Ο Ένας ο Μεγάλος ο Δημιουργός… παντρεύεται! - Φιλήμων και Βαυκίς.
Ο Ζευς ήταν Θεός και Βασιλιάς. Όχι απλά τοποθετημένος, ανδρείκελο, όπως κάτι σημερινοί. Ο Δίας είχε όλες τις εξουσίες στα χέρια του. Αυτός ήταν ο δημιουργός Θεών, ημίθεων και ηρώων. Και σαν τέτοιος που ήταν, δεν πάει να τραβιέται με μία μόνο γυναικά! Οι Έλληνες το καλοσκεφτήκαν το θέμα και δώσανε την πρέπουσα λύση. Κάναν τον Δία πρωταθλητή του Πανερωτικού συλλόγου. Όχι όπως οι Ινδοί τον Βισνού, που κατέβαινε στη γη μόνο για αποστολές αγαθοεργίας. Ο Δίας κατέβαινε για καθαρά ερωτικούς λόγους. Άμα είσαι τόσο μεγάλος δεν σταματάς στις μικρές, ανόητες λεπτομέρειες. Βαράς και οπού πέσει. Αλλιώς τι βασιλιάς είσαι;
Ας πούμε πρώτα πως παντρεύτηκε ο Ζευς. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, κάτω εκεί στην Εύβοια ήταν ένας μεγάλος κόμματος, η Ήρα. Αδελφή του ήταν, αλλά αυτά τα είπαμε, για τις αιμομιξίες που ήταν κοινωνική ανάγκη για τους πρώτους ανθρώπους. Περνούσε από κει ο Δίας, την είδε και του γυάλισε. Τσίναγε ελαφρώς η Θεά, δεν ήταν εύκολη. Μια μέρα του χειμώνα, κρύο, χιόνι, παγωνιά, βγήκε στο μπαξέ της και είδε ένα μικρό πουλάκι που πάγωνε. Αμέσως το πήρε και τό ‘βαλε στο κόρφο της να το ζεστάνει. Ξέρετε τι αδυναμία έχουν οι γυναίκες, στα πουλάκια; Κούκος ήταν το πουλί. Όταν άρχισε να ζεσταίνεται, σιγά-σιγά το πουλί, έβγαλε μούσι και άρχισε να γίνεται άντρας. Η Ήρα κατατρόμαξε «Δία μου!(πως λέμε εμείς Θεέ μου)» φώναξε, «εσύ είσαι;», «μάλιστα εγώ είμαι» απαντάει ο Θεός, «Άπιθι ες κόρακας (άει στον κόρακα), με κατατρόμαξες» του λέει. Λεβέντης και καλοφτιαγμένος ο μάγκας, της γουστάρισε της μικράς. Παρόλα αυτά η Θεά, του κάνει τη δύσκολη, όπως κάθε αξιοπρεπής δεσποινίδα, «πρώτα η κουλούρα και μετά αυτά τα πονηρά που ξέρεις». Και ο Ζεύς την παντρεύεται!
Η Ήρα όπως έχουμε πει, είναι κόρη του Κρόνου και της Ρέας, γεννήθηκε στη Σάμο κοντά στο ποτάμι Ίμβρασο, που επειδή εκεί μπανιαριζόταν, το είπαν κατόπιν Παρθένιο. Άλλοι λεν ότι γεννήθηκε στο Άργος και την ανάθρεψαν οι νύμφες Εύβοια, Προσύμνα και Ακρέα, οι κόρες του Αστερίωνα. Εκεί ήταν και ο περίφημος , λαμπρός Ναός της με το άγαλμά της, του γλύπτη Πολύκλειτου. Η Θεά πάντως είναι ασιατικής προέλευσης και είναι ίδια, με την «μητέρα της Ασίας» των Χαλδαίων. Την έφεραν στην Ελλάδα μέσω Σάμου οι Λέλεγες και έτσι δικαιολογείται η σαμιακή της προέλευση. Η Ήρα ήταν παρορμητική, οξύθυμη και δύστροπη, με λίγα λόγια το θηλυκό του Δια. Στο γάμο όλοι οι Θεοί και τα σόϊα τους ήταν παρόντες ,εκτός από μια Νύμφη που βαρέθηκε και δεν πήγε τη Χελώνη. Ο Δίας τιμωρώντάς την, την μεταμόρφωσε σ’ αυτό που είναι σήμερα, χελώνα. Τεμπέλα.
