, θηλυκό και μεικτό) και είχε διπλή σειρά από μέλη και όργανα(θα πούμε σε άλλη ενότητα πως χωρίστηκε αυτό το δημιούργημα). Τα ζώα δημιουργήθηκαν την ίδια περίοδο (μετά την Τιτανομαχία), αλλά από μίξη υλικών της Γης και της Φωτιάς. Η δημιουργία των όντων και του ανθρώπου έγινε μέσα στη γη. Το Χρυσό Γένος είχε βωμούς και έκανε θυσίες στους θεούς. Τα ζώα που θα θυσιάζονταν έπρεπε να μοιραστούν ανάμεσα σε θεούς και ανθρώπους. Τότε ο Δίας συμφώνησε με τον Προμηθέα να δώσει το λόγο του πως όποιο μερίδιο διαλέξει, αυτό θα παίρνουν οι θεοί και το άλλο οι άνθρωποι. Έτσι, κατά μια μαρτυρία στη Σικυώνα, κατέβηκε ο Δίας να κάνει το ξεδιάλεγμα. Όμως ο Προμηθέας , πονηρά, στο ένα μερίδιο έβαλε κόκαλα, τα σκέπασε με λαχταριστό λίπος και έκρυψε το κρέας, σκεπάζοντας το με το τομάρι, για να το δώσει στους ανθρώπους. Ο Δίας θαμπώθηκε από τη γυαλάδα επέλεξε αυτό με το λίπος και όταν έμαθε την απάτη ήταν πλέον αργά, είχε δώσει το λόγο του και δεν μίλησε, αλλά του το κρατούσε μανιάτικο. Έτσι η εξυπνάδα του Προμηθέα,της ανθρώπινης πρόνοιας, άφησε επιτέλους να φάμε και 'μείς κάνα ψαχνό και έδωσε τα κόκαλα στους Ολύμπιους και στα σκυλιά….
 
hc4aabde     Ο Ζευς σαν παλιοκαθοίκι που ήταν όταν τον έπιανε το στραβό του, την έφερε στους ανθρώπους από την άλλη μεριά. Πήρε πίσω την φωτιά και άφησε τους ανθρώπους να ζουν στο σκοτάδι, στο κρύο, μέσα σε σπηλιές και να μην καταλαβαίνουν, μήτε άνοιξη, μήτε καλοκαίρι, μήτε τίποτα. Αυτή άλλωστε είναι πάγια τακτική των μεγάλων, όταν κάποιος φουκαράς σηκώνει κεφάλι, του αλλάζουν τον αδόξαστο στο "πι" και "φι". Ο Προμηθεύς το πήρε κατάκαρδα και το θεώρησε μεγάλη αδικία. Βλέπεις, δεν μπορείς, κύριε, να περιμένεις να σε προσκυνήσει ο κόσμος όταν δεν του προσφέρεις τίποτα και τα θέλεις όλα για πάρτη σου. Το βάλε γινάτι να κλέψει και να ξαναφέρει τη φωτιά στους ανθρώπους. Καμιά φόρα η κλοπή, αν είναι για καλό σκοπό, είναι αρετή και καταπίνεται, έτσι μάλιστα την νομοθέτησε και ο Λυκούργος στη Σπάρτη. Τώρα πως ακριβώς ακριβώς έγινε η κλοπή, δεν γνωρίζουμε. Άλλοι λένε ότι την έκρυψε μέσα σε ένα κόκκινο λουλούδι και την κατέβασε από τον Όλυμπο, άλλοι πάλι ότι την άρπαξε από την αστραπή του Δία ,άλλοι ότι άναψε πυρσό από τον Ήλιο. Το επικρατέστερο είναι ότι μπήκε στο εργαστήριο του σιδερά Ήφαιστου πήρε από το καμίνι του Θεού τη φωτιά την έκρυψε σ’ ένα τρύπιο καλάμι και την έφερε στους ανθρώπους. Οι άνθρωποι μόλις είδαν τον Προμηθέα με τη φωτιά πανηγύρισαν που θα ζεσταθεί το κοκαλάκι τους και θα φαν ζεστές κρεατόσουπες, αμέσως ανακήρυξαν Θεό τον ήρωα.
 
     Στον Όλυμπο επάνω, ο Ζευς έγινε θηρίο. Αμέσως καταστρώνει πονηρά σχέδια, να μειώσει πρώτα την δύναμη εκείνων που μπορούν να τον απειλήσουν και να τιμωρήσει τον Προμηθέα. Πόση αλήθεια κρύβει αυτός ο μύθος, ο μονάρχης όταν βλέπει ότι περιορίζεται η δύναμη του από τα προνόμια που δίνει στους πολλούς και αδυνάτους, φροντίζει πρώτα να τους περιορίσει και μετά να τιμωρήσει τον δράστη της «κλοπής». Έτσι γεννήθηκε η Πανδώρα!
Πριν όμως να μιλήσουμε, σε επόμενο άρθρο, για την τιμωρία του ανθρώπου μέσω Πανδώρας, ας πούμε λίγα για την μαμά της Μυθολογίας μας την Ινδία. Στην ινδική Μυθολογία ο Μανού, πατριάρχης της ανθρωπότητας, έπλασε τον άνθρωπο από πηλό. Επειδή όμως ήταν μια άψυχη κούκλα, έκλεψε από το Θεό τη φωτιά και του εμφύσησε ζωή (παράλληλη η γραφή και όχι βέβαια πρωτότυπη)! Ο Έλληνας Μανού είναι ο κρητικός Μίνωας που έχει ίδιο όνομα και παράλληλες δοξασίες. 
   
     Ο Προμηθεύς λοιπόν συμβολικά, είναι ο ίδιος ο Άνθρωπος που φροντίζει τον εαυτό του!
Η μουσική της ακολουθίας είναι του.
Frederic Chopin «Heroica»
Παίζει η διάσημη Πολωνέζα πιανίστρια María Martha Argerich 
 
Σπύρος Γκάλτσας
Joomla Social by OrdaSoft!