Ο γάμος τους πήγαινε κατά διαόλου. Ο Ζευς την τάραζε στο κέρατο και εκείνη δίκαια σκύλιαζε. Ώσπου μια μέρα του λέει «Α να χαθείς πια, δεν τρώγεσαι» τα βροντάει και γυρίζει, σπίτι της στη Εύβοια. Ο Δίας δεν μπορούσε να το χωνέψει, έπρεπε κάτι να μηχανευτεί να την ξαναφέρει στον Όλυμπο. Φτιάχνει λοιπόν μια κούκλα, την ντύνει όμορφα να μοιάζει γυναίκα, μαζεύει μια παρέα και κάνει δήθεν πως την παντρεύεται. Τα βλέπει αυτά η Ήρα και λυσάει από ζήλια, πετάγεται να ξεμαλλιάσει τη νύφη. Όταν καταλαβαίνει ότι είναι ανδρείκελο, ησυχάζει και λέει στον Δια «Άντε να χαθείς βρε άτιμε ,αφού ξέρεις ότι σ’ αγαπάω». Έτσι ξανασμίγουν και γυρίζει η Θεά στον Όλυμπο να συνεχιστεί το κεράτωμα. Αυτά τα γράφει ο Παυσανίας και έτσι τα μάθαμε.
Ας αφήσουμε για λίγο τις ερωτικές περιπέτειες του τσαχπίνη και ας πούμε πως έγιναν οι Λύκοι. Μια φορά και έναν καιρό κατέβηκε ο Θεός στην Αρκαδία και ανακατεύτηκε με κάτι τσομπάνους να δει αν τον γνωρίσουν. Πράγματι οι ποιμένες τον αναγνώρισαν από την μεγαλοπρέπεια του. Βλέπεις οι ποιμένες πάντα αναγνωρίζουν τους Θεούς. Ο Ράμα στην Ινδία αναγνωρίστηκε από ποιμένες ,ο Ιησούς στην Παλαιστίνη το ίδιο. Και όπως γραφεί εκείνο το παραμύθι τον προσκυνούσαν κι από πάνω. Τον Δία πάντως μόλις τον αναγνώρισαν τον οδήγησαν στον βασιλιά τους τον Λυκάονα. Αυτός δεν τους πολυπίστεψε ότι του φέρανε θεό και θέλησε να το τσεκάρει. Του έκανε λοιπόν το τραπέζι και για να τον δοκιμάσει, έσφαξε ένα μικρό παιδί και του το μαγείρεψε, να δει αν το καταλάβει. Ο Ζευς αμέσως καταλαβαίνει την απάτη και τιμωρεί τον Λυκάονα, γκρεμίζοντας το παλάτι του και μεταμορφώνοντας σε λύκο αυτόν και όλη τη φαμίλια του. Έτσι από τότε οι λύκοι ρημάζουν την Αρκαδία.
Μια ακόμη ιστοριούλα θα πούμε πριν περάσουμε στους θυελλώδεις έρωτες του μπερμπάντη. Η περιπέτεια θυμίζει λίγο το παραμύθι με τα Σόδομα και Γόμορρα αλλά χωρίς την βρομιά τους. Είναι η ιστορία του Φιλήμονα και της Βαυκίδας . Μια φορά και έναν καιρό στην μακρινή Φρυγία ήταν δυο φτωχά και ελεεινά γεροντάκια, ο Φιλήμων και η Βαυκίς. Ο λαός των Φρυγών ήταν πολύ σκληρός, αγενής και αφιλόξενος , μια άτιμη φάρα. Κάποτε ο Δίας και ο Ερμής αποφάσισαν να επισκεφτούν το βασίλειο αυτό. Οι Φρύγες δεν αναγνώρισαν τους Θεούς και όπου πήγαιναν τους έβριζαν και τους έδιωχναν. Μόνο στην φτωχή καλύβα των γερόντων βρήκαν φιλοξενία. Τους τάισαν με ότι είχαν και τους πρόσφεραν κρασί. Όταν όμως σώζεται το κρασί ο Φιλήμων ξαναβρίσκει τους αμφορείς γεμάτους ξανά και ξανά (βλέπε μύθος Κανά). Τότε κατάλαβε ότι είχε να κάνει με Θεούς. Όταν χόρτασαν οι Θεοί παίρνουν τα γεροντάκια κατά μέρος και τα λένε, «εμείς αυτούς τους Φρύγες θα τους αφαλοκόψουμε». Ανέβηκαν σε ένα ψηλό βουνό με τα γερόντια ,φώναξαν την Καταιγίδα, και έπνιξαν με κατακλυσμό τους ασεβείς Φρύγες. Μόνο η καλύβα των πιστών γερόντων σώθηκε. Έκτισαν μετά μεγάλο ναό, που ο θόλος του έφτανε ως τον ουρανό και κάναν τους πιστούς γέρους, ιερείς. Όταν τους ρώτησαν τι επιθυμούν από τους Θεούς εκείνοι ζήτησαν, ταπεινά, να πεθάνουν μαζί και αγαπημένοι. Η επιθυμία τους πραγματοποιήθηκε . Όταν πέθαναν έγιναν δέντρα και ρίζωσαν στη γη έξω από το ναό. Ο Φιλήμων έγινε δρυς και η Βαυκίς φιλύρα.
Οι έρωτες του Δία συνεχίζονται!
Το κομμάτι της ακολουθίας είναι αυτή τη φορά ελληνικό. Ο Ξαρχάκος ενορχηστρώνει και διευθύνει οργανικούς σκοπούς, του νεαρού από τα Τρίκαλα!! Άψογη αισθητική απογείωση των μελωδιών!
Το τραγούδι, παρ' όλες τις ενδιαφέρουσες περιπέτειες, περνά στα «χέρια» του Ζαγοραίου, που το μεταφέρει «αλλιώς» στη νέα γενιά της μεταπολίτευσης το 1975.
...ο Μαρκόπουλος πράττει το καλλιτεχνικό του χρέος. Ένα χρέος προς την ίδια την ιστορία. Αφού καταφέρνει και διασώζει μουσικά υπολείμματα που κληροδοτήθηκαν σμιλεμένα από τον χρόνο.
...Ο ποιητής στιγματίζεται από τα γεγονότα, εμπνέεται από την τραγική φιγούρα της σπαράζουσας μάνας και αρχίζει να γράφει τους πρώτους στίχους από τον «Επιτάφιο»....
Το "Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού", μια λαϊκή τραγωδία εμπνευσμένη από τον Εμφύλιο, γράφτηκε το 1961 στο Παρίσι και την επόμενη χρονιά παρουσιάστηκε από το θίασο του Μάνου Κατράκη στην Αθ...
Το κομμάτι είναι μια εξ΄ ολοκλήρου δημιουργία του ταλαντούχου Γιώργου Ζήκα. Επηρεασμένος από το νεολαϊκό ρεύμα του ’80, άρχισε να γράφει τραγούδια μετά τα τριάντα του χρόνια...
Ο Ζουλφί Λιβανελί, είναι μια πολυσήμαντη προσωπικότητα της σημερινής Τουρκίας. Ως συνθέτης μελοποίησε ποιήματα του εξόριστου, αριστερού ποιητή Ναζίμ Χικμέτ.
Θλιβερή επέτειος για την Θεσσαλονίκη! 22 Μαΐου 1963. Στυγνή δολοφονία του φιλειρηνιστή αριστερού βουλευτή, Γρήγορη Λαμπράκη από παρακρατικούς, βασιλοφασίστες.
Είναι πολλές φορές που στο μυαλό του ανθρώπου παλεύουν σκέψεις αντίθετες. Από τη μια το πραγματικό, το αληθές και από την άλλη το παραδοσιακό το τυλιγμένο από ένα μανδύα μύθου.
Το μεγαλείο της λογικής στην Μυθολογία, είναι, ότι η ιστορία με τις Μοίρες είναι πολύ βαθιά φιλοσοφημένη, αυτό όμως δεν το παραδέχονται τα σύγχρονα θρησκευτικά παραμύθια.
«Εμάς ο λαός μας τά’ δινε και μετά τα έπαιρνε πίσω, σήμερα δεν παίρνει τίποτα!», λέει ο Ζαμπέτας για τις αμοιβές των σημερινών τραγουδιστών & δημιουργών.
Πάντα ο Θεός γεννάει Θεό, πανάρχαιος συμβολισμός, ένα παραμύθι που ξεκίνησε από τους Ινδούς. Ακόμα και στις πιο σύγχρονες θρησκείες ο συμβολισμός συνεχίζεται.
Λίγοι γνωρίζουν ότι σε ένα νησί γνωστό για την ομορφιά του αλλά όχι και για την σύγχρονη μουσική του παράδοση, την Νέα Ζηλανδία, συνέβησαν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα.
Πως άπλα και χωρίς πολλά - πολλά, ο μάγκας έλυνε το θέμα κρύο, με την αγαπημένη του. Σύνθετης είναι ο μικρασιάτης Τούντας(τα είπαμε για αυτόν στην πριγκηπέσα του).
Συνηθίζουμε πολλές φορές να αναφερόμαστε σε μπάντες χρησιμοποιώντας τον όρο cult. Λίγες είναι όμως στην πραγματικότητα οι μπάντες που παίρνουν επάξια αυτό τον τίτλο.
Το κομμάτι γνωρίζει τεράστια παγκόσμια επιτυχία, πιάνει κορυφή στα αμερικανικά charts και από το 1981 και μετά δεν υπάρχει συναυλία των Rolling Stones χωρίς να ερμηνευθεί η Angie.
Ο Τυφωεύς ήταν το πιο ζόρικο παιδί της Γης. Είχε εκατό κεφάλια και σώματα δράκου με μαύρες γλώσσες, τρομερά χέρια και πόδια, από τα μάτια πέταγε φωτιές, ήταν ψηλότερος κι από τα βουνά.
H ζωή δεν ήταν δίκαιη με τον μεγαλύτερο Γερμανό ερμηνευτή όλων των εποχών και συνέθεσε ένα από τα σπουδαιότερα ερωτικά κομμάτια. Το παρουσιάζουμε για πρώτη φορά ...
Το εν λόγω σάουντρακ είναι ένα συλλεκτικό πολύτιμο διαμάντι. Σπάνιο, με 2-3 εναπομείναντα αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, που τα έχω δει να φτάνουν και τα 400 ευρώ το ένα.
Το 6ο μέρος των ιστοριών από βινύλιο είναι αφιερωμένο σε ένα άλμπουμ, που κατέχει περίοπτη θέση στη δισκοθήκη μου και αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα για τον αμερικάνικο ήχο.
Έχει ιστορικό ενδιαφέρον με πολλούς παραλληλισμούς με την σημερινή πραγματικότητα, για ορισμένους είναι διασκέδαση και για άλλους αποτελεί πεδίο σκέψης γνώσης.
Κλικάρω απλά το όνομα του συγκροτήματος στο ίντερνετ και διαβάζω, «ιεραποστολικές παραλλαγές για ευλογημένο σεξ» ή «σταθερές αξίες: απλά κι ιεραποστολικά».
Το λαϊκό τραγούδι φτάνει στο απόγειο του, μια και ήταν μια εγγενής ανάγκη κατά την μεταπολεμική Ελλάδα, που ήθελε όσο τίποτα άλλο να τραγουδήσει και να ξεχάσει τις συμφορές.
Eπιλέχτηκε από τους Led Zeppelin ως ο "εκλεκτός". Ήταν η βασική επιλογή των Velvet Revolver. Κι όμως αυτός έκανε το δικό του, διάλεξε το δύσκολο δρόμο.
Για να τον βρείτε στο διαδίκτυο θα πρέπει να δοκιμάσετε και τα τρία ονόματα και πάλι δεν θα μάθετε τα πάντα γι'αυτόν. Όχι επειδή υπάρχει κάποιο κρυμμένο μυστικό, αλλά ...
Κάπου στον Άγιο Φανούριο Ιλίου έχει δημιουργηθεί ήδη μια τοπική σκηνή της οποίας οι μπάντες έπαιζαν τον λεγόμενο ήχο του San Fanourio. Μια από αυτές τις μπάντες είναι και ...
Βρισκόμαστε στο Λονδίνο, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή New Cross, το καλοκαίρι του 1983. Ο Johny Brown έχει την αδερφή του για να μοιράζονται το κοινό τους πάθος ...
Ο δίσκος αποπνέει γαλήνη και ισορροπία ...τα μπασιστικά solos απουσιάζουν, όπως και οι δαιδαλώδεις progressive αλλαγές, που τόσο συνηθίζονται τη σημερινή εποχή.
Το κίνημα του Zamrock, που ξεκίνησε στη Zάμπια στις αρχές της δεκαετίας του '50 αναβιώνει και οι μουσικοί εντάσουν πολλά στοιχεία του ψυχεδελικού ήχου του Jimi Hendrix.
Η ερμηνεία είναι του Γιάννη πάριου από ένα μοναδικό και σπανιότατο ντοκουμέντο-βίντεο από το Θέατρο της Δευτέρας του 1979. Η ερμηνεία αυτή δεν υπάρχει στην δισκογραφία!
Τα τραγούδια που θα σχολιάσουμε είναι σπάνια, σχεδόν άγνωστα στους αμύητους. Οι λόγοι που έμειναν άγνωστα έκτος από εμπορικοί (δεν πουλούσαν) είναι και πολιτικοί!
Βρισκόμαστε στο σωτήριο έτος 1968. Οι 13th Floor Elevators δίχως να το ξέρουν βρίσκονται στη δύση της καριέρας τους. Τα προβλήματα με τα ναρκωτικά ολοένα και πληθαίνουν ...
Ιστορίες για δίσκους με άρωμα βινυλίου : O James Ramey,γνωστός και ως Baby Huey υπήρξε ένας από τους καλλιτέχνες που επηρρέασαν όσο λίγοι την hip-hop μουσική